Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неудобните вещи!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Неудобните вещи!

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Изглежда науката "ергономика" е напълно изоставена..

..... копчетата на уредбата са като за джуджета, а на дистанционното има такива функции, че прилича на управление на колайдер, но не можеш да откриеш къде се намалява звука..
    .....
    Винаги много съм се дразнел защо на мобилните телефони копчетата им са в долния край, а дисплея отгоре?
    Като го хвана в ръка и трябва да си изкълча палеца докато се опитвам да натисна най-долните бутони. Защо толкова не се намери един производител да пусне модел като дистанционно на телевизор - бутоните му да са в горния край, че като го хванеш да ти е удобно да натискаш!
    А и кой тъп "дизайнер" ги е измислил толкова дребни копчета, пък и сложени едно до друго, че като набирам все по 2 бутона натискам.

Коментар

Така е! Трудно се натиска с кебапчета...
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
        Винаги много съм се дразнел защо на мобилните телефони копчетата им са в долния край, а дисплея отгоре?
        Като го хвана в ръка и трябва да си изкълча палеца докато се опитвам да натисна най-долните бутони. Защо толкова не се намери един производител да пусне модел като дистанционно на телевизор - бутоните му да са в горния край, че като го хванеш да ти е удобно да натискаш!
        А и кой тъп "дизайнер" ги е измислил толкова дребни копчета, пък и сложени едно до друго, че като набирам все по 2 бутона натискам.
        Ето затова харесвах Етрекс-а ми
        Ама пък всички незапознати като го видеха и го хващаха наобратно. Толкова са свикнали с дизайнерските решения.
        Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
        Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

За джобовете на ризите съм 100% съгласен с колегата droba и с другите колеги. Само че за съжаление работата е още по-долна, противна и коварна. Има ризи със закопчаващи се джобове с капаци. Но - 1. струват баща си и майки си; 2. във въпросните джобове почти нищо не може да се събере; 3. ако се събере, ще е на такава височина, че да те претрива всячески. Издевателството е изчислено от край до край.

И де да бяха само ризите.

Търсили ли сте някакъв елементарен, прост мебел? Здрав стол като стол - без финтифлюшки. Кресло на бройка - не на комплект, при това измислено с идеята да не краде обем от помещението. И да е не само естетично префърцунено, но и удобно за сядане и даже за облягане.

Във виртуалната област е същото. Имам си, например, cardfile, елементарна програмка трепач - приложение от Windows 3.11. Който колега го види - "Дай ми го, та дай ми го". Давам - защото някога предвидливо си го записах на 100 места.

Ако все по-съвършените нови картотеки са върхът на сладоледа, защо при мен простият cardfile се радва на този успех. Не съм такъв човек, че да взема да го продавам... Но при следващото искане ще го заменя за Schedule +, една велика програмка, която убиха с по-съвършени версии, преди да смогна да си я запиша на сто места.

Поздрави!

Сетих се още нещо, та добавям. Мислите ли, че етажерките и библиотеките са съобразени с 2-3 най-разпространени височини на книгите?
          Последно редактирано от дядо Ники; 09-07-10, 23:27.
          Искам България чиста!

Коментар

Аз пък мисля, че не са ни виновни предметите, а начина и целта, за които искаме да ги използваме.
            Погледнете дръжките на сегашните ножове, чукове, брадвички. Далеч по-удобни са от предишните. От много десетилетия в различни страни съществуват институти по дизайн-ергономика. Там се учат на създаване на предмети с еднакви технически възможности, но по-удобни в ползването.

Сещам се за две-три изобретения
            -Сапун, по-лек от водата. Не го търсиш на дъното на ваната, и
            -Знаменитата кофа за изстискване на стирката. Не си мокриш ръцете, не се навеждаш.
            -Смесителите за мивки и бани
            -Гаечните ключове не винаги са били като сегашните, а с със стени, успоредни на дръжката.
            -Поне от 20 години видите не се набиват чук, защото са конструирани десетки видове с различно предназначение.
            -Ако погледнете в сборника за американски патенти, ще намерите стотици варианти на копчета за...сутиени. Откопчават се с дърпане, натискане, завъртане...само с поглед нямаше.

