Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЕКИПИРОВКА - от локвата до къра през магистралата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Между другото в тубата открих едно лице
    дето разпра подгряващ калъф от автомобилна седалка на дебел жак запалка и си накрои жилетка да му пасва на бодето
    Настане вечер — месец изгрее,
    звезди обсипят сводът небесен;
    гора зашуми, вятър повее, —
    Балканът пее хайдушка песен!

Коментар

• CarTest™
      CarTest™ коментира
      Редактиране на коментар
      Това би вършило работа. Реално!
      Сметката е тъпа. При положение, че човек губи около 100- 120-130 вата енергия във вид на топлина, ако си замръзнал ти требе ПОНЕ толкова да поемеш за да се стоплиш. Да, може да се изключат крайниците и каквото още се сетите.
      Но реално само за торса остава една мощност от порядъка на 50-60 вата.
      Кой как и от къде ще си я "дърпа" е негов проблем.

А когато отидем до краиници, длани примерно и ходила ... "ватовете" стават същите за ръкавици ...
      Последно редактирано от CarTest™; 10-01-26, 17:58.

Постановката е сложна, Румба, затова иска проба/ грешка, не прости сметки.

Коментар

Вие все едно в Аляска ще карате. Чак пък толкова студ да е в тая нашата България?!?! И аз карам зимата и не спирам мотора, но малко по-топло облечен и няма ядове. В същност по-опасно е да се изпотиш и после да спреш, но не на топло, а на къра. Е тогава изстиваш много бързо и лошо, особено, ако има и вятър...
      Карал съм при температури, около и под нулата и не ми е било студено. Даже първият път се ошашках, когато на таблото на Сузукито ми изскочи надпис, "ОПАСНОСТ за каране, поради ниски температури!" За това, че температурите са много ниски и не е подходящо за каране на мотор...
      Тоя мотор е по-умен от мен, мамицата му....
      Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
      Златомир Попов - Forry

Коментар

• CarTest™
        CarTest™ коментира
        Редактиране на коментар
        Владич, ... покарай малко ... 300 и няколко км. при температура -15 и насрещен вятър поне 50 км./ч. и после ми обяснявай, че в България е топло!!!
        Да и аз си бръмча редовно при минус 10 или 15.
        НО, за некакави минути ... дори час и .. после на топло.
        Друго е 300 - 400 - 500 км. каране без прекъсване.
        Другото е София - Блед ( Словения ) ... около нулата ... спиране само за граница, пикане, и зареждане ... Около хилядарка ...
        След една подобна разходка по Турция, Джорждо ... лека му пръст спря на място и се гушкаше у аспуха на БМВ-то.
        Аз имах само подгрев на ръчките, добра екипировка и .... пак ми се ревеше ...
        Последно редактирано от CarTest™; 10-01-26, 19:40.

Абе хора. Не е смисъла на карането да караш мотор 300 километра при -15 градуса. Смисъла е така да си нагласиш и планираш нещата, че точно това да не ти се случи... Това карането го правим за кеф, а не за голям чанч, та да се види какви "герои" сме...
      Колко мъка има по този свят....
      Колкото до Турция... В Турция ме е валяло непрекъснато по три дни дъжд из Анадола и съм се научил през май, и в началото на юни да не пътувам, и да обикалям из Турция...
      Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
      Златомир Попов - Forry

Коментар

• the slow heart
        the slow heart коментира
        Редактиране на коментар
        Кой както му харесва и уйдисва, от туй по-хубаво, здраве му кажи

Ако се преглътне неудобството от това да си включен на 1 кабел към инсталацията отдавна има доказано работещи решения за отопление.
      Просто няма технология за батерии, която може да осигури адекватна мощност в такива условия с която да огрее човек.
      Ако имаше всички зимни дрехи за планина щяха да са такива а нема ни едни освен може би у пещерите!
      Онуй за което споменава Владич е точно за там правено но е за БЕДСТВЕНИ и животоспасяващи ситуации.
      Не за нормална употреба нито там нито пък на седалка.

Факти!

А това да си включен с кабел е неудобство за ората дето излизат на “покарат”.
      Вие давате вид да не сте от категория “дефиле рацер” и това не би трябвало да е проблем.

