Прав си! Трябваше да минат изборите в САЩ...
Израел щурмува кораб на државата с втората по големина и мощ армия в НАТО - Турция, без никакви последствия... Израел едностранно наложи пълна блокада на Палестина, давайки "свободно" на ООН и който се сетиш още, като през това време булдозерите и ВВС-а им работиха денонощно в палестинските територии... Палестинците когато наистина поискат кръв - камикадзета колкото щеш! Като не могат да прекарат бомби през пунктовете, блъскат автобуси с камиони, фадроми и каквото им падне... Обстрелват ги (израелците) от 40 км. а не от 400, 1000 или 2000 километра - "стартовите площадки" от които се прави това са на по-малко от час за сухопътните им сили, които стоят наредени на "границата"... За мен това не е нищо повече от "мерене на температурата" в региона - след тези революции не се знае "знае ли се"... Видя се кой-как реагира и се обяви прмирие - някой в палестинските теритоии си заработи парите, а в Иран видяха и прочетоха колко добра ПРО имат в Израел... Сега остана да започне истинската патаклама...
Не рови в това. Аз също знам на чия страна да застана там, но понеже не е моя работа - не трябва нищо от нас. Говорехме за железа - нека разговора си остане за тях. Ако някой младеж прихване нещо - берекет версин. Ако не - както дойде.
Обсъдих въпроса с Линий, разбрахме се че мога да ти съобщя, че освен че се произвеждат, тия неща и се измислят и разработват тука. До сега най-малкия достигнат калибър е 60 мм, което само по себе си е пробив, нататък ще видим.
Зенитните снаряди от 57 мм и нагоре, имат дистанционни взриватели. Или се наглася по време от далекомера на оръдието, или в снаряда има оптика или радар.
останах с впечатлението, че такива вече има. Въобще не предполагах, че все още са в стадии на разработка в българска секретна лаборатория. За това помолих и за конкретни примери. Очевидно не съм разбрал. Пожелавам успех на екипа и разработчиците. Дано успеят да минат калибър под 60мм. Това би означавало управляеми артилерийски снаряди с малък калибър, което само по себеси е революционно. До сега имаше само гаубични като хамериканския "Копърхеед" или руския "Краснопол". А и в БГ понастоящем няма зенитна артилерия над 30мм, такаче поне засега е безполезно.
Вероятностите на всички управляеми оръжия, освен стратегическите ракети, са толкова, и никога не са били повече. 0,8 някои достигат на полигонните изпитания, още на войсковите работата стига до 0,5 - 0,4, и по резултатите от фронтовите всички получават 0,3 - 0,2. Статистика, не можеш да направиш нищо.
Сега разбирам защо например се стремят на съвременните изтребители да им накичат по над 9-12 точки за ракети В-В, при тея коефициенти и в евентуален въздушен бой, прихващат вражески изтребител, правят залп с 12 ракети и с малко божия помощ беким някоя вкарат. Проблем остават ПТУРК, кото са все още единични, демек нямат почти никъв шанс да вкарат ракета във вражия танк и очевидно алтернативата е да ги направят в някъв вид като РСЗО "Град". Примерно 40 направляващи за "Маверик" или "Хелфаиер", залпов пуск и туко виж ударили танк.
В равнината БМП-тата са мъртви и без това, защото чуждата артилерия и танкове ще ги смелят, преди да попаднат в обсега на ефективния им огън, така и остава да са полезни с нещо друго
Стефане, в тебе виждам няква скрита злоба към нещастните БМП. При тъй представения от тебе сценария ги пускаш сами срещу вражеските танкове и артилерия. Сигурно е няква скрита тактика с цел използването им като примамки, докато "нашенските" танкове и артилерия готвят някой к*р капан отстрани.
И изобщо - спри да мислиш в категорията марки и модели. Това е последна грижа. Имаш ТВД, на него имаш характерни цели, и характерни средства за поразяване. От там нататък все едно рисуваш огневи картички. Линии, на тях точки, около точките кръгчета и сектори. Това може да стреля (или не може) и да замете ето това кръгче, като погледнеш отстрани то трябва да стане купол, ето от тука трябва да му се сипват толкова боеприпаси за толкова време, ето така трябва да се мести на такова разстояние за толкова време, ...
