Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Проблем с Ямаха ТДР 125 - почукване

Става въпрос за стойностите на тези две бобини / оградил съм ги с червено /

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:flywheelp.jpg
Прегледи:1
Размер:79.4 КБ
ID:5429290

Като на местото където е стрелката имам малко прогоряло. Пробвах да го изолирам с изолирбанд /колкото за пробата / , но пак не иска да даде искра... .
    Въпросната бобина с 4те крачета има и малко луфт нагоре надолу...

Пробвах с мултицет да видя какво напрежение дават и при зададени стойности на уреда 200m , ми показва 0.01 на едното краче , 0.02 на останалите , а на прогорялото 0.03 !
    Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Ей, най-накрая ще те набия да знаеш, стига си пипал навсякъде........
      Прочети тази тема, едвам я намерих .. http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=6621

Коментар

Това което не съм написал в старата тема е:
        -Дадох луди пари за транспорт /микробуси/, мотора го караха на 5 различни сервиза из България. Тогава нямах пикап или ремарке.
        -Купих ЧИСТО НОВА бубина барабар с маховика /комплект/, а не е било необходимо!!!!
        -Купих свещ, купих не помня още какво, но сумата си спомням, над 1500лева, а е БИЛО НЕОБХОДИМО само да сложим друга електроника за проба.
        Това дори става без никакъв инструмент на ЦРФ-а, за около минутка работа, и загубих 3 месеца в лутане и ядове.

Сега с ТАЗИ ИЗГОРЯЛАТА електроника ДО ДЕН ДНЕШЕН си затискам документи на бюрото, седи там за да ми напомня, че понякога най-сложните проблеми, имат най-простите решения.

Коментар

Прочел съм я тая тема Ванка, но не мога да диагностицирам проблема ! Иска ми се да проверя какво е положението при статора /така и така съм отворил/ ,понеже имам съмнения, че някой си е оставил ръцете там. Интересуват ме стойностите за да проверя. Електроника за проба няма от къде да намеря....цял ден днес питам и разпитвам и няма и няма.... варианта е само Нова от магазина....

Намерих един мануал за Ямаха ТЗР и ДТ 125 моделите за периода 88-02 година. Там пише , че CDI-то се захранва от бобините в статора, т.е последователността е акумулатор -> статор / бобини/ -> CDI -> бобина на рамката /от която излзиа кабела за свеща/ - > кабела за свеща -> самата свещ !

Ако това се отнася и за моя мотор / а двигателите май са еднакви/ , значи там трябва да търся, според мен !

До статора се стига лесно и няма какво да се обърка. Направи ми впечатление / но съм забравил да споделя/ , че едната бобина /тая въпросната с 4те крачета, която има малко прогоряло/ , някога е правена, понеже на нея има свинска опашка за пристягане .

Не мога да намеря обаче стойностите: В този мануал има , но не знам дали се отнасят и за мен ,понеже като гледам снимките статорите не са като моя, иначе го дават така:

Generator:
          Pulser coil resistance...........................280-420 ohm @ 20градуса целзий (C)
          Source coil resistance:
          TZR models - brown to yellow........ .......48 -72 ohm @ 20C
          TZR models - black/red to black............ 520-780 ohm @ 20C
          DT models - green/white to black/red..... 192-288 ohm @ 20C

Ignition HT coil /това не НТ не знам какво е/
          Minimum spark gap................................6mm (0,24in)
          Primary winding resistance......................0.7-1.1 ohm @ 20C
          Secondary winding resistance.................5.7- 8.5K ohm @ 20C
          Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Това което си оградил е свързано точно с подаването на искра. За да разбереш как да ги провериш дали работят , точният човек е pe6o74.
            В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
              Това което си оградил е свързано точно с подаването на искра. За да разбереш как да ги провериш дали работят , точният човек е pe6o74.
              Благодаря за съвета , писах на pe6o74 , дано да се включи и да ми помогне...
              Ако някой друг знае нещо по-въпроса , нека сподели.... ще съм много благодарен !

Коментар

Да споделя какво стана днес !

Първо искам да благодаря на pe6o74 , който бе така любезен и търпелив за да ми отдели време и да ми обясни по телефона какво и как да направя !!!

После.... Замерих всичко, но !!!
                1во: към бобината , която е с прогорялото отиват два кабела / зелено с бяло/ и един /черно с червено, който е маса/ . Мерих струвах и на едното краче /към кабела зелено с бяло / , нямаше никакво напрежение !!! Проследих кабелите от статора до буксата и замерих там ! Пак едното краче на зеления с бяло кабел нямаше напрежение. Свалих статора за да го закарам да го провери човек , който знае какво да прави, като междувременно реших да премеря / като за последно/ и дойде напрежение и на двете крачета / на кабелите със зелено с бяло / !!
                Не знам какво пипнах , но дойде ток ! Сега ако сложа статора на мотора съм сигурен ,че ще има искра, но за какво време и колко ще изкара не знам !!

