Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руско бойно леко стрелково оръжие и западните му аналози - плюсове и минуси.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Руско бойно леко стрелково оръжие и западните му аналози - плюсове и минуси.

Айде по ред на номерата:
    Не е зле да Mad Dog да сложи и цените на пушкалата на АКто всички знаем че цената му беше под 200 долара . Щото до сега сравняваме само качествата а в нашата бедна европейска държавица цената е май най важния фактор . Също и на Берета и Зиг спрямо няма и стоте долара на Макаров .
    Цената на ново произведен АК отдавна не е под 200 долара, така както цената на един ново произведен ПМ също не е 100. Цената на един нов аресеналски AR е около 350-400 Евро, на АК от 100 тната серия - и те там. Пушката е най - евтиното нещо в целият комплекс всъщност - до окомплектоването на един АК до съвременните изисквания за оръжие отива към 1000 лв. за тактически добавки и от там се почва- 1300 лв. за бързомерец, 2300 лв. инфра червен лазер с подсветител, 200-300 лв за фенер и т.н. Да не говорим че цената на една съвременна колесна машина 8х8 е около 4 милиона лева за напълно окомплектована такава. За сведение последните Зиг Зауери армията ги закупи на под 700 лв. без ДДС. Всичко е въпрос на цена - докато се купува на "парче" високите цени са неизбежни.

Смятам да напиша последното си мнение в тази тема, а то е следното:
    - Ако ми се налага да воювам на принципа "Ето ти един автомат, една торба патрони, две гранати, една торба сухар и се оправяй!", без да се замисля - бих предпочел АК-47 с всичките му кусури, защото ги познавам и защото, ако нямам условия да поддържам редовно и правилно оръжието си, кусурите му няма да станат кой-знае колко повече от първоначалните, които и подлежат на корекции до известна степен на всичкото отгоре.
    – Ако ще воювам едва ли не с личен оръжейник прикрепен за задника и след всеки патрул мога да си изхвърля автомата в предвиден за целта контейнер и после да се врътна и да отида за нов, който ми вадят от друг контейнер - бих избрал да воювам с каквото и да е от гореизброените германски пушкала, защото са прецизни и е мислено за този, който ще стреля с тях.

За мен извода е, че никой не бяга от хубавото, стига да може да си го позволи! В крайна сметка всичко опира до цената...
    Говорим за окомплектоването на съвременните армии, не за партизански движения. Съвременните армии са малки професионални и добре въоръжени. Малки и професионални са за да бъздат добре въоръжени- щото от една страна времето необходимо за усвояването на съвременната техника - стрелково оръжие, електронно оптични прибори , комуникационна техника, а пък от друга тези неща са скъпи независимо кой ги произвежда - та не става да въоръжиш една милионна армия като хората или поне е трудно.
    Аз спрях преди доста постове да пиша по темата ...защото казах какво мисля и не ми се водеше 'виртуално'' сражение ...с цитати от научни разработки..Но и аз мисля като колегата Марто...Ако дойде края на света ще взема АК АК се превърна в най-популярното ОМП ...
    По нашите земи да (аз именно за това придобих подобна ловна карабина) - по други ширини поради масовостта на други боеприпаси ще са М4/АР 15, Ругер Мини 14 и така нататък. Въпрос на разпространени муниции много повече отколкото на друго.
    Благодаря ви за отговорите относно пълнителя на АК и подобните му, а нищо не сме казали ВСС «Винторез» и за АН-94 Абакан, аз за тях съм чувал все добри неща, верно е че особено първото вече е бая остаряло. Българските спец служби мисля, че са ползвали АКС, а нещо друго? А сега какво носят?
    А 100-та серия на АК, получила ли им се е?
    Винтореза е относително интересно оръжие- макар , че реално да не предлага нищо ново (този принцип на заглушаване се е ползвал още в Стеновете през ВСВ и МП5 СД през 70 те ) и ресурса му е смехотворен- 1500 изстрела, а ако много го чистиш и му баеш до към 5000. Навремето съществуваше бъзик, че за това не са го взели в Делта или Тюлен - щото при тяхната програма за обучение - до 1000 изстрела на човек на ден - в понеделник старшината ще раздава винторезите, а в петък ще ги събира обратно за скраб. АН-94 официално беше приет на въоръжение -оказа се обаче че не е достатъчно надежден (на руснаците простите конструкции в стрелковото оръжие им се отдават , сложните май не особено) и нещо се позамлъкна - има го тук таме в "бутикови" бройки. АК до 105 са си класически АК ама малко по "замазани", АК 107 е интересна конструкция , но отново мъртво родена - т.нар. балансирана автоматика се оказа не особено надеждна. Общо взето всичко след АК 74 на руската оръжейна мисъл нещо не и се получава.
    А относно впечатленията- Винторез, Вал, Ан-94 имаше внесени в България на едно место за проби- лично аз съм стрелял и с тях - не съм впечатлен. АК 100 тна сериа съм засичал в Израел (трофеи) със 107 ма серия на единична съм гърмял в Чехия, пак там съм стрелял и с АЕК- 971.
    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
    No man left's behind !!!!

