Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Връщане на уловената риба - да или не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Преди около 10 години, който рибар ме видеше да пускам риба ми се присмиваше, и ме питаха защо я пусна като не я искаш дай ми я на мен.
    Много се радвам, че има колеги които пускат риби - то така и трябва да бъде.

Най сърдечни поздрави за всички привърженици на хвани пусни.

Нямам в предвид да се пуска абсолютно всичко - а тези колеги които спазват законовите норми за размер и количество.

Коментар

• До: Връщане на уловената риба - да или не?

Скоро ходих за щука по каналите на Дунава и се вижда , че всеки прибира маломерна риба. Рядко са хората които пускат дребните. Това не е само по каналите и по Дунава е така, всеки вади а никой не пуска.

Коментар

Аз лично съм ЗА да се връща рибата обратно.От доста години ходя на риба и тъй като не ям риба винаги я връщам обратно във водоема.Плюс това като пускаме рибите обратно като дойдем пак пак ще хванем а не да псуваме че нещяло да кълве и че нямало риба.Такова е моето скромно мнение.
        0878424143
        0887424150

Коментар

Много се радвам, че има повече колеги, които нагат практиката "хвани и пусни". Аз и преди не взимах, но от 3 години даже не взимам живарник на водоема.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Не ловя маломерни и някой път я връщам но като видя на другия ден сетките или още по лошо-някакви кабели и за 1-2 големи убиват хиляди малки вече се замислям.

Коментар

• От: До: Връщане на уловената риба - да или не?

Първоначално публикуван от nikolov2 Преглед на мнение
              Скоро ходих за щука по каналите на Дунава и се вижда , че всеки прибира маломерна риба. Рядко са хората които пускат дребните. Това не е само по каналите и по Дунава е така, всеки вади а никой не пуска.
              Напълно съм съгласен с теб .

Коментар

• От: Връщане на уловената риба - да или не?

Такъв улов винаги се връща от мен и от всички покрай мен, но на майките и татковците не им прощавам.
                http://www.boozho.com/view.php?v=a3425f19
                Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

• Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Важното е, че все повече колеги пускат риби.
                  А когато и закона стане железен - ефекта ще е много голям.

Винаги пускам риби дори и мерни - случвало ми се е да ги хващам по няколко пъти
                  Значи ефект има

Коментар

• От: Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение

Значи ефект има
                    Форумите са място за обмен на инфо и в частност за установяване и налагане на добри практики и принципи. Аз също съм на принципа каквото хвана да връщам обратно, старая се да го пропагандирам сред познати и колеги, па дано "хване маята".

Коментар

Първоначално публикуван от nemirko Преглед на мнение
                      Здравейте,

От три месеца съм член на този форум но чак сега стигнах и до тази част от него. Изчетох повечето от темите и ми направи впечатление, че някои от колегите връщат уловената риба. Тови ме накара и да отворя тази тема.
                      Гледах наскоро един филм с Калоян Белополски за улов чрез тролинг на бяла риба на язовир Ивайловград. Хората си хванаха риба, задържаха няколко бройки за вечерната скара и пуснаха всички по-дребни, а и някои не дотам дребни екземпляра.
                      Според мен няма човек, който обича да яде риба и да връща обратно всеки уловен екземпляр. Коя замразена риба от "Метро" или угоена в садка или рибарник ще се сравни по вкусови качества с прясно уловената риба, расла в естествената си среда?
                      Мисля, че маломерните, както и трофейните риби трябва да се връщат обратно - едните да пораснат а другите да зарадват и някой друг щастливец. От останалите риби няма лошо да си оставим някоя за себе си. То в закона е описано колко риба се полага за един излет.
                      Що не вземат ловците да стрелят с упойващи стрелички вместо с бренекета или патрони? Разлика не виждам. И рибари и ловци си плащат членски внос - значи могат заслужено да се порадват на слуката си.
                      Против месарството съм - "днес кълве ама предишните пет пъти не хванах нищо и сега ще си наваксам". Любителския риболов е хоби, а не средство за прехрана. Но и няма да връщам рибата, стига да хвана, която не противоречи на правилата за риболов.

Поздрави на всички!

П.С. Не можах да намеря в темите има ли място в София, ден и час където се събират риболовци от форума?
                      Няма по вкусна от рибата която е расла в естествена среда и е си я хванал ти..
                      Колкото до пускането, под границата за маломерна Пъстърва тя е 25 сантиметра една моя педя изобщо не се и замислям, но има стар убичай първата хваната риба не се връща, по старите рибари ще го знаят, аз това не го спазвам много често, защото като ми се хване маломерна закакво да я взимам.Но има и изключения, като нагълта куката и маломерна да е не можем да я спасим и в такъв слючай я взимаме, или да умре в реката, или аз да я взема все едно е...
                      Колкото за трофейните, по нашия край да хванеш ти пъстърва 500-600 грама, Невъзможно(за реките)За езерата по бива аз там съм хващал 2-3 пъти

Значи ефект има
                      Ю
                      Дани, сигорен ли си, че е била същата..Защото обикновенно като я убодеш 1-2 седмици(до 1 месец) рибата не се храни, ако ви е правило впечатление, щом я пуснете и веднага бяга да се скрие под камък,басе и други закачки..
                      Ако е в рамките на 2-3 седмици може, но на един излет да хванете 1 и съща риба която сте я уболи поне 1 път, малко трудно
                      Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 17-06-10, 14:44.
                      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                      Honda Dominator 650
                      088ЧЧ93979-->Борис
                      0878956Ч38-->Борис

Коментар

По принцип съм съгласен да се връщат маломерните риби.
                        Връщал съм маломерки от ценните видове, на река връщам всички маломерки стига да не са увредени при улова.
                        Но ако някой ми каже, че трябва да се връщат маломерните костури и слънчаци аз съм готов да споря с него.
                        За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                        0878 79 20 61 Борис

Коментар

Има си закони там си пише,
                          "маломерната се връща независимо в какво състояние".
                          Относно костура нормата му е 15 см.

Коментар

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                            Има си закони там си пише,
                            "маломерната се връща независимо в какво състояние".
                            Относно костура нормата му е 15 см.
                            Dani.. ако разрешиш само една малка корекция - костура - 12 см.

Иначе за маломерна риба - викам ИАРА без да се замислям !

Коментар

• Re: От: Връщане на уловената риба - да или не?

Първоначално публикуван от the shaman Преглед на мнение
                              Dani.. ако разрешиш само една малка корекция - костура - 12 см.
                              Разрешавам Наистина е 12см.

Коментар

Убоден шаран се храни след час-два безгрижно.
                                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X