Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Връщане на уловената риба - да или не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Връщане на уловената риба - да или не?

Не ти разбирам "тънката" усмивка, Год, не бъди буквален! Не е ли хуманно/в смисъл being human /точно на теб ли трябва да го пиша?/ да хванеш една рибка, да я оцениш по достойнство/какъвто е лина/, и да я пуснеш? Или хантърлъка вече е взел своето?
    "Make love, not war!"

Коментар

Хантърлъка нищо не е дал, камо ли да вземе.
      Една свиня нямам убита.

Ама при това безрибие напоследък, не на лин, ами и на уклей ще се зарадвам.

Док, аре записвай се за контейнера с лодки.
      Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Що "безрибие" бе, Год, някои риболовци, дето закон не ги лови, вече са започнали да диплят трофеите! На единия, ИАРАта, казват, кафе му носела на брега, пък той се сърдел, че мн. се забавили, та изстинало.
        Не ми трябва др. лодка, еле пък с транцева дъска, а сигурно изборът ти е добър. Абе ти колекционираш ли ги?
        "Make love, not war!"

Коментар

Не ги колекционирам, просто търся "моята" лодка.

А за ИАРА-та си прав, кв'о да правиш, всички сме равни, но някои повече.

Коментар

До: Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Здравейте,
            Понеже само пускам снимки на уловени риби из другите теми, ето и релийз на мерно сомче. От мен се вижда само една голяма сянка...

http://www.vbox7.com/play:2b6fe9b4

Поздрави!
            Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.

Фронтера-Б ДБ 2000г. 2.2DTI

Коментар

Ям много риба.Вечно имам и гости,които я обичат.Така на прима виста за година поглъщаме около 20 кг риба на година.Груба сметка разбира се.По-голямата част я пускам.Причините са следните.Ловя най-много с мухарка с проходилка на плуваща муха.Повечето кленчета са дребни,около 1 педя.Тях всичките ги пускам,като си оставям само едричките .Задължително пускам малки шаранчета,когато ми се случи да хвана.На слука колеги,но да знаете,ние балъците с въдиците,колкото и да станем,рибата няма да изловим.Да не споменаван че голяма част от колегите зарибяват постоянно и то повече бройки риба от колкото изяждат.
              Проблема са кретените с мрежите,тока и бомбите.Те докараха водоемите до криза.Грях ми на душата,но преди години (около 10) един се удави в яз.Бебреш докато прибирал мрежите.Всички се вайкаха за горкото момче,аз за учудване дори на самия мен,не почуствах никаква тъга,мъка или състрадание.На слука.
              Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
              NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Аз не съм против в това да се взима риба. Популацията на рибата не може да се наруши от многото хванати риби на въдица. Проблема са бракониерите.
                Лично аз пускам много риба, но има риба която си я взимам. Ето например Скобара или клена не го взимам защото той не става за ядене. Много е костелив. Но мряната си я взимам. Говоря за по-големите мрени. Ако съм на язовир и хвана примерно 10 шарана, ще си взема 2 ...
                Просто искам да кажа, че не съм от тези, дето взимат всичко и после раздават в махалата, защото нямат место във фризера.

Коментар

Пускай, за да хващаш
                  Последно редактирано от cveti; 09-08-09, 19:40.

Коментар

Здравейте Колеги !
                    Аз лично Винаги Връщам маломерните екземпляри риба, независимо от това от какъв вид са!
                    Едрите Кленовете си запазвам за лична консумация, като разбира се не прекалявам с количеството !!!
                    По струма с приятели сме вадили с мухарките какви ли не прасета ...(кефали) ...
                    за Пъстървовите рибки - заснемам ги и връщам обратно във водата ! Толкова са красиви и нежни, как да им кръц..ш нежната главица
                    Никак не ми се вижда удачно, но може би бих опитал вкуса на някоя гигантска американка! (става въпрос за риба - пъстърва).
                    Така че, по принцип поддържам идеята, рибата да се връща след улов.

