Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: НА КАКВО ви научи казармата ?

Аз ползвах "някакви" чорапи. Каквито имам под ръка. Не се сещам дали са били някакви дадени ми от мама(но със сигурност купешки, и със сигурност не от високо качество, по-скоро с ниско-каквото е имало по магазините през 1989-та), или купени от лафката, но винаги съм бил с чорапи вместо с партенки.
    Колкото и да ме убеждаваха, че с партенки било по-хубаво-така и не можаха да ме убедят.
    От тогава ми е и убеждението, че сред простолюдието царуват много митове, които са просто неверни, но понеже хората не обичат да мислят-говорят каквото са чули. И като им е казано отъ няколко различни човека-склонни са да вярват, че е чиста истина.

А да проверят, да си направят своите опити-нцъ, какъв смисъл, щом няколко човека все едно и също разправят...
    А аз понеже съм опак-не хваща, вяра и си правех своите проби.
    И о, чудо-с чорапи ми беше много по-добре от парцали навити "по специален начин" на краката.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Няма начин партенката да е по-добра от чорап! Партенки сеносеха при липса на чорапи, или поради някакви казармени
      легенди.
      Последно редактирано от bushiDO; 06-09-16, 22:41. Причина: допълнение
      В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        Читав чорап вероятно е по-добре от читава партенка
        Не е, но не мога да ви убедя. Всички несгоди произтичат от лошо навита партенка, а е лошо навита, защото се смята, че с чорап е по-добре и никой не се старае да се научи. Чорапът се набира, докато с партенката това не се случва.
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
          Не е, но не мога да ви убедя. Всички несгоди произтичат от лошо навита партенка, а е лошо навита, защото се смята, че с чорап е по-добре и никой не се старае да се научи. Чорапът се набира, докато с партенката това не се случва.
          Поправка: горното ми да се чете "в българска кубинка"

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
          Няма начин партенката да е по-добра от чорап! Партенки сеносеха при липса на чорапи, или поради някакви казармени
          легенди.
          Всъщност има. Отвъд презрението към нея, партенката има интересното свойство да се движи спрямо крака и да запазва някакъв (обновяващ се и движещ се) пласт въздух който си остава прекрасна изолация.

Абсолютно съм сигурен че разните модерни войнишки обувки ще са си най-удобни с правилния чорап, но не се сещам кой чорап би бил по-удобен от партенка с кубинките които съм носил (с пластмасовата "стелка" вътре). Вероятно някаква конструкция с дебелината на мощен вълнен терлик би се доближила...
          Последно редактирано от Goblin; 06-09-16, 22:49.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
            Ахаха - виждал съм хора, които не уеят да навиват партенки, но за първи път виждам някой, който не умее даси обуе чорапите
            М/у другото ти продължаваш ли с партенките, защото, нали, чорапите се набират?
            В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Божко...

Моя опит е точно обратното. Вярно, че не се научих да навивам партенка, но пък и не ми се е налагало. С чорапите нямах никакви проблеми.
              Все едно сега, със зимни високи обувки да ми се свличат чорапите, и да мина на партенки.
              Знаеш ли кога...

Поражда ми се някаква версия защо са се наложили партенките-ако в даден период в армията е имало само некачествени чорапи, които се свличат, или просто са били голям размер(нищо необичайно за комунистическото снабдяване по онези години)-чорапите ще се свличат, та пушек ще се вдига.
              И който е бил с партенки ги е възхвалил, а който с чорапи ги е намразил, и ето ти готова легенда.

