Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НА КАКВО ви научи казармата ?

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
    ...
    Ако питат мен съм за връщане на казармата, щото в цеха ми идват на работа едни нацепени глезльовци, но това е друга тема.
    За тия пари - такъв "матрял". Или разчиташ на казармата да ти възпитава евтин (за теб) и качествен матрял?

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
      За тия пари - такъв "матрял". Или разчиташ на казармата да ти възпитава евтин (за теб) и качествен матрял?
      Темата е за друго, но ако започваш работа с мисълта само за големите пари , а не да свършиш нещо полезно за да ги получиш, тогава за какво да говорим. Желая ти успех.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
        Темата е за друго, но ако започваш работа с мисълта само за големите пари , а не да свършиш нещо полезно за да ги получиш, тогава за какво да говорим. Желая ти успех.
        Teмата е кой какво е научил от казармата. Аз написах на какво ме учиха.
        Нормално е всяко мислещо същество да си зададе въпроса за смисъла от губенето на няколко години на всеки млад човек. Включително и жените са потърпевши.
        Не е като да няма войни, виждате с какви машини се водят, и как шепа солджъри натриват носовете на хиляди противници, дори без първите да напускат родния си град. Т.е. явно казармата НЕ възпитава на войниклък по стандартите на века на машините.
        Единствената полза, която се сещам - е да се пренасочат едни милиарди към армията, и да се възползват една шепа военни от това. С оправданието за секретност на оползотворяването на разходите.
        Евентуално и тук там някой може да поддаде на примирение към робски обноски, че и някои дребни занаятчии да намажат с евтини бачкатори покрай това.
        Просто търся логиката, не се заяждам. Загубиха ми няколко години, имам право поне да помисля за смисъла от това!
        Може пък на врага да му трябват градинари, че да му е поддържано и оплевено като дойде... Да му е приятно като дойде, един вид! И да е имало смисъл от безкрайното копане и варосване, ама да ми е убягнало от погледа.
        Последно редактирано от Ivan Terziev; 14-08-16, 15:06.

Коментар

Научих,че мокро значи чисто.Че работа, която нормално ,,вънка'' върша до обяд, трябва да я свърша за 30 дни...Че имам право да оставям войнишката си ,,заплата'' на старшинката,иначе лошо...Че две крушки по 6 лв правят 36 лева(отново според старшинката ) ,Че посудата , макар и от алпака, всеки месец се чупи... . Научих, че да не се къпеш всеки ден не е нещо лошо. А след баня е най-нормално да ходиш да изсипваш стари буркани с грах(как мирише...) на бунището, щото на старшинката му трябват буркани за компот...Научих се да ям само вафли, яйца и кисело мляко...
          Виден столичен ихтиолог

Коментар

Хм, да взема и аз да се запиша.
            Аз, бях от последните набори служили в родната армия, и като цяло сега доста се смея като се сетя за тия към шест месеца "служба".
            На какво се научих аз там :
            Ми в Плевен се научих да се къпя със студена вода, когато въобще имаше такава.
            Понаучих се да играя шах.
            Научих, че да си селянин не е географско понятие, то си е състояние на духа.
            Това горното във връзка с едно приятелство, което изградих с едно селско момче с осми клас, което говореше поне за мен на супер странен диалект, но се оказа, че ми е супер приятно да си пия пиенето с него и да си общуваме, пък с другите две вишки освен мен... единия наркоман на хероин, другия гей.
            В канцелария успяха да ме вкарат за два дни, че имам крайна непоносимост към слабоумници, пък тогава и трудно се сдържах да си го покажа.
            Умирам от смях като се сетя за едно кадрово ефри, което се опита да ме юрка и ...а колко умно гледаше след като се пробва да ме заплашва и му обясних, че побоя е ОК, ама не знам дали е подготвен за затвора.
            Уф, за още колко простотия се сещам.