Бих споменал и още нещо. Един Безкрайно голям проблем, според мен пораждат бракониерите и те са тези, които трябва да бъдат вразумени!
                    Често ми се е случвало да изминавам километри по реката в търсене на риба, а в последствие от случайни риболовци да науча, че видиш ли, преди мен са минали типовете с мрежите и са отарашили със серкметата цялата река.

За мен риболова с изкуствена муха е изкуство което се учи и усъвършенства цял живот. Хората които практикуват мухарския спорт в масовия случай са почтени към рибата и не създават колапси в тяхното размножаване и развитие.

На Слука Колеги и дано да хванете своята златна рибка .....
                    Аз винаги давам предимство на пешеходците! А Вие? Да направим заедно нашата родина По-Добра!
                    Моля ВИ, колеги, Бъдете толерантни на пътя.

LZ5FN

"Доброто начало е наполовина свършена работа."

Коментар

Според мен отговорът на въпроса "Да връщам рибата или не?" зависи от отговора на въпроса "Защо ходя на риба". Е аз не ходя за да се нахраня (опазил ме Господ) та затова е ясно.

Рибиловът е хоби, спорт, начин на мислене, а не война и месарство.

Затова: Пускайте всички риби, за да има на какво да се радвате следващия път.
                      Jeep Cherokee XJ '95 2.5i

UaZ 469B

Коментар

Колеги,според мен не трябва да бъдем крайни.Предците ни са риболовали от време оно,и мисля,че по този начин се поддържа хранителната верига(колело),та не мислите ли,че ако се пускат абсолютно всички риби няма да я нарушим.......Според мен трябва просто да сме умерени,и да се съобразяваме с размерите и количеството на уловената риба.
                        Който пие бира не умира,но не трябва пил да шофира :!: ;)

Коментар

Първоначално публикуван от suhia_ribar Преглед на мнение
                          Колеги,според мен не трябва да бъдем крайни.Предците ни са риболовали от време оно,и мисля,че по този начин се поддържа хранителната верига(колело),та не мислите ли,че ако се пускат абсолютно всички риби няма да я нарушим.......Според мен трябва просто да сме умерени,и да се съобразяваме с размерите и количеството на уловената риба.
                          Във време оно хората са били много по-малко, вземали са това, което им е нужно. Сега диваците са много повече, отколкото във време оно. Лошото е, че много трудно можем да им се противопоставим, след като държавата е капитулирала в тая сфера. Затова, противопоставяне на дивотията може да има и като се пускат рибките. Освен другите методи за пряка борба с диваците
                          Jeep Cherokee XJ '95 2.5i

UaZ 469B

Коментар

Първоначално публикуван от alex_r Преглед на мнение
                            Затова: Пускайте всички риби, за да има на какво да се радвате следващия път.
                            Аз обичам понякога прясна рибка,така че защо да пускам всички риби???И защо мислиш че от такива като мен с една въдичка рибата е намаляла.Ти колко бракониерски мрежи си скъсал през тази година?Аз 2 през месец август....То си е страшно ако те пипнат.
                            Последно редактирано от adwokat; 03-09-09, 23:51.
                            Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                            NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от финтси Преглед на мнение
                              Пускай, за да хващаш
                              Цъ!
                              Хвани и изпържи!

Коментар

Re: Връщане на уловената риба - да или не?

И защо мислиш че от такива като мен с една въдичка рибата е намаляла
                                ами по въроса за въдичката аз лично познавам 2 ма мухари и 2 ма блеснари който ако не пускат риби са в състояние за няколко излета да приберът повечето пъстърва от реката опа сетих се и за една групичка дето лови пъстърва на стръв и те са страшно добри.

Никъде не пише че не трябва да се взимат риби за консумация, но да храниш котката на съседа е грехота.

В някои случаи даже е полезно да се взимат риби - например малка река в която има и балканка и американка - в случайа е добре американката особенно едрата да отива за консумация, защото тя не се развъжда по естествен начин в нашите реки и пречи на развитието на балканката.

Поздрави - и всичко е нормално но в определени граници.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X