Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НА КАКВО ви научи казармата ?

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    ... Защото единствените, които казармата е научила на нещо, са циганчетата-трудоваци, а такива не мисля, че има много (ако изобщо) в този форум. Малкото българчета-трудоваци (каквито е по-вероятно да има тук), ако и попаднали там "по заслуги", в 100-те си процента са бивали на "скатана" служба, та въпреки и трудоваци - фактически на нищо не ги е научили собствено казармата.
    Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
    Именно това се опитвам да установя.

...
    Конкретно не мисля че си прав за трудоваците, защото примерно всеки обучен шофьор или механик де факто е придобил занаят, а освен това и някакви поне елементарни познания по каране извън пътищата. Това нито се импровизира, нито се учи за 24 часа (освен на чужд гръб). Всеки танкист може да закара верижна машина от точка А до точка Б. Това също не се импровизира. Всеки кашик който е изстрелял един сандък патрони може да е смъртоносен с калашник - и тъй нататък.

...
    Абе, малко-малко, ама ги има и такива. И не съм бил по "заслуги", ами съм ОГВС малко с едното ухо и редовната армия ме не щя.
    И нека не бъркаме трудоваците (ГУСВ, бивша "трудова повинност") с армейските строителни поделения (КЕЧ).
    Та така -1981-83- ГУСВ Плевен, Школа за мл. сержанти, щото нали българче, образовано технически в Габровския механотехникум. С прекъсване за обучението на новобранците 82-ра, изкарах службата си на строителен обект в Тревненско.

Научих се да чета и строителни чертежи, не само машинни, и още- зидар, мазач, кофражист, арматурист, джамджия, покривни хидроизолации и прочие строителни знания.
    Разбрах, как се прави екип за определена задача и как да се организира той така, че да си изпълни работата предсрочно (на акорд), защото имаше отпуски в този случай а и парици. 6 дена акорд се даваха така- 3 отпуска и 3 по 7.50 лв към заплатата-войнишка-2.50лв, мл. сержантската-5 лв. Та горе-долу си покривах цигарите сам.
    И не съм се скатавал, както вика Давчето, ами си бачках барабар с пандизчиите, турчетата и циганетата, та сега ако се наложи- ги знам и мога горните занаяти (доказано практически).
    Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Хм ... между шамарите съм ... такова е чувството

Да кажа на кавмо ме научи казармата и мен.
      Заради нея разбрах за първи път какво е да ти липсва някой. Някой, който до тогава не си вземал на сериозно... щото нали-лапешка работа.
      Станах друга, рязко, щом брат ми отиде там - ВВС-Маврудово.
      Започна да ме е грижа за него, нямаше го, разбрах, че го обичам, плаках, защото наистина ми липсваше - нямаше с кого да се заяждам и кой да ме пердаши, примерно

Казармата е тази, която ни промени и направи такива каквито сме сега с него–откъм отношения
      ....

Милост от автора на темата
      Интересно ми е да ви чета ...
      Заминавам. За дълго. В себе си. Оставям ключа ... там ...

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        Сигурно и на циганите няма да им е до кражба на кабели, щото няма да има къде да ги пласират.
        Едно че няма да има къде да го пласират а за това по военните закони по време на война разстрелват.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
          Наистина ли го вярвате това?
          Е кое не е вярно? На същото мнение са достатъчно много, да не кажа болшинството. Само дето не е по темата! Тя не те е научила, ти си се научил и си научил друг! Казармата не те учи на нищо, просто е създавала условия по-тъпия срочнослужещ да гепи от по-умния и обратно с единствена моментна цел оцеляване, отпосле полезно и за двамата! Нещо лошо? Сигурно има изключения донор да са били и свръхсрочнослужещи, ма не по-малко вероятно и да са били реципиент,поне преди 10ти.За две (или три) години обаче и малоумник ще научиш на повече простотии.
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
            ... Казармата не те учи на нищо...
            Абсолютно вярно!!! Казармата не те учи на нищо(репликата е малко извън контекста на Веско,ама..) , просто вади на показ неподозираните ти таланти,които може да си дремят в теб цял живот само защото не си попаднал в нужната ситуация(пример Я-казармата ми показа талант , който ми стана професия за цял живот),ама това е от тия въпроси за които Гоблин предупреди , че.....ще пляска.

