Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Връщане на уловената риба - да или не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Връщане на уловената риба - да или не?

Винаги връщам уловената от мен риба там, откъдето е дошла. Да, определено съм фен на риболова, но съм още по-голям фен на природата и ясно осъзнавам, че всяка една риба, която увисне на куката е част от природата точно толкова, колкото и аз съм част от тази природа. Старая се да се отнасям с уловената риба с респект, все пак и тя душа носи
    Единствените случаи, в които прибирам някоя-друга уловена риба са случаите на уловен костур - обикновено куката не е в устата му, а е дълбоко в стомаха...

Коментар

Винаги връщам малките екземпляри по-голямата я прибирам

Коментар

Апсолютен фен сам на риболова, и на съхранението на рибните популации.Живея близо до брега на р.Дунав, и заедно с хубавите емоции сам бил свидетел на големи "мародерства" по отношение на фауната.Колеги, пускаите улова, щото болшинството не го правят.
        "Make love, not war!"

Коментар

Колеги,
          за маломерните екземпляри няма спор че трябва да се връщат,но според мен и големите риби трябва да се връшат обратно тъи като именно те дават годен материал за зарибяване.Не трябва да се взимат за да се изфукаш с тях.Това може да го правим и с една снимка!

Коментар

Aпсолютно те подкрепям, колега, който не е съгласен, да почете малко Генетика. Най-големите екземпляри, т.е. най-дълго оцелелите естествено ще дадат най-силно потомство.И за фотото те подкрепям-хванатата риба знаем къде отива, а сниманата остава завинаги, особено трофейната.
            "Make love, not war!"

Коментар

Риба не ям.И съответно ако не е увредена(глътнала куката на дълбоко),винаги я пускам.И все се намира накой ,,колега'' който ме гледа така
              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
                Риба не ям.И съответно ако не е увредена(глътнала куката на дълбоко),винаги я пускам.И все се намира накой ,,колега'' който ме гледа така
                Те само да гледаха,ама се и започва:
                Що така,бе колега,дай я насам,щом не ти трябва,знаЙш ли к'ва хубава каймастава и т.н................
                SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                0878299791

Коментар

С тези пак можеш да се справиш, подобаваш отговор, или освежаващо цопване във водата! Най-гадни са онези, дето през деня се возят с лодки и "снимат" брега, а през нощта си пуснат мрежичките точно върху мястото, което храниш дни на ред, та да не остане нищо в радиус от100м. Е, как да не ти се иска да имаш едно малко торпедце?
                  "Make love, not war!"

Коментар

Прибирам единствено и само костура! Не че не обичам да консумирам риба, но кефа по хващането и след това по пускането на всяка една риба е неописуем, поне за мен!

Коментар

Колебая се да предложа модератора да изтрие темата, явно не сме успешни пропагандатори на метода "снимай и пусни"/или българската версия е-заколи и снимай/! И ако погледнете последния пост от първата тема "къде кълве", ще разберете какво имам впредвид.
                      Защо бе .......рибарю си снимал тези окървавени бяламури и шарани, не можа ли без да ги връзваш/кой знае как/ да си направиш фотото и да ги пуснеш?
                      "Make love, not war!"

Коментар

Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Колкото и смешно да звучи все повече колеги приемат идеята за хвани и пусни.
                        Аз лично я практикувам от 10 тина години - много рядко взимам риба независимо колко е голяма. На практика не ходя да ловя риба за да я изпържа после а по скоро за спорта.
                        Да идеята "хвани пусни" набира скорост и в България, колкото и бавно да е нейното развитие.
                        Много колеги практикуващи метода стигат даже и още по далеч, Използвайки куки с микроконтри и без контри.
                        Смачканите контри също вършат работа но вече има много фирми произвеждащи такива куки - със съответните параметри пригодени за риболов без контра.
                        Няма голяма разлика в откачането на риби между куки с контра и без контра. Единственно се иска малко практика за задържане на рибата.
                        Какво печелим ли ?
                        По малко нараняваме рибата, лесно откачане, и ако случайно се закачим някъде няма да е нужно да си разпаряме дрехата за да извадим куката. При улов на маломерен екземпляр рибата се откача много лесно с минимални поражения и така и даваме по голям шанс да оцелее.

Другото нещо което е желателно да имаме при риболов, това е кеп с мрежа без възли по нея. По някои реки (естествено в България още го няма) това е задължително (както и куки без контра). Решилите да практикуват "хвани пусни" е желателно да спазват някои правила - винаги да си мокрят ръката преди да хванат рибата с нея, възможно най кратко време да държат рибата извън водата, да я вадят внимателно и възможно най бързо. При пускане на рибата не е правилно да я хвърлим във водата.

Колеги пускайте рибата която няма да изядете.
                        НЕ прибирайте всичко което хванете - спазвайте закона има си разрешени размери риби както и бройки.

Нека има и за утрешния риболов.

Поздрави и на слука

Коментар

Винаги съм се кефил много на една риба,лин,калник,блатна пъстърва.Миналата седмица на затворен водоем трябваше да хванем едни големи риби,ама явно бяха в отпуск.От цялата захранка/поне я нахранихме квалитетно рибата/ излязоха няколко мишки -червенопери,обаче аз хванах и три лина около 200-300 гр.всеки.Пуснах ги обратно едно,че с тях няма да се наям,а и доколкото знам е една от най-бавно растящите риби и ще ми е интересно ,дай Боже всекиму след известно време да констатирам колко е пораснала с годините.
                          А и вече ме мързи да чистя риба и наистина ако усетя ,че хващам повечко веднага правя селекция в живарника и което по-малко заминава в дома си.
                          Поздрави и успех на всички.
                          Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
                          "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
                          "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

До: Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                            ...
                            Колеги пускайте рибата която няма да изядете.

НЕ прибирайте всичко което хванете ....

Нека има и за утрешния риболов.
                            Ето това е разковничето за мен! Много точно казано!
                            Ако имаш слука, си правиш кефа с ловенето и си оставяш някоя рибка за да си я хапнеш прясна. Замразена има навсякъде и идва доста по-евтино от разходите по един риболов.

Поздрави!
                            Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.

Фронтера-Б ДБ 2000г. 2.2DTI

Коментар

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
                              Винаги съм се кефил много на една риба,лин,калник,блатна пъстърва. хванах и три лина около 200-300 гр.всеки.Пуснах ги обратно едно.
                              Поздравления, Рова, постъпка и професионална, и хуманна, и далновидна - едно от многото имена на Лина е "рибешки доктор". И наистина в сериозни риболовни издания пишат, че битувайки в един и същ ареал с щуката тя не само не го закача, а и всички наранени риби търсят да се отрият в "лечебната" слуз, покриваща Д-р Лин. На слука!

п.п. Daniel, ако сте прочел по-горния ми пост, и сте съгласен с него/а няма как да не сте, като чета Вашите/, моля не разрешавайте да се публикуват такива снимки. Те могат да впечатлят само незслужаващите да пишат тук!
                              Последно редактирано от dok_vd; 29-05-09, 19:59.
                              "Make love, not war!"

Коментар

Първоначално публикуван от dok_vd Преглед на мнение
                                постъпка е хуманна...
                                Хуманна, а? Спрямо рибата?
                                Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X