Коментар

• От: Руско бойно леко стрелково оръжие и западните му аналози - плюсове и минуси.

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
      Перфорацията за мен е по-добрия вариант пред обтуратор.
      От инженерна гледна точка също е по добре да няма гумени бързо износващи се детайли . Освен това се печели много в компактноста .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
        пак там съм стрелял и с АЕК- 971.
        Чак сега ми се появи и питането - я кажи за поведението на туй оръжие.
        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          От инженерна гледна точка също е по добре да няма гумени бързо износващи се детайли . Освен това се печели много в компактноста .
          Няма съвременни западни заглушители с обтуратори - или по точно има ама са за определени " палави" еднократни действия. Бругер и Томет, Кнайт Армамент и редица други фирми постигат без обтуратори и без перфорация на цевта намаляване на звука до 33 дб. Ролята на перфорацията на цевта най-често е да смъкне началната скорост на проектила под тази на звука. Иначе се разчита на сложни конструкции, като ресурса на един съвременен заглушител без отваряне за поддръжка е около 5000 изстрела, при поддръжка няколко десетки хиляди изстрели.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
            Чак сега ми се появи и питането - я кажи за поведението на туй оръжие.
            И него и АК -107 съм ползвал само на единична, което означава , че теоретически там където им е силата - късите редове не мога да дам мнение. От гледна точка стрелбата която съм правил - ами ... има осезаема разлика в отката спрямо АК-74, но дори и на единична оръжията дадоха засечки.

Коментар

Тунинг на АК струва в пъти повече от самата пушка. За кадърен ЕОТЕК или АКОГ - минимум хилядарка в зелено, лазера за нощното виждане и той си е цифра, а не е само това. За техниката, един МРАП РГ31 струва 1,5 милиона долара и то гол, без нищо, с електрониката + още 1,5 млн, и това е на хардуерно ниво, САТКОМ-а да се свърже със спътника, Блу Форс Тракера да се върже към сървъра и ДАГР-а да заработи, и на Джамъра всеки месец се прави ъпдейт на софтуера, който примерно в Афганистан се продава от Локхийд Мартин ...За всичко това се плаща много, ама много сериозен абонамент. Войната не е евтина, а хубавото е скъпо.

П.П. А един УАЗ струва толкова, колко струва на вторични суровини, ама никой не иска да ходи в Афганистан или Ирак с УАЗ, не че не се е ходило, ама това вече е минало.
              Последно редактирано от The Back Bone; 17-03-13, 10:48.
              If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Димитре - прекаляваш - Тва там саткоми, Блу форс тракери, ДАГЕР.... Къде къде по готино си е сигнали с флагчета, "взлетает красная ракета" и линейна атака образец 1877 модификация 1941 и хвърляне на боб - тва свои ли са чужди ли са.... Инфра червен лазер не ти трябва когато нямаш очила за нощно виждане (извън спец подразделенията за кво са им), прицелите не са хубаво нещо щото може да се счупят , а не става да се поправят с тесла, пирони, тел и тиксо. И изобщо - кому са нужни тези неща. Кому е нужна удобна обувка и чорапи със мериносова вълна и сребърни йони като си има цинтарки и партенки, гора текса е нищо в сравнение с шубата с подплата, а и изобщо - защо трябва да ходим в 21 век- колко ни беше добре едно време в 20 ти.... Всеки фен на руската техника трябва да изслуша разказа (на Чефо примерно) за прехода от Кувейт до Кербала и средно на колко километра се е спирало за да се ремонтира тази или онази машина.
                Последно редактирано от Mad Dog; 17-03-13, 13:00.

