Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    Не, ни най-малко НЕ е подобна ситуацията. При висшите училища отдавна държавните университети са с развързани ръце да събират такси по тяхно усмотрение. Там системата е в лоялна конкурентна среда, но за съжаление е и модел на платено образование.

Аз не искам същата тази ситуация да се пренесе върху училищата. На мен не ми харесва. И то въпреки, че най-вероятно няма да имам финансов проблем да пратя детето си в добро платено училище.

А това, че моделът е много по-сложен е вярно. Казах, че тази задача изисква дисертация. При всички положения обаче предпоставки за нелоялна конкуренция има. Защо си кривите душите - не разбирам...
    Да, има една съществена разлика. За това казах подобна и посочих само резултатите. Висшето образование не е задължително. Не е възможно да се разреши на държавните училища да събират такса, просто защото то е задължително, а не всеки може да си позволи да плати и 10 лева отгоре. Това е социалният елемент в структурата - безплатни държавни училища. Те се финансират само от данъците, които плащаме всички. Който може да си позволи да даде повече, просто ги дава. Не е нужно обаче това повече да е цялата сума, може да е само разликата.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      Да, има една съществена разлика. За това казах подобна и посочих само резултатите. Висшето образование не е задължително. Не е възможно да се разреши на държавните училища да събират такса, просто защото то е задължително, а не всеки може да си позволи да плати и 10 лева отгоре. Това е социалният елемент в структурата - безплатни държавни училища. Те се финансират само от данъците, които плащаме всички. Който може да си позволи да даде повече, просто ги дава. Не е нужно обаче това повече да е цялата сума, може да е само разликата.
      Съгласен съм и го казах преди. Просто държавата трябва да забрани на частните училища при получена субсидия да взимат повече от Y-X пари от такса и аз подкрепям закона с две ръце!

Сега разбрахме ли позицията добре или пак не е ясно къде е разковничето?

Коментар

Съгласен съм и го казах преди. Просто държавата трябва да забрани на частните училища при получена субсидия да взимат повече от Y-X пари от такса и аз подкрепям закона с две ръце!

А колко е У-Х, при положение, че У е неизвестна променлива? Как можеш да сложиш ограничение върху разннобразна услуга? Посочих например по-горе, че някои училища предлагат само образование, а други полупълен или дори пълен пансион. Разходите са съвсем различни, съответно и У съвсем различен. Хора с различна квалификация е нормално да взимат и различни заплати, отново различни разходи. Различна материална база, отново различни разходи. Държавните училища например не плащат наем, на тях им е все тая дали са в Лозенец или Овча Купел... обаче частните плащат. Да си се замислял защо Софийския университет е на пъпа на София, а Нов Български на края на града и въпреки всичко взима по-високи такси, при една и съща субсидия за студент? Същото е и с училищата. Нелоялна конкуренция е и Френската гимназия да е до НДК-то и да не плаща наем, а частната гимназия да има ограничение върху таксата, при условие, че няма осигурени същите условия...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          А колко е У-Х, при положение, че У е неизвестна променлива? Как можеш да сложиш ограничение върху разннобразна услуга?
          А, може и то как. Огледай другите държави и ще видиш, че може. Променливата си е много известна (аз я нарекох функция впрочем). И да, можем да слагаме най-разнообразни ограничениЯ върху разнообразни услугИ. Всичко това е работа на управниците, на които плащаме данъци и за които гласуваме. Ние именно за това сме гласували за тях. Само, че те бягат по тънка лайсна и не си вършат работата.

Трудно било да се прави икономически модел, затуй дай да отвържем пазара да прави каквото си знае. Ако е така - марш и да влезе следващия, който ще се заеме със задачата. Трудностите би трябвало да амбицират, а не да отказват. Само, че българите май не ни не бачка и много лесно се отказваме.

Коментар

А, може и то как. Огледай другите държави и ще видиш, че може. Променливата си е много известна (аз я нарекох функция впрочем). И да, можем да слагаме най-разнообразни ограничениЯ върху разнообразни услугИ. Всичко това е работа на управниците, на които плащаме данъци и за които гласуваме. Ние именно за това сме гласували за тях. Само, че те бягат по тънка лайсна и не си вършат работата.

