Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Схватките в Украйна откъм техническата им част

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Два свалени Ми-24 в един ден. Как?

Стига с политика! Ето ви списък с кратко описание за свалените Ми-24 в Афганистан http://artofwar.ru/z/zhirohow_m_a/text_0380-7.shtml

Вижте сами колко много хеликоптерите са били загубени баш от голямокалибърните картечници.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      ... Украйна е на колене в момента и основната причина за това, е съседството и с Русия, и "некъдърността" на украинските военни, може много лесно да бъде обяснена само и със страха от "кадърността" на руските им колеги .....
      Нормално явление, появяващо се при непосредствено сухопътно съседство със силна държава. Същото явление се наблюдава в Мексико.
      Горе долу подобен е списъкът от държави, в които групата частни армии, обединени под общото название " нейкет уотър", отказват да взимат участие, стягат си багажа и отпрепускват в галоп.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

... Просто опитите, да ме убедят, че видиш ли - спонтанно въоръжено народно опълчение организирано на квартален/махленски принцип, е способно да води адекватни бойни действия дори и срещу окаяната украинска армия е смехотворно! ...
        Първо, как да говорим за "адекватни бойни действия", като на мен ми се струва, че като цяло действията на киевските власти и техните сили са доста НЕадекватни? Какво се видя от видеото в нет-а от Краматорск? Влезли украинските сили в града, карат по улиците с БТР-ите и стрелят във въздуха. В един момент се събира една тълпа НЕвъоръжени местни и започва да налита срещу тях и да ги псува. Те се повъртяха, повъртяха, па се качиха на БТР-ите и се изнесоха.

Пуснали хеликоптери да действат в населено място (да търсят по тесните улици и да поразяват БМД с НУР) и ония се носят нисичко и бавничко над сградите, та да може всеки, който има бегла стрелкова подготовка да пуца по тях и да ги уцели ...
        Изобщо, силовите структури на Украина (полиция, вътрешни войски, армия) на мен ми изглеждат тотално деморализирани и неспособни да водят бойни действия срещу когото и да било. Цитираното по-горе съобщение от украински източници мен направо ме втрещи. 15 военни пилоти отказали да излетят на спасителна (!!!) операция. Т.е. не просто отказали да водят бойни действия, а отказали да отидат да спасяват колегите си ...
        Това не може да се нарече армия по никакви стандарти!

Много показателен е самият факт, че, при наличие на вътрешни войски (т.е. жандармерия) и куп полицейски "спецназ" отряди, Киев сформира т.нар. Национална гвардия, която не е нищо повече от башибоздук - облечени в униформа и официализирани бойни групи на десните националисти. Т.е. групировка, която не виждам с какво особено се отличава от местните като подготовка. Може и да са минали някой бърз курс при любимите на Лудото куче специалисти от американска фирма, а някои евентуално да имат и някакъв опит от Афганистан, Чечня или просто от задължителната служба в армията. Ама не мисля че са чак толкова подготвени, та да не могат да им се противопоставят сформирани по същата схема отряди от другата страна (евентуално и с някой спец от Русия). Кое му е смехотворното?!?

Намирам за напълно възможно в ЮИ райони да има някакъв брой хора на ГРУ. Ама чак руският Спецназ да е основната сила, която води бойни действия там ... Все ми се чини, че в такъв случай би трябвало да има не само 3-4 свалени хеликоптера, ами и доста изгорена бронетехника и доста по-сериозни загуби на украинците.

Първоначално публикуван от DBRS
        За 9год. в Афганистан от пулемет са 6, а за месец тука имаме вече 3 ?

