Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Два свалени Ми-24 в един ден. Как?

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
    Тук "Спецназ" се използва като общо нарицателно в случая, но по скоро става дума за хора на ГРУ и други подобни служби в ролята им на инструктори и оперативно командване! Който си мисли, че организирането на отбраната на 120 хиляден град с площ от 60 кв. км е проста работа по силите на запасняци и дезертьори от редовна военна служба, леко се е объркал. Среща се инфо, че сред "опълченците" се срещат и бивши "Беркут", което донякъде обяснява нещата за адекватния бой в градски условия, но някои неща са си типично армейски и за да ги знае и умее човек, само една казарма не стига. Аз евентуално не бих могъл да ръководя адекватно повече от една рота хора! Генерал-щабните академии и военните ВУЗ не са прищявка на Бога на войната, а необходимост... На такова ниво се намесва и "икономика", и "финанси", и "кризисен мениджмънт" и каквото се сетиш още и то все в строго специфични аспекти, далеч от общата култура! Само тиловото осигуряване на няколко хиляди човека е цяло изкуство, а какво говорим за останалото. Аз съм си пушечно месо, предназначено за окопа. Обратния пример с осирацията на нашите тиловаци в Ирак доказва думите ми...
    Като оставим настрана спецовете, излиза, че в Украинската армия няма нито един от гореизброените които си изредил като нужни за ръководене. От тук произлиза въпроса: Къде са тези хора които са били обучавани за това, все пак това е Украинската армия, а насреща и са "сепаратисти" пък било то и водени от 5-10-100 обучени. Ми нали украинските военни цял живот за това са учили и това са работили...
    Много са въпросите без отговор...
    RAV 4
    F650GS

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Милков - FREEFLYER Преглед на мнение
      Като оставим настрана спецовете, излиза, че в Украинската армия няма нито един от гореизброените които си изредил като нужни за ръководене. От тук произлиза въпроса: Къде са тези хора които са били обучавани за това, все пак това е Украинската армия, а насреща и са "сепаратисти" пък било то и водени от 5-10-100 обучени. Ми нали украинските военни цял живот за това са учили и това са работили...
      Ми те са си там украинските военни. Ония на барикадите през последните няколко дена май дадоха бая жертви.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Няма да сбъркаме ако кажем, че една не малка част от хората за които питаш са в редиците на "сепаратистите". Друга част са силно демотивирани и или отказват да се бият или явно отбиват номера. Видеото което Сибирски постна с украинския военен от колоната тръгнала към Донецк или Славянск е много показателно - реално тези хора приемат, че са изпратени срещу свои и на всичкото отгоре не им плащат...

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        Ми те са си там украинските военни. Ония на барикадите през последните няколко дена май дадоха бая жертви.
        Няма как да не дадат жертви! Намеси се редовна армия, а не скинарчета събирани по Майдана...
        Последно редактирано от Чавдар (V93); 07-05-14, 23:43.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          Няма да сбъркаме ако кажем, че една не малка част от хората за които питаш са в редиците на "сепаратистите". Друга част са силно демотивирани и или отказват да се бият или явно отбиват номера. Видеото което Сибирски постна с украинския военен от колоната тръгнала към Донецк или Славянск е много показателно - реално тези хора приемат, че са изпратени срещу свои и на всичкото отгоре не им плащат...
          Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов)
          Няма как да не дадат жертви! Намеси се редовна армия, а не скинарчета събирани по Майдана...
          Вижда се, че като се намеси армията(колкото и небоеспособна и демотивирана да е ) нещата стават по много по-различен начин. Когато се срещат борци за демокрация от Майдана(сепаратисти) срещу борци за независимост(сепаратисти) нещата са точно като махленски бой и намесването на каквито и да е висококвалифицирани бойци и инструктори е неуместно.
          RAV 4
          F650GS

Коментар

Вижда се, че като се намеси армията(колкото и небоеспособна и демотивирана да е ) нещата стават по много по-различен начин. Когато се срещат борци за демокрация от Майдана(сепаратисти) срещу борци за независимост(сепаратисти) нещата са точно като махленски бой и намесването на каквито и да е висококвалифицирани бойци и инструктори е неуместно.
            Моето лично мнение е, че цялата тази лудост трябва да спре на секундата и хората да се разберат помежду си по някакъв приемлив за всички начин! За съжаление вече са похарчени прекалено много пари и човешки животи и от двете страни, за да спрат нещата до тук..