Трудно било да се прави икономически модел, затуй дай да отвържем пазара да прави каквото си знае. Ако е така - марш и да влезе следващия, който ще се заеме със задачата. Трудностите би трябвало да амбицират, а не да отказват. Само, че българите май не ни не бачка и много лесно се отказваме.
            Аз честно казано също не мога да те разбера. Щом съм си плащал данъците, значи детето ми има право да учи. Ако е в частно училище, съвсем редно е да му се плати от държавата това, което се плаща и на държавните/общинските. Колко ще вземе частното училище от там нагоре си е чисто негова работа. И по милион евро на срок да взима, щом има кой да ги плати, не виждам какъв е проблема.

А работата на държавата е да налага стандартите за обучение, и нищо повече. А на изпита - всички, централизирано и анонимно. Там ще се и види кое училище как се справя.

А който иска да учи, намира начин. Не е въпрос само на пари. Въпрос на родители, възпитание и т.н. И в "изгорялото" да учиш, пак можеш да се подготвиш на такова ниво че да си по-добър от всеки от "лъскавите частни" училища.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Аз честно казано също не мога да те разбера. Щом съм си плащал данъците, значи детето ми има право да учи. Ако е в частно училище, съвсем редно е да му се плати от държавата това, което се плаща и на държавните/общинските. Колко ще вземе частното училище от там нагоре си е чисто негова работа. И по милион евро на срок да взима, щом има кой да ги плати, не виждам какъв е проблема.
              Започнахме да се повтаряме в дискусията, но пак ще повторя - за теб така е "честно" (защото плащаш по-малко за повече), но за всички други деца в държавните училища НЕ Е. Така се получава постепенно унищожаване на държавното образование, защото всички ще бягат към по-хубавото, т.е. частното. А то е станало по-хубаво вече не защото държавното се е управлявало зле и не може да работи добре, а защото вече няма шанс да се управлява по-добре и работи добре.

А работата на държавата е да налага стандартите за обучение, и нищо повече. А на изпита - всички, централизирано и анонимно. Там ще се и види кое училище как се справя.
              А не е ли работа на държавата също да разпределя и да управлява данъците ни?

А който иска да учи, намира начин. Не е въпрос само на пари. Въпрос на родители, възпитание и т.н. И в "изгорялото" да учиш, пак можеш да се подготвиш на такова ниво че да си по-добър от всеки от "лъскавите частни" училища.
              Изключения от правилото има много, но все пак погледни статистиката. В доста по-силни икономически от нас държави като Индия например не е точно така, както казваш. Примерът наистина е драстичен (този закон е на светлинни години от това да скапе системата дотолкова), но все пак е наличен и очевидно възможен за достигане.

Колеги,

Уморих се от тази дискусия. Мисля, че каквото имах да кажа го казах. Смятам, че темата е изчерпана. Всеки си има своите доводи - някои хора си втълпяват измамна "справедливост", защото са на икономическо ниво, от което могат да си позволят келепир, други протестират, защото ще бъдат ощетени, други протестират, защото искат истинска справедливост. Шарен свят... Потвърди се мнението на домоуправителя на блока ми - 8 апартамента - 8 различни мнения. Опитах се да създам с разумни аргументи гражданска позиция и не успях. Може и да съм сбъркал. Може и просто да не мога. Толкова са ми силите. Напускам дискусията с надеждата, че все някой ден класовото и идеологическото разделение вътре в държавата ни ще бъде превъзмогнато и рано или късно ще започнем да виждаме, че около нас има и други хора с други нужди... и дай Боже да започнем и да се подкрепяме...
              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 29-04-10, 13:18.

Коментар

А не е ли работа на държавата също да разпределя и да управлява данъците ни?
                Да. Щом детето ми учи в училище, независимо какво е то, училището получава едни пари от държавата. Какво несправедливо има? И какво друго разпределение може да има въобще?

Изключения от правилото има много, но все пак погледни статистиката. В доста по-силни икономически от нас държави като Индия например не е точно така, както казваш. Примера наистина е драстичен (този закон е на светлинни години от това да скапе системата дотолкова), но все пак е наличен и очевидно възможен за достигане.
                Индия е толкова различна от всичко друго по света, че изобщо не може да е някакъв критерий. А и наистина може да е мощна икономика, но като разпределиш това върху населението и, и като отчетеш факта че многото пари са само в много малка част от населението, предимно от някоя привилигирована каста, картинката никак не е розова, да не кажа чисто мангалска. Ако искаш, заповядай да те заведа в дебрите на "Факултето". Картинката не е много по-различна.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да. Щом детето ми учи в училище, независимо какво е то, училището получава едни пари от държавата. Какво несправедливо има? И какво друго разпределение може да има въобще?
                  Прочети отново цялата тема! Вече съм отговорил.