Коментар

Научих се да управлявам танк, кемаф на 72-ка и много технически умения по дизелови двигатели и трансмисия.
              Втората година обучавах други на "занаят" като учебен кемаф в РОУП.
              Научих как се пали кръгов огън с празни консервени кутии с нафта.
              Научих ,че армейската нафта не става на "боза" при нула градуса ,а при минус 20 е бистра като сълза.
              Екипната работа, каране в колона с темпо .Усетът за страничен наклон и дрифт с вериги на павета на друго място няма как да усетиш.
              Всъщност ,най-тежкото и най-мощното нещо което съм управлявал някога е там, 42 тона и 780 коня -4 000 км.
              И се убедих ,че боядисаното не значи ново и намокреното не значи чисто.
              Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
              Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Момци коментиране на чужди форуми - само ако те коментират нашия и се налага да реагираме. Иначе - да си пишат кой каквото знае.

Оформи се доста интересен информационен поток, благодаря за което. Ако публикуваното може да е критерий и ако оставим настрана специфичните особености на различните видове служба и поделения забелязвам нещо като тенденция

- Някъде до 1985-та - строга работа и нормално яка подготовка на войниците да боравят поне с това което им е зачислено.

- 1985та-89та - малко споделили. Или аз съм пропуснал. Но в общи линии - хикс. А няма никаква логика да е било по-разпуснато.

Съпоставям целият този период 1980-1989 с тогавашното управление в Турция: военен преврат и тяхно правителство през 1980та, и тяхно отроче на власт от 1982ра до 1989та. През този период отношенията с Турця бяха много напрегнати, и не само за нас - с гърците също имаха адски много търкания.

При все че конкретно моята служба почти цялата протече след 10ти ноември 1989та, отчетливо си спомням че промяна в поведението на шефовете нямаше, нито се промени основния враг с който ни заплашваха ("Ония с рязаните кардани" - комбата беше шофьор все пак ). Този насаждан страх обаче не се връзваше с качеството на подготовката ни (нашето поделение), и се чудя дали просто толкова вече сме можели, или вече е било ясно че проблеми не се очакват.
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  ...

Оформи се доста интересен информационен поток, благодаря за което. Ако публикуваното може да е критерий и ако оставим настрана специфичните особености на различните видове служба и поделения забелязвам нещо като тенденция

- Някъде до 1985-та - строга работа и нормално яка подготовка на войниците да боравят поне с това което им е зачислено. ...
                  Не бих казал, че такава генерализация е точна. И преди посочената година си имаше от всичко - и нормална бойна подготовка, и простотиЙ всякакви. Системата като цяло си беше сбъркана и това не можеше да не даде отражение и върху въоръжените сили.

Със сигурност обаче след 1989 нещата са отишли по на зле. Едно поради настъпилата остра форма на паралипсис, и второ - поради настъпващите промени в обществото.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Момци коментиране на чужди форуми - само ако те коментират нашия и се налага да реагираме. Иначе - да си пишат кой каквото знае.

- Някъде до 1985-та - строга работа и нормално яка подготовка на войниците да боравят поне с това което им е зачислено.

- 1985та-89та - малко споделили. Или аз съм пропуснал. Но в общи линии - хикс. А няма никаква логика да е било по-разпуснато.

Съпоставям целият този период 1980-1989 с тогавашното управление в Турция: военен преврат и тяхно правителство през 1980та, и тяхно отроче на власт от 1982ра до 1989та. През този период отношенията с Турця бяха много напрегнати, и не само за нас - с гърците също имаха адски много търкания.