Конкуренцията между производителите изхвърля от пазара неудобните за ползване вещи. А ако някои сметнат, че някои модни аксесоари - широки джобове, високи токчета са създадени за удобство - не са!
            Последно редактирано от Симеон; 11-07-10, 18:07.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
              ... Погледнете дръжките на сегашните ножове, чукове, брадвички. Далеч по-удобни са от предишните. От много десетилетия в различни страни съществуват институти по дизайн-ергономика. Там се учат на създаване на предмети с еднакви технически възможности...
              Прав си, но не винаги е така. Далеч не винаги.

Във варненския исторически музей има малък бронзов чук отпреди, да речем 3500 - 3000 години. На пръв поглед нищо особено. Но преди години към него ми насочи вниманието археологът Иван Иванов (светла му памет, наричаха го Златния Иван и беше заслужил това име не само с откриването на Варненския некропол и най-старото обработено злато в Европа, ако не и в света). После в същия музей взеха да преобладават хора, които виждат в посетителите подозрителни и трудоемки досадници... Нейсе.

"Виж - каза Златния Иван, - отвора за дръжка в този чук."

Видях - дупката е като пресечен ОБРАТЕН КОНУС. Не знам как са нанизвали дръжката, но тя няма да се изниже в резултат на замахването и удара.

4000 години по-късно (поне у нас) този обратен конус е тотално за...ан. Всички инструменти излитат и се разклащат от дръжката (сапа) и затова са повсеместно укрепени с пирони, клинчета, трески и даже клечки за зъби. Така е по-практично, отреждат 40 века прогрес...

Тъжно е, ама кво да правиш.
              Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                Видях - дупката е като пресечен ОБРАТЕН КОНУС. Не знам как са нанизвали дръжката, но тя няма да се изниже в резултат на замахването и удара.
                Не съм виждал въпросният чук, но не е ли възможно сапа да се е набивал като на съвременните чукове. Те могат да работят при двете възможности за набиване на дръжката. Ако въпросният древен чук е нещо по-специално-не споря.
                А на съвременните чукове ако сапа е направен от майстор, и от правилното дърво-няма проблеми с излизането. Друга тема...

Иначе и аз си избирам удобни дрехи, и не ми пука дали са модни, даже избягвам тези за които ми казват, че са по модата...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

"Виж - каза Златния Иван, - отвора за дръжка в този чук."

4000 години по-късно (поне у нас) този обратен конус е тотално за...ан. Всички инструменти излитат и се разклащат от дръжката (сапа) и затова са повсеместно укрепени с пирони, клинчета, трески и даже клечки за зъби. Така е по-практично, отреждат 40 века прогрес...
                  Всяка уважаваща себе си тесла е със същия обратен конус (обърни внимание на "уважаваща себе си"). Дръжката и се набива отгоре.

За другото - правенето на дръжки за инструменти е тънка работа. Иска правилния материал, правилно обработен, правилно избрано парче, и в крайна сметка - правилно набит в дупката. А май хора, дето знаят всичко това - не останаха.

В тоя смисъл, имам 2 еднакви брадвички, купени от "Практикер". С дървени дръжки, но си личи че обработени и монтирани правилно. За 3 години - никакъв проблем. А баща ми ползва неговата по предназначение в гората постоянно. Явно има начин. А самите брадвички не бяха от скъпите, но не бяха и от евтините.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    А май хора, дето знаят всичко това - не останаха.

