Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • agogov
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Едно е когато човек отиде в гората да предизвиква мечка-ранява я,опитва се да и вземе малкото, друго е когато се получи случайна среща, а когато мечката дойде до теб-500 метра от селото е съвсем различно.То по закон , ако вкъщи дойде крадец, едва ли не трябва да му съдействам, да ама аз смятам да го претрепя, без значение от факта, че после някой ще ме нарече 'идиот'!

    Ако хората убиват мечки своеволно, трябва да се наказват, както и мечки които убиват хора!

    А по темата:-Куче,приятели ,шум,нож и газов пистолет не биха навредили.Това разбрах от темата. Ето и моята препоръка:-Ако не може да си осигурите горните,просто вземете тъщата със себе си. Според легендите за тези обични нам същества, ефекта ще е поразителен и фатален за баба Меца-ма да си се оправя....

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
    ... Не се занимавайте с това гордо животно..!! ..
    В същност, в темата става въпрос най-вече за това, какво може да се направи, ако мечка реши да се занимава с тебе ...

    Остави коментар:


  • Тихомир
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Мечка опитала веднъж човешко месо и разбрала колко лесна плячка е той може да се пристрасти към този начин на изхранване, и затова по принцип се отстрелва. Поне в САЩ се прави така, доколкото знам.

    Остави коментар:


  • Теодор МБ
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Щом мечката има мече, ясно е, защо е нападнала! Не е стръвница, чисто и просто инстинкт да защити малкото. И защо е трябвало да я застрелят тези /според мен/ кръгли идиоти? Да я упоят и пренесат навътре в резерватите, далеч от хората, или пък да я сложат в Белица. По традиция, взето е най-лесното и малоумно решение! Най-вероятно ще батисат и малкото, защото като остане само, ще се скрие някъде и ще загине.

    Остави коментар:


  • Марто (Мартин Христов)
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Майтапа на страна.. В тази тема се начетох на "Кандидат мечкарски бисери"! Ако не знаех кой е форума и за какво е, щях да си помисля, че доста колеги са виждали гора само на снимка или от прозореца на джипа..!! Мечка да нападне човек в гората не е нещо свръх естествено, още повече по това време на годината, когато са гладни, а естествената им храна е все още малко ...!! Не е нормално да тръгнете из гората и да им светите с лазерчета в очите, или да ги пърлите с горелки (не ми се изрежда всичко)! Мечката е много предпазливо животно и при ловна гонка тя напуска първа района на пусията още преди да е отсечен...!! Дори и с малки, тя влиза в зблъсък с човека, само ако няма как да го избегне...!!! Тръгне ли да напада обаче, жална ви майка..!! Не се занимавайте с това гордо животно..!! Мечката е силно теретиториална и ако популацията в резервата наистина се е увеличила критично до степен да не могат да се изхранват, те започват да мигрират - търсейки други свободни райнони, богати на храна... Така и тази гладна мечка е попаднала близо до селото...!!! Просто човека е бил на грешното място в грешното време (лека му пръст)...!!

    Остави коментар:


  • Жоро Нешев
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    А разлика между казармата и гората правиш ли? Страх ли те е да се разхождаш из казармата? Има ли какво да те паникьоса там? А в гората от писаното излиза, че има... пък паниката е лош съветник. Нека ти задам един въпрос. Колко пъти си замръквал пеша в гората с изнервени градски хора? Виждал ли си им реакциите на пропяване на щурче, да не говорим за прощумоляване на храст?

    А мен и след 25 години си ме е по-страх от казармата. Да не говорим за това , че в гората си отивам направо с кеф , та дори и нощем. За сметка на това ме притеснява малко нощен Люлин /квартала/ например....

    Колкото до основната тема .... лютив спрей , а най-вече открит пламък от какъвто и да било бързо запалим източник трябва да свърши работа. Бях писал в една тема за въздействието на мощен лазерен показалец /може и лазерен прицел/ върху псетата в махалата. Като му светнеш в очите подвива опашка моментално. Убеден съм , че ще работи и върху атакуваща мечка , но имам известни резерви към практическите тестове. Няма живо същество с очи на което да му "подпалиш" ретината и да не се подмокри. Такава е природата на очния нерв. Може би някой от колегите ловци ще се пробва а?

