Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НА КАКВО ви научи казармата ?

Просто времената са били различни. Аз хванах последните години на тоталитаризма. Ужкимв Елхово пращаха издънките, но имаше и читави офицери. А службата си беше служба. Даже и гонката от старите вече не се помни. Но наученото за техниката, уменията остават.
    А това, от глад исъс зъби ще отвориш. Бяха ме зябравили на едно КЩУ на Корен една зима на един пост. Два дена без връзка и си стоиш, трябваше да сме двама, но ме оставиха сам. Нашия полигон си беше Ново село, корен нито го познавах нито карта имах при мене. И когато дойдоха да ме приберат отзад в Газката имаше само компоти от праскови. А аз лъжица. На сгъваемите автомати не се полага щик. И я отворих. Чупиш дръжката на лъжицата и я ползваш като нож, пробиваш дупка и изпиваш сока после колкото можеш разширяваш отвора и вадиш от там. Имам два зимни и два летни лагера на палатки на Ново село, две големи КЩУ на Корен, едно от типа на ЩИТ но в Украйна.. научих се да връзвам техниката за норамтив за вагоните. Като влязох почнах като кашик, ,сутрин трите кило.етра ги нямах за нищо,босле станах артилерист на 122 гаубица и после изчислител и свърших като командир на отделение за разузнаване и касочване на огъня.
    Последно редактирано от Георги Крумов; 14-08-16, 04:12.

Коментар

Бе, аз не си спомням в казармата ли или на някаква бригада се научих да отварям буркани с компот с удар с лакът върху капачката - сгъва се и си се отделя с два пръста. Така отварям и до днес, за ужас на тъщата, за която капачките за буркани по стара соц-традиция са си висша ценност.
      Бутилка с вино - увиваш дъното й в някакъв плат и млатваш в стената - тапата излиза ако не от първия, то от втория или третия удар...
      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
        Просто времената са били различни. Аз хванах последните години на тоталитаризма.
        Аз пьрвите на демокрацията,93та влязох и е верно,че времената са различни,но и вьв ВВСарско поделение бях та и от там по-голямата разлика.Година след като влязох ходих до Елхово на свиждане на едно приятелче,2 ребра ги натискаше с рька след бой с маркуч и не можах да го позная като го видях та сьм напьлно сьгласен с половината които смятат казармата за време загубено в простотии като боядисване с прьскачката за лозе на изсьхнали борчета или садене на цветенца които крадеш от близкото село с колелото на старшинката защото генерала идвал на проверка.Факта,че камионите не палят и се стягат по десетина дни колко да долазят на плаца за проверка всяка година ли беше,6 месеца ли бяха...........и пак издьнки колко искаш.
        Казармата ме научи,че и там всичко е на хартия,всичко е скатавка за да не му избяга заплатката,всичко е НЕ МОЖЕ и Старшинката не дава и В склада няма и Няма войници - няма проблеми и...........се чудиш 90% от времето какьв го клатиш там и какво ще се получи ако някой,кой да е му скимне да наведе базата
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Забравих ,партенка мога да си навия и днес.И как се ходи с цинт по танк без да падаш. А като лошо наследство ми остана набита пета на десния крак ,която се усеща от време на време , автомата ,сумката с 4 пълни пълнителя , противогаза , всичко се носи от дясно .

Коментар

Времената от края на 80те са коренно различни. Ако добавим огромната разлика в родовете войски и даже отделните поделения, всички теми за казарма стават еднакво за маса,. Скоро и на тях им идва края края, кой и как ще се стяга мешки да му мислят други.
            А тези простотии се правят от името на всички ни.
            Даника
            Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
              Забравих ,партенка мога да си навия и днес.И как се ходи с цинт по танк без да падаш. А като лошо наследство ми остана набита пета на десния крак ,която се усеща от време на време , автомата ,сумката с 4 пълни пълнителя , противогаза , всичко се носи от дясно .
              Партенки не сьм носил,чорапи само,цинт не сьм ползвал - само парашутните кубинки с цялата мека подметка,противогаз не се сещам да сме носили,при проверки ни раздаваха по един е така да приличаме на нещо,а на какво приличахме с тия вьшкарници мааааани,трагедия.