В тоя смисъл, имам 2 еднакви брадвички, купени от "Практикер". С дървени дръжки, но си личи че обработени и монтирани правилно. За 3 години - никакъв проблем. А баща ми ползва неговата по предназначение в гората постоянно. Явно има начин. А самите брадвички не бяха от скъпите, но не бяха и от евтините.
                    Има, има ама не са по София ами по селата.
                    Купих си ббрадвичка за витарата-7 лв от Кауфланд. Ясное, че е китайска, с пластмасова дръжка, лакирана, и както може да се очаква-още на първата употреба метала се огъна. Занесох я на един познат, при това не най-добрия ковач в село, той я поразгледа, и каза, че ще пробвеа да я закали. Но трябва да избие пластмасовата дръжка-при награяването за коване и калене се разтапя. Щял да ми направи дървена, не по-лоша от тази с която я купих.
                    Е, пробвал съм я няколко пъти, брадвичката си сече добре, и сапа не е мръднал!
                    Та има ги майсторите, ама не срещат навсякъде вече.

Голям спам стана...
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

...Видях - дупката е като пресечен ОБРАТЕН КОНУС. Не знам как са нанизвали дръжката, но тя няма да се изниже в резултат на замахването и удара.

Технологията не е загубена, както каза Спарки. Освен в теслите се използва в кирките, мотиките, вероятно и в други инструменти за които не се сещам или за чието съществуване не подозирам...
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                        Купих си брадвичка за витарата-7 лв от Кауфланд. Ясное, че е китайска
                        При тая цена - няма каква друга да е. Мойта уж е немска. Цената и 4-6 пъти по толкова (не помня вече колко). Лопатата - също. Баща ми като разбра цените, му идеше да ме удуши. Викаше ми - "за тия пари трябва сами да работят!". Сега обаче не си ги дава и двете за нищо на света. Явно наистина работят, макар и с малко помощ от ползвателя.

Брадвичката е острена за 3 години - 3 пъти, преди всяка зима, когато се ползва най-интензивно. От магазина си беше тъпичка. Дружките обаче, нито на едното, нито на другото, не са мръднали. Моя комплект от същите не го броя, като се знам какъв съм офроудер.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Сетих се за тази тема докато се ровех в сайта на Магнифлекс за да търся матрак за детето. Настоящият ми пост е провокиран от дизайна и информацията в сайта на фирмата.
                          Бебешкото му легло вече му отесня и решихме да му вземем едно голямо легло, с голям матрак за възрастни. И какво се оказа докато разглеждах сайта - че даже аз като бивш служител не мога да избера матрак за сина си!!!
                          Преди 5 години, докато още работех там, се предлагаха 5 модела на българския пазар. В тогавашния сайт си бяха ясно подредени моделите, с ясно и разбираемо описание на всеки от тях, с цени и т.н.
                          След като напуснах, направиха редизайн на сайта, добавиха още много модели, които се внасят вече в България и в момента е пълна каша. В момента има 4 "колекции" с общо 18 модела в тях! Опитах се да намеря описание на моделите, за да се ориентирам какво има в тях и какво да видя? Сложили описания като ето това: "Toва е продукт, роден от отдадеността на Magniflex към това да превърне традиционния матрак в истинско "бижу" ; Иновативна технология "Silver Royal" ; Естетическото съвършенство е съчетано с несравним комфорт. Изключително лесен за почистване.

Седя и се чеша по главата
                          Продължавам да ровя в сайта и да се опитвам да намеря нещо познато, да направя сравнение на моделие, да се ориентирам, кой какво съдържа, сравнение на цени и т.н. Не става братче!
                          Опитвам се да проумея каква е разликата в сериите и после да проумея каква е разликата между моделите. Тук там откривам каква е сърцевината на модела, но в повечето случаи описанията са нещо от сорта на "Син отенък и мекота на текстила. ; Допълнителните 5 cm. над стандартната дебелина за луксозен матрак, осигуряват още по-осезаем комфорт и мекота."

Басси м...та, викам си кой уеб дизайнер го е създал това "нещо". Вярно вкарана е функция да провериш за наличност на модела и размера, който си харесал, но нали първо трябва да получиш информация за това дето ще го купуваш?