"пзрк" се среща 17 пъти....
        Уж гледаме един и същи текст, пък аз само в първата деветка, изброяваща загубите за 1980, изброих 8 бр. поразени от големокалибрена картечница или друго стрелково оръжие и само един от ПЗРК ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          Това нито е невъзможно нито е изключение . На времето хърватите така опердашиха сръбската армия че още им държи . В Сомалия американците качествено се осраха съсе всичката им съвременна техника и хеликоптери Блек Хоук . В Афганистан продължават да го ядат пердаха от хорана които най съвременното в дома им е АК.
          Всичко е възможно въпреки, че дадените от теб примери нямат много общо с коментираната ситуация - хърватите оправиха сърбите с благословията на "Биг брадър" (а тук се твърди, че Русия е пас в случая...), като и това обяснение е прекалено повърхностно - малко известен факт е например, че докато хървати и сърби се трепеха помежду си, ползваха едни и същи танкове на ротационен принцип срещу шиптърите. В Сомалия американците хвърлиха една шепа хора, срещу многохилядна милиция с многогодишна история, изградени структури и организация и т.н., а тук си говорим за хора спонтанно решили, че повече не ги кефи да са част от Украйна. В Афганистан пердах определено не ядат, просто имат съвсем естествени проблеми с установяването на контрол над територията и населението - в момента в който пущуните преминат към организирани действия водещи до установяването на постоянен контрол над цели провинции, действайки с групи по-големи от няколко човека, ще бъдат изтрити от лицето на Земята, а и дори бегъл поглед върху топографската карта е достатъчен да разберем, че Украйна не е Афганистан...
          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 07:55.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            Цитираното по-горе съобщение от украински източници мен направо ме втрещи. 15 военни пилоти отказали да излетят на спасителна (!!!) операция. Т.е. не просто отказали да водят бойни действия, а отказали да отидат да спасяват колегите си ...
            Твърде вероятно че тези 15 пилоти са се отказали да изпълняват заповеди на хунтата, а не да спасяват екипажите.

Коментар

Цитираното по-горе съобщение от украински източници мен направо ме втрещи. 15 военни пилоти отказали да излетят на спасителна (!!!) операция. Т.е. не просто отказали да водят бойни действия, а отказали да отидат да спасяват колегите си ...

Много е тънък тук момента. Не става дума за "враг" в общият смисъл, а за хора от твоята нация. Пилотите не са роботи.
              Явно някой военни не одобряват ескалирането на гражданската война и оставят колегите си да правят каквото искат, но без ангажиране в спасяването им ако стане фал.

Коментар

Първо, как да говорим за "адекватни бойни действия", като на мен ми се струва, че като цяло действията на киевските власти и техните сили са доста НЕадекватни? Какво се видя от видеото в нет-а от Краматорск? Влезли украинските сили в града, карат по улиците с БТР-ите и стрелят във въздуха. В един момент се събира една тълпа НЕвъоръжени местни и започва да налита срещу тях и да ги псува. Те се повъртяха, повъртяха, па се качиха на БТР-ите и се изнесоха.

Пуснали хеликоптери да действат в населено място (да търсят по тесните улици и да поразяват БМД с НУР) и ония се носят нисичко и бавничко над сградите, та да може всеки, който има бегла стрелкова подготовка да пуца по тях и да ги уцели ...
                Изобщо, силовите структури на Украина (полиция, вътрешни войски, армия) на мен ми изглеждат тотално деморализирани и неспособни да водят бойни действия срещу когото и да било. Цитираното по-горе съобщение от украински източници мен направо ме втрещи. 15 военни пилоти отказали да излетят на спасителна (!!!) операция. Т.е. не просто отказали да водят бойни действия, а отказали да отидат да спасяват колегите си ...

Много показателен е самият факт, че, при наличие на вътрешни войски (т.е. жандармерия) и куп полицейски "спецназ" отряди, Киев сформира т.нар. Национална гвардия, която не е нищо повече от башибоздук - облечени в униформа и официализирани бойни групи на десните националисти. Т.е. групировка, която не виждам с какво особено се отличава от местните като подготовка. Може и да са минали някой бърз курс при любимите на Лудото куче специалисти от американска фирма, а някои евентуално да имат и някакъв опит от Афганистан, Чечня или просто от задължителната служба в армията. Ама не мисля че са чак толкова подготвени, та да не могат да им се противопоставят сформирани по същата схема отряди от другата страна (евентуално и с някой спец от Русия). Кое му е смехотворното?!?

Намирам за напълно възможно в ЮИ райони да има някакъв брой хора на ГРУ. Ама чак руският Спецназ да е основната сила, която води бойни действия там ... Все ми се чини, че в такъв случай би трябвало да има не само 3-4 свалени хеликоптера, ами и доста изгорена бронетехника и доста по-сериозни загуби на украинците.

