Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Връщане на уловената риба - да или не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Връщане на уловената риба - да или не?

Мен повече ме дразни риболуването с мрежи и седки по каналите и ръкавите на Дунав.Не е въпросът/при мен специално/дали съм уловил 20бр.таранка и съм я пуснал или взел,а тия с седките ловят по 30-50 кг. и след това я оставят да се умирише,понеже не могат да я изкунсумират или продадът на хората.
    Разбира се ,че маломерните риби ги пускам/който е ходил с мен знае това/,но тази година съм се заканил,че видя ли мрежа или седка-за джипа,навън и за огъня.Иначе и риболовни и горски си мълчат като ду...ета и когато набарат някой с мрежа само прибират рибата и го пускат поживо поздраво.
    Най-голяма напаст са не въдичарите,които не пускат всичката уловена от тях риба,а тия псевдорибари с билет и мрежи/в това число влизат и професионалните рибари/! Примери хиляди,ще кажа само,че когато тръгне скумрията/а тя е преди края на забранения период/,т.н.професионални рибари атакуват реката с всички свои налични мрежи и винтери и ловят поголовно всичко.
    Чавдар Владимиров
    0887/912075
    Ленд Ровър Диско 1
    Самуад в проект

Коментар

Риба взимам колкото за едно ядене. После вече не е прясна. В редки случаи при риби които си заслужава мога да взема като за още едно ядене. Другата риба я връщам.
      На частни платени водоеми този номер обаче не минава. Всичко над допустимия размер се прибира в багажника. Защото повечето са мошеници и не заслужават да им пазиш рибното стопанство.
      Последния ми успешен риболов беше на р. Велека. Другите рибари гледаха и псуваха а ние двама души хващахме риба след риба. По едно врем чак ми стана неудобно да ловя и оставих само щеката с царевица във водата, ама и там си кълваха шаранчета по 0.400 до кило и едри лупавци пак там на размер. Стъмни се. Стегнахме цирка, извадихме рибата от водата, снимахме я в живарника отгоре и я върнахме във водата. На другия ден беше същото. И пак я върнахме. Взех си едно шаранче към кило, 3-4 едри таранки - едната от които към кило и уклейки.
      Местните прибираха всичко наред и лупавците - макар да са в червената книга.
      Риба се пуска по усмотрение. Но ако искаш да хванеш и другия път не разхищавай.
      Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
      Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

По малките ги пускам.Останалият улов го вземам и си оставям от него за едно пържене.Другата я раздавам на бабичките по махалата че те рядко имат възможност да си купят.

Коментар

Чесно казано аз риба не ловя, защото почти не ям такава. В случая ще изкажа мнението ми по принцип.
          Когато си по-силен и можеш да отнемеш нечии живот или свобода, а ти го пуснеш без да очакваш благодарност или дивиденти от това, си е проява на благородство и уважение към живота на другите.
          За съжаление това могат да го направят само БОГАТИТЕ ДУШЕВНО, а не алчните и комлексирани дребни души.
          Бъдете от първите и спечелете собственото си себеуважение
          [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Морските ги прибирам почти 100% - много са вкусни!
            Никога не задържам платики, червеноперки, кленове и т.н. риби които реално не стават за ядене... освен ако си много гладен...
            Щуките също ги пускам веднага или ги пренасям в бидон за да зарибя друг водоем...
            За ядене взимам костур, бяла риба, сом, пъстърва - ако са достатъчно големи... т.е. поне 2 от 3 ги пускам...

Ето няколко снимки
            Пусната... в друг водоем по-късно...

Прибрана...
            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Хе,хе.Явно знаеш какво да ядеш.Аз гоня предимно тях ето го и завчерашния улов(голям студ брах)
              Прикачени файлове

Коментар

Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Идеята Catch and Release (хвани пусни) се свързва с едно от големите имена дали много на мухарския риболов Лии Улф.
                Основател на Fly Fishing Federation - (федерациа на мухарите) създадена 1965 в Орегон.
                Идеята е в основите на моралните норми на риболовците с муха и шнур в цял свят и помага за запазването на естествените рибни ресурси.

По света има реки с голяма популация на риби където не се практикува Catch and Release заради недостига на хранителни ресурси и укрития.
                В други реки се пускат само Балканските Пъстърви докато Американката отива за тигана, целта е да се освободи място за Балканката, защото поради бързия си растеж и по голяма агресивност Американската пъстърва я измества.

(За съжаление в българия няма такива реки и няма и да има докато не разберем, че трябва да си пазим реките и да не прибираме маломерни риби)

Американската пъстърва не се размножава по естествен път в нашите реки, така че според мен тези пъстърви - особенно едрите е добре да се отстраняват от реката ако в нея има и балканка.

