Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Якета и панталони-съвети?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Якета и панталони-съвети?

    Имаме си тема за каските , защо да не обсъдим и останалат част от екипировката , якетата и панталоните
    лично мен ме интересуват следните неща , дали тези протектори които се предлагат с повечето панталони за мото-туризъм са удачни или да не бързам да се разделям със добрите стари наколенки които ползвам в момента , и другото което ме интересува е текстилната екипировка с мембрани трябват ли по специални грижи за тях , в смъсъл при пране третират ли се допълнително с препарати за подобряване на водоустойчивоста и т.н.
    тук има хора с доста сериозен личен опит и споделянето му тук може да помогне за правилния избор на екипировка .
    Поздрави !!!
    п.с. леко изядох една буква в заглавието ....... моля за корекция , или по подходящо заглавие на темата
    Последно редактирано от Тануцо; 12-02-10, 09:52. Причина: корекция в заглавието

  • #2
    До: Якета и панталони-съвети?

    След доста проучване есента си купих ето това якенце:REV`IT - Sirocco Men



    Взех си сиво на цвят, защото в жегите ако карам с черни дрехи се сварявам.
    Предимства - мрежеста материя на гърдите и на гърба. В горещо време се проветрява много добре. За студено време има специални подплънки, които затварят отворите.
    Има две подплати - една зимна и една водоустойчива. Не спарва!
    Карал съм както при 30 градуса, така и при -2 с него. Никакъв проблем, никакъв студ! Ако карам в студено време обличам една дебела блуза отдолу, слагам му топлата подплата и водоустойчивата едновременно и се чувствам разкошно. Наистина универсално яке.
    Ширината на яката се регулира!

    Недостатъци: Сивия цвят, който избрах се цапа малко по-лесно, но не е болка за умиране. Чисти се с влажна кърпа. Като друг недостатък мога да изтъкна това, че велкрото, което е сложено на джобовете е адски кораво и понякога си е приключение да ги отвориш


    Панталона, с който карам е немски - Polo. Нищо особено, лятото ми е жега с него и обмислям да си купя един на Rev'It - отново сив, за да е в тон с якето

    Без наколенки не тръгвам да карам. Протекторите, които слагат в коленете на панталоните не са ми удобни. Махнал съм ги и карам с наколенки - от онези със сгъваща става. Хем пазят от вятъра иначе ревматичните ми колена, хем предлагат по-добра защита за коляното и пищяла.

    Ботуши -

    само че си купих бели Имам проблем с обилното изпотяване и белия цвят донякъде ме спасява лятото. Много стабилни и удобни за ходене. Препоръчвам ги горещо! Водоустойчиви!

    Дано да съм бил полезен на някой, който тепърва мисли да купува екипировка, защото понякога човек купува едно нещо няколко пъти докато намери своето!
    Последно редактирано от Тануцо; 12-02-10, 15:31. Причина: линкове и снимки.
    Yamaha XT​M600E '98
    Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

    Коментар


    • #3
      До: Якета и панталони-съвети?

      Изказаното от теб мнение определено ще е от полза , и аз от тази година заложих на тази марка облекло на която и ти съдейки по качестото на якето определено панталона ще е от същата марка , за наколенките и на мен ми се струва че е по удачно да се кара с тях , най малкото поради факта че си стоят върху крака ти и ефекта от тях ще е по добър
      п.с. цитирай марката но се въздържай от линкове на търговци ....... модераторите ще се намесят , тълкува се като реклама а тя не е позволена от правилата на форума
      поздрави!!!

      Коментар


      • #4
        До: Якета и панталони-съвети?