    Остави коментар:


  • bgbul
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    "Шарен свят "..... важи за този форум, за участниците в темата и .....нека всеки си припомни Хайтов. Поучително е.
    Мога да споделя САМО собствен опит .Това чух,видях ...... не става.
    В гората съм от 1992-3 година. Ежедневно . В Родопите - района от връх Рожен-Чепеларе-Хвойна-Пашалиица-Лъки ( резервата за мечки) - Бяла черква-Персенк ..... все местата които са ПРЕНАСЕЛЕНИ с мечки . Пренаселени са със страховете на писачи и измислячи на интересни истории .
    Мечката за разлика от човека ВИНАГИ е предвидима .
    За всичките тези години инцидентите с "мечка-човек" са три . (може да съм пропуснал някоя среща ).
    Инцидентите "човек-човек" са .....доста повече. Само убитите и неразкрити в гората са десетки.
    А колко са "ловец рани(застреля) друг ловец" ?
    Що не забранят лова тогава ?
    Аз съжалявам за човека и съчувствам на близките на човека . Но това е съдба . Отиваш за дърва и .... не се прибираш .....
    Имаше подобни инциденти с дървари - умрели притиснати от дърво .
    Да се забрани дърводобива ?
    Въобще реакцията на хората искащи "собствена територия" отнемайки я от дивите животни са заблудени .
    Единствената правилна реакция е да се научим да живеем в хармония с дивите животни . Аз се чувствам така.
    Хармония - това значи да се научим да доминираме над дивите животни без да ги убиваме .
    А да доминира може САМО човек познаващ природата и нейните обитатели .
    Това мога да кажа и да препоръчам на всеки който ходи в гората - научете, че сте на върха на живата природа .
    Но не с пушката, а само с мозъка и знанията си . Ако не се чувствате така - попълнете си знанията .
    Дано човека убит от мечката е на по-хубаво място сега !
    Жалко !

    Остави коментар:


  • Стария
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Има едно средно ниво на приспособимост на популацията. Примерно средната скорост на придвижване на стадото при миграция.
    По времето на Джек Лондон (както се писа горе) - това ниво да го приемем, че е било много по-високо от сегашното. Най - малкото, ако бяхме толкова екологични - нямаше горите да са малки петна по картата. За да стигнем дотук, сме били нагоре в хранителната пирамида.
    Средното ниво днес е, че ако махнат табелите за безопасност на продуктите в магазина - голямата част от популацията ни ще си идат по естествен път. Ако махнат стрелките откъде се разпечатват полуфабрикатите - много народ ще умрат от глад. Даваме хляб на рейса, да не ни ухапе!
    Имали били днес хората акъл, че имали и оръжия, че били връхтъ на венеца на приридата!
    Глупости! Мнозинството се влияе от последната мода! Унизително ми е, но сме подведени по средното ниво. Ако някой от нас си постави за самоцел, ще има оръжие. По подразбиране нямаме. Погледнато за средностатистическия потребител, ограничението е правилно.
    Не ми харесва обаче, че хем ми ограничават изконното право на самозащита, хем тия дето го ограничават нехаят за нея. Пряко ме касае като изляза в гората. Не ме влекат МОЛ-овете (който го било страх от мечки ходел само там), но поне в тоя форум може би е ясно за какво говорим.
    Забравих кой спомена в една друга тема тия дни, че нещата отиват на "държава в държавата".
    Хората се изселват, щото на никой не му дреме как ще оцеляват. Този път не е до нямане на пари.
    ...
    Докога ще се равняваме по бабичките с 10-те котки в къщи? Да, тия дето са мнозинство и гласуват вместо емигриралите 1 милион свестни.
    Фиктивно погледнато, ако утрепя комар е безсмислена жестокост над животно. Така мислят и вече е закон.

    п.с.

