Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
    Нещо за втори път се опитваш да ме репликираш, без да си разбрал и вникнал какво съм написал. Самия аз имам чин, офицерски чин от БА. Ще обясня и за вазелина, вероятно има и други като теб не разбрали! Накратко мнението ми е, че днешните младежи не се интересуват от подобна тематика, а от ....'вазелин'. Това не ме радва! Не ме радва и състоянието на БА! Не съм във възторг и кой, къде, какво преподава, съветва....../лично мнение изградено на някаква база/
    ПП Дръж се като български войник, а не пушечно месо и в този смисъл не настъпвай всичко без да си разбрал кое, къде, какво е......
    За повечето хора тук кой какъв чин има не е от значение в случая за мен има от чисто уважение!За репликирането бе по адрес на Кольо и на другите които ни свързват с това вещество все пак Българския войник се е доказал!За младежта те разбрах тук нямам думи!За състоянието на БА е болна тема!Моите Уважения!
    Христо Георгиев-0889022988
    Jeep Wrangler YJ 4.0l 1995г

Коментар

• От: Паметка на мобилизирания или какво всъщност ще ни трябва при война/ мобилизация..

Нищо не разбирам от купищата американски термини.Преди две години когато почна филма с емигрантите по границата,имах кьсмета да съм в първата командировка.Казаха ни че може да си ползваме наш камуфлаж стига да си зашиеме надписа полиция и българското знаме,собствени те тактически жилетки са на почит щото е много по-удобно всичко да е по тебе не да ти виси на колана и да биеш цял ден пътеки в гората.Да са живи и здрави китайците че жилетки има за 50-60 лв и фенерчета за 15лв и съвсем не са лоши.В началото никой не правеше забележка за личното оръжие(имам 6 командировки с него) но сега се заяждат и раздават наказания.Раници оборудване дъждобрани ножове всичко си е твое и за над 2г почти всеки е оборудван.В началото най-големия проблем беше неопитноста на командния състав .Чакаме над 3 часа над 600 човека да ни разпределят по-пирамидите и обектите.Техниката беше (макар че я имаше повече)в плачевно състояние,сега Зиловете вървят като леки коли(щото караш ли го непрекъснато и се стяга ,идва един момент когато почва да работи без сериозни дефекти.Най-интересното е че от многото Нисани ,Дефендри и Геги почти не остана нищо,не че са по-лоши няма части за тях.Дефектира стартер и заминава в бокса за вечни времена,съединители,дифове и полуоски ги вадят от строя за месеци.Зила фърля водна помпа сутринта и вечерта за смяна е пак на линия.Уазки и Ниви се поправят за нищо време и можеш да купиш почти всичко от магазина в най-близкия град ,като съберете с колегите по 5-10лв.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
        Нищо не разбирам от купищата американски термини.Преди две години когато почна филма с емигрантите по границата,имах кьсмета да съм в първата командировка.Казаха ни че може да си ползваме наш камуфлаж стига да си зашиеме надписа полиция и българското знаме,собствени те тактически жилетки са на почит щото е много по-удобно всичко да е по тебе не да ти виси на колана и да биеш цял ден пътеки в гората.Да са живи и здрави китайците че жилетки има за 50-60 лв и фенерчета за 15лв и съвсем не са лоши.В началото никой не правеше забележка за личното оръжие(имам 6 командировки с него) но сега се заяждат и раздават наказания.Раници оборудване дъждобрани ножове всичко си е твое и за над 2г почти всеки е оборудван.В началото най-големия проблем беше неопитноста на командния състав .Чакаме над 3 часа над 600 човека да ни разпределят по-пирамидите и обектите.Техниката беше (макар че я имаше повече)в плачевно състояние,сега Зиловете вървят като леки коли(щото караш ли го непрекъснато и се стяга ,идва един момент когато почва да работи без сериозни дефекти.Най-интересното е че от многото Нисани ,Дефендри и Геги почти не остана нищо,не че са по-лоши няма части за тях.Дефектира стартер и заминава в бокса за вечни времена,съединители,дифове и полуоски ги вадят от строя за месеци.Зила фърля водна помпа сутринта и вечерта за смяна е пак на линия.Уазки и Ниви се поправят за нищо време и можеш да купиш почти всичко от магазина в най-близкия град ,като съберете с колегите по 5-10лв.
        Наистина ли е толкова зле положението?