Коментар

взлетает красная ракета
                  Това не е ли от песента на филма "белоруската гара"?

Като каза за чорапи, подариха ми Димитровден в Афганистан щом бях едни зелени американски, естествено в Пи Екс-а могат да се купят само от военни и то от американци. Марка ФОКС нещо си, за около 10$ чифта, няма такива чорапи, просто нямат аналог, не съм слагал по-удобно и по-топлещо нещо на крака си. А относно обувките, БГ съм спрял да нося преди много години, ползвам само обувки с цип и ги връзвам по този начин

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ladder.png
Прегледи:1
Размер:19.3 КБ
ID:5462063

Коментар

А аз пък по почина на вся и всьо специални сили по света съм на път да мина на туристически трекинг обувки от типа на Саломон, Лова и прочие.... Не че нямам едни ужасяващи Белвили правени за КМП. Всичко е въпрос на мисъл и естествено на пари, но много повече на мисъл. Едни пълни боклуци наречени "полеви обувки" производство на "Здравоход Габрово" струват по мои данни по над 100 лв. на армията - за около 130-150 лв. могат да се купят прилични полеви обувки от типа на "ориджинал СУАТ" и "Магнум". В петъка видях експерименталните униформи на МАК габрово- дигитална шарка не различима от "фектарн" и кройка в която Грибача приличаше на торба с лайна и го докарваше на изпаднал германец. Докато девиза е "нека да е българско и родно ако ще да е негодно" няма да се оправят нещата в армията.
                    П.П. Понеже не всички са длъжни да знаят кой е "Грибача" - говорим за ето това момченце - ръст два без малко, 130 кг. ръка 50. На снимката най в дясно в синята униформа:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0101-1.jpg
Прегледи:2
Размер:31.3 КБ
ID:5462067
                    Както съм казвал много пъти - в американската униформа дори и тюфлеците изглеждат по- добре - в българската и най атлетичните изглеждат като чувал с боклук.
                    Последно редактирано от Mad Dog; 17-03-13, 13:24.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                      Самоцитат:
                      Ако мога да подредя в класация оръжията те ще изглеждат така.

1.Хеклер и Кох G 36
                      А за пистолет какво би предпочел?

Коментар

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
                        А за пистолет какво би предпочел?
                        Зиг или Хеклер. Не обичам пищови без чукче (нищо че имам Глок 19). Зиг Зауер П226 или Сп2022 са ми от любимите неща но и от Хеклер и Кох USP и П30 не бих отказал.

Коментар

Като каза Глок, че се сетих за S&W M&P9 серията. Стрелях с такъв, спусъка му е много кофти, Глок-а е слънце спрямо него. И те хубаво копирали, ама тази тяхна запазена марка спусъка да е на шарнир и да се чупи по средата хич не ми се струва сигурно. Не знам на мен ли на всяко оръжие, което пипна не ми върви на мерни прибори, но докато стрелях и на Смит-а му падна мушката....Е поне без мушка става за по-лесно завиране в....

П.П. За първи път виждам Гребачев в парадна униформа.

Коментар

Тази ъааааааа не е точно негова.... както може да се види от дългите ръкави....

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                              Я вижте на какво сравнение попаднах. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=...ture=endscreen
                              Намерих версията на английски, че руския ми куца много.

За прецизност на изработка и луфтовете са прави, но и за двете отчасти е плюс, отчасти минус, зависи как ще погледнем. Категорично не съм съгласен за това, което казаха за групата с АК на 200 метра, от 5 изстрела, само един в кил зоната.....ще се въздържа да не се засмея.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                                Като каза Глок, че се сетих за S&W M&P9 серията. Стрелях с такъв, спусъка му е много кофти, Глок-а е слънце спрямо него. И те хубаво копирали, ама тази тяхна запазена марка спусъка да е на шарнир и да се чупи по средата хич не ми се струва сигурно. Не знам на мен ли на всяко оръжие, което пипна не ми върви на мерни прибори, но докато стрелях и на Смит-а му падна мушката....Е поне без мушка става за по-лесно завиране в....

П.П. За първи път виждам Гребачев в парадна униформа.
                                Преди години имах Смит и Уесън Сигма.Освен много твърдия спусък, беше и изключително неудобен(неергономичен).Беше ми първият пистолет и тези неща не успях да ги разбера още в магазина.Глока е много по-добре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X