Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Ми с Тропчо ще шием униформи Поне няма да са от говнолин Апропо на фона на всичко друго което имам "новата" българска униформа е рядко говно.
    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
    No man left's behind !!!!

Коментар

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Ти защо мислиш,че при всичкото наличие на "сухопътен" и "морски" камуфлаж в къщи,когато съм на лов съм във добрият стар бундесарски флектарн.

Коментар

Първоначално публикуван от komuso Преглед на мнение
        Не се лъжете,първо-мобилизация няма да има поради това,че евентуален конфликт ще приключи много бързо и не в наша полза.Освен това в сегашната военна доктрина на БА никъде не се споменава за запас,споменава се прословутият "доброволен резерв" от 3000 чиляка и точно за тези 3 000 има и оборудване и екипировка(дрехи,кубинки и т.н).Незнам дали всички тук знаят но същите тези дето ни управляват сега преди 4-5 г ликвидираха военновременият резерв-горива,храни,дрехи и медикаменти.Всичко това или се бракува и разпродаде или просто изчезна.Във военновременият резерв имаше гориво разчетено за 3 месеца-сега такова няма.Интендантска Служба сега е просто едно име и бледа сянка на това което беше,всяка година когато се раздадът лимитните книжки на военнослужещите се почва един безкраен кошмар-най-напред си избираш една от 4-те фирми които шият облекло за БА,после пускаш поръчка към нея за да ти ушият това което ти трябва и вече се надяваш те да ти я изпълнят(на мен две поредни години ми връщаха поръчката от фирма МАК-Габрово).Освен това цените на камуфлажите и кубинките(държавни цени) са силно завишени-например преди 6-7 г едни кубинки струваха 45 лева,сега са 113(някакви супер пупер с надпис-за специални сили),шуба дето не е нито непромокаема нито негорима струва около 200 каймета.И имайте предвид ,че това е държавна цена за редовната армия.Сега си представете дали някой ще прави запаси за едни 20/50/100 000 запасняци.
        Не съм много съгласен с теб ако споделя защитата си тук ще попадна под ударите на ЗЗКИ , виждам или се лъжа де си на въоражение за това провери за ВВЗ и НЗ че съществуват не на всякъде но са факт !Както и за мобилизацията!Ще ти кажа само колега komuso ИМА!Поздрави
        Христо Георгиев-0889022988
        Jeep Wrangler YJ 4.0l 1995г

Коментар

Ти защо мислиш,че при всичкото наличие на "сухопътен" и "морски" камуфлаж в къщи,когато съм на лов съм във добрият стар бундесарски флектарн.
          Аз понеже съм проЗ съм с хамерикански ECWCS gen 3. А иначе от чисто базовите униформи за мен най приятна за носене е новата британска в МТП.
          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
          No man left's behind !!!!

Коментар

Аз също съм за ECWCS gen 3 рядко я слагам в повечето случаи със с ВДЧ.
            Христо Георгиев-0889022988
            Jeep Wrangler YJ 4.0l 1995г

Коментар

Колега madshpic,за 18 години служба(плюс още 18 месеца редовна казарма) съм се нагледал на всякакви простотии.Лично съм бил свидетел как се унищожи огромният складов район край Варна известен под името "Сокол",това бяха 30-на огромни склада всеки пълен догоре с всичко от манерки до палатки.Всичкото това имущество за 6 месеца се бракува,продаде или най-тъпо се изгори на място.За военновременният резерв от горива край село Нова Шипка просто няма да говоря,там близо 20 000 тона бензин и дизел изчезна беследно докато закриваха поделението.

Коментар

...това бяха 30-на огромни склада всеки пълен догоре с всичко от манерки до палатки.Всичкото това имущество за 6 месеца се бракува,продаде или най-тъпо се изгори на място.
                Ама те отговаряха ли на високите тактико-технически изисквания, поставени от Mad Dog по-горе?
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  Ама те отговаряха ли на високите тактико-технически изисквания, поставени от Mad Dog по-горе?
                  Колегата ще ти отговори, но по покупна цена да, продажната е като на всички други резерви-може и без пари, важното е да се махнат.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Аз не съм видял Калин да пише,че точно еди си какви трябва да бъдат ТТИ на това дето ще ти го даде държавата.Той просто споменава какво е видял по време на командировките си и с.кое би било най добре за родната армия а не какво има в момента.Между другото дори и по време на война екипировка не стига за всички,братът на прадядо ми е изкарал цялата ПСВ (от 1915 до 1919) в 25-и Граничен Отряд(Варна) със домашните си дрехи.Дали са му само една М95,щик-нож и 4 паласки с патрони.