Този път наистина чао - стана досадно за всички. Може би модератор трябва да затвори това "мое творение", а бъдещите читатели да си правят сами изводите

Коментар

Не съм прочел всички кометари, но не виждам и смисъл.Уча в ГПНЕ"Гьоте" в Бургас или поне учех след 2 седмици завършвам. Когато кандидатствах и влязах в гимназията бях много горд със себе си.Учителите преподаваха превъзходно, първата година научих немски , втората , третата и четвъртата година имах стимул да уча още повече заради така наречените Leistungsklasse /имаш устен и писмен изпит след 9 клас , ако ги изкараш трябва 10 , 11 и 12 клас да имаш успех над 5 и 12 клас имаш възможност да се явиш на изпит за DSD немска диплома/ , НО дойде един ден в който се оказа че отпадат занималните , съкращават се учители , приемат се повече ученици и тези така наречени Leistungklasse , в които аз съм се бъхтил толкова време отпадат и вече всеки може да се яви на този така наречен DSD Prüfung - ОК, голяма работа. И ТОВА САМО ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ! НО тази година разбрах че не е долкова добре положението колко си мислех - приемат се учиници с 3 ки на изпитите след 7 ми клас /аз имах 5ци и на двата / , които нямат нито стимул да учат , пък и да искат няма как ,при положение че са по 30 човека в стая с около 20 часа немски на седмица /за сравнение 8 ми клас имах към 50 часа на седмица немски/.

Да се върна на въпроса - Защо трябва държавата да плаща за частни училища при положение че има достатъчно добри държавни такива , които западат само защото няма пари за тях ?

Коментар

Така се получава постепенно унищожаване на държавното образование, защото всички ще бягат към по-хубавото, т.е. частното.
                      Ахаааа. Стигнахме до разковничето . Значи самоцел е да се запази държавното образование, пък майната му на качеството... Ето с това не съм съгласен. Предпочитам за болшинството хора да има относително лесна възможност за по-качествено частно образование, отколкото всички деца, с изключение на едно много малко елитарно мнозинство, да са обрачени на некачествено държавно ...

Колкото до съставянето на функция за конкурентоспособност, ако тя е реалистично направена, то не би трябвало да създава ограничения. Да сложим само хипотетичния наем на сградата на спомената вече Френска гимназия... и ще се окаже, че частните гимназии биха имали право да слагат такси по-големи от сегашните, плюс вземането на субсидията... Така че май няма проблем, едва и най-гъзарските ще си позволт да искат толкова.

Всъщност трябва да разгледаме и по-цялостната картинка. Данъците, които се взимат от хората не са фиксирана величина. И те са функция, която силно зависи от мотивацията им да ги плащат. Начини за укриване, офшорни зони и т.н. колкото искаш. За да се мотивират да ги плащат тук, а не някъде другаде, където е по-изгодно, трябва да виждат нещо срещу тях. Образованието на децата им е едно от тези неща... И принципно всяко министерство отговаря за себе си, разбира се, за да е пълна картинката всяко едно от тях трябва да изпълни очакванията на народа, но в тази работа няма ред, че първо трябва едното, а после другото. Когато всичко е наред, то тогава много от черните пари ще станат бели, просто защото хората ще са мотивирани да ги извадят на светло, а това означава повече приходи от данъци, от тами и възможност за по-големи субсидии за дете, независимо в частно или държавно училище, водещи до по-добро частно и държавно образование.

Така че в крайна сметка, просто не мога да се съглася, че качественото на образованието трябва да е по-ниско, просто, за да защитим държавните училища...