И с такива дрехи не е нужно да се експериментира - това са доказани решения идващи от севера.
      Експериментите идват от изток предимно

п.д: Да не е само философия - вижте каква продават например Gerbing, 12 волтовите серии.
      За моторни шейни и мотоциклети специално.
      И те имат “решения” на батерии ма то е просто за да са в крак с нео-гейщината на съвремието.
      Мога да потвърдя от опит, че ръкавиците им стават.
      Но допускам, че всичко различно от батерия и хуйесби им е ОК!
      Струват едни пари но и няма проба/грешка с тази част от екипировката.
      Последно редактирано от Esper; 10-01-26, 22:31.
      Враг усраине

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Тая работа с жиците не е за Владич по ред причини
        Kато си излязъл да караш без да спираш през половин час не е голяма драма да се бодне един конектор при качване и слизане мисля.
        И аз не съм голям фен на окабеляване и не го правя редовно.
        Даже по-нагоре пробвах и нещо с батерии.
        Ама това е по-скоро за чики-рики - нещо до офис, около дома.
        За по-далече и ако искам малко топло и оют - без джиц не стаа

• the slow heart
        the slow heart коментира
        Редактиране на коментар
        Един жак не е мега драма, свиква се, Като им гледам сайта, няколко елемента се накачат всички на едно контролерче. Може и да помрънка човек като за начало 500-600 евро, да се окабеляваш и прочее, ама като си покара на корем цял ден по зимни красоти без да е на кокал вечерта песента става друга.

Защото едно е да покараш, когато ти се докара, друго е да се убеждаваш кога е време за каране и кога имаш възможност.

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Така беше, 1 контролер дето го играе и като разпределител.
        Моят е простичък понеже е предвиждан само за 1 чифт ръкавици.
        Отдавна не съм ги гледал какво предлагат но то няма какво да се промени в концепцията.
        Реално на мен пипкавата работа ми е закачането на ръкавиците а не кабела към инсталацията на мотора!
        Ако има други неща освен ръкавиците мисля, че няма да ме дразни изобщо понеже те пък съвсем един път се включват.
        Ама като нема - нема що

Нещо на ток от близкият остров близко до Gerbing:

https://keisapparel.com/

С това човек може да се огрее.
      Има вероятност и да са са по-добри.
      Обаче и зимата още по-вероятно свърши
      Враг усраине

Коментар

• pansim
        pansim коментира
        Редактиране на коментар
        Ей го де е Март...нЕма за кога вече

Правят хората, за всеки вкус и джоб.

Аз взех една щуротия и съм нащрек за февруарския студ да тествам, тва над нулата ли е, броя го за лятно житкане

Коментар

• pansim
        pansim коментира
        Редактиране на коментар
        Под нулата не карам Не само заради студа

• the slow heart
        the slow heart коментира
        Редактиране на коментар
        Е по-внимателно, и без това почти никой няма за изпреварване 😀

Тествах една подгревна подложка за автомобилна седалка. Без да я кроя като оня пич, завивах гърба и събрах отпред. С две степени около 45- 55 вата. Топли много осезаемо, торса и целия таз. На около 3-4 градуса карах около два часа вечерта, скорости 60-140. И тъй като с парното работата е приход-разход много е важно как е уплътнено облеклото. Беше ми комфортно на тялото през цялото време, но пръстите на ръцете и краката полека изстиват и си трябват прекъсвания за огрев и раздвижване- не че тялото ми видя зор с регулацията и изключи крайниците, просто там изолацията ми куцаше. Другото врата/гърлото, както съм без сливици иска добра ветрозащита. Следващия път ще тествам на по-студено с повече внимание към облеклото и крайниците.

А подложката е десет евро.

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Предвиждано ли е някак да се намалява?
        Понеже от опит знам, че не е комфортно нещо да грее винаги на макс.
        То зависи от много неща, де.

За тези без пари чак регулиране няма, двете степени само. То не че има и голяма разлика между тях, едното около 43 вата, другото около 53. Начина на обличане и уплътняване прави разликата. Аз просто я бях загащил върху пуловера, свободна под якето. Така като се отпусна все едно съм седнал в топла вана, а като се изправя напред и се отдели от тялото не се усеща, движиш ли се повече дрехите повече дишат и т.н. Субективно си е много и иска проби за да намериш своето удобство.