Уж гледаме един и същи текст, пък аз само в първата деветка, изброяваща загубите за 1980, изброих 8 бр. поразени от големокалибрена картечница или друго стрелково оръжие и само един от ПЗРК ...
                Адекватни бойни действия са тези действия, при които противника е принуден да понася повече загуби от теб самия! Като тук не си говорим само за загуби от унищожена бойна техника и личен състав, а и за пленена такава, барабар с екипажите и - това ако не са "адекватни бойни действия" не знам какво са..?! Чаво, по-голямата част от написаното в това ти мнение съм го писал и аз... Никъде не твърдя, че "Спецназ" изнасят събитията на гърба си - просто инструктират местните и при нужда им показват как стават някои работи! Да речем, че не е проблем набавянето на оръжие и хора които умеят да боравят с него! Проблем е организацията и обезпечаването на тези хора, осигуряването на сигурни комуникации помежду им, тяхната координация и т.н. Няма как спонтанно да отцепиш почти половин държава...
                Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 08:21.

Коментар

Не виждам да е отцепена половин държава. Има няколко населени места, в които някакви хора са овладели някакви административни сгради, а за бойни действия се говори само за 2 от тях.

Към момента бойни действия се водят поне в 4 населени пункта, като постъпват данни за въоръжаване на цивилното население в тях (от къде идва това оръжие и мунициите за него при положение, че се твърди, че въпросните населени пунктове са напълно блокирани от украинските сили до степен от опасност от хуманитарна криза - провизиите им свършват). Тези хора имат роднини и е напълно логично да допуснем, че не само споделят вижданията им, ами и като погребат някой друг родственик, ще хванат автомата и ще започнат да строят барикади и те... Логично е събитията да се случват в административните центрове и е наивно да си мислим, че в тях участват само и единствено жителите на тези административни центрове....

Правейки аналози с руската авантюра в Афганистан, не забравяйте, че там преди да започнат да падат руски хеликоптери и самолети, някой е осигурил на муджехедините достатъчно количество средства за целта (основно през Пакистанската граница) и ги е научил прилежно да боравят с тях (успешно противодействайки на тактики и средства за активна защита...)...
                  Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 08:49.

Коментар

Към момента бойни действия се водят поне в 4 населени пункта, като постъпват данни за въоръжаване на цивилното население в тях (от къде идва това оръжие и мунициите за него при положение, че се твърди, че въпросните населени пунктове са напълно блокирани от украинските сили до степен от опасност от хуманитарна криза - провизиите им свършват). ...
                    Колко пък толкова да са блокирани? Видях такава информация само за Славянск. Иначе, от украинските сводки излиза, че бил овладян, примерно, Краматорск, ама от публикувана в нет-а информация, че даже и от CNN, се вижда, че това нещо не е така. Откъде оръжие ли? Ето една информация от 14 април:

Как рассказал РБК один из "ополченцев", в Славянске размещены несколько армейских складов с оружием, все они теперь под их контролем. "Также в наших руках оружие из райотдела милиции — 24 автомата, свыше 400 пистолетов Макарова и патроны к ним", — отметил собеседник РБК.
                    ...
                    Судя по сообщениям очевидцев и многочисленным видео, часть вооруженных людей составляют бывшие бойцы "Беркута" ...

А по-горе беше зададен въпрос "Защо Славянск?". Отговорът може да е тук:

Почему именно Славянск российские боевики выбрали своей мишенью? Почему именно этот небольшой город стал центром вооруженного противостояния? Тому есть конкретная стратегические причина.

В Украине существуют склады со стрелковым оружием, организованные на случай мобилизации еще в советское время. Количество автоматов на таких складах оценивается примерно в 5 миллионов единиц.
                    И половина из этих пяти миллионов единиц оружия находится на складах поблизости от Славянска.

Это и объясняет активные маневры обеих сторон. Если в других городах сепаратисты захватывали административные здания в политических и символических целях, в Славянске сепаратисты эффективно контролировали весь город, тем самым отобрав у украинского правительства контроль над складами оружия.