Коментар

От: Схватките в Украйна откъм техническата им част

... Няма как да не дадат жертви! Намеси се редовна армия, а не скинарчета събирани по Майдана...
              При една от предишните намеси на редовната армия, която толкова те впечатлява, опълченците (или както там ги наричат) в Славянск се сдобиха с 6 бронирани машини, ПТУР и не знам какво още. "Бронираната група" на опълчението там сега май я командва старши лейтенант от украинската армия, преминал на страната на противниците на официален Киев ...

При действията на редовната армия в лицето на ВВС в началото на този месец, за 2 дни същата загуби 4 хеликоптера.

Преди няколко дни от киевските сводки излезе, че армията била овладяла Краматорск. Това, дето го гледам в Интернет, ми изглежда малко нещо различно ...

А най-много жертви засега май се дадоха в Одеса, където действаше не армията, а башибоздук ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

В последно време чета много тактикъл мнения и теории и ми е смешно. Няколо човека много правилно според мен говорят за движещата сила. Както се вижда и от видеата невъоръжени хора от всякакъв пол и възраст могат да изгонят и най-накачуления "тактически командос". Когато някой защитава дома, близките и възгледите си, без да е минавал никакви спец школи много лесно може да се превърне в кръвожаден, подъл и много ефективен боец. Горчив пример се намери дори и у нас съвсем наскоро ( да. за чичката с ловните пушки говоря) . Помислете си дори за момент,че някой заплашва всичко което ви е най-мило и ценно........ колко редовноармейски гърла бихте прегризали преди да ви спрат? А става въпрос за много хиляди. И не е като да нямат повод да им нахлуе кръвта в главата и да побеснеят. Пък и оръжие ако им дадат.... На мен ми е най- странно в цялата ситуация как някак си не се появявяват "нормални" украинци, които да говорят, че новата власт и накъде вървят нещата ги урежда.... Явно май поддръжката на "новите" е доста рехава и зеленитте хартийки не стигат за целта. Разбира се всичко това се ръководи от някои ( както искте ги наречете - ГРУ, спецназ... или ЦРУ или каквито и да са там от другата страна), които имат идея за какво и как иде реч. Мойте лични надежди са, че скоро ще намалее напрежението защото не виждам "несепаратиската" част от населението да се е залетяла да се бие. Само не виждам как Украйна би останала в сегашните си граници след случилото се... И не си спомням случай от близката история където редовна армия е победила партизански движения. И то движения поддържани от населението и от съседна силна държава. Предполагам това е ясно и на украинските военни и къде от страх да не превърнат в мъченици "сепаратистите", къде от страх от големия чичко съсед с големите шамари, къде от липса на "движеща сила", къде от факта, че все пак насреща са свои ги отказва да водят истински военни действия.
                Мои си лаишки разсъждения. Ма като се замисля мога да си спомня много от подривното дело на което ме обучаваха едно време и може би мога да направя бели дори и сега след повече от 25 години. А не вярвам и там да са забравили всичко изведнъж всички мъже. Пък и си пазят дома и близките което може да ги направи машини по принуда много бързо. Както и да е. Силно се моля да се уталожат нещата колкото може по-бързо и без допълнителни жертви. Може би и "големите играчи" не бяха мислили за правдив този сценарии. Или пък по-вероятно да си имат подготвени пътечки за отстъпление. На косъм са да дадат повод на Русия да нахлуе. И след кадрите от профсъюзния дом не виждам кой би я обвинил.
                Мир на праха на загиналите.
                висете отпуснато