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Две степени пак е регулиране…

Аз си взех елек с ел. подгрев, 3 степенк на регулиране, захранва се с usb кабел и външна батерия за смартфон, но го ползвах на работа, за мотора не се е налагало. Има и ръкавици такива и стелки за обувки но не съм купувал с оглед на това че даже елека не се е налагало да ползвам при каране.
      "Do not correct a fool, for he will hate you;
      Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

След днешният преход да споделя ей така едни мисли.
        Направих едно магистрално София,Пловдив,Брестник и обратно днес следобед.
        Съответно трипа е монотонно ужасен и няма какво да се каже за него,но важното е екипировката и разните и пинизи за по-добро съжителстване.
        При последният път след 300км имах ужасни проблеми с шийните прешлени(който и без това се търкат един вдруг от известно време) до степен да му направя снимките и да замине в мобилето мотора.
        Днес километрите ги докарах до около 400.
        Нещата са много по-добре за сега.
        Това което направих преди тоя трип е да охлабя леко задният амортесьор и да разкарам сенника на Аеро Командер каската.
        От това спечелих огромно намаляне на напрежението при високи скорости във врата,клатене пак при същите от турболенцията и...нужда от засенчване на моменти,че ми блестеше слънцето въпреки вградения тъмен визьор.
        Амортесьора също помогна доста за повишаване на комфорта даже и без разиграване на всички възможни комбинации по реглажите.
        Как и да е.Другото което забелязах е че въпреки,че карам с бандана на врата якето ми застава баш така,че има дупка между него и същата тая бандана.
        От там...завихряне от Командера баш там и...скованост после.
        Ще го омагьосам и това...
        И продължаваме да караме...
        Предполагам Владич няма такъв проблем ама той не кара цяла магистрала със 130/40+ та....го разбирам.И аз нямам тоя проблем като не карам магистрално.
        Ама за там...махайте ги тия клатикОрци.
        И те така.
        Няма страшно в умирачката...
        Страшното е да си жив!...

Коментар

• the slow heart
          the slow heart коментира
          Редактиране на коментар
          Опитай и с яка, има разлика. Аз според колко е хладно въртя една висока неопренова и една ниска текстилна върху бонето.

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          А най-добре дай тази на жената да посади кактус в нея и си купи нормална.
          Фулфейс или модулна - всичко ще бъде по-добро решение.
          Не може би - гарантирано ще си направиш услуга!
          И не струва колкото мотор...

Е по-добре късно отколкото никога
        Адвенчър каските са маркетингово г0мн0 дето чеп за зеле не става от тех.
        Тая глупост съществува само заради рекламата.
        Ама докато сам не стигнеш до това няма как.
        Най-добре с минимална финансова щета.
        Враг усраине

Коментар

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Аз имам М10 на Алпайнстарс,първата ми каска,става много в града ма периферното е скопено малко даже с най-голямата маска на пазара,за скорости абсурд,’е ми спука врата,но като вентилация се е отепала.

Карал съм и Шоуи / не му помня модела / от тия аеродинамичните за път - много тиха каска,но като се навре човек в нищото и е една жега 40 градуса и ми се потят ушите. Тук за да покараме в пустинята минаваме през една планинка 2 часа,тръгваш на 20 градуса,минаваш пред 5 и отиваш на 35…….е няма как да нося 3 каски баси,тая не блести с нищо,но ми покрива моите нужди

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Има си хас и да не ги за 800 гущера

Шегата настрана, цената също и вероятно е страхотна рейсингова каска.
          И дори не е онова, което скапаната индустрия пробутва за Adventure Helmet.
          Обаче с тази да пътъваш по път е точно като да идеш на официално или халтурно събитие по тениска.
          Пътуваш, не просто да се прибереш до дома или до пикапа.
          Технически е възможно но просто не се прави, освен ако не си усрайнец.

Знам ти твоите забежки по сигурността и осигуровката но просто нема как да се предпазиш от всичко.
          Пък и това е мотор а не яхта из атлантика.
          Единственият е просто да спреш мотора.