        Когато си купиш истинско яке и истински панталон от истинска фирма, и проблемите ти са решени.
        Едно време преди години си купих за 150 лева Дайнезе, но произведено в България. Протектори по него нямаше. Пътувах към морето, когато ме заваля дъжд на Стара Загора. До Карнобат успя да ми се намокри и бельото, като при това се оцвети в червено, понеже по якето тук там имаше червени елементи. После си купих Дайнезе за 400 евро, естествено не българско. Дъжд сняг, студ, жега, все бях с него. Беше много удобно с много джобове, изобщо много беше мислено по него...Имаше пълен набор от протектори така, че не ми се налагаше да се кича допълнително с кокали, налакътници и т.н. Продадох го за 250 лева на един приятел, който също беше много доволен от него. После този приятел катастрофира тежко (не по негова вина), влачи се 50-70 метра по асфалта, мотора му се смачка, якето стана на парцали, а по него имаше само синини.
        Сега карам с Ацербис. 530 лева дадох за него. С две подплати, протектори на гърба, на лактите и на рамената, с много джобове и светло отразителни ленти по гърбът. Щом съм на мотора значи съм с него. Пера го, когато ме завали дъжд на мотора. Вече две години всичко е в ред по него. Няма цип да се развали, няма копче да се скъса.
        Панталона ми беше Алпинстар. Хубав беше, но нещо напълнях и го продадох... Сега съм панталон на КТМ. С три подплати, които се свалят, естествено с протектори и с много джобове. Май струваше 350 лева. Всичките тези дрехи, за които пиша са от кордура и с мембрани горатекс от долу. Много отдавна вече не карам с кожени екипи. Разбира се може да се кара и по дънки и блузка накичен, като коледна елха с разни кори, наколенки и налакътници по теб, но аз отдавна вече не го правя така карането.
        Забравих да пиша за ботушите. Там също цената е определяща, защото има Фирми, но има и фирмички. Освен това задължително гледам да има ток на ботуша, а не да е равна подметката, за да мога да ходя с тях, когато не съм на мотора, а не да стъпвам плоско, като със ски обувки, или с цървули.
        Чакай да кача една снимка, за ме видите какъв левент съм с екипа. http://gallery.pazardjik.org/v/vladi...N1569.JPG.html )))
        Последно редактирано от ВладиЧ; 12-02-10, 16:22.
        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
        Златомир Попов - Forry

        Коментар


        • #5
          До: Якета и панталони-съвети?

          Извинявам се за главоболията, които съм създал на модераторите, яма да се повтори!

          Според моите скромни наблюдения при тази екипировка важи принципа - колкото по-скъпо толкова по-добро. Или поне 'ако е евтино янма да е добро'. Якето беше на цена 435 лв мисля, но всеки лев си заслужава. Отначало се бях спрял на Revit OffTrack, но прецених че ще видя зор в жегите.
          Сетих се, че не е ставало дума за ръкавици досега, а те според мен са много важни за комфорта и сигурността.
          За ръкавиците мисля, че няма универсални. Зимата крам с такива: Clover WPT. 100 % водоустойчиви - тествал съм ги в леген с вода и не пропуснаха нито капка. Топлят прилично, над 15 градуса даже ще ви е много топло с тях, но ако мислите да карате с тях на нула градуса спасението е подгревните ръкохватки. В такъв студ няма ръкавица, която да спаси положението.



          Летни ръкавици в момента нямам, защото имах едни пистови, които с огромен кеф изхвърлих на боклука. Обмислям да си взема ето такива, отново на Ревит, просто тази фирма успяха да ме спечели с качеството си!

          Yamaha XT​M600E '98
          Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

          Коментар


          • #6
            До: Якета и панталони-съвети?

            Да за всичкото време като моторист съм сменил следните марки якета и панталони. Няма да коментирам Българското Дайнезе.

            IXS - имах кожено. Много добра обработка на кожата, но никакви протектори, освен едни тънки дунапренчета. Акето беше за чопър. Вече така си стои след 4 обличания.

            След това минах на марката RICHA
            имах това яке


            То е изцяло за лято, тъй като е с мрежа. Хубаво е, но отново протекторите са малки, а и се вадят от джобовете си.
            На същата марка имах и друго яке RICHA AIR STRIKE



            по-плътно с подплата за ниска температура и отделна подплата за дъжд. Якето е добро, протекторите стоят здраво, но е дълго до кръста и не става за дълго пътуване.
            Естествено и панталони Richa Everest

            Ето това за мен е най-голямото недоразумение. За протекторите, освен че са малки няма проблем. Но този панталон е с подплата за ниски температури. Хубаво, обаче става топло и искаш да си караш с него. Махаш тази подплата и под нея се намира друга, която е водоустойчива и не пропуска вода. Е точно тя не се маха и лятото става чудно усещане.
            Имах и ръкавици на RICHA, водоустойчиви.
            На тази марка всичко което е водоустойчиво пропуска вода. Това го заявявам твърдо, защото съм ги пробвал в голям дъж, в малък дъжд, с висока скорост, с ниска скорост и пак съм си мокър. За ботушите на Richa няма да пиша, защото първо много запарват, второ веднъж мокри, ако се събуят излиза и вътрешната подплата и после няма обуване. Така е между другото и с мокрите ръкавици.