Коментар

Филипе,извинявай ама не мога да схвана тезата ти.Щом си съгласен държавата да дава същите пари(нашите пари) и на частните училища,какво те бъркат исканите от тях такси.Това ми звучи малко като лафа "Не искам на мене да ми е добре,а на...".
                        Не виждам и какви притеснения имаш-учениците няма да се увеличат като бройка,а тези които имат възможностите да учат в частни училища ще са си пак толкова.
                        От друга страна,се създава възможност за конкуренция на държавните училища с евентуално сваляне на таксите в частните.Дори е възможно да има и безплатни частни училища,разчитащи единствено и само на държавната субсидия и по-гъвкавото си и независимо управление(въпреки че субсидията вероятно е недостатъчна за това,поне в сегашния и размер).
                        Не виждам и какво против имаш,ако някой успее да направи пари от образованието,когато нещата са ясно регламентирани.Частното училище ще печели,ако дава качествено образование,а ако не го прави ще фалира.А ако има все пак някое изключение,то ще е именно изключение и няма да води до големи загуби.
                        И аргумента,че ще се дават пари на богатите,не е много основателен-парите ще се дават "на калпак"(и ще зависят от качеството на преподаването и таксите за обучение,макар и косвено,а не с написан регламент) и това е справедливо.В крайна сметка задължително ли е,да си непременно богат,за да имаш частно училище?
                        Според мен така се създава възможност,за кадърни и предприемчиви хора,да развиват бизнес като конкурират държавното образование.
                        Ползата от последното ще е и за тях и за обществото.Със стимулирането на частното образование,държавата иска да създаде конкурентна среда именно за вас учителите.Така стачките за вдигане на заплатите ще си останат в миналото-ако учителите искат пари и са достатъчно кадърни,ще имат още една възможност да си ги изкарат(то я имат и сега,но ако частните училища са сравними по брой с държавните,ще е съвсем друго)-т.е. ще има вътрешен пазар на труда и в тази област-преподаването.
                        Минусът на тази система е,че на най-бедните,ще им се преподава най-некъдърно,но пък безплатно(говоря хипотетично и като цяло).
                        Да,ще има класово разделение но то е неизбежно.В крайна сметка в тоя свят трябват най-различнообразовани хора.Трябва някой да мете улицата или да работи друга работа за нискоквалифицирани кадри. Все пак за да не се пропусне някой самороден талант,с големи възможности и амбиций,може да се направи нещо като опрощаване на таксите за най-добрите ученици от социално слаби семейства(то нали има подобни програми под формата на стипендий).

Да се върна на въпроса - Защо трябва държавата да плаща за частни училища при положение че има достатъчно добри държавни такива , които западат само защото няма пари за тях ?
                        Защото и в тях учат деца на български данъкоплатци.

P.S.Писали сме едновременно с Тодор (Zaarin),та може някои неща да се припокриват,защото споделям мнението му по въпроса.
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Тодор - "разковничето" се получава поради това, че частното ще му бъде ударено рамо и ще стане по-добро, а не защото държавното е непременно по-лошо. Практиката с университетите показва, че държавното може да е много по-добро от частното. Само, че трябва да му се даде шанс. Когато средата е нелоялна - държавното постепенно запада и умира, защото другото по условие става по-добро и държавното няма как да го достигне. Не защото е по-лошо по дизайн, а защото зад другото стои лоби, което го подкрепя. Това беше "разковничето", което ти откри. Четеш коментарите ми тенденциозно. Дискусията стана "развален грамофон".

cecoa1 - отговорил съм на въпроса "какво ме бърка". Няма да го правя пак. И не ме бърка мен - бърка го целия народ. Не сте прочели темата, а само хващате един два коментара.

Коментар

Тодор - "разковничето" се получава поради това, че частното ще му бъде ударено рамо и ще стане по-добро, а не защото държавното е непременно по-лошо. Практиката с университетите показва, че държавното може да е много по-добро от частното въпреки недоимъка. Но когато средата е нелоялна - държавното постепенно запада и умира. Това беше "разковничето", което ти откри. Четеш коментарите ми тенденциозно. Дискусията стана "развален грамофон".
                            Фипипе! До кога ще въртим палачинката?
                            Нещата са повече от ясни.
                            Плащаме данъци и срещу това всички деца трябва да се учат.
                            Дори и на тези които не плащат данъци.
                            И на тези които не ги плащат в необходимия размер.
                            Какво против имаш това, за всеки който се учи, държавата(нашите данъци) да дава някаква сума на училището в което учи?
                            Било то държавно, общинско, частно или европейско?
                            Нали сме в ЕС?
                            П.С. Лично НЕ СЪМ заинтересован.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Какво против имаш това, за всеки който се учи, държавата(нашите данъци) да дава някаква сума на училището в което учи?
                              Никакъв проблем нямам. Просто искам това да стане справедливо:

А. И на държавни и на частни се дава възможност да събират допълнителна такса

Б. На никой не му се дава да събира такса

Варианти В и Г с другите две комбинации не ме устройват - не са честни.

Коментар

Никакъв проблем нямам. Просто искам това да стане справедливо:

А. И на държавни и на частни се дава възможност да събират допълнителна такса

Б. На никой не му се дава да събира такса

Варианти В и Г с другите две комбинации не ме устройват - не са честни.
                                Аз съм за т. А.
                                Ако искаш пусни нова тема, че тази се позатлачи.
                                П.С.
                                Държавните са много малко. Основно по изкуствата. Около 10 на брой в страната.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X