Коментар

Марто аз с моя куц късмет служих последния набор който служи 2 години (за което не съжалявам) но периода беше много лош 1988 - 1990 година . 10.11.1989 година ме хвана вътре и около месец цялото ни поделение беше в повишена степен на бойна готовност . Командира казваше че усилените наряди са за да не се допусне кражба на оръжие и боеприпаси но на всички ни беше ясно какво става . Много пъти тогава и сега съм си задавал въпроса мога ли да стрелям срещу собствения си народ ? Добре че тогава армията в лицето на армейски генерал Добри Джуров имаше командир с железни топки и не допусна това да се случи . Та и на тия момчета не им е лесно пращат ги не срещу външен враг а да превземат свой град .
                  Последно редактирано от sek.1; 08-05-14, 06:13.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    При една от предишните намеси на редовната армия, която толкова те впечатлява, опълченците (или както там ги наричат) в Славянск се сдобиха с 6 бронирани машини, ПТУР и не знам какво още. "Бронираната група" на опълчението там сега май я командва старши лейтенант от украинската армия, преминал на страната на противниците на официален Киев ...

При действията на редовната армия в лицето на ВВС в началото на този месец, за 2 дни същата загуби 4 хеликоптера.

Преди няколко дни от киевските сводки излезе, че армията била овладяла Краматорск. Това, дето го гледам в Интернет, ми изглежда малко нещо различно ...

А най-много жертви засега май се дадоха в Одеса, където действаше не армията, а башибоздук ...
                    Чаво, аз тук виждам военни от ВВ които имат заповед да не стрелят (поне поведението им е такова) или хора със съвест и морал, които отказват да стрелят по невъоръжени цивилни. Нямам идея какво правят сами в града (може да разузнават обстановката и т.н.) Тук обаче виждаме същите военни от ВВ, които явно изпълняват конкретни заповеди и срещу тях няма невъоръжени цивилни, а "сепаратисти":

До тук си говорим все за вътрешни войски (видимо от униформите и екипировката им. ) които нямат нищо общо с редовната укринска армия. Ето ги и въпросните скинарчета от Майдана на които Киев даде оръжие и униформи и ги изпрати на изток:

А ето и я редовната украинска армия, включила се едва в последните два-три дни:

Мисля, че разликата е видима и с невъоръжено око. Много вероятно е свалените машини да са били на ВВ, които провеждаха операциите по време на свалянето на машините, а не армията. А истинските зулуми, ги правят ето тези:

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                      В последно време чета много тактикъл мнения и теории и ми е смешно. Няколо човека много правилно според мен говорят за движещата сила. Както се вижда и от видеата невъоръжени хора от всякакъв пол и възраст могат да изгонят и най-накачуления "тактически командос". Когато някой защитава дома, близките и възгледите си, без да е минавал никакви спец школи много лесно може да се превърне в кръвожаден, подъл и много ефективен боец. Горчив пример се намери дори и у нас съвсем наскоро ( да. за чичката с ловните пушки говоря) . Помислете си дори за момент,че някой заплашва всичко което ви е най-мило и ценно........ колко редовноармейски гърла бихте прегризали преди да ви спрат? А става въпрос за много хиляди. И не е като да нямат повод да им нахлуе кръвта в главата и да побеснеят. Пък и оръжие ако им дадат.... На мен ми е най- странно в цялата ситуация как някак си не се появявяват "нормални" украинци, които да говорят, че новата власт и накъде вървят нещата ги урежда.... Явно май поддръжката на "новите" е доста рехава и зеленитте хартийки не стигат за целта. Разбира се всичко това се ръководи от някои ( както искте ги наречете - ГРУ, спецназ... или ЦРУ или каквито и да са там от другата страна), които имат идея за какво и как иде реч. Мойте лични надежди са, че скоро ще намалее напрежението защото не виждам "несепаратиската" част от населението да се е залетяла да се бие. Само не виждам как Украйна би останала в сегашните си граници след случилото се... И не си спомням случай от близката история където редовна армия е победила партизански движения. И то движения поддържани от населението и от съседна силна държава. Предполагам това е ясно и на украинските военни и къде от страх да не превърнат в мъченици "сепаратистите", къде от страх от големия чичко съсед с големите шамари, къде от липса на "движеща сила", къде от факта, че все пак насреща са свои ги отказва да водят истински военни действия.
                      Мои си лаишки разсъждения. Ма като се замисля мога да си спомня много от подривното дело на което ме обучаваха едно време и може би мога да направя бели дори и сега след повече от 25 години. А не вярвам и там да са забравили всичко изведнъж всички мъже. Пък и си пазят дома и близките което може да ги направи машини по принуда много бързо. Както и да е. Силно се моля да се уталожат нещата колкото може по-бързо и без допълнителни жертви. Може би и "големите играчи" не бяха мислили за правдив този сценарии. Или пък по-вероятно да си имат подготвени пътечки за отстъпление. На косъм са да дадат повод на Русия да нахлуе. И след кадрите от профсъюзния дом не виждам кой би я обвинил.
                      Мир на праха на загиналите.
                      Съгласен съм с повечето от написаното, но срещу бойна авиация, "Град", танкове и артилерия само с гола ярост и с един АК в ръката, не става. Безкрайно уважавам "тихинайци", но ако ставаше война да се води само със спец. части, никой нямаше да си прави труда и харчовете за останалото...
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 08-05-14, 06:33.