Не ме карай онлайн да пиша учебници по тактика, умните хора са го направили отдавна и без мене.
Това с чертането, линийките и кръгчетата не го разбрах и ми идва малко в повече. Всъщност ми напомня една комютърна игра, която играех на времето. Както и да е. Може би тука е момента да се вслушам в думите ти и да продължа да чета....
Няма нищо революционно към днешна дата! Хората направиха управляеми (разбирай като самонасочващи се по лазерна подсветка) куршуми в междинните калибри, та управляемите артилерийскии снаряди (независимо от принципа на насочване, промяната на треакторията на полета и начина на детониране) в малките калибри отдавна не би трябвало да са "тера инкогнита"... Друг е въпроса, до колко биха били оправдани икономически предвид високата им цена и малката им поразяваща сила (отнесено към по-големите калибри)! Представи си едно скорострелно зенитно оръдие като банкнотоброячна машна, отчитаща невъзвращаеми разходи и ще разбереш за какво иде реч... Малко ти е стара информацията по-принцип!
Не виждам и какво общо имат "Маверик" или "Хелфаиер", или ракетите В-В със системите за ПРО..?!! Първите решават далеч по-прости задачи от вторите. Танка си е буквално статична цел, самолета не лети сам, а има пилот в него, което означава претоварване от максимум 9-10 G, срещу 25-30 G което конструктовно понася една ракета В-В или З-В-тука точно идват моливите и линийките - смятат се едни оптимално допустими ъгли и скорости! Отделно от това е времето за реакция и времето за физическото поразяване на целта, което на всичкото от горе за ПРО не може (поразяването) да стане къде да е! Имаше едно спално пълно с американски войничета в Кувейт дето един "Скъд" на иракчаните го превърна в техен огнен гроб, въпреки системите "Пейтриът" и "уникалните им успехи" (горе долу - като успехите на коментираната в тази тема система), които след първата война в залива се оказаха в пъти по-ниски от колкото по времето на активната медийна пропаганда...
Вероятностите на всички управляеми оръжия, освен стратегическите ракети, са толкова, и никога не са били повече. 0,8 някои достигат на полигонните изпитания, още на войсковите работата стига до 0,5 - 0,4, и по резултатите от фронтовите всички получават 0,3 - 0,2. Статистика, не можеш да направиш нищо.
За това и аз си позволих да давам примери с произволно избрани управляеми оръжия, без да правя разлика дали са противотанкови, В-В или зенитни. Така, че иначе вярното описание от теб по надолу, става излишно.
Марто, а ти къде видя Стефан да пише или разграничава или уточнява за какви ракети става дума??? Той се позовава на тезата, цитирам:
За това и аз си позволих да давам примери с произволно избрани управляеми оръжия, без да правя разлика дали са противотанкови, В-В или зенитни. Така, че иначе вярното описание от теб по надолу, става излишно.
Ами некоректен ти е примера! Няма съвременен пилот на тази планета, независимо на какво лети и с какво е въоръжен, който да ти каже нещо друго - различно от това, че все още бордовите оръдия (отдавна нямат картечници) са най-сигурния начин да се порази целта! Затова и им накъсват шортите от учебни полети упражняващи близкия бой (цели във въздуха и на земята), въпреки всички умни системи и оръжия с които разполагат на борда...
Всъщност муниции с дистанционен взривател - т. нар. Ahead боеприпаси има за доста системи в калибър под 60 мм. Например за зенитното оръдие Ерликон Милениум в кал. 35 мм. Забавното при него е че програмирането му става при преминаването през нещо което 90% от хората възприемат като дулен спирач компенсатор. Всъщност този елемент съдържа двойка от сензори измерващи скоростта на боеприпаса и модул който електронно програмира на коя точно секунда от полета боеприпаса ще се разпръсне на 152 тунгстенови поразяващи елемента. Преди около година подобно нещо беше монтирано наземно със съответните радари и прочие. Целта беше защитата на една от немските бази в Афганистан от нападения със 107 мм. реактивни снаряди и 82 мм. мини. При демонстрациите успешно беше поразена и 60 мм. мина. Проблема е че това е обектово ПВО което може да опази малка по площ база, но не и относително голям населен пункт.
