Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

[QUOTE=davc;3010290]Това е една легенда, разпространена от пропагандата. Тя е толкова несъстоятелна, колкото и тъпа.

Възможно е.Навремето го четох това за първи път в един роман на Ричард Марчинко, после съм го срещал и на други места.Сега проверих и в уики. Първите м16 са засичали от прахоляка във Виетнам, и това е наложило конструктивна промяна, за да повишат надеждността.Това е, което прочетох. Пропаганда или не-не знам.

Коментар

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

[QUOTE=4wheel;3010341]
      Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Това е една легенда, разпространена от пропагандата. Тя е толкова несъстоятелна, колкото и тъпа.

Възможно е.Навремето го четох това за първи път в един роман на Ричард Марчинко, после съм го срещал и на други места.Сега проверих и в уики. Първите м16 са засичали от прахоляка във Виетнам, и това е наложило конструктивна промяна, за да повишат надеждността.Това е, което прочетох. Пропаганда или не-не знам.
      За АК то - ората на Свирепчо са го ползвали по едни по- различни причини. А М16 е засичала основно заради евтините на триците тилови военни (и в САЩ има такива - да да ) от Пентагона , които са поръчали боеприпаси с неподходящ барут и пропуснали комплектите за почистване.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

[QUOTE=4wheel;3010341]
        ...Първите м16 са засичали от прахоляка във Виетнам, и това е наложило конструктивна промяна...
        Отклоняваме се от темата, при това по безкрайно банално-досаден въпрос, хем неведнъж дъвкан.
        Нищо конструктивно не е променено, боеприпасът започва да се произвежда с барутен състав, който си е щатен изначално, но при изпитанията е приет за излишна презастраховка. Докато се подменят/доставят въпросните боеприпаси, американците са ползвали собственото си оръжие така и така стандартно към момента.

ПП
        Нещо явно съм объркал - цитатът излиза като да е мой. Отговарям на 4уийл, мнение № 316.
        Последно редактирано от davc; 24-08-16, 12:47.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

По обсъдените нагоре "ще ми вземат". Ще ми вземат придобито от мен имущество ама на марта в сряда.
          1. От доста пресни наблюдения - най-много да изискат от вас като идват големи началници да сте в уставната униформа (ако получите такава щото не е съвсем сигурно). В останалото време еле пък в зоната на бойните действия никой няма да ви каже нищо. Най малкото щото куршума в гърба (може и в областта на плочата ала пернишки СМС) или "мечка" с последващо оставяне на "ничия земя" ( и двете имат силен педагогически ефект) никой не го е отменял като средство за работа с тъпи началници.
          2. Не бъркайте срочната служба и чанча "ала БНА/БА" в стил "Що си без шапка" със ситуацията в която въздухът е пълен със стрес (стресът е вещество с кафяв цвят и неприятна миризма). Защото на въпроса "тая каска/жилетка/горатекс- защо е лична" има готовият отговор "защото кожата/главата/очите също са лични" с последващо предложение същите да бъдат прибрани при получаване на еквивалент от старшината. Тъй като въпросният еквивалент в 90% от случаите старшината не е и чувал за него и не знае пие ли се яде ли се и как се краде - то и следва преглът .... и тишина.
          3. Всички опити на някой (който и да е той) началник да се прави на прекален уставняк минават много бързо (защо - виж т.1), като работи аналог на параграф 22. А той е - ако е без опит по мисии и бойни действия - го пращат "у лево" , а тези които имат такъв като правило не изпадат в подобни настроения.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
            ...най-много да изискат от вас като идват големи началници да сте в уставната униформа (ако получите такава щото не е съвсем сигурно).
            Ще получат нанайси ... заявка да са давали тези дето идват на мобилизацията ...

Коментар

Първоначално публикуван от Stoian Ivanov Преглед на мнение
              Ще получат нанайси ... заявка да са давали тези дето идват на мобилизацията ...
              На твоето мнение съм.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                Чета и се хващам за главта.По стар бьлгарски обичай(то пишештите са само от София)най-ни е страх да не се минем и някой да ни вземе нещо.Мисля че едвали някой ще ви взема екипировката (то пък какво ли толкова можеш да понесеш в една раница и да не ти пречи)тогава на всеки командир ще трябват хора които са готови да свършат това което се иска от тях.КОмандирите и сержантите са вече други,все пак сме 21 век.А за колегата който се съмняваше че няма кой да го нака ра да участва в мобилизация,то начини има много.Защо мислите че бежанците са само млади мъже.Теорията за световния заговор срещу Европа можеби е вярна ,но аз мисля че истината е по-прозаична.В Сирия воюват над 10-12 фракции,всяка провежда мобилизация,и всеки родител дава мило и драго сина му да избяга от там.Друг е въпроса че за мобилизация ще останат само цигани и будали и един процент патриотично настроени младежи.Щото тук всички сме патриоти но когато знаеш че няма шанс да спечелиш една война (поради състоянието на армията)и заради едната кауза най-вероятно ще умреш в първата седмица ,едва ли ще сме такива патриоти.А за децата на политическата класа не се беспокойте ,те отдавна ще са в чужбина в някоя патриотична фондация и ще ни пробутват боклуците които ще ни подаряват различни заинтересовати страни в конфликта,и накрая ще се накичат с някой медал за изключителен принос.
                Добре казано! Един от малкото смислени постове по тая тема.