Коментар

Не се лъжете,първо-мобилизация няма да има
                      Изобщо не споделям подобен оптимизъм.

Съдейки по голата кука на която кълве електоратът, няма никакъв проблем да си изберем някой който да ни вкара във война.

Коментар

Написах,че мобилизация няма да има поради простата причина,че всичко ще приключи(и то не в наша полза) много преди да се извърши мобилизацията на първата вълна запасняци.Дори преди при всичката организация първите запасняци се събираха и оборудваха и организираха по поделенията от 3 до 7 дни.Сега за какво време мислите,че ще се съберат и организират да кажем 10 000 запасняци.

Коментар

Още в началото на темата е написано че не става дума за запас, а за мобилизация, което са различни неща.

Коментар

И по кой закон ще ме мобилизират в мирно време?Защото по време на война вече си е свикване на запаса(резерва).

Коментар

Аз не съм видял Калин да пише,че точно еди си какви трябва да бъдат ТТИ на това дето ще ти го даде държавата....
                              Ами, не четеш Фнимателно. Калин казва, че държавата няма да ти даде нищо:

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                              Да живее ebay.

II. Дрехи и обувки.
                              ....
                              1. Обувки - по възможност високи и мембранни. ...
                              2. Униформа базов комплект - куртка и панталон. ....демек някакъв Удланд/ Марпат или британски ДПМ. Втори вариант - Мултикам или MTP . ...
                              3. Багажна система - отделна тема , но определено накръстната такава е най универсален вариант. С достатъчен брой джобове за нея. Също е писано по темата.
                              4. Влаго ветро защитни дрехи. По възможност мембранни. Като минимум пончо. В никакъв случай не ярки.
                              5. Полар или флийс.
                              6. Раница - малка до 30литра по възможност с хидратираща система....
                              7. Спален чувал- произволен с комфортна температура до около 0 градуса. ...
                              8. Шалте. Може да го замените и за надуваем дюшек, но не са напълно еквивалентни. За разлика от спалният чувал е доста вероятно да го получите от грижовната армия в местото на лагеруване.
                              9. Фенерче- простичко и с възможност за ползване с акумулаторни батерии. Нещо с АА и филтри и/или с няколко цвята LED. По възможност плюс челник.
                              10. Нож - или голям сгъваем или не много голям фиксиран.
                              11. Мулти тул. По възможност хубав.
                              12. ...
                              13. ....
                              14. Ръкавици - може да не са прекалено тактически .... Наколенките и маската тип "балаклава" са хубаво нещо , но по желание.
                              15. Тефтерче и молив.
                              Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                              III. Средства за индивидуална балистична защита.
                              .... най доброто качество /цена съчетание е жилетка тип противоосколочна "Флак" (има такива на Бундесвера излезли от гаранция преди много години , но тестовете показват , че още работят) плюс т. нар. плейт кериър. Защото:
                              1. Оказва се че огромен процент от загубите са от осколки и попадения в областта на горната част на гръдният кош в зони които облекченият плейт кериър не покрива.
                              2. Противокуршумна защита има реално само в зоната на плочите.
                              3. Подобна комбинация дава възможност да решавате дали да използвате само меката жилетка , само плочите или и двете заедно.
                              Разбира се съществуват съвременни модулни решения, но техният ценови клас като правило е в стратосферата.
                              Само по плочите може да се напише отделна монография, важното е да се знае едно - дори плочи от добра правилно закалена стомана вършат работа - да далече са от идеално, но вършат.

Каска- по възможност кевларена. Стоманените родни М72 се оказват доста по държеливи от наприме съветските каски и такива ще има достатъчно. По кевларените каски също може да се напише монография и тъй като съм далеч от мисълта, че някой ще се юрне да търси такава за сега ще спестя излишните подробности. Само ще кажа, че на едно место цената на американска каска ACH в добро състояние беше стигнала до 500 (пет стотин) долара за известен период от време. Щото главата е една и когато си е твоята някак ти се иска да е защитена.

Очила с противоосколъчна защита. Могат да бъдат от глас "маска" т.е. затворени ала скиорски или отворени. При всяко положение знайте , че всичко различно от ESS, Revision, Wiley X, Оукли и Смитс Оптикс е компромис. А очите са само две. Желателно е минималната защита да е MIL DTL 43511D или аналогична.
                              Ти казваш, че всичко това държавата го е имала, ама било изпокрадено, продадено на безценица и т.н.?
                              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Държавата имаше дрехи и обувки за да не ходиш като хъш,такова високо технологично оборудване за което пише Калин дори сега май има само в 1-2 поделения в България.Сега и дрехи и обувки няма,а доколко ти е ценна собствената г....ка вече сам ще прецениш как да се оборудваш самостоятелно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X