Коментар

Понеже говорим за "техническа" част... да вметна и аз нещо. Доста по "генерално" е ,но на всички ще ви стане ясно.
                        Всички страни от източния блок са ползвали, а и някой още ползват една и съща стратегия и тактика за действие при "военновременни" условия...и най-вече когато врагът е вече на "твоята"територия. Тези "учебници" идваха от "империята" ,която сега раздава шамарите. Подготовката е една и съща и в Сърбия...и в Украйна ...и тук/ за наш ужас/..И вярвам, че може да се задейства когато трябва. Главен фактор са "петите колони", който са си класика в жанра! Чисто технически на еди колко си човека има един организатор и място от където да се снабдят с оръжие. Има си хора на позиции на "ръба" нито към едните ...нито към другите а всъщност са основни координатори...
                        Всичката тази "сила" не е от ден до пладне а е подготовка и организация с години...и макар и на моменти изглеждаща абсолютно не логична ..един ден ще си влезе в ролята...Кой стой зад нея..Тези които имат "геостратегически" интереси...и пари да ги осъществят...
                        Жертвите- всички, абсолютно всички, които застанат на този път. Най-често обикновенният човек със обикновенното си ежедневие!
                        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Чаво, аз тук виждам военни от ВВ които имат заповед да не стрелят (поне поведението им е такова) или хора със съвест и морал, които отказват да стрелят по невъоръжени цивилни. Нямам идея какво правят сами в града (може да разузнават обстановката и т.н.) Тук обаче виждаме същите военни от ВВ, които явно изпълняват конкретни заповеди и срещу тях няма невъоръжени цивилни, а "сепаратисти": ...
                          Там е работата, че май и те не знаят какво правят. Изобщо цялата работа е много мътна. Министърът им пише по Фейсбук как били водели бой в града, как били изтласкали противника и били овладяли града ... Е да, ама не, както се вижда! Жандармеристите постреляли, влезли в града, разходили се из него и после се омитат. А "партизаните" след това се връщат и после - пак отначало ...

Един от опълченците в Славянск точно нещо подобно разправяше: Атакуват ни, пострелят, ние се оттеглим, те се снимат на блокпоста и докладват за успехи, а ние правим нов 200 м по-нататък ...

