Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
    Както знаем: "Изключенията потвърждават правилото" . За 68 и аз съм съгласен (има и по др. поделения подобни изключения) и съм много "За", това да стане практика навсякъде. Но аз вече илюзии нямам -няма да го доживея . Старата система все още е жива ("Ти не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря") затова стоят така нещата. Когато започнат масово от батальонния командир до командирите на отделения да тичат пред хората си, тогава ще се промени нещо.

В "Литургия за Илинден" Дилбер Танас обяснява защо старите воеводи из Македония са ги почитали повече от господа: "защото те ядяха най-малко от всички, спяха най-малко от всички и носеха повече от всеки. С това те можеха да поискат максималните усилия от всеки в четата"

Скоро имах един спор с едни мои подопечни, защо съм ги карал тях (командири на отделения) да работят. Те трябвало само да нареждат.
    Как да разберат, че като хванат първи лопатата, после могат да искат всичко от отделението си, без да може никой да им хвърли репликата "То много е лесно само да даваш акъл бе, мързеливец".
    "Варшавска работа"... пък са на по 30 години.
    Маргелов! Повечето от вас сигурно знаят това име. На въпроса "Защо Маргелов "сваля кожите" на всички и въпреки това всички (от войника до полковника) го уважават и обичат" отговора е "Защото от себе си сваля две кожи". Много хора (в цивилния живот) не могат да схванат разликата между ръководител и "директор".Много хора си мислят , че работата на шефа е само да лежи и накрая да вземе най-голямата заплата,а малко осъзнават(особено от шефовете),че не можеш да искаш от другите ако не искаш от себе си.За България става дума...А всъщност шефа трябва да е най-умния,най-хитрия,най-добрия и да бачка най-много,да идва пръв и да си тръгва последен!Ама какво да правиш .... манталитет!
    Последно редактирано от ЕМО; 04-06-13, 00:39.
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

Коментар

Аз като служех нещата бяха същите та и по зле . Тоя който ми си водеше ротен командир беше капитан на около 30 години с корем поне 2 пъти по голям от моя сега на 43 . За две години служба не го видях да се забърза а да се затича май никой не го беше виждал . Той имаше един лаф командира е последен в атаката и съответно кръгом пръв в отстъплението . Като дойдеше млад лейтенант от училището попадаше директно в една среда на чантаджийство и тих алкохолизъм . Каквито и идеи да имаш като не срешнеш подкрепа в тези над теб и в тези под теб всичко е обречено на провал . Най много след година въпросния лейтенант вече е усвоил до съвършенство тая философия . Спомням си един старши лейтенант който беше много взискателен към хората си . Имаше няколко месеца да го произведат капитан . Един от неговите войници обърна един ЗиЛ радиостанция докато човека беше отпуска . Лепнаха му НЕСЕСЕР (не пълно служебно съответствие) въпреки че човека реално нямаше никаква вина и по време на произшествието е бил отпуска . На времето един НЕСЕСЕР те закопаваше за цялата ти кариера напред за каквато и длъжност нагоре да кандидатстваш все него ти вадят от кадровото дело . След това човека се промени буквално за един ден отсвири като всички останали тотално службата .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Един мой познат майор,все ми казваше:В нашата армия се наказват невинните,и се почитат некъдърните.Ами,така си е.И като виждаш че всичко е пълен т**ак,ами като си на работа и ти отсвирваш всичко,а след 17 часа,правиш това което смяташ че трябва да се прави.
        Yamaha Yz450F
        Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
        Всичко с ''рошави''гуми!

Коментар

Най-лошото е че и в системата на МВР ,ситуацията е сходна.Може би малко по-добра,щото на хората които работят на улицата,им се налага да се осланят на физическата подготовка ,доста често.Но на изпити които се провеждат ежегодно,се изпитват младите инспектори от криминална и сержантския състав.Това колежки и началници ,забрави.А те са много повече от останалите.

Коментар

Чудно ми е, кога ще се забрани в България шуробаджанащината в БА и в МВР.
            Винаги момчета който имат желание, за работа, винаги те са на заден план от тези който са с връзки.
            Тука в България, за да искаш да станеш Полицай, е трудно. БЕЗ ВРЪЗКИ.
            В Чужбина, хората те молят да станеш полицай, всичко е една омотана история.
            Кандидатствал съм, за МВР и много съм се отчайвал.