При все че конкретно моята служба почти цялата протече след 10ти ноември 1989та, отчетливо си спомням че промяна в поведението на шефовете нямаше, нито се промени основния враг с който ни заплашваха ("Ония с рязаните кардани" - комбата беше шофьор все пак ). Този насаждан страх обаче не се връзваше с качеството на подготовката ни (нашето поделение), и се чудя дали просто толкова вече сме можели, или вече е било ясно че проблеми не се очакват.
                    Аз понеже бях от преходния набор който хвана година и нещо от онова време и почти година от новото с чиста съвест мога да кажа че промяна поне в този период в приоритетите и бойната подготовка нямаше . Армейски генерал Добри Джуров още си беше министър на народната отбрана а той си държеше на армията . То тогава реално промените бяха вътрешно партиен преврат и член първи на конституцията още си седеше а Варшавския договор нямаше изгледи да се разпадне в близко бъдеще . Някъде в началото на 1990 година си спомням ясно че ЗКПЧтата станаха ЗКВР (заместник командир по възпитателната работа) и съвсем останаха без работа . Хубавото на това беше че малкото свободни през деня се отърваха от ежедневните проповеди за ролята на партията в нашия живот . Там някъде нашия ЗКПЧ разбра защо аз човек с моята биография не желая да градя кариера на партиен апаратчик . Тогава открито видях вече нескритата омраза на бойните офицери и най вече на пилотите към тях .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

За едногодишния си престой не научих нищо което да ми е полезно като практични умения/иначе дисциплина, самостоятелност и тъй нататък не подлежът на коментар/,да научих се да стрелям, с АК 74 и СВД/бях снайперист ,въпреки че ако не беше моята самоинициатива да попрочета нещо от един наръчник, никой не е отделял специално внимание на снайперистите/и дотам. А, мога да мия коридори/сапунка/, да търпя гаври от стари войници и прости офицери, да ям храна която някои хора не биха и настъпили, научих се да оценявам и малкото с което разполагаш на моменти.Хубаво и лошо взети заедно.

Коментар

Момци коментиране на чужди форуми - само ако те коментират нашия...
                        БГМама не е форум, а клиника. Психиатрична, предимно Иначе по темата, в казармата си изкарах, така да се каже училищната практика, офроуд с булдозер Т- 100 из планин(к)ите по западната ни граница. Научих как за една нощ почти половин тон нафта може да изчезне от машина, скрита в храстите на място далечно и по принцип труднодостижимо даже пеш(нЕкой съфорумник ще да е бил ) Научиха ме на едно- друго за експлозивите, което ми стана някаква база за надграждане по- късно в цивилизацията, така да се каже. Освен това, първата купонна зима след 10-ти ноември я изкарах на държавна издръжка, та май не беше чак толкова зле...
                        And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

...нито се промени основния враг с който ни заплашваха ("Ония с рязаните кардани"...
                          Ха, че то това продължава да си е точно така!
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Гоблин, не споделяме много тези дето сме били в казармата 1988-1990, щото няма какво много да споделяме. Пък и повечето са по белия свят и са поскъсали с родната действителност. Да не кажа, че са се махнали окончателно от България. Ние сме си народ лотофаги и последното ни се отдава лесно. А точно завършилите гимназия тогава сме най-счупеното поколение. Излязохме от училище оформени циници, ама неправилно офрмени циници.

Имаше някакъв напън за реформа или по-точно за преобразуване в армията, но лафа за новия бардак си важи с пълна сила. НШЗО "Хр. Ботев" беше със сменен командир - типичния строевак (в най-лошия смисъл на думата) Ганьо Иванов (известен като "Майора от Горското") беше сменен с доста по-академичния Славейко Димитров. И двамата еднакво безполезни за бойната подготовка на армията. През цялото време зам. началник си е беше Урко. Той пък направо вреден. А познайте колко е бил луд, след като беше с този прякор. Някак останах с впечатлението, че там по-важно беше как набиваме крак и дали правилно сме си оправили леглата, а не как сме си усвоили материалната част и тактиката. При това материалната част беше такава, че дядо ми, дето е роден 1911 година, ми е разказвал за нея. Някак ни готвеха за ПСВ, само дето всеки си имаше АК, а не "Майнлихера". Втора разлика - картечницата беше ПК и по една на отделение, а не на рота. От съвременното оръжие не видях нищо. От по-съвременната екипировка - само обувките ни бяха сменени от цинтари на кубинки.