Сэм Джонс | Financial Times
                    Склад оружия делает Славянск ключевой точкой
                    Вблизи восточноукраинского города Славянск нет оружейных заводов, военных баз, важных транспортных магистралей или геостратегических оборонительных сооружений. Однако, согласно докладу Королевского объединенного института оборонных исследований (RUSI), город является "эпицентром игры сдерживания и балансирования, которая может подтолкнуть Москву на грань открытого вторжения", передает корреспондент The Financial Times Сэм Джонс.

Неподалеку от Славянска расположен объект, который, по мнению военных аналитиков, может объяснить ключевую важность города - склад стрелкового оружия. "До 5 млн единиц оружия - от винтовок до пулеметов - было спрятано в бывших соляных шахтах под Славянском в рамках чрезвычайных планов времен холодной войны по вооружению населения в случае иностранной интервенции", - говорится в статье.
                    Доколкото разбирам, въпросните складове са в някаква бивша солна мина и за момента все още се контролират от правителствени сили, но достъпът до тях се блокира от югоизточните ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Колко пък толкова да са блокирани? Видях такава информация само за Славянск. Иначе, от украинските сводки излиза, че бил овладян, примерно, Краматорск, ама от публикувана в нет-а информация, че даже и от CNN, се вижда, че това нещо не е така. Откъде оръжие ли? Ето една информация от 14 април:

А по-горе беше зададен въпрос "Защо Славянск?". Отговорът може да е тук:

Доколкото разбирам, въпросните складове са в някаква бивша солна мина и за момента все още се контролират от правителствени сили, но достъпът до тях се блокира от югоизточните ...

Съгласи се, че на фона на пленени БТР-и и свалени бойни хеликоптери, 24 АК-та и над 400 Макаровеца с муниции за тях (да пиша ли колко е един стандартен боекомплект за това оръжие) звучи някак си неубедително, още повече, че си говорим за град с площ от почти 60 квадратни километра и население от почти 120 000 души! Самото намерение за слагането на ръка на над 5 млн. единици огнестрелно оръжие поне на мен ми говори за много повече от намерение за "спонтанна махленска свада"...

П.П. - Ако това е вярно:

Сэм Джонс | Financial Times
                      Склад оружия делает Славянск ключевой точкой
                      Вблизи восточноукраинского города Славянск нет оружейных заводов, военных баз, важных транспортных магистралей или геостратегических оборонительных сооружений. Однако, согласно докладу Королевского объединенного института оборонных исследований (RUSI), город является "эпицентром игры сдерживания и балансирования, которая может подтолкнуть Москву на грань открытого вторжения", передает корреспондент The Financial Times Сэм Джонс.

Неподалеку от Славянска расположен объект, который, по мнению военных аналитиков, может объяснить ключевую важность города - склад стрелкового оружия. "До 5 млн единиц оружия - от винтовок до пулеметов - было спрятано в бывших соляных шахтах под Славянском в рамках чрезвычайных планов времен холодной войны по вооружению населения в случае иностранной интервенции", - говорится в статье.
                      Както и информацията, че заплахата тези складове да минат в ръцете на "опълченците" е съвсем реална, няма как да не си задам въпроса, как така досега украинците не са вдигнали въпросните складове във въздуха при положение, че вдигат Су-25 да доунищожи свален хеликоптер на "вражеска територия", при положение, че той така или иначе вече е превърнат на скрап и повече не представлява никаква пряка или косвена заплаха за тях...?!! Много логически дупки и несъответсвия има в събитията или поне в информацията която достига до нас...

Понеже споменах "казаците":

Само един Господ знае колко истински "казаци" има сред тези казаци....
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 10:07.

Коментар

По последна информация:

Освен това сепаратистите имат информация, че към Славянск се приближава артилерия. Оборудват се позиции за стрелба от реактивна система за залпов огън "Град".
                        Ако тази информация се окаже вярна и "опълчението" устиска и на това (използването на системи за залпов огън срещу цивилни обекти попада под ударите на Женевската конвенция и се смята за престъпление срещу човечеството...), то поне за мен "спонтанността" на това "опълчение" трябва да влезе във всички уважаващи себе си военни учебници... Поведението на украинците до момента, прави всичко възможно да даде достатъчно приемлив повод на Путин, да вкара войските си в Украйна, без никой да може да му каже и "копче"...
                        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 10:27.