Коментар

По мои спомени в старозагорското мотострелково поделение 26110 през най-бедните 97-98 година всеки ден имаха ФП на полигон в полка,който вече не съществува.Спомням си че не изкарваха МТЛБ-тата,но всеки ден лостове,бягане,сувалки стрелби с халосни и по 2-3 пъти седмично бойни стрелби.Един от последните командири в Марица - полк.М.М. ми е споделял че навремето всеки кашик е стигал до 10000(10000 не 1000)патрона за четиримесичие.Сега това май никъде го няма.Живея близо до военен квартал и лично познавам 3-ма бивши офицери, които вече са по на 60 години и до ден днешен правят по 20 набирания.Баща ми не е в армията от 2000 година и преди 4 години ме изуми като направи 6 коремни на лоста(не е бил акробат като млад и не е служил в бойно поделение)Аз в момента не нога да направя 6.Не изпитвам в никакъв случаи носталгия по БНА , но си спомням че тогава ФП-то е било в пъти по на ниво.За съжаление в момента в армията е пълно с комлексари и връзкари ,които не са в състояние да покриват нормативите,които така или иначе никой не държи да се изпълняват.Мои приятели кадроваци които са наистина добре подготвени бяха рязани на подбора за мисии(един от ВКР-то,втори от командира,трети защото бил ходил 4 пъти) и на тяхно място отиваха буквално диспластици.Подобно е и в МВР - има хора от личния състав по над 160кг.

Коментар

"Да направим мозъка бял дроб"
                Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                  Най-лошото е че и в системата на МВР ,ситуацията е сходна.Може би малко по-добра,щото на хората които работят на улицата,им се налага да се осланят на физическата подготовка ,доста често.Но на изпити които се провеждат ежегодно,се изпитват младите инспектори от криминална и сержантския състав.Това колежки и началници ,забрави.А те са много повече от останалите.
                  Адаш, кажи как беше по твое време подготовката в батальона в Сливен. Интересно ще е да се направи сравнение между 85-та и 96-та година.
                  RAV 4
                  F650GS

Коментар

Какво,да ти кажа като в повечето специални поделения.Първите 3 месеца си беше чисто кашишка подготовка,след това те разпределят по зводовете,търсеха се хора които са тренирали ориентиране и биатлон.Нали най важното нещо за разузнавача е да може много да бяга и да се ориентира по карта.Маршовете на скок,-16км с снаряжение бяха ежедневие.Занятия в гората също.Най-дълго време съм спал на палатка през зимата 22дни.Не минаваше занятие на 3-та армия без да сме играли противник,и да не ни е преследвало цялото войнство.Тогава 85-86и 87г,никой не е казвал,че трябва да се пестят патрони,за подготовката,ротните и взводните ни мотивираха,че ние сме много по-добри от войниците на НАТО и наистина се опитвах ме да става ме по-добри.Ако напиша нещо конкретно ще излезе че се хваля.Правех по 17 коремни и въобще не бях от най-добрите.Занятията по СРБ ,май бяха любими на всички,нали тогава,излизаха кунфу филмите.В средата на лятото на 86г,се получи нареждане че разузнавателния батальон,трябва да има и парашутна подготовка.Ходех ме на курс по 3м.на Доброславци,по една рота на всеки 3м.За жалост нашата рота не -можа да скача с парашут,освен от кулата за тренировки.Стана един инцидент и прекъснаха подготовката а ние бяхме последната рота.Помня имаше един старшина Кимбата който слизаше с Ан-чето по-бързо от скочилите от него парашутисти.От парашутизма разбрах че и да си по-малък си има предимство щото скачат първо най-тежките.За фп -то какво да кажа,всяка сутрин 3км,бягане 40 коремни преси и 40 лицеви.След това малко патешко ходене.Винаги,съм бил добре на тези неща щото не ми тежи нищо ,бях 70кг,но в началото си мислех че ще се мре някой ден ,особено ,четвъртък когато беше газов ден и понякога се налагаше да се бяга с противогаза.Иначе,не съм чул в някоя рота да е имало чанч на млади от стари,щото в гората на въжето или на дозор всички са равни.Ходех ме и на занятия при алпийците в Смолян,когато за пръв път видях от къде се спусна взводният им командир ,на рапел,направо ми омекнаха колената.Е там те направо бяха на космическа височина от нас.Но към края на службата съм си мислил,че от нас,направиха хора,които можеха като вълците в гората да стоят по камара време и да изминават големи разстояния за кратко време и с малко провизии.Ротния ни набиваше в главите че войника трябва да вземе повече патрони в хартиените кутийки (щото тежат по-малко)и по-малко храна и дрехи,щото винаги можеш да намериш нещо да залъжеш глада,но врага без патрони не можеш му направи нищо.Упражненията по обезвреждане с нож на часовия ,винаги ни бяха много ясни а когато го играех ме,часовия инстинктивно винаги се извърташе,вдигаше ръка или нещо друго.Само на филмите става чисто и лесно.Може би в реална ситуация и с истински нож нещата ,сигурно са по-лесни,но все пак ние се учех ме а не бяхме професионалисти кат СОБТ например.То 2.г.и 3м,не са малко време но не е като 5или 10г тренировки.Айде стига толкова че вече сам започнах да си не вярвам че това е било ,някога.Поделение като поделение още от вратата те научават кой,кога защо или след колко време ще ни нападне и надписи като Гръцката армия има еди колко си войника,Парашутчокомандо на турската армия е еди колко си аскер,бяха нещо нормално .