            След всички тези мъки най-после миналата година за пътуването до Йордания си купих всичко от марката Rev'IT. Е, родих се
            Якето, което купих е Rev'IT Cayenne Pro



            Якето е уникално. Има много добра вентилация с ципове на ръкавите, на гърба и на гърдите. Твърди протектори на лактите, раменете и гръбен. Много джобове, които са удобно направени, а най-горните два са наистина водонепропускливи. Има още подплата за ниски температури и подплата за дъжд, която не пуска вода. Някак не ми е много удачно да купувам яке с подплата за дъжд и да слагам върху него дъждобран. Тук това няма как да се случи, освен ако човек не иска да сложи дъждобран за да не се цапа много.
            Панталоните са Rev'IT Dakar



            Също много добре. С удобни външни джобове. С дебела подплата, която се маха и с отделна подплата за дъжд, която също се МАХА. Отделно имат и ципове за вентилация, които наистина вършат работа.
            Ботушите са Rev'IT Apache



            Чудесни ботуши и много удобни за ходене. Лошото е, че за много топло време нямат вентилация и става доста горещо на краката, но пък за студено и мокро време са чудесни. Не са ми пропускали вода, освен веднъж в Турция в една буря с много силен дъжд и когато минавахме едни реки, ама там нямаше как да издържат.

            Ръкавиците също са на тази марка, като там има много модели и който и да се вземе няма да се сбърка. Аз лично имам отделни за студено време и други за по-нормални температури и откакто ги взех не ми замръзват ръцете, а дебелите ги пробвах и миналата и тази зима.

            Ясно, е че тази марка е по-скъпа, но според мен трябва да се съберат пари и да се купи направо някаква такава екипировка веднъж, щото намен ми излезе още по-скъпо, пробвайки различните други марки. Тук хубавото е, че като се каже, че има цип за вентилация на якето, то той е сложен на такова място, че наистина върши работа. Щото и другите са водонепропускливи и проветряеми, ама само на етикета в магазина.

            Марката, която също ме е впечатлила с качество и специално за якета е FirstGear. Ето и сайта им www.firstgear-usa.com. За съжаление съм нямал такова яке, но Виктория има и само хубави неща мога да кажа за него. Лошото са само протекторите, че са меки, но пък има възможност за поставяне на твърди. Иначе откъм вентилация и водоустойчивост е наистина добре направено.

            Това са нещата, които съм изпробвал лично и гарантирам за казаното по-горе. Наистина не си заслужава да се прави компромис с екипировката и не трябва на всяка цена да се взима нещо. Примерно може да се купи една ризница и върху нея каквото и да е яке, дори обикновено градско ще върши работа, докато се купи нещо по-добро, след което ризницата с протекторите пак ще може да се ползва в големите жеги.

            Не е гаранция обаче, че нещо като е по-скъпо е по-добро. Някъде самата марка вдига цената, но пък качеството е по-лошо. Аз бих носил и българско дайнезе, ако успеят да го направят качествено като примерно Rev'IT.

            Имам и протектори за коляно, които са си отделни и си ги ползвам, когато карам примерно с обикновени панталони. Моето мнение е, че протекторите, вградени в панталоните не са по-добри от едни отделни.

            Коментар


            • #7
              До: Якета и панталони-съвети?

              Бойко, имам само една чуденка за тези подплати. Валял ме е дъжд, но си бях сложил предварително и двете подплати, понеже беше адски студ. Какво правим обаче в топло време когато не сме сложили водоустойчивата подплата и рязко ни завали проливен дъжд? Трябва да се търси място за спиране, което не винаги е възможно, трябва да се съблечеш, да слагаш подплатите, пак да се обличаш - което не е става ако вали дъжд и си на открито. Затова все си мисля, че дъждобрана е по-добрия вариант, облича се бързо!
              Yamaha XT​M600E '98
              Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

              Коментар


              • #8
                До: Якета и панталони-съвети?

                Зависи с какъв дъждобран разполагаш,моя е Kawasaki Rain Overall Deluxe
                и ми е трудно сам да го обличам.



                Някой може ли да каже нещо повече за Hein Gericke .На там съм се насочил в момента.


                Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

                Коментар


                • #9
                  До: Якета и панталони-съвети?