Поздрави

Коментар

Аз съм за пускането на уловената риба колкото и голяма да е аз не ям риба или поне рядко и си я купувам.Това е спорт и удоволствие.И ако повече мислят като мен ще има много риба на всякаде.
                  Запомнете това[IMG]http://forum.offroad-bulgaria.com/signaturepics/sigpic5673_1.gif[/IMG]На първата картинка пише"Когато всичко се прецаква...."На втората".....Помни,че винеги може да стане по-зле!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Itchies Преглед на мнение
                    Аз съм за пускането на уловената риба колкото и голяма да е аз не ям риба или поне рядко и си я купувам.Това е спорт и удоволствие.И ако повече мислят като мен ще има много риба на всякаде.
                    Аз пък обичам да си хапвам от улова ми на река Дунав
                    ТЛК 90 120кв Дайхатсу Ф20 Няма да пия повече .....ама и по малко няма да пия...

Коментар

Re: Връщане на уловената риба - да или не?

Никой не казва да не се прибират риби за ядене.
                      Въпроса е, че много колеги прибират маломерни риби и после хранят с тях котката на съседа.
                      Това е неправилно и нехуманно отгоре на всичко е забранено от закона (прибирането на маломерни риби).

Проблемите не идват основно от риболовците взели си някоя друга риба, а най вече от замърсяването на реките и ловенето на риба с непозволени средства.

Поздрави

Коментар

До преди 2 години ходех всяка седмица за риба, с 2-3-ма приятели, някъде около В.Търново, на река или язовир, рядко хващах нещо по-голямо и интересно, но винаги ги пусках...не обичам да ям риба, а и не съм фен на чистенето и....но за сметка на това си правехме една хубава софра със свински пържолки и други вкусотии...то май затова и ходехме...ама деня винаги беше много хубав-независимо дали сме имали слука...

Коментар

аз сам фен на морския риболов и то в гарция . малките-пускам,но трудно се ловят толкова много ,та да има и за врастане
                          Нисан патрул-3,3тд - класика -0878 772213

Коментар

В червата си мразя токаджиите, харпунджиите,мрежарите,парашутистите(точно в този ред) и всякаква подобна сволач обезрибяваща и осираща всичкото вода и природа в БГ и гръцкоОткакто харпунджиите тръгнаха и за пъстърви по Резовска и Велека и един ми се похвали как ударил 45 по над 35 см. и ми призля.Обяснавше ми се "те на мрежарите и те....",а не се сеща,че те събират дребната риба,а той избива майките и популацията няма как да се възстанови А и по Тунджа и там да ги видите какво правят-по-голяма напаст са от мрежарите

А колкото до мен,аз лично пущам всичко.
                            SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                            0878299791

Коментар

Първоначално публикуван от zloto69 Преглед на мнение
                              В червата си мразя токаджиите, харпунджиите,мрежарите,парашутистите(точно в този ред) и всякаква подобна сволач обезрибяваща и осираща всичкото вода и природа в БГ и гръцкоОткакто харпунджиите тръгнаха и за пъстърви по Резовска и Велека и един ми се похвали как ударил 45 по над 35 см. и ми призля.Обяснавше ми се "те на мрежарите и те....",а не се сеща,че те събират дребната риба,а той избива майките и популацията няма как да се възстанови А и по Тунджа и там да ги видите какво правят-по-голяма напаст са от мрежарите

А колкото до мен,аз лично пущам всичко.
                              Спокойно ,човешкото същество е склонно към онищожение на ресурсите. Като изкопаем всичко и изядем каквото има да се яде ,ще ходим извличаме ресурсите на някоя друга планета.
                              А тоя изрод да го питаш за какво саму 45 бр. Консерви ли ще слага.
                              Твърдо за връщане на рибата.
                              "Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                                ...
                                Щуките също ги пускам веднага или ги пренасям в бидон за да зарибя друг водоем...
                                За ядене взимам костур, бяла риба, сом, пъстърва - ако са достатъчно големи... т.е. поне 2 от 3 ги пускам...
                                Това което правиш с местенето на рибата е хуманно, но е неправилно от биологична гледна точка. По този начин е възможно да нарушаваш естествените обитания и съответно променяш състава на рибите които обитават всяко едно място (езеро, река, и т.н.)
                                Не случайно в повечето страни пренасянето на жива риба, и пускането в друг водоем (независимо дали я използваш за стръв или не, или независимо дали водоемите са в съседство или не) е сериозно забранено. Това се прави само от съответните органи които регулират съответните видови популации.
                                Иначе наистина заслужава уважение това което правиш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X