Как пък досега не съм чул някой който върви по много километри пеш(например пощальон), или даже алпинисти-те направо са душмани на обувките и чорапите си-да изхвърлят чорапите, и да навиват партенки.
              Според мен това е поради недомисленост на военните доставки за руската армия, и са намерили начин да не са на бос крак в обувките, а оттам се е насадило и в нашата армия.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Говорим за военни обувки и военни преходи, а не разходка по Царя с трандафори и лъзгащи се чорапи.
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

...виждал съм хора, които не уеят да навиват партенки, но за първи път виждам някой, който не умее даси обуе чорапите
                  Това - ако си сменях подписите като Ясен - щеше да ми е текущият!
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

На много места в армията нямаше шанс да обуеш чорапи, особено почти до края на новобранството. Тъпото е, че даваха някакъв отврат- малки и от нещо като чаршаф. Сигурно защото знаеха, че на всеки му пращаха бархетни за зимата и американ за лятото- точно от платовете за бебешки пелени. С измити крака и добре навита партенки няма чорап от онова време, който да е по- удобен за дълги преходи и да топли повече. Даже комбинацията от едновременно домашен вълнен и памучен. Всичко с времето си- с новите обувки и чорапи се обезсмисля. А партенката трябва да я навиеш така, че да обиколиш плаца без да се развие. Но в различните поделения винаги си е било всичко съвсем различно- храна, гонка, дрехи, извращения и каквото се сетиш
                    А тези простотии се правят от името на всички ни.
                    Даника
                    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

За партенките май забравихте тази тема? При идиотските обувки, носени от българските и (вкл. ботуши) руски войници навремето, просто са незаменими. Както имаше едно мнение някъде - който не е бил принуден (от обстоятелствата) да носи в казармата партенки - не е видял истинска служба, бил е някаква скатавка.
                      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Коле, в армията по оня времена никога не е имало опция да избираш между чорап и партенки (за кубинките).
                        Нито се разрешаваха "частни" чорапи, нито някой е пробвал вместо партенките да метне парадните зеленките чорапки в кубинките повече от веднъж

Евентуален мега турбо чорап способен да се опъне на партенката, нежели да я надмине, с тогавашните щатни кубинки, имаше вероятност да оцелее в имуществото ти горе-долу колкото запалка от чисто злато. При първия да не е, но при втория тараш ако не съкафезниците ти то старшината щеше да ги конфискува.

Това само за удобството. Въобще не говорим за колко време се съдира чорап в тогавашна българска кубинка, и дали може въобще да се съдере партенка (джокер: аз си изкарах службата с това което ми дадоха в началото, и от към партенки, и от към кубинки).

А за ненаучаването да навиваш партенките и обсъждането им - все едно да не си научил как да превключваш ръчни скорости и да обсъждаш преимуществата на ръчна или автоматик трансмисия.

Забравяш един важен момент - по соца казармата никога не е имала за цел да запазва връзката на войника с "цивилизацията" и с цивилните порядки. Напротив. Колкото по-откъснат - толкова по-добре. Включително и в елементарни навици като обуването. Добавяш избора пред продоволствието да снабдява сто хиляди (или милион) души с толкова чифта чорапи на всеки два месеца или с толкова чифта партенки всяка година, теглиш чертата и нещата ще се изяснят.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          Аз ползвах "някакви" чорапи. Каквито имам под ръка. Не се сещам дали са били някакви дадени ми от мама(но със сигурност купешки, и със сигурност не от високо качество, по-скоро с ниско-каквото е имало по магазините през 1989-та), или купени от лафката, но винаги съм бил с чорапи вместо с партенки.
                          Колкото и да ме убеждаваха, че с партенки било по-хубаво-така и не можаха да ме убедят.
                          От тогава ми е и убеждението, че сред простолюдието царуват много митове, които са просто неверни, но понеже хората не обичат да мислят-говорят каквото са чули. И като им е казано отъ няколко различни човека-склонни са да вярват, че е чиста истина.

А да проверят, да си направят своите опити-нцъ, какъв смисъл, щом няколко човека все едно и също разправят...
                          А аз понеже съм опак-не хваща, вяра и си правех своите проби.
                          И о, чудо-с чорапи ми беше много по-добре от парцали навити "по специален начин" на краката.
                          То и у Форума (пък и като представителна извадка) е масовка, особено в техническите раздели.