Специално за България, която има почти 2 млн. работоспособни българи в чужбина (над половината са мъже), мисля че най-добрия вариант е професионална армия - малко, но качествено и мотивирано. Плюс малък резерв, дали ще е национална гвардия, резерв или прочее, няма значение. Важното е този малък резерв да е заплатен, оборудван, обучен и готов. Лошото е, че всичко това изисква доста финансови средства.

Това с наборна войка, мобилизации на големи групи от населението (дето ги няма), оборудване с въшкарници и пособия отпреди 50 години, разгръщания и кашизъм, са едни отживелици. Нали никой не вярва, че 50-годишен човек, който е бил наборник преди 30 години и има няколко запаса преди 20 години, ще бъде пълноценен войник при мобилизация?! Горе-долу същото е и за 40-годишните - дори да са физически добре, пак ще е необходимо поне няколкоседмично обучение, оборудване и т.н..

П.С. Поздравления за Mad Dog, че споделя опит и научени неща. Интересно е.
                Последно редактирано от piton; 24-08-16, 13:36. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение
                  Добре казано! Един от малкото смислени постове по тая тема.

Специално за България, която има почти 2 млн. работоспособни българи в чужбина (над половината са мъже), мисля че най-добрия вариант е професионална армия - малко, но качествено и мотивирано. Плюс малък резерв, дали ще е национална гвардия, резерв или прочее, няма значение. Важното е този малък резерв да е заплатен, оборудван, обучен и готов. Лошото е, че всичко това изисква доста финансови средства.

Това с наборна войка, мобилизации на големи групи от населението (дето ги няма), оборудване с въшкарници и пособия отпреди 50 години, разгръщания и кашизъм, са едни отживелици. Нали никой не вярва, че 50-годишен човек, който е бил наборник преди 30 години и има няколко запаса преди 20 години, ще бъде пълноценен войник при мобилизация?! Горе-долу същото е и за 40-годишните - дори да са физически добре, пак ще е необходимо поне няколкоседмично обучение, оборудване и т.н..

П.С. Поздравления за Mad Dog, че споделя опит и научени неща. Интересно е.
                  С риск да те разочеровам доста голяма част от "сърдитите старчета" се оказват доста по корави от категория 18+ малко. За обучението си прав , но това е отделна тема на която при желание също може да разгледаме. Най общо казано не разчитайте особенно на знанията получени в БА.

Коментар

С риск да те разочеровам доста голяма част от "сърдитите старчета" се оказват доста по корави от категория 18+ малко. За обучението си прав , но това е отделна тема на която при желание също може да разгледаме. Най общо казано не разчитайте особенно на знанията получени в БА.
                    За коравостта съм съгласен, но това има значение за отделен човек, а не за военно подразделение. Мотивацията (бойния дух) и обучението-подготвеност, според мен, са на първо място. А няма място за сравнение между обучението и подготовката на професионален войник и обучението и подготовката на запасняк- наборник преди 15-20-30 години. При война, докато вторият стигне подготовката на първия, много време и кръв изтича.

Коментар

Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение
                      При война, докато вторият стигне подготовката на първия, много време и кръв изтича.
                      Принципно си съвсем прав - но това, какво отношение има към темата?
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Принципно си съвсем прав - но това, какво отношение има към темата?
                        Съжалявам,че темата се измести много след мой коментар,за което се извинявам на автора.
                        За да се тръгне пак в началната посока ще помоля автора или друг запознат да даде информация за алтернативи на Селокс и подобни,които могат да се намерят или поръчат в България.Благодаря

Коментар

Е то там разни ешелони винаги е имало. С различни паметки.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

1. От доста пресни наблюдения - най-много да изискат от вас като идват големи началници да сте в уставната униформа (ако получите такава щото не е съвсем сигурно)..
                            Големи началници където е напечено не чакай еле в зона на бойни действия . Тия знаят как да си пазят задниците . Прочетох до някъде тая дивотия наречена устав на българската армия и дори малкото надежда която имах че нещо се е променило изчезна http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0...0044_at.5.html Липсва само глава първа за ръководната роля на партията
                            Последно редактирано от sek.1; 24-08-16, 19:28.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Напротив.В някакъв момент на затишие, ще долети някой да види защо на редника Петров каската му не е боядисана в зелено и на старшината Христов колана не му е запасан както трябва.Иначе умните идеи ще се крещят по радиостанции и телефони ако не могат да дойдат.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                                Виждал съм как командир на застава отнема спрей за чистене на оръжие от войник-милиционерско синче, защото е по-готин, а войникът трябва да се чанчи да лъска с гой-47 и т.н.
                                Бря, много модерни сте били по ваше време
                                Всеки трети е шести

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X