Коментар

... Както и информацията, че заплахата тези складове да минат в ръцете на "опълченците" е съвсем реална, няма как да не си задам въпроса, как така досега украинците не са вдигнали въпросните складове във въздуха ...
                          Отговорът е: Засега охраната им е солидна и се държи, а има вероятност складовете да са минирани с готовност за взривяване при опит за овладяване. Излиза, че още преди 2 месеца украинците са започнали да извозват от там оръжие, което през м. март е предизвикало реакция на местните:

от 19 март 2014

В селе Парасковеевка Артемовского района, местные жители не дают военным погрузить оружие.
                          Как рассказали 62.ua участники пикета, оружие военные пытаются вывезти из второй штольни шахты им. Володарского. Там находится крупный склад боеприпасов.
                          «В течение последних двух недель оттуда вывозилось вооружение. Уже вывезено порядка 60-70 грузовиков. Со вчерашнего для местные жители начали блокировать вывоз оружия», - пояснил Евгений, участник пикета.
                          По его словам, военные говорят, что это оружие необходимо для того, чтобы вооружить национальную гвардию.

На данный момент происходит бесконфликтное противостояние, однако участники пикета получили информацию, что сегодня ночью их планируют силовым методом разогнать
                          ...

от 4 май 2014

«В области нет оружия. Хунта понимает настроения людей, и она просто отсюда вывезла все оружие. Есть оружие только на шахте Володарская в Артемовске, но, во-первых, она тщательно охраняется — там очень большие силы, вышки со снайперами и так далее, а во вторых — плотно заминирована, ее взять невозможно. В случае взятия ее просто взорвут», — сказал представитель Народного ополчения.

На шахте имени Володарского с советских времен хранятся большие запасы оружия времен Первой и Второй мировых войн. По подсчетам экспертов, там может быть от 1 до 3 миллионов единиц оружия. В конце марта подъезд к шахте был блокирован активистами самообороны Донецка, чтобы не допустить вывоз оружия силами Минобороны и Национальной гвардии Украины. В конце апреля блокпост самообороны пытались взять десантники, но атака была отбита.

«Шахту охраняет спецназ. А выезд из шахты перекрыт баррикадой, и его контролируют протестующие. Оттуда пытались фурами вывозить оружие. Там в случае тревоги собирались несколько сотен человек и останавливали эти фуры. Может быть, вертолетами чуть-чуть там вывозят, но это минимум, вертолетом много не вывезешь», — рассказал Цыплаков.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Отговорът е: Засега охраната им е солидна и се държи, а има вероятност складовете да са минирани с готовност за взривяване при опит за овладяване. Излиза, че още преди 2 месеца украинците са започнали да извозват от там оръжие, което през м. март е предизвикало реакция на местните:
                            Реакцията на местните срещу изнасянето на оръжието от там още през средата на март - веднага след референдума в Крим (предполагам, че става дума само за сравнително модерно въоръжение и муниции за него) на теб за какво ти говори..?! На мен за всичко друго, но не и за "спонтанност" на събитията - всеки предварително си е направил сметката и си гони неговото...

Коментар

Из интернет взеха да се появяват все повече "не състояли се" телефонни разговори! Явно "спонтаността" е на изчерпване в Донецк, на фона на приближаващата украинска военна колона от над 300 машини:

Този "не състоял" се разговор, поставя много интересни въпроси относно начина на провеждане на референдума в Крим само, че там имаше едни "учтиво мълчащи зелени човечета" които държаха "педера*ите" на страна или заключени в базите си, а тук се задават педер@сти с "катюши", артилерия и танкове...

П.П. - Ето още доказателства за "спонтаността" на "опълченците" и т.н. обяснения как се свалят два Ми-24 до обяд:

Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 07-05-14, 12:25.

Коментар

Из интернет взеха да се появяват все повече "не състояли се" телефонни разговори! Явно "спонтаността" е на изчерпване в Донецк, на фона на приближаващата украинска военна колона от над 300 машини:

Този "не състоял" се разговор, поставя много интересни въпроси относно начина на провеждане на референдума в Крим само, че там имаше едни "учтиво мълчащи зелени човечета" които държаха "педера*ите" на страна или заключени в базите си, а тук се задават педер@сти с "катюши", артилерия и танкове...
                                Демек - цели...
                                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X