ПП.Това(между въ прочем):

Първоначално публикуван от Son4o Преглед на мнение
            ...Станах друга, рязко, щом брат ми отиде там...
            като се замисля е абсолютно вярно! Казармата беше вододела в отношенията ми със сестра ми(и нейните приятелки).
            Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
            Джон Кенеди

Коментар

Казармата ме научи на т.нар. работа в екип. При нас важеше правилото "силен си толкова, колкото е силен най-слабият". Взводът тича 3 км. в 6 ч. сутринта и нормативът е 12:05 мин. Това, че аз го взимам за 10:57 няма никакво значение, при положение, че р-к Панджаров ги бяга тия 3 км. за 29 минути, лазейки на финиша. Заради него, ще трябва преди обяд пак да ги бягам тия 3 км. И така, докато дори и р-к Панджаров не ги мине за под 12:05 мин.
              Отделението пускаме рапел от 12 етаж и трябва до 30 секунди да влезем в прозореца на 3-ти етаж... един да не оцели точно тоя прозорец, упражнението не се зачита...
              ЕКИП с много !!!!
              Има ли издънка, няма само един виновен. Виновни са всички.
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Научих цигарите и добих опит с по-големи количества алкохол, понаучих се да се скатавам и разбрах, че работата не е заек да избяга, а ако пък е много спешна все ще се намери някой друг да я свърши. Осъзнах, че високите интелектуалните дадености не са предпоставка, а по-скоро пречка за правилното ръководство и управление на колективи от хора.
                "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

В казармата всички пропушват . Редовния лаф на старшината беше вие пушете по една цигара а непушачите с мен да свършим една работа Естествено на другия ден няма нито един непушач
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    В казармата всички пропушват . Редовния лаф на старшината беше вие пушете по една цигара а непушачите с мен да свършим една работа Естествено на другия ден няма нито един непушач
                    Как го мразех това ...
                    На какво ме научи мен.Лично на това, че едно обаждане и маминия син заминава на място което се смята за по-лесно или с повече отпуски.За сметка на други.От трима останах сам.Имах някакви идеи как се готви, но там след като готвача ни, замина на лекото място ме изкараха от машинното и ме пратиха да готвя в камбуза.Не е като да си пържиш яйца само за себе си.Всичко се учеше с питане, че и да става за ядене.От тогава мразя марули и цаца общо взето.Виж бутането на мини Б-38 не е кой каква философия.Тежички са, но е цирк.
                    Иначе, идея си нямах колко пият тези хора тогава.Добре че се оряза това.
                    Ааа и ако двама старшини сгънат лятно време след като са яли паниран кашкавал, някак те гледат много съмнително да не си ги изтровил ...
                    Последно редактирано от Stoian Ivanov; 13-08-16, 11:25.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
                      Научих цигарите и добих опит с по-големи количества алкохол, ....
                      И аз така.За цигарите ясно.
                      Но след едно шише врела мастика "в Крумовград друго нямаше" само да чуя как се отваря мастика и ми става лошо.И така 32год вече.

Коментар

Научи ме да карам камион.
                        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                        ... turn on your A/С !

Коментар

Гледам много хора сте пропушили в казармата...

Аматьори. Аз това го знаех от 7 клас баси...
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

В Елхово 82-84 ме научиха и мога да го правя да управлявам МТЛБ , и САУ нелегално, опитах ни Т-34 ,но ми беше тясно. За МТЛБ то и сега мога да го подкарам ,за Т34 едва ли. Да стрелам с всичко с което можеше и то по много , Да управлявам огъня на артилерийска батрея и дивизон ,като им подавам данни за стрелба , да стрелям с оръдията ,да разузнавам и т.н свързано с разузнаването. СРБ и всякаква подготовка ,химическа сапьорна . Мога да отрежа дърво със детонаторен шнур и да изкопая пълен профил на САУ 2.50 х8 х4 окоп. М---мка му два пъти съм го копал единия на Голям Дервент на границата Другия в Украйна. Да маскирам оръдията и себе си на храстче и гора. Да отварям консерва с лъжица ,да знам как се готви за 1500-2000 човека. Да боядисвам камиони с мат армейско зелено. Да бяам от "мен до другото дърво" . Да спя на виелицата до веригата на МТЛБ то завит с шинел и маскировъчна мрежа ,да спя прав с противогаз и ауспуха на САУ то да ти духа във врата. Единствено целите на оръдията вече се смятат с компютри. Не са загубино време ,но вече от цялата тази подготовка няма смисъл в този голям обем.
                            И да се похваля имам отлимен на армейски занятия ,по мое упровление беше разрушен бункер на Ново село ,като снарядите на три оръдия паднаха точно отгоре. Голям кеф е да го видиш. 10 дена дето не ги видях.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
                              ...Да отварям консерва с лъжица ...
                              Я! Това е ценно. Ще го споделиш ли?

ПП.А пък аз в замяна ще не открехна как да си направиш нафтова печка или как да отвориш бутилка вино без тирбушон.
                              Последно редактирано от ЕМО; 14-08-16, 00:09. Причина: допълване
                              Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                              Джон Кенеди

Коментар

Аз в сравнение с тебе сьм гугутка,едни облаци научих и как се гонят мангали крадящи от Авиобаза,как се дебнат самолети на планшет,малко станции,малко караули,много простотия и скатаване.Общо взето нищо за война,едва ли и 5% от наученото ще ми свьрши работа ако ни скочат някои арийци и се наложи да се защитава Родината.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X