На 99.9 % съм сигурен ,че проблема е там !

Иначе в момента напрежението е :

Маса / черно с червено/ към първо краче / зелено с бяло / - 410-425 оhm
                Маса /черно с червено/ към втора краче /зелено с бяло / - 625 ohm

Ако замеря на двете кабелчета зелено с бяло към зелено с бяло - 1020 ohm
                Понеже масата / черно с червено/ е обща не съм мерил , но работят и двете !

Горе на горната бобина / малката / където кабелите са бяло с червено и бяло със зелено / която бобина до колкото разбрах играе ролята на датчик/ напрежението е - 340 ohm

Ако замеря направо на буксата , стойностите са същите. Лошото е ,че веднъж ги има , после изчезват мистериозно !!! Ще я карам да я видят , сигурно някъде дава на късо и се губи тока, ако някой има идей да сподели, по-късно ще кача и снимки !!!

Коментар

Много съм Благодарен и на колегата от Трявна , който също ми ''удари'' едно рамо и ми каза какво що, както и на Борката Трявна . който му е дал номера ми !!

Все пак ще постна и снимките. Колко правилно съм мерил и колко не идея нямам, по това , което разбрах и гледах в интернет трябва да е така , но...

Така това е звездата...

Име:SDC13206.jpg
Размер:132.4 КБ
ID:5429430

А това е въпросния участък с нагорялово и предполагаемото место , което дава на късо някъде и някак си.....

Име:SDC13207.jpg
Размер:168.6 КБ
ID:5429431

Това са двете крачета, съответно с кабели зелено с бяло !

Име:SDC13208.jpg
Размер:120.8 КБ
ID:5429432

Когато през деня мерих с мултицета, това въпросното краче от вътрешната страна , не даваше никакви стойности .... Както и да въртях мултицето , каквото и да му задавах да мери - нищо !!!

Име:SDC13214.jpg
Размер:175.9 КБ
ID:5429436

Проследих трите кабелчета от бобината , два - зелено с бяло и един - черно с червено , до тази букса...

Име:SDC13224.jpg
Размер:127.3 КБ
ID:5429437

Мерих и там какво ще покаже , но и там едното кабелче / зелено с бяло/ не даваше никакви стойности. Разкачих всичко и се прибрах удома. Какво съм мръднал и какво не , докато съм разглеждал звездата - не знам , но като се качих и премерих ОТНОВО , имаше стойности навсякъде, а ето ги и тях... Въртях мултицета на всякакви стойности и си имаше напрежение. До кога и дали е достатъчно не знам, ще закарам цялата тая джаджа да я види човек дето разбира и да пренавие бобината...

Име:SDC13226.jpg
Размер:162.0 КБ
ID:5429438

Име:SDC13227.jpg
Размер:163.9 КБ
ID:5429439

Име:SDC13230.jpg
Размер:174.5 КБ
ID:5429440

Име:SDC13231.jpg
Размер:186.5 КБ
ID:5429441

Име:SDC13232.jpg
Размер:168.7 КБ
ID:5429442

Това е за сега.......

Коментар

Гледам снимките на звездата и без да имам претенции че разбирам от токове, ми се набива нещо в очите! На мястото до нагорялото на намотката, това някаква свинска опашка ли е или не??? Някак не ми изглежда да е поставена там заводски, а ако случайно съм прав, то би означавало, че е преправяно и прочие....Дано не съм в грешната посока, но все пак имам желание да помогна Успех
                    SUZUKI DRZ SuperMoto

Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление ...

Коментар

Жоре абе ти цял ден си мерил СЪПРОТИВЛЕНИЕ а не напрежение.Като ти чета темата и за мен проблема е в нагорялата намотка.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Гущеров - / Жокера / Преглед на мнение
                        Да споделя какво стана днес !

Първо искам да благодаря на pe6o74 , който бе така любезен и търпелив за да ми отдели време и да ми обясни по телефона какво и как да направя !!!

После.... Замерих всичко, но !!!
                        1во: към бобината , която е с прогорялото отиват два кабела / зелено с бяло/ и един /черно с червено, който е маса/ . Мерих струвах и на едното краче /към кабела зелено с бяло / , нямаше никакво напрежение !!! Проследих кабелите от статора до буксата и замерих там ! Пак едното краче на зеления с бяло кабел нямаше напрежение. Свалих статора за да го закарам да го провери човек , който знае какво да прави, като междувременно реших да премеря / като за последно/ и дойде напрежение и на двете крачета / на кабелите със зелено с бяло / !!
                        Не знам какво пипнах , но дойде ток ! Сега ако сложа статора на мотора съм сигурен ,че ще има искра, но за какво време и колко ще изкара не знам !!