По отношение на управляемите ракети малък калибър- не знам за свръх секретните разработки, ама едни евреи с името Елбит, предложиха и доставиха на нашите северни съседи бойни глави превръщащи НУРС С5 и С8 за Ми 24 в управляеми ракети с лазерно насочване- системата се нарича Smart Tactical Advanced Rocket или на кратко STAR и се произвежда изцяло в Румъния от Елбит системс Румъния.
Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
No man left's behind !!!!
...Няма съвременен пилот на тази планета, независимо на какво лети и с какво е въоръжен, който да ти каже нещо друго - различно от това, че все още бордовите оръдия (отдавна нямат картечници) са най-сигурния начин да се порази целта! ...
Ами некоректен ти е примера! Няма съвременен пилот на тази планета, независимо на какво лети и с какво е въоръжен, който да ти каже нещо друго - различно от това, че все още бордовите оръдия (отдавна нямат картечници) са най-сигурния начин да се порази целта! Затова и им накъсват шортите от учебни полети упражняващи близкия бой (цели във въздуха и на земята), въпреки всички умни системи и оръжия с които разполагат на борда...
Бих те помолила да ми отговориш на един въпрос: ракетите за въздушен бой (въздух-въздух) управляемо оръжие ли са или не? Предпочитам скромен и кратък отговор под формата на "Да" или "Не". Предварително благодаря.
Ей, верно сме я закъсали откъм материали в България, щом волфрама и в речниците е свършил
Тъкмо и аз се зачудих, ама проверих - изкупили са го фалшификаторите на злато. Не знам дали знаеш, ама то затова вече не се правят обикновени електрически лампи.
Всъщност муниции с дистанционен взривател - т. нар. Ahead боеприпаси има за доста системи в калибър под 60 мм. Например за зенитното оръдие Ерликон Милениум в кал. 35 мм. Забавното при него е че програмирането му става при преминаването през нещо което 90% от хората възприемат като дулен спирач компенсатор. ...........
Ей на това клипче. може да се види, zащо не се раzчита само и единствено на директно кинетично попадение от самия снаряд (след 3та. минута), че е кинетично кинетично е, но от осколките на снаряда. http://www.youtube.com/watch?v=d0oHvqIUEmY
И към тебе един скромен въпрос, дистанционния взривател радар ли е или не? И познати ли са ти зенитни снаряди в, които да има оптика или радар?
Дистанционният взривател не е радар, но се управлява от радар - и най точно от системата за управление на огъня. За управляеми снаряди или ракети говорим? Щото са различни нещица.... Зенитни снаряди не са ми известни (най малкото щото там отдавна се гледа към управляеми ракети) но виж за да го кажем "наземно" използване са ми известни няколко 155 мм. снаряди - като почнем от Ескалибура, минем през GIFS "SMART-155" на Рейнметал, BONUS-155 на Бофорс и прочие. В снаряда на Рейнметал има и радар и ИЧ сензор че и радиометър. В последните години има разработени и управляеми муниции в по- малки калибри, но като цяло повече като интересен куриоз колкото като нещо сериозно.
А еър бръст - има и за 40х53 автоматичните гранатомети... дори съм стрелял лично аз с такива на Рейнметал и GMG на Х и К....
Това тука е малко компютърна авнимацийка но го има и в реалният живот и работи:
В същност, радарът, за който става дума в цитирания текст, не е в снарядите, а е разположен над цевта на оръдието. Добре се вижда на снимките.
Иначе темата нещо се разми и не става ясно кой за какво се бори.
П.П. Между другото, дали боеприпас от типа на споменатия AHEАD не би звучал прилично смислено в "иранския" калибър 100 mm??? Все ми се струва, че в по-големия снаряд може да се събере доста повече полезен товар, който в някаква степен да компенсира по-малкото снаряди във въздуха, които може да изстреля 100-мм оръдие с неговия нисък темп на стрелба. Освен това, по-голямата далекобойност на големия калибър би трябвало да даде повече време за "обработка" на целта.
Последно редактирано от Чавдар (V93); 25-11-12, 18:35.
Коментар