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Жега ми е и под адвенчър каска с добра вентилация по наше село не става,пробвано не само от мен ми поне 3-4 от тия с които карам.
          Иначе за сигурност а е ясно - падаш основно на брадата си и точно там точно аз отворена каска не искам,болниците скъпи тука,но на другия бряг и без каска карат и то у студ около нулата,а аз там съм се увил на пашкул.

Всеки за него си,Атлантика го мятам след няма и 2 седмици,там лесно

От над 15 години вече карам само със затворен ендуро шлем с козирка. Айрох Командър. Козирката не ми пречи, не завихря, защото въздухът си минава спокойно под нея, за сметка на това много пази от ярко слънце отсреща. Козирката може да се свали с два винта и да караш без нея, но никога не съм го правил това упражнение. Козирката много помага, когато изпуснеш такъв шлем на земята, защото пази визьора от на надраскване и чупене. Освен това зурлата на тези шлемове е изнесена далече напред от устата ми и не ме души, като шосейните каски. Аз със 130-140 км/час не карам, даже и на магистрала.
        От тия комбинираните шлемове, които се отварят отпред много отдавна съм се отказал. Още преди много години. Тежки са и ти кривят врата, до като ги караш отворени. Като искаш отворен шлем вземи си чопърска каска само със стъкло (визьор) отпред, но устата и брадата ти ще се напълнят с мухи, пчели и оси. Всеки си решава за себе си, какво точно го устройва. Аз отдавна съм приключил с всякакви такива тестове.
        Последно редактирано от ВладиЧ; 11-05-26, 14:38.
        Златомир Попов - Forry

Коментар

На кросова каска като туриш слюда вече не е добра дори в единственото, за което тия шлемове са правени - за в ГОРАТА.
          Са знам, че слюдата може да се махне и да се ползва с очила...
          Знам, че нелепата козирка също може да се махне като се кара на път...
          И колко от тия неща се случват на практика?

Завинаги остава шумна, проветрива, излишно обемна, неудобна защото не се отваря.
          Изобщо всичко свързано с комфорт при тия цокала просто липсва.
          А за некои хора КОМФОРТА е на 1 място.

Реално така нареченят ендуро / адвенчър шлем както се продава е пълен ташак във всичко.
          Става ОК с промени, които на практика рядко се правят.
          Накратко: И за гората и за пътя винаги има по-практични, по-добри, удобни и дори евтини варианти от тази недомислица.

И некой да не каже, че си троля на теория - ми не.
          Имам такъв арай, сам съм си го купил и никой не ми го е спонсорирал.
          Нема как да кажа на гомното, че е вафла колкото скъпа и лъскава да е тя.
          Враг усраине

Коментар

• BENZBOSS
            BENZBOSS коментира
            Редактиране на коментар
            Всеки за него си,и аз искам да ми се отваря каската та като пуша да не я свалям ма за МЕН сигурност а е на първо място пък с отворена каска абсурд да кара,да пия,да ям и там каквото правят нормалните хора с нея,аз свалям каска,без да се изнудвам да карам с отворена
            Последно редактирано от BENZBOSS; 11-05-26, 23:43.

Мдам.Лошото е че си напълно прав.
          Тая каска единствената и силна страна е че гребе яко въздух и в голяма жега е по-проветрива от фулфейс такава при еквивалентни (бавни) скорости.
          Но както казах напъва яко във вратлето при даване на газ.
          А за шумност...си е мамата евало ако се дава газ магистрално.Добре,че са тапите иначе тия 4-5 часа дето карах оня ден...щях сега да викам:Аа?Ааа?..
          При студено време даже и със затворени всички отвори студа ми идва в повече.Пак един плюс за проветривостта и.
          Та така.
          Аз съм доволен от това дето направих с тази каска.
          Като ми се кара отваряема имам едно скорпионче,ама тегне пущината и отделно като я отвориш гребе още повече,че не и се мести отзад на тила,а вдига нагоре подбрадника.
          За сега отлагаме продажбата на маторя...доволен.
          Няма страшно в умирачката...
          Страшното е да си жив!...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
          X