По вьпроса за пушенето и аз пропуших след една каскада с камион при която от 24 на задника на ГАЗката останаха 2ма след като ГАЗката си падна пак на четирите колелета.Там казармата или неволята ме подпря пак да вадя език,научи ме как се разбива чене с дрьжката на ножа,как се кьртят стиснати зьби,как се напикава умиращ човек,как след като теглиш един ред у вьздуха мангалите от КЕЧа бутат ГАЗка за да запали с поне 10 км/ч и как не ти пука,че рьцете ти в крьв като стискаш фаса.
              Научи ме,че старшинката може да е обьл като на гнил Опел задната гума,как 3 часа след каскада припада войник,как сьщия наряд се праща по постовете и как щели да ни проверяват.............научи ме,че старшинката много смел го играе до момента в който не му кажеш,че го чакаш зад Е оная букса там.....и не си ли свирка Седнала е Радка ще му свирнеш един..........и на финала идва брат ти с УАЗА и 5 с Калашници и ти носи цигари ако да не пушиш.
              Последно редактирано от BENZBOSS; 14-08-16, 08:01.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                В казармата всички пропушват .
                Аз не се и пробвах дори просто не ми харесваше , не пуша и сега почти 32 години по късно и с алкохола пак така явно съм изключение.

В казармата влязох като млад пумпал излязох като боен каменарски чук.Не бях от Връзкарите и се оправях сам.Нямаше на кого да се обадя за помощ.

Научих се да подстригвам а не знаех какво е ножица до тогава,редовно подстригвах всички барабар със стършината , научих се да се грижа за следови кучета и да ги и обучавам увлечението ми към кучетата остана и до днес.

В момента имам десетина четириноги любимци с които споделям част от свободното си време.

Научих и много други неща ,като занимания с оръжие зглабяне , разглабяне за норматив , стрелби , наряди и прочие войнишко ежедневие но те не са ми тръпка просто тогава трябваше да ги мога и ги усвоих.

Имаше и лоши и не разбрани от мен моменти като меренето на спалното с кибритена клечка и други разни такива но това го отдавам на селския манталитет на българина когато има власт да се показва че,е важен(визирам старите войници някой от който бяха не особено интелигентни и държаха да се покажат на новобранците през единичното,после като се опознахме кой колко струва нещата се наместиха и станахме приятели но всяко начало е трудно)

Никога не си позволих да се държа с млад войник така както се бяха държали с мен,уважавах ги и бях уважаван от тях.

Сега от позиция на опита и годините смятам че,научих доста основни неща за живота от казармата и хубави и лоши.

Казармата скъсява времето за мъжко осъзнаване на младия мъж и за ориентацията му в живота (нямам предвид сексуална ориентация).

Просто според мен там всички влизат като неориентирани пумпали а излизат като млади мъже на които може да се разчита.

ПП.Извинявай Гоблин ако тук там не съм по правилата.
                Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
                Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

Е то това е номерът- тя ли ме научи или аз научих. Против срока 2/3г съм и още по- против ,,уставите" да се налагат от стари кадри и старшини, щото офицерите се чудят как да бият шапката у тавана. Ако са им променили условията за пенсия па съвсем дупе да му е яко на наборника. Няма непроменен след казармата.
                  Даника

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    Бутилка с вино - увиваш дъното й в някакъв плат и млатваш в стената - тапата излиза ако не от първия, то от втория или третия удар...

Най-добре става с пешкир-сгъваш го на четири или на шест за да е по дебела подложката и млатиш.