Върховенството на партията не се оспорваше, ама за какво ни е това върховенство, не ни се казваше. Някак се премълчаваше, че де-факто партията беше над държавата. Даже когато обявяваха другаря Живков, титлите му ги редяха "първя партиен и държавен ръководител". Мен лично това ме дразнеше. Какъв е в ерархията на партията ми беше все тая. На 19 години се осъзнавах като гражданин на държавата, а не като бъдещ партиен член. За мен имаше значение, че е държавен глава и до там. Е да де, но на занятията ни по партийно-политическа работа и партийно строителство се гледаше по-сериозно отколкото на занятията ни по фортификация. Всичко добре, но аз смятах, пък и сега смятам, че окоп пълен профил ще ме защити много по-добре от партията в случай на война. Та всички часове там ги пиша в графата 100% изгубено време.

Надъхваха ни как можем да бием врага, но криеха от нас какво е оръжието на противника. Уж бяхме с анти-турска насоченост, но нещо нямам спомен да съм изучавал турската армия по-далеч от пехотно отделение. А за оръжието на пехотното им отделение - ми нищо. То и за нашето оръжие много много не ни казваха. По-точно не ни казваха колко е и къде е скрито. Да вземем най-простия БТР60ПБ. По щат трябва да са по един на отделение и още един на рота. Е да де, но в школата имахме 5 роти пехота, с общо 60 отделения или друго яче - трябваше да имаме 65 БТР-а. Това само за нас си - пехотинците, в ниво 5 роти. Познайте колко имахме! Не мога да кажа дели сте познали, защото аз съм видял само 6. Три висяха на полигона до Николаево и с тях стреляхме. И имаше три в школата с които от време на време се кормуваше. Това е. За пещера на Али Баба в която да са останалите 59 не бях чул. Щото въпроса го задавахме, но не ни отговаряха. И БТР-а знаехме, че е отлина машина, като се изключи безславо немощния му двигател. И затова си имаше два двигателя. На бойното поле би стоял отлично, ако стигнеше до там. Камионите, които имахме също бяха скръб и половина. "Прага" произведени в началото на шейсетте години. Още ги търкалят по горите да берат дърва с тях. За дърводобив може и да стават, но изминаването с тях на разстоянието от Школата до полигона на Венеца или Николаево траеше над час. За няма 30 километра. Ами сложете в графата "изгубено време" и още между сто и двеста часа транспорт към и от полигоните. Там дето ми е времето по политическите предмети. В същата графа слагам и занятията по строева. Значи можело е да съм обучаван целенасочено да воювам около два пъти повече време, но не съм.

Успокоение ми беше, че отатък границата са същите льольовци и в случай на война ще са още по-големи клоуни и от нас.

Ако някой от модераторите реши, че изказването е извън темата или уронва престижа на някого - до го махне.

Коментар

Естествено, че основно ще е турска насоченост, но не изобщо и само. Имаше си и друга армия за Гърция. Имаше и още една. И няма нищо нито чудно, нито е плод на историята. НАТО- Турция, Гърция и България в състава на ВД. Армиите на Турция и Гърция, и цялостните отношения с двете държави в миналото и переспектива са всичко.
                              пп извън темата, но в косвена връзка за периода1980-90 е рейгановата администрация и появата на Горбачов
                              Последно редактирано от veskov; 15-08-16, 15:20.
                              А тези простотии се правят от името на всички ни.
                              Даника
                              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Всъщност с армията на Гърция може да се направи косвена връзка, понеже именно 1980-1989 беше време в което отношенията с Турция бяха обтегнати (въпросното "следпревратно" правителство там), но тогава гърците имаха с Турция дори повече разправии от нас и това до известна степен, ако и плахо, ни сближи с гърците въпреки различните лагери. Интересно би било ако можеше да се сравни колко "провокации" е имало в този период на границата ни с Гърция, в сравнение с границата ни с Турция.

Гърците тогава имаха едно от най-левите правителства в историята си, и ако си спомняте тогава се появиха (80те) лозунгите "Балканите - безядрена зона", които май не са липсвали и в Гърция. Това е един от случаите в които България и Гърция са били на един акъл по време когато Турция е била здраво с Рейгън, а гърците - не съвсем.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X