Ахаха - виждал съм хора, които не уеят да навиват партенки, но за първи път виждам някой, който не умее даси обуе чорапите
                          М/у другото ти продължаваш ли с партенките, защото, нали, чорапите се набират?
                          И без тва не мога да спя, ма сега пък хептен !
                          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

С партенки,краката са някак по свободни.То е,като да обуеш шалвари в сравнение с ластични дънки.В казармата по добре с 2чифта партенки,от 5 чифта чорапи.

Коментар

Служебно носех кубинки почти 18 години . Първата година обаче бях с цинти и гети , нещо подобно (не намерих по- истинска снимка )

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Seventh.jpg
Прегледи:1
Размер:23.2 КБ
ID:5726893
                              Това нещо да се носи без партенка бе изтезание което никой мой колега не можеше да допусне със себе си . Имаше изцепки и да се комбинира с чорап върху или под партенката . След като ни раздадоха втората година кубинки тип БНА всеки сам имаше право да реши с какво да ги носи . Аз лично продължих до четвъртата година с партенки . Преди години ми попадна парче стар чаршаф и реших да пробвам дали все още мога и дали все още помня . Ами след като съм се научил да карам колело , след като съм научил теоремата на Питагор преди много години и все още не съм ги забравил , така и с това ............... Някой го могат и им идва от вътре , други ................

И нещо по темата http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=194.0

Има много неща на които ме научи казармата , хубави и лоши . Видях и много хора , разбрах че не е достатъчно да си много силен или много умен . Имаше моменти в които силните губеха от по-слабите . Видях че умен за едно е доста глупав за друго и че най- важното в живота е да намериш този с когото взаимно да се допълвате . Или по модерно му да се изгради екип .
                              Последно редактирано от alexalex69; 07-09-16, 04:35.
                              По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                                Коле, в армията по оня времена никога не е имало опция да избираш между чорап и партенки (за кубинките).
                                Нито се разрешаваха "частни" чорапи, нито някой е пробвал вместо партенките да метне парадните зеленките чорапки в кубинките повече от веднъж

Евентуален мега турбо чорап способен да се опъне на партенката, нежели да я надмине, с тогавашните щатни кубинки, имаше вероятност да оцелее в имуществото ти горе-долу колкото запалка от чисто злато. При първия да не е, но при втория тараш ако не съкафезниците ти то старшината щеше да ги конфискува.

Това само за удобството. Въобще не говорим за колко време се съдира чорап в тогавашна българска кубинка, и дали може въобще да се съдере партенка (джокер: аз си изкарах службата с това което ми дадоха в началото, и от към партенки, и от към кубинки).

А за ненаучаването да навиваш партенките и обсъждането им - все едно да не си научил как да превключваш ръчни скорости и да обсъждаш преимуществата на ръчна или автоматик трансмисия.

Забравяш един важен момент - по соца казармата никога не е имала за цел да запазва връзката на войника с "цивилизацията" и с цивилните порядки. Напротив. Колкото по-откъснат - толкова по-добре. Включително и в елементарни навици като обуването. Добавяш избора пред продоволствието да снабдява сто хиляди (или милион) души с толкова чифта чорапи на всеки два месеца или с толкова чифта партенки всяка година, теглиш чертата и нещата ще се изяснят.
                                С партенките никой нямаше грижа да ни снабдява . Дърпаш няколко чаршафа от склада на старшината и така . Съответно за цялата ми служба ако съм си взел един два пъти войнишката заплата пак е добре старшината ни ги удържаше за липсите В обувка тип българска кубинка няма как да ти оцелеят краката в друго освен партенки . И сега проблема с работните обувки е същия много трудно се намират такива които да са ти удобни и да не ти направят краката в мазоли за една седмица .
                                Последно редактирано от sek.1; 07-09-16, 06:23.
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X