                  Първоначално публикуван от c_chanev Преглед на мнение
                  Бойко, имам само една чуденка за тези подплати. Валял ме е дъжд, но си бях сложил предварително и двете подплати, понеже беше адски студ. Какво правим обаче в топло време когато не сме сложили водоустойчивата подплата и рязко ни завали проливен дъжд? Трябва да се търси място за спиране, което не винаги е възможно, трябва да се съблечеш, да слагаш подплатите, пак да се обличаш - което не е става ако вали дъжд и си на открито. Затова все си мисля, че дъждобрана е по-добрия вариант, облича се бързо!
                  Дъжда не е като дупките по пътя (да изкачат внезапно), като видиш облаците , кат ти замирише на ,,балдаран,, , време е да завием тел. в найлонова торба , и да сложим квото имаме срещу дъжда , аз лично дъжд не ме е мокрил толкова колкото ранната сутришна мъгла ...... влиза навсякаде ей ...... не си играе

                  Коментар


                  • #10
                    До: Якета и панталони-съвети?

                    Първоначално публикуван от c_chanev Преглед на мнение
                    Бойко, имам само една чуденка за тези подплати. Валял ме е дъжд, но си бях сложил предварително и двете подплати, понеже беше адски студ. Какво правим обаче в топло време когато не сме сложили водоустойчивата подплата и рязко ни завали проливен дъжд? Трябва да се търси място за спиране, което не винаги е възможно, трябва да се съблечеш, да слагаш подплатите, пак да се обличаш - което не е става ако вали дъжд и си на открито. Затова все си мисля, че дъждобрана е по-добрия вариант, облича се бързо!
                    Ако рязко завали дъжд и сме без подплата, то много рязко ще се намокрим. Тъй като дори и с дъждобран пак ще трябва да спрем някъде да се облечем и тогава, ще сложим дъждобрана върху мокрото яке и това е много неприятно.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Якета и панталони-съвети?

                      Темата е интересна много за мен. Повечето имаме еднакви или близки изисквания а предлагането от производителите е доста различно и разнообразно. Предстои ми купуване на 2-бр. панталони и инфото е ценно.
                      Аз също предпочитам текстила особенно за панталона. Кожата разбира се има и някои предимства. Обислям да съчетая двете материи. Имам предвид елече което да се слага в/у якето. За съжаление не намирам много подобни в БГ.

                      Имам няколко уточняващи въпроса/предложения.
                      - Как ги почиствате?
                      Материите производни на гора-текс не е препорачително да се перат в перални машини. Аз си позволявам да си пера само подплатите, а останалата част с пяна и четка 2-3 пъти за 7-те месеца.
                      Водонепропускащата подплата може ли да се пере? Като съм с нея, циповете за вентилация вършат ли си работата?
                      - Имам молба да споделите, отговарят ли си номерата.
                      Примерно, XXXL е за човек над 185см/110кг.
                      още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

                      Коментар


                      • #12
                        До: Якета и панталони-съвети?

                        проблема според мен не е прането в пералня а прането на неподходяща температура и с неподходящи препарати ....... тази грешка съм я правил и за в бъдеще мисля да се вглеждам и да държа някой хора (от женски пол) да се вглеждат в етикетите и препоръките на производителя , ето един продукт който е специално за пране http://www.nikwax.com/en-gb/products...4&activityid=5 същата фирма предлага и друг препарат който е за третиране на самите дрехи за да може след определен брой пране да могат отново да изпълняват качествено функцията да бъдат водо устойчиви http://www.nikwax.com/en-gb/products/productdetail.php?productid=3&activityid=5
                        цената им тук в БГ единия беше 15лв а на другия 16 лв , в инструкциите за употреба има подробно описание на български четох за тези продукти преди да ги закупя и има доста добри отзиви сред хората занимаващи се с планински туризъм и ги препоръчват горещо , лично аз съм ги ползвал върху друга екипировка която не е за мотор и съм доволен , на якето за мотора още не му е дошло времето за пране а панталона е още в магазина така че отзиви и за тях по късно

                        Коментар


                        • #13
                          До: Якета и панталони-съвети?