Коментар

Наистина и то не от днес и вчера...
          Последно редактирано от DaGa; 15-08-16, 22:24.

Коментар

То в това се корени проблема . Държавата те праща да пазиш външна граница на великия ЕС без да ти даде необходимия минимум за това . Тая че няма пари да я пеят на друг всеки ден Б.Б. се пъне по медиите колко милиона дал насам натам за селски нужници а вие събирате пари да си купите части за служебните коли . Това няма как да го приема за нормално .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Какво му е зле на положението,хората вече имат опит,знаят какво правят и благодарение на тях сега тук няма хиляди бежанци.Това че по медиите се надуват с някакви 100-200 души на ден ,не е нищо ново така е от 2г.(даже имаше и по-лоши ,дни в пьрвите дни в Елхово в ареста имаше по 450 задържани на ден ,но пък нямаше журналисти.Най-голямия проблем ще е като разпределят помоща от Фронтекс.Щото сега знаеме как да ги хванеме и как да ги върнеме преди да сме ги регистрирали.А като има някой европеец с тебе ,нещата се задвижват по канален ред.Задържане,ГПУ,лекар преводач,храна ,облекло ,лагери тук,лагери там,издръжка и накрая документ че е бежанеци е влязъл в Европа през България и някога ще ни го върнат.Истината е че благодарение на нашата мизерия ние пазиме дебелите задници на европейците за 20 лв на ден за храна.Колегата от Финландия вземаше 92 евра за храна.

Коментар

Точно по тази причина и написах, че лично аз на държавата разчитам за автомат и 4 пълнителя. Не че не мога и без тях ама айде поне за това се напънат. Разните шукарии за автомата аз ще си ги нося. Всичко останало да не ме мислят
                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                No man left's behind !!!!

Коментар

Христо(мадспик)-понеже ме замесваш лично, та ме дърпаш за езика, да те питам- Ако утре(недай Боже) се сдръвчим с Турция(щото нали-най-вероятния противник, и бля бля...) и турската армия тръгне да атакува през границата ни, с какво ще и отговорим?

Не ми отговаряй, аз много добре знам отговора, понеже съм реалист, и виждам с очите си какво е положението в България, а не като теб с пяна на уста да се правя на много велик войник.
                  И да знаеш-можем много да спорим по любов към България, и на кого му е по-болно от сегашното състояние на армията ни, но реалността си е такава.
                  Нагледахме и наслушахме се на празни приказки без покритие преди 1990, сега виждам, че и ти продължаваш-велик е българския войник...
                  Да, той наистина е велик, но ако му се позволи да бъде такъв.
                  За съжаление-сега може само като Матросов-да дава индивидуални изблици на храброст, които обаче не водят до нищо, просто язък за човека.

Ай стига вече с тоз вазелин, че започвам да го приемам лично!
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    ...Турция(щото нали-най-вероятния противник, и...
                    Всичко друго както и да е, ма те т'ва откъде накъде!
                    И к'во общо има в края на краищата с джипката (тя къмто камион отива) багаж, дето трябва да си го приготвим...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Не, понеже ме набедиха за педераст, та да си защитя задника.

Според теб-с кой от самолетите ще посрещнем атаката на евентуален противник. Айде да не е Турция, споменах я защото в другата тема активно се спряга именно тя, но който и да е врагът-с кой от двата ни самолета ще я посрещнем, и кой ще пазим за да закара дебелите задници на управниците до Швейцария?

А войниците да го духат... Като са бедни, и нямат пари да си купят плейт нам си кво...

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                        Точно по тази причина и написах, че лично аз на държавата разчитам за автомат и 4 пълнителя. Не че не мога и без тях ама айде поне за това се напънат. Разните шукарии за автомата аз ще си ги нося. Всичко останало да не ме мислят
                        Добре де, ти си ясен. На какво да разчита държавата от моя страна, ако ми е дала боклук за дрехи и оборудване? Което води до малко по- горе изразеното съмнение, дали е смислена въпросната мобилизация? Ако няма пари за оборудване, сигурен съм че има пари за високоплатени служители, които да изчислят процента на евентуалните дезертьори и които да не допуснат на мобилизираните да се даде нещо повече от шест консерви, сухар и пушка с халостни и заварен усилвател. Ако изобщо се предвиждат бойни действия, де.
                        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Преди две години когато почна филма с емигрантите по границата.............