    книжката е страхотна.
    Аз и бавничко си подреждам нещатаСлед като т. нар.държава от защитник на гражданина се превръща в негов поробител и душманин какво ни остава освен оцеляване в паралелния святДобре дошълпри нас свободните хора

    Остави коментар:


  • Румен Николов-sineto
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    След десет листа писане ,мога да кажа само едно.Единствените застрашени туристи в планината са онези които оставят храна на мечката която живее около връх Ботев,в частност и на всички полупитомни мечки по туристическите маршрути.НА ДИВИТЕ ЖИВОТНИ ХРАНА НЕ СЕ ДАВА! Толкоз.Останалото е медиен популизъм.Това -оръжия-гаубици ,и прочие изтрбителен арсенал е в ресора на ловците и то не на всички.Не изпадайте в излишна параноя и истерия ,и всичко що мръдне в гората-отстрел.Бъдете туристи.Аз съм ловец.

    Остави коментар:


  • Rabin
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Я вземи си стой в София. Така ще избегнеш риска да те изяде глутница лисици...
    Извадено от контекста наистина звучи смешно.
    Преклонена главица сабя я не сече. Ще се позова на народната мъдрост, превела ни през океана на столетията. Ще те послушам.

    Остави коментар:


  • sir Borko
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Може колегата да построи Требуше/катапулт/ в двора на хижата ! Горе долу ако знае координатите на мечата бърлога , стреля натам. Ако е добре проектирано и изпълнено , требушето мята до 40 килограмови камъни ! Също и не може да бъде обвинен в нищо. Просто почитател на катапултинга

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    ... Минавали са ми лисици докато охранявам, и не съм се шашкал. Имаше чакали по същите обекти. Не бих нагазил из същите гори невъоръжен.
    ...
    Като почнах паралела с ловците ...
    Я вземи си стой в София. Така ще избегнеш риска да те изяде глутница лисици.

    Като си почнал паралела с ловците, вземи да се информираш кога те имат право да ходят в гората със заредено оръжие и при какви условия имат право да го употребяват! Пък след това си чеши клавиатурата да искаш специални туристически разрешителни за носене и употреба на гаубици или безоткатни оръдия, които да ти гарантират сигурността в гората.

    Остави коментар:


  • Volk
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    През 70 -те години на миналия век, имаше един много интересен случай в Родопите...

    Земеделец, без да иска настъпил мечок, полегнал до коритото на чешма.. Мечока се уплашил и за секунда го награбил..

    Човека направил единственото, за което се сетил - набутал си ръката докрай в гърлото на мечока..

    Резултата - счупени ребра от прегръдката, строшена кост на ръката и мъртва мечка!

    Поне така беше описан случая!

    Остави коментар:


  • Rabin
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    Оръжие не се носи в Казармата. Носи се на обекта, който охраняваш. Който е нерядко в гората. Също нерядко до твоя обект има друг, също с въоръжен войник, денем и нощем. Минавали са ми лисици докато охранявам, и не съм се шашкал. Имаше чакали по същите обекти. Като знаеш какво имаш със себе си - излишните страхове се стопяват. Не бих нагазил из същите гори невъоръжен.
    Туристите се шашкат, щото се чувстват беззащитни като червейчето на кукичката.
    Високата цена на разрешителното е естествена бариера срещу хора, дето не знаят какво да правят със себе си, камоли с оръжие. Както и досега, между другото. Които от своя страна са служили. Голяма част от ротата ми бяха неграмотни. Честно казано, отнасяха се с оръжието прилежно.
    Като почнах паралела с ловците ще цитирам Маминото детенце от Каравелов ли беше:
    С какво малките чапкъни са по-лоши от големите?

    От последното, което твърдиш ще излезе, че е по-безопасно без оръжие, отколкото със. Категорично несъгласен.
    Последно редактирано от Rabin; 20-05-10, 20:59.

    Остави коментар:


  • Тодор (Zaarin)
    отговори
    До: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

    А разлика между казармата и гората правиш ли? Страх ли те е да се разхождаш из казармата? Има ли какво да те паникьоса там? А в гората от писаното излиза, че има... пък паниката е лош съветник. Нека ти задам един въпрос. Колко пъти си замръквал пеша в гората с изнервени градски хора? Виждал ли си им реакциите на пропяване на щурче, да не говорим за прощумоляване на храст?

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X