Нафтовата печка-взимаш чиния от алпака пълниш я с нафта(или авиационен керосин,зависи какво имаш под ръка) палиш и слагаш в "пернишката" печка , като внимаваш във времето да не угасне , защото иначе падат кюнци .... и розетката в стаята началник караула.
                    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                    Джон Кенеди

Коментар

Пропуснах и уменията да си намеря някаква каква да е работа преди казармата. Защото като чуят "донаборник" и ме гледат като чумав. Няколко години ходих с тая дамга (бачках и като студент), докато се наканят да ме приберат. Защото държавата ги задължаваше да ми пазят мястото докато служа.
                      Уменията да си намеря работа и след службата. Защото колкото и да не се вярва на повечето - бях забравил много от нещата от занаята си. Малко като адаптацията на излежал присъдата си затворник.
                      Изобщо, казармата е еманация на държавната администрация. Една система, която само ти взема, и ти прахосва времето и парите. Без капка смисъл и полза за когото и да е, поне за мен беше така. Нарочно ни занимаваха с напълно безсмислени неща, колкото да не скучаем.
                      И не разбирам мита за "възмъжаването" вътре. Повечето от познатите ми излязоха още по-големи лекета след като се уволниха. Казармата по татово може и да е имала елементи на войниклък, но моята служба беше обучение по градинарство с тъпа мотика. Режещият и ръб беше направо подвит с радиус около 5 милиметра, и не разрешаваха да ги точим.
                      Последно редактирано от Ivan Terziev; 14-08-16, 09:51.

Коментар

Казармата ме промени, но да ме е научила на нещо? Мисля, че не. 1982-1984, щаба на ВВС в София, охранител, 300 наряда, разбити нерви за цял живот, две загубени години за мен. Радвам се, че синът ми не е преживял това.
                        יעבור
                        «И това ще мине»

Коментар

В казармата научих старшинката, който ни изкара на "тактика" заради издънка, как се държи пушка по време на "пълзешком". На нескрития му интерес и въпрос "Къде го научи?" му казах, че съм го видял от книгата на дядо ми "Учебник на войника". Една от книгите, издадена в началото на миналия век, която бях разглеждал хиляди пъти като хлапе.
                          От там нататъка се научих, че не всеки в униформа е отишъл по призвание. По-късно потвърдено по нескритата паника по време на дните, когато в Москва имаше пуч, 1991 г.
                          Публикувайте отговор

Коментар

Темата за битови условия, извращения, място, естество и начин на носене на службата би била безкрайна, но и най- заклетите бивши и настоящи привърженици на наборната служба ще ококорят дзръкли. Но е друга.
                            Даника

Коментар

1978-80г бях електричар в ракетни войски, но нищо не съм добавил към знанията си от преди това. Научиха ме да боравя с взривни материали /изкарах тримесечен сапьорски курс/ за да съм сапьор на ротата./това не ми е трябвало в живота и дай боже да не ми се налага/ От скука се научих да карам камион докато давах дневалства на парка, събота или неделя в парка не влиза никой, сержанта си бие камшика на някъде и ме зареже сам. Кво да правя , мятам се на дежурния влекач /дърт 57-мак, палеше с ножче от нокторезачка / и бръмча из двора на парка, а той трийсетина декара. Е шофьор на камион не станах, не съм и искал. Пак от скука и за да се отърва от простотиите се хванах с един китарист /от консерваторията/ да се уча на китара. Събрахме и група, изврънкахме от политическия инструменти под предлог, че ще свирим на банкетите на офицерите и нещата станаха. В следствие на това 15г си изкарвах хляба като свирех по ресторанти, сватби и всякакви радостни събития. Това да стреляш с автомат не го намирам за нещо съществено, щото в ония времена се стреляше доста на полигоните, не че нямаше и сакатлъци. От скука един от набора се гръмна в крака докато си играл с автомата по време на пост пред знамето .
                              Ако питат мен съм за връщане на казармата, щото в цеха ми идват на работа едни нацепени глезльовци, но това е друга тема.

Коментар

Казармата ме научи да спя през деня, да кръшкам и скатавам когато мога от работа и да лъжа за да си спестя неприятности! Това са все физически и психически крайно необходими умения ако човек е избрал да работи и живее в България!
                                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                                Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X