А е го де го,имаме пример за мисиите в Ирак и какво са носели и какво долу горе им е трябвало и какво им е липсвало.Имаме и пример сега от РЕАЛНА обстановка/ че аз по-реална от тая по границите не знам на кьде да е / която се пооправя след около 2 ГОДИНИ като повечето оборудване и то базово се купува с лични средства,факта,че не е в бойно време пак тежи на кантара Покривай си млякото сам..........Кога дьржавата ще се сети за простия мобилизиран по време на война като не се сеща за граничаря си в мирно време.

С Калин сьм и аз,ако дадат нещо ОК,ако не аз си го нося,че и в повече даже.Вече кой ще ме учи кое как се ползва и как ще реагира старшинката не ми се мисли ма поне няма да сьм по цвички сьс затькната зад ухото майска роза
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Добре де, аз пак да питам - защо толкоз много държим да одрискаме и тая тема?

Не виждам нотка на императивност в това което пише Калин (купи си каска или умри в адски мъки). Човеко споделя (отново да подчертая дебело - безплатно) - бях там, видях това, аз лично бих се подготвил така. Други пишещи (green, r_vardarov, сигурно пропускам някой в бързината) също споделят реален опит (безплатно) - там ходих, това преживях, сега ако можех да се върна, бих направил това и това различно.

Както вече казах - един билюк от джунджуриите на Калин и аз не бих си ги купил. Не за друго, ама просто не знам как да ги ползвам, и ще ми отиват като на свинче-звънче. Но въпреки това успях да си извадя няколко ценни съвета (основно от аптечката) които биха ми свършили работа и без да се каня да превземам Кремъл.

Та шо не вземем да оставим хората с реален опит (датиращ от след последния брой на Работническо Дело) да пишат, пък ние да питаме и да си вадим съответните изводи кое би ни влезло в работа и кое - не, на база чорбата която имаме между ушите.

Толкоз ли ни е зор да си премерим чурките кой е най-голямата черна нинджа измежду нас?
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                              и които да не допуснат на мобилизираните да се даде нещо повече от шест консерви, сухар и пушка с халостни и заварен усилвател.
                              Ха ха, имахме в Айтос един старшина-Николов, викахме му "дървения" Щото държеше склада с дървата и въглищата за печките, а по норматив се полагаха по 2 кг дърва на печка-само за разпалване, и после на въглища. Килограмите са наизуст, вече не си спомням, но имаше и такава дивотия. Въглищата бяха на "открит склад" както би се изразил мадспик, а иначе това си бяха просто купове въглища, както са ги стоварили от камионите, та не можеше да ги контролира, но пък как контролираше дървата-те бяха в покрит склад-заключваше се с катинар, и той ревностно го заключваше, без да знае горкия за дупката в зида от задния край през която се вземаше РЕАЛНО нужното количество дърва за да се разпали печката.
                              А онзи с кантар тип "баланса" теглеше коя рота колко дърва взема, и ако надвишава 2 кг-маха дървото и слага по-малко.
                              Та такава беше армията ни тогава, хем беше мноооого по-дееспособна(дееспособна, не боеспособна). А сега каква е-супер, супер е, колко велики битки в Кандахар е изкарала, ехей... Да не питам жертвите в Камбоджа от какво са умрели?

Коментар

Ташак, моля другарко. 20 човека са ентусиазирани да си купят екипировка за 2000-3000 лв да си седят на дивана за всеки случай.
                                Кучето иска да се похвали какво е събрал дома, брадърите му пригласят със снимки на 5-6 пушки и сандъци с патрони, наши профеционалци им обясняват, че нема как да стане и в същото време се обиждат на професионализъм...
                                Бях в Турция по време на "преврата" и никой не изкара чифтетата и специалните препърски аксесоари, що така не знам. За сметка на това всички в момента са толкова полит облъчени и ги е страх, че от пушки и подобни нужда няма.
                                Колкото до мобилизация или както и да се нарича, мисията е невъзможна. Само за пример, аз от 5 години не живея в България, ма никой не знае, защото не го интересува. И такива са според мен стотици хиляди.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X