На 99.9 % съм сигурен ,че проблема е там !

Иначе в момента напрежението е :

Маса / черно с червено/ към първо краче / зелено с бяло / - 410-425 оhm
                        Маса /черно с червено/ към втора краче /зелено с бяло / - 625 ohm

Ако замеря на двете кабелчета зелено с бяло към зелено с бяло - 1020 ohm
                        Понеже масата / черно с червено/ е обща не съм мерил , но работят и двете !

Горе на горната бобина / малката / където кабелите са бяло с червено и бяло със зелено / която бобина до колкото разбрах играе ролята на датчик/ напрежението е - 340 ohm

Ако замеря направо на буксата , стойностите са същите. Лошото е ,че веднъж ги има , после изчезват мистериозно !!! Ще я карам да я видят , сигурно някъде дава на късо и се губи тока, ако някой има идей да сподели, по-късно ще кача и снимки !!!
                        Колега да не те объркам, но мисля че нещо мериш грешно... Тия показания дето ти ги показва уреда на по долните снимки и си ги закръглил тука са на верига, за да мериш напрежение трябва да протича ток през бобините и уреда да е нагласен на положение за мерене на напрежение, а да колкото разбирам ти търсиш съпротивление и то за да се измери трябва уреда да е на съответната позиция! Иначе ако има някъде късо тока не се губи дори напротив увеличава се и биха ти изгоряли бобините.
                        Life is good... on a dirt bike!

Коментар

Първоначално публикуван от Helik Преглед на мнение
                          Гледам снимките на звездата и без да имам претенции че разбирам от токове, ми се набива нещо в очите! На мястото до нагорялото на намотката, това някаква свинска опашка ли е или не??? Някак не ми изглежда да е поставена там заводски, а ако случайно съм прав, то би означавало, че е преправяно и прочие....Дано не съм в грешната посока, но все пак имам желание да помогна Успех
                          Да , да свинска опашка е , и аз си мислех ,че някой е пипал преди мен, но се оказа /след като говорих с pe6o74/ , че тази пашка си е там заводски.. и аз не знам какво що...

Коментар

Първоначално публикуван от ВЕНЦИ КЛЮЧ Преглед на мнение
                            Жоре абе ти цял ден си мерил СЪПРОТИВЛЕНИЕ а не напрежение.Като ти чета темата и за мен проблема е в нагорялата намотка.
                            На снимките е съпротивление , ДА, мерих и с другите опций на мултицета , но резултатите са същите, имам и снимки от там , но тея са по-ясни и затова тях постнах... Закарах цялата джаджа на въпросния човек , поогледа я и каза,че проблема според него е там. Каза ми , че също с мултицет е адски трудно да разбера дали е добре или не бобината , понеже измерването е доста сложно и прочие и прочие, но каза ,че ще я пренавие наново тези дни. Просто няма да е днес и утре понеже има много работа и няма да може по-рано...

Коментар

Първоначално публикуван от cross4funbg Преглед на мнение
                              Колега да не те объркам, но мисля че нещо мериш грешно... Тия показания дето ти ги показва уреда на по долните снимки и си ги закръглил тука са на верига, за да мериш напрежение трябва да протича ток през бобините и уреда да е нагласен на положение за мерене на напрежение, а да колкото разбирам ти търсиш съпротивление и то за да се измери трябва уреда да е на съответната позиция! Иначе ако има някъде късо тока не се губи дори напротив увеличава се и биха ти изгоряли бобините.
                              Не знам колега, аз с токовете съм гола вода, мерих по какъв ли не начин, и напрежение и съпротивление и какво ли не и не само аз мерих и проблема клони да е в тази бобинка. Ще видим , човека ще я пренавие , ще я пробвам и ако пак не стане нищо ще сменям електронното.

Днес съм проверил / както го дават по мануал, има си и картинки като за идиоти като мен / , лула, кабел , и бобина /става въпрос за бобината която е на кабела на свеща/ , там всичко е ок и работи. Дори взех друга бобина 100% работеща , но и с нея нямаше искра.

Разглобих и копчето , което е Старт/Стоп , но там всичко си беше ок ! Остава бобината и ако след пренавиването нещата не се оправят , едно ново CDI и това е...

Според мен това са вариантите...

Коментар

Абе верно си за бой малко. Търси първо ЦДИ за проба от някъде. Пренавиването на звездата не е никак елементарна работа. Дефектират често на Ямахите тези неща , но са много гадни за правене ,та е по-добре ако има дори малка вероятност да не е тя - да не я пипаш. Неприятното е че ти я мериш на студено и във въздушна среда а тя работи на топло в масло и .... ама не я осакатявай докато не си сигурен че е тя.
                                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X