От: Руско бойно леко стрелково оръжие и западните му аналози - плюсове и минуси.
Айде по ред на номерата:
Цената на ново произведен АК отдавна не е под 200 долара, така както цената на един ново произведен ПМ също не е 100. Цената на един нов аресеналски AR е около 350-400 Евро, на АК от 100 тната серия - и те там. Пушката е най - евтиното нещо в целият комплекс всъщност - до окомплектоването на един АК до съвременните изисквания за оръжие отива към 1000 лв. за тактически добавки и от там се почва- 1300 лв. за бързомерец, 2300 лв. инфра червен лазер с подсветител, 200-300 лв за фенер и т.н. Да не говорим че цената на една съвременна колесна машина 8х8 е около 4 милиона лева за напълно окомплектована такава. За сведение последните Зиг Зауери армията ги закупи на под 700 лв. без ДДС. Всичко е въпрос на цена - докато се купува на "парче" високите цени са неизбежни.
Говорим за окомплектоването на съвременните армии, не за партизански движения. Съвременните армии са малки професионални и добре въоръжени. Малки и професионални са за да бъздат добре въоръжени- щото от една страна времето необходимо за усвояването на съвременната техника - стрелково оръжие, електронно оптични прибори , комуникационна техника, а пък от друга тези неща са скъпи независимо кой ги произвежда - та не става да въоръжиш една милионна армия като хората или поне е трудно.
По нашите земи да (аз именно за това придобих подобна ловна карабина) - по други ширини поради масовостта на други боеприпаси ще са М4/АР 15, Ругер Мини 14 и така нататък. Въпрос на разпространени муниции много повече отколкото на друго.
Винтореза е относително интересно оръжие- макар , че реално да не предлага нищо ново (този принцип на заглушаване се е ползвал още в Стеновете през ВСВ и МП5 СД през 70 те ) и ресурса му е смехотворен- 1500 изстрела, а ако много го чистиш и му баеш до към 5000. Навремето съществуваше бъзик, че за това не са го взели в Делта или Тюлен - щото при тяхната програма за обучение - до 1000 изстрела на човек на ден - в понеделник старшината ще раздава винторезите, а в петък ще ги събира обратно за скраб. АН-94 официално беше приет на въоръжение -оказа се обаче че не е достатъчно надежден (на руснаците простите конструкции в стрелковото оръжие им се отдават , сложните май не особено) и нещо се позамлъкна - има го тук таме в "бутикови" бройки. АК до 105 са си класически АК ама малко по "замазани", АК 107 е интересна конструкция , но отново мъртво родена - т.нар. балансирана автоматика се оказа не особено надеждна. Общо взето всичко след АК 74 на руската оръжейна мисъл нещо не и се получава.
А относно впечатленията- Винторез, Вал, Ан-94 имаше внесени в България на едно место за проби- лично аз съм стрелял и с тях - не съм впечатлен. АК 100 тна сериа съм засичал в Израел (трофеи) със 107 ма серия на единична съм гърмял в Чехия, пак там съм стрелял и с АЕК- 971.
Айде по ред на номерата:
Не е зле да Mad Dog да сложи и цените на пушкалата на АКто всички знаем че цената му беше под 200 долара . Щото до сега сравняваме само качествата а в нашата бедна европейска държавица цената е май най важния фактор . Също и на Берета и Зиг спрямо няма и стоте долара на Макаров .
Смятам да напиша последното си мнение в тази тема, а то е следното:
- Ако ми се налага да воювам на принципа "Ето ти един автомат, една торба патрони, две гранати, една торба сухар и се оправяй!", без да се замисля - бих предпочел АК-47 с всичките му кусури, защото ги познавам и защото, ако нямам условия да поддържам редовно и правилно оръжието си, кусурите му няма да станат кой-знае колко повече от първоначалните, които и подлежат на корекции до известна степен на всичкото отгоре.
– Ако ще воювам едва ли не с личен оръжейник прикрепен за задника и след всеки патрул мога да си изхвърля автомата в предвиден за целта контейнер и после да се врътна и да отида за нов, който ми вадят от друг контейнер - бих избрал да воювам с каквото и да е от гореизброените германски пушкала, защото са прецизни и е мислено за този, който ще стреля с тях.
За мен извода е, че никой не бяга от хубавото, стига да може да си го позволи! В крайна сметка всичко опира до цената...
- Ако ми се налага да воювам на принципа "Ето ти един автомат, една торба патрони, две гранати, една торба сухар и се оправяй!", без да се замисля - бих предпочел АК-47 с всичките му кусури, защото ги познавам и защото, ако нямам условия да поддържам редовно и правилно оръжието си, кусурите му няма да станат кой-знае колко повече от първоначалните, които и подлежат на корекции до известна степен на всичкото отгоре.
– Ако ще воювам едва ли не с личен оръжейник прикрепен за задника и след всеки патрул мога да си изхвърля автомата в предвиден за целта контейнер и после да се врътна и да отида за нов, който ми вадят от друг контейнер - бих избрал да воювам с каквото и да е от гореизброените германски пушкала, защото са прецизни и е мислено за този, който ще стреля с тях.
За мен извода е, че никой не бяга от хубавото, стига да може да си го позволи! В крайна сметка всичко опира до цената...
Аз спрях преди доста постове да пиша по темата ...защото казах какво мисля и не ми се водеше 'виртуално'' сражение ...с цитати от научни разработки..Но и аз мисля като колегата Марто...Ако дойде края на света ще взема АК
АК се превърна в най-популярното ОМП ...

Благодаря ви за отговорите относно пълнителя на АК и подобните му, а нищо не сме казали ВСС «Винторез» и за АН-94 Абакан, аз за тях съм чувал все добри неща, верно е че особено първото вече е бая остаряло. Българските спец служби мисля, че са ползвали АКС, а нещо друго? А сега какво носят?
А 100-та серия на АК, получила ли им се е?
А 100-та серия на АК, получила ли им се е?
А относно впечатленията- Винторез, Вал, Ан-94 имаше внесени в България на едно место за проби- лично аз съм стрелял и с тях - не съм впечатлен. АК 100 тна сериа съм засичал в Израел (трофеи) със 107 ма серия на единична съм гърмял в Чехия, пак там съм стрелял и с АЕК- 971.
Коментар