... срещу бойна авиация, "Град", танкове и артилерия само с гола ярост и с един АК в ръката, не става....
                          Това е вярно и украинците май наистина съсредоточават в района тежка техника. От следното "шпионско" видео се вижда (мааму стара какво нещо са съвременните технологии - стоиш си на прозореца на влака, държиш телефона и ... снимаш. Не е като едно време ... )

БМП и БМД-1 и 2, танкове, а също и артилерия

установки "Град"

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:grad.jpg
Прегледи:1
Размер:23.2 КБ
ID:5585569

152-мм гаубица Акация

Име:akacia.jpg
Размер:47.4 КБ
ID:5585571

че даже и противотанкови оръдия (това ми прилича на МТ-12 Рапира)

Име:rapira.jpg
Размер:22.4 КБ
ID:5585572

Само дето не ми е ясно какво смятат да правят с тази артилерия. Ако ще ги дислоцират в граничните райони да плашат руската армия - хубаво. Ама срещу въстаналите градове не ги виждам как ще ги използват, защото стрелба с Град или 152-мм гаубици по населено ще направи такова мазало, че даже и западните "приятели" на Киев няма да го харесат ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            Там е работата, че май и те не знаят какво правят. Изобщо цялата работа е много мътна. Министърът им пише по Фейсбук как били водели бой в града, как били изтласкали противника и били овладяли града ... Е да, ама не, както се вижда! Жандармеристите постреляли, влезли в града, разходили се из него и после се омитат. А "партизаните" след това се връщат и после - пак отначало ...

Един от опълченците в Славянск точно нещо подобно разправяше: Атакуват ни, пострелят, ние се оттеглим, те се снимат на блокпоста и докладват за успехи, а ние правим нов 200 м по-нататък ...

Това е вярно и украинците май наистина съсредоточават в района тежка техника. От следното "шпионско" видео се вижда (мааму стара какво нещо са съвременните технологии - стоиш си на прозореца на влака, държиш телефона и ... снимаш. Не е като едно време ... )

БМП и БМД-1 и 2, танкове, а също и артилерия

установки "Град"

[ATTACH=CONFIG]709379[/ATTACH]

152-мм гаубица Акация

[ATTACH=CONFIG]709385[/ATTACH]

че даже и противотанкови оръдия (това ми прилича на МТ-12 Рапира)
                            [ATTACH=CONFIG]709386[/ATTACH]

Само дето не ми е ясно какво смятат да правят с тази артилерия. Ако ще ги дислоцират в граничните райони да плашат руската армия - хубаво. Ама срещу въстаналите градове не ги виждам как ще ги използват, защото стрелба с Град или 152-мм гаубици по населено ще направи такова мазало, че даже и западните "приятели" на Киев няма да го харесат ...
                            Освен това стрелбата с установки за залпов огън по не военни цели беше и нещо като престъпление срещу човечеството по женевската конвенция . А с това да плашиш руснаците освен да разчитат че ще почнат да измират от смях
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Акацията стреля и със самонасочващи ОФ се снаряди посредством лазерна подсветка - "Краснополь", с които украинците разполагат и е в състояние да нанася хирургически точни удари (разбирай като да улучи врабче в окото). Изключително ефективни са срещу ДОТ и други неподвижни цели. Просто разведките ще влязат в града с "фенерчетата" и позициите на "сепаратистите" ще изчезнат една по една с минимум щети (до колкото е възможно) по останалата инфраструктура и жертви сред цивилното население. Виж - за какъв чеп им е "Град" не ми е ясно - реално това е оръжие за масово поразяване и ако го използват, не само, че Запада ще вдигне ръце от тях, ами и Путин ще ги нагази директно без да му мигне окото, защото (писах го и преди) това си е откровено "Престъпление срещу човечеството". За какво са им противотанковите оръдия, също не ми е ясно..?! Може да знаят нещо, което ние не знаем...?!

Коментар

Акацията стреля и със самонасочващи ОФ се снаряди посредством лазерна подсветка - "Краснополь", с които украинците разполагат и е в състояние да нанася хирургически точни удари (разбирай като да улучи врабче в окото). Изключително ефективни са срещу ДОТ и други неподвижни цели. Просто разведките ще влязат в града с "фенерчетата" и позициите на "сепаратистите" ще изчезнат една по една с минимум щети ...
                                И един мармот увива шоколад ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X