После се сетих как преди години работих на позиция "връзка с клиенти" в уеб дизайнерска фирма. Тогава сме имали случаи на епична борба с някой клиент да му направиш приличен сайт, обаче не! Човека си държи на своето и много иска да му бъде направен грозен и нефункционален сайт! Та и тук не знам в кого е вината, обаче да предлагаш 18 модела в 4 серии и да изпраскаш описания като горецитираните си е абсурд!

Да не говорим объркването сред клиентите като имат насреща си 18 модела! Навремето когато имаше 5 модела, горе-долу успявахме да обясним на хората каква е разликата и как да си изберат. Ами сега?

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
                            Защото може би ако копчетата са отгоре и започнеш да натискаш средните и крайнодесните клавиши с палеца си, то няма да виждаш абсолютно нищо на дисплея. Пробвай - обърни GSM-а си наобратно и се убеди сам.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            При тая цена - няма каква друга да е. Мойта уж е немска. Цената и 4-6 пъти по толкова (не помня вече колко). Лопатата - също. Баща ми като разбра цените, му идеше да ме удуши. Викаше ми - "за тия пари трябва сами да работят!". Сега обаче не си ги дава и двете за нищо на света. Явно наистина работят, макар и с малко помощ от ползвателя.

Брадвичката е острена за 3 години - 3 пъти, преди всяка зима, когато се ползва най-интензивно. От магазина си беше тъпичка. Дружките обаче, нито на едното, нито на другото, не са мръднали. Моя комплект от същите не го броя, като се знам какъв съм офроудер.
                            Значи ясно - работещите и нормалните стоки трябва да са скъпи, а за "останалите хора" ще са тея с пластмасовите дръжки. Аз обаче виждам и Стефан, който винаги търси разни руски и съветски части "от скрапа". Странна работа - хем е (и е било) евтино, хем работи. Значи е можело. Сега по неясни причини не може.

Коментар

Понякога и "странните решение" от естетическа гледна точка, които се разминават със стандартните такива, ни карат да се учудваме.
                              Мене все още ме учудва женската мода, с ония "гащи", дето под таза са оширени и изглеждат като шалвари... Сигурен съм че това "решение" е продиктувано от някаква "азиатска вълна" в женската мода. Не ми харесва, честно казано. Не виждам смисъла една жена да изглежда насила с "по-голям обем" там, където борбата им е да е с "по-малък обем".
                              Оказва се, че ако "естетиката" се губи, тука идва странно "практиката". Една позната ми сподели, че с подобни "гащи" идеално се "клечи" (т. е. можеш да клекнеш)... И тука антагонизма на женската природа: знаем на какви мъки се подлагат само и само да изглеждат по-така, а в този случай - "мъките" са в обратна насока и то без да искат (ако оценяват описаната екстра)...
                              Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                                Защото може би ако копчетата са отгоре и започнеш да натискаш средните и крайнодесните клавиши с палеца си, то няма да виждаш абсолютно нищо на дисплея. Пробвай - обърни GSM-а си наобратно и се убеди сам....
                                Aaaa, не си прав. Току що пробвах - много си е удобно даже. Жалко, че цифричките излизат обърнати
                                Никога до сега не се бях замислял, но е факт, че в нормално положение апарата на практика ляга на показалеца и средния пръст и натискам бутоните с палец. Когато го обърнах сега за пробата, се оказва, че апарата ляга на цялата ръка и е далеч по-удобно и стабилно. Екрана не се крие.

П.П. Не знам как ще е за някой с наистина къси пръсти, но предполагам, че и в нормалното положение няма да му е удобно.

П.П.П. Мен пък адски много ме дразни включването на задната чистачка на Витарата ми. Не знам кой го е проектирал, но или е мразил хората поначало или просто е племенник на Татко Барба.
                                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X