Коментар

За моя ротен, майор Желязко Койчев се носеха легенди, че във военното училище правел по 130-140 коремни на лоста, а старшините си бяха всичките много здрави. Сержантите и офицерите бягаха като коне. Нас също не ни оставяха да мързелуваме. Нямаше войник който да не може да мине нормативите на площадката. Бягането малко го бяха отпуснали, но не оставяха . Виж със скачането извадихме луд късмет. За цялата служба скочихме по 10 пъти, при предния набор имаше хора които не бяха скачали. Най-готиното преживяване беше зимния лагер на землянки. Иначе основно се залагаше на обучението по чужди армии и тактически занятия, макар че вече се виждаше че без техническа поддръжка трудно стават нещата.
                      Доколкото знам старшините са били и по твое време същите - Баинков(Червения), Теофилов(Шекера), Ангелов(Ачо Пича) .
                      RAV 4
                      F650GS

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                        Предлагам да не се бяга и от въпросите относно интелектуалната и ментална подготовка на кадрите.
                        Много се избяга от въпроса за "интелектуалната и ментална подготовка". След толкова много отрицателни неща за физическата подготовка в армията, надявам се някой да каже нещо положително за менталната подготовка в БА. Между другото, този вид подготовка залегнала ли е във военните учебници?

Коментар

Според теб, след като си прочел мненията до тук дали изобщо някой в БА знае за такъв тип подготовка и що е то?

А, и няма почва у нас....
                          Всеки трети е шести

Коментар

Каква ментална и интелектуална подготовка? Знаете ли колко е IQ-на един кашик, независимо войник, сержант или офицер? Близко е до това на прясно окосена люцерна. Сигурно не знаете, че в армията има цигани, които не могат да пишат, но това не им пречи да получават по 800-900 лева заплати. В учебниците може да е залегнала някаква офицерска психология за учащите във висше военно училище, но колко е адекватна, има ли преподаватели които си разбират от работата и изучава ли се? Не, не се изучава. Реално, нещата са много по-зле от колкото си мислите. Да не говорим, че лейтенант новобранец като излезе пред строя и не може да каже 2 думи, а е взводен командир. Щото в главата му няма нищо, само е набивано колко е велик офицера, че ако нещо се оплеска трябва да има отговорен и следователно виновен човек. И че трябва да има права без задължения.
                            If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                              Каква ментална и интелектуална подготовка? Знаете ли колко е IQ-на един кашик, независимо войник, сержант или офицер? Близко е до това на прясно окосена люцерна. Сигурно не знаете, че в армията има цигани, които не могат да пишат, но това не им пречи да получават по 800-900 лева заплати. В учебниците може да е залегнала някаква офицерска психология за учащите във висше военно училище, но колко е адекватна, има ли преподаватели които си разбират от работата и изучава ли се? Не, не се изучава. Реално, нещата са много по-зле от колкото си мислите. Да не говорим, че лейтенант новобранец като излезе пред строя и не може да каже 2 думи, а е взводен командир. Щото в главата му няма нищо, само е набивано колко е велик офицера, че ако нещо се оплеска трябва да има отговорен и следователно виновен човек. И че трябва да има права без задължения.
                              Не, не знаех и съжалявам, че разбрах.
                              Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                                Колега Ненчев, изцяло съм съгласен! Просто, докато четох темата, съчетанието между интелектуална и ментална подготовка и БА, ме изуми, разсмя и подразни – в този ред! Физическата и стрелкова подготовка на почти всеки може да достигне до задоволително равнище за по-малко от 6 месеца – само заповед и патрони трябват. Интелектуалната подготовка на офицерския корпус започва от предварителния подбор за военното училище и се гради с десетки години, а един некадърен офицер нанася вреди 20-30 и повече години, докато го уволнят/пенсионират. При това, колкото повече израства в кариерата един офицер с годините, толкова повече хора/проблеми са под влиянието му. Накратко – рибата се вмирисва откъм главата- при армията е много вярно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X