                          Аз съм 186 см - 105-110 кила и нося предимно ХХЛ - имам едно яке ХХХЛ на Асербис, но ми е огромно - слагам го върху броня Драгомир и пак е широко
                          Имам панталон Rukka - с тиранти сваляща се подпалата - много съм доволен. Недостатъка му е, че няма джобове (само едно вътрешно джобче с цип, където прибирам ключовете от гаража).
                          Тази година карах с яке Ролефф Bern - прилично яке за цената си - държи на дъжд, има някаква вентиляция и доста джобове. Неприятното при него е, че ръкавите отвътре са някаква недишаща материя и при всяка температура над 20 градуса ръцете ми са потни и залепнали. (в топло време карах с гореописаната броня Драгомир и Ендуро яке Асербис, на което при желание свалям ръкавите).
                          Ръкавици досега съм ползвал Кожени с протектори (последната година Акума - от кенгурска кожа - супер удобни), които определено имат проблеми с водата. Сега си купих Алпинстарс ДрайСтар СТ-3, но още не са тествани.
                          Ботуши - все още ползвам някакви виетнамски, но вече са на 4-5 години и пропускат вода.
                          Път без препятствия обикновено не води до никъде.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Якета и панталони-съвети?

                            На всяка марка номерата са различни, но пък хубавото е, че на всяка марка в края на всеки каталог или в сайта има таблица как се взимат размери по тялото и на какви размери отговарят. Общо взето от една марка панталон XXL, може от другата да отговара на XXL или на XL.
                            За прането е сложна работа, но аз постъпвам така: За якето и панталона ползвам препарата на леля Мария - Бонукс, Ехо Савекс или квото има, в пералнята на 30 градуса. Защо на 30 - щото така пере Виктория, но при такава температура няма какво да стане на дрехите. Подплатите за дъждобран са си обикновен шушляк /малко-по-дебел/ и няма какво да им стане в пералнята. Единствено на Rev'IT за първи път видях подплата за дъжд, която е от нещо като промазан плат и може би там ще трябва нещо по-специално, но още не и е дошъл реда за пране. Не знам как с тези препарати и с колко ще се изпере едно яке и панталон, за да си станат чисти. Понеже допреди няколко години си практикувах и планински туризъм, съм си прал в пералня и туристическата екипировка. Повечето ми приятели са планинари, алпинисти и т.н. и това за препаратите съм го чувал и сме спорили, но всички казват в пералня не се пере, че падат свойствата на материята, ама това какво точно означава никой не обяснява. Това според мен може да стане ако се пере при високи температури и да се получи едно свиване и после рязко отпускане на платовете. Обаче като се третира с препарат и после се мине с четка според мен пак ще се наруши матерята. Единствено за туристическите си обувки полагам грижи с препарат заради дишаштата мембрана в тях. Кисна ги с вода, после съхнат и след това обилно със специален препарат. С препарат пробвах веднъж да пера каска, пръсках чаках да излезе мръсотията и накрая я разглобих и дунапрените в пералнята, като ги сложих в една торба от плат да не се скъсат евентуално. Каската е като нова.

                            fozy виж в каталога на Луис за такива елеци, защото там има разнообразие, а и доста хора могат да ти ги поръчат. Аз мога да ти дам едно кожено, ама не знам дали ще ти стане, че съм малко големичък. А и не е толкова хубаво като това на снимката.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Якета и панталони-съвети?

                              Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
                              ...... и т.н. и това за препаратите съм го чувал и сме спорили, но всички казват в пералня не се пере, че падат свойствата на материята, ама това какво точно означава никой не обяснява. Това според мен може да стане ако се пере при високи температури и да се получи едно свиване и после рязко отпускане на платовете. Обаче като се третира с препарат и после се мине с четка според мен пак ще се наруши матерята. Единствено за туристическите си обувки полагам грижи с препарат заради дишаштата мембрана в тях. Кисна ги с вода, после съхнат и след това обилно със специален препарат. .....
                              Начина ти за обувките е 6+. Относно Гора-Текс - извесно е как пере пералнята. Та при това въртене, усукване и триене след 2-3 пъти точно дишащата материя се пречупва и губи специфичната си форма/структура. За информация: на 1cm2 има 1.4милиарда пори с размер приблизително 1/20,000 от размера на водната капка.

                              Но, при случай че има бодоустойчива подплата означава че няма такъв вид мембрана, т.е. може в пералня, разбира се на ниска Т~30c и много ниски обороти на центрофугата или по-добре без.
                              Разбира се като нови повечето имат доста етикети с инструкции за всичко.
                              Последно редактирано от Тануцо; 18-02-10, 10:17.
                              още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X