Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Субсидия за частни училища - дискусия за и против

А не сте ли се замисляли, че ако частните училища бъдат субсидирани и станат по-конкурентни може би ще разширят приема на ученици и ще наемат повече учители на по-привлекателни за тях условия? Правили ли сте проучване какъв ще е ефекта от този аспект на проблема?
    И като не ви се живее в ТАЗИ ДЪРЖАВА защо ни занимавате с идеите си? Аз съм останал тук съзнателно, защото искам тя да стане по-добро място. Но никога не съм и имал идеята, че ще е лесно.

Около 1 милион човека от моето поколение я напуснаха. Боли ме за това и се чувствам като герой от книга на Хемингуей. И се радвам, че в последните 5-6 години нещата започнаха бавно бавно да си идват на мястото.

Между другото - голяма част от тези, които останаха тук, и които се насочиха към кариера в образованието, все още не могат да си намерят мястото. Защото заради кривотата на системата - УЧИТЕЛ и УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ в 80-90% от случаите са династични професии с пожизнено заемани постове.

Коментар

По мой наблюдения - така наречените "държавни" училища в голямата ви част са си напълно частни начинания - директорчетата на така наречените "елитни гимазий" са си завъртяли доста печеливш сив бизнес една проверка да им се направи и ще стане масова сеч.

Иначе ако се полагат по 1300 лева за обучение на ученик то не виждам причина те да не се дават и на частни училища проблемът е че тия 1300 лева по скоро са на "хартия" те се полагат ама вие които имате деца мислите ли че 1300 лева се отделят за вашето дете за обучение.
      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
        ама вие които имате деца мислите ли че 1300 лева се отделят за вашето дете за обучение.
        А Вие мислите ли пък, че на държавата тая субсидия ще и е първа грижа и ще им ги плаща редовно, без закъснение?
        Ако тази субсидия се реализира изобщо - това ще е глътка въздух, но изобщо не мисля че в дългосрочен план училищата ще си намалят таксите.
        Сигурно в началото, докато не видят на какво са седнали. Като се размърдат малко всичко ще им стане ясно и пак ще вдигнат таксите, но два-три пъти годишно ще получават едни допълнителни пари, които могат да се използват по предназначение...
        И най хубавото е, че всички знаем, че ги получават и че тези пари са наши...

Коментар

Аз даже съм сигурен че няма да ги плаща редовно ако ги плаща вобще.
          When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
            А не сте ли се замисляли, че ако частните училища бъдат субсидирани и станат по-конкурентни може би ще разширят приема на ученици и ще наемат повече учители на по-привлекателни за тях условия? Правили ли сте проучване какъв ще е ефекта от този аспект на проблема?
            И като не ви се живее в ТАЗИ ДЪРЖАВА защо ни занимавате с идеите си? Аз съм останал тук съзнателно, защото искам тя да стане по-добро място. Но никога не съм и имал идеята, че ще е лесно.

Около 1 милион човека от моето поколение я напуснаха. Боли ме за това и се чувствам като герой от книга на Хемингуей. И се радвам, че в последните 5-6 години нещата започнаха бавно бавно да си идват на мястото.
            Аз силно искам частните, общинските и държавните училища да си разпределят пазара всеки на по 1/3 и още повече - във всеки регион да има поне по едно от даден вид. Естествено това е утопия, но защо да не се стремим натам? Именно тогава по естествен път ще се отсеят тези категории, за които говоря. Именно тогава съответната администрация ще влезе в пряка конкуренция с другите две и ще се бори за по-висока категория и съответно повече пари.

И пак на старата песен... Все пак при такава конкуренция всичко трябва да е честно и критериите да са едни и същи. Не трябва да има привилигировани, т.е. училища с повече права от други. Тогава и децата ще имат равни права. И за разлика от сега - ще имат и право на избор...

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
            Между другото - голяма част от тези, които останаха тук, и които се насочиха към кариера в образованието, все още не могат да си намерят мястото. Защото заради кривотата на системата - УЧИТЕЛ и УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ в 80-90% от случаите са династични професии с пожизнено заемани постове.
            Постовете са пожизнено заемани, заради огромното текучество на кадри. Ако имаше кандидати, то уверявам те, че некадърните преподаватели щяха да изчезнат от системата моментално. Сега просто няма как да стане.

Коментар

Уважаеми съфорумци, управлението на образованието е един от най-сложните социални процеси, и неговото финансиране е една малка част от това. Винаги финасирането му е почивало на две основни положения : законосъобразност на база приети нормативни документи и целесъобразност - отчитайки реалностите и спецификите на регион, град село и т.н. В момента, а аз не виждам и как в едно близко бъдеще, държавата ще може да отговаря на все по-вече нарастващата необходимост от средства за образование. Тогава, целесъобразно е държавата да даде, което по закон е опоределено като "издръжка" - стига с тая субсидия, за всички ученици, независимо къде учат. Необходимото и достатъчно условие за това е, че учат. За качество и критерии да говорим в друга тема. А, за авторитет и достойнство на едно училище може да се съди, след като се изучат няколко поколения в него.
              Ясно е, че всяко начало е трудно, и с хубаво и лошо. И ако, държавата иска да и си намали образователното бреме с времето, трябва да стимулира частното образование.
              А, сега за субсидията - тогава, когато държавата даде всички необходими средства, определени по норматибна уредба, за издръжка на ученик в дадено частно училище, такава кавато е и в държавните/общинските училища, но реши, че може по някакъв друг ред, още нещо да додаде към частните - то това вече е целева субсидия.

Коментар

• От: Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Може ли и аз да се включа в дискусията, макар и късно?

1. В България важи правилото : скъпото е по-качествено от евтиното, да не говорим безплатното. А всеки родител иска най-доброто за детето си. В тези частни училища не учат само синчетата на богаташите, повярвайте ми. Детето ми е прието в такова училище. Много са настръхналите писачи по-горе, и предполагам повечето не са наясно с такси и суми. Ако разхвърлиш таксата на части за всеки месец, може би някои ще се окаже, че някои от нас харчат повече пари за цигарки и алкохол например.

2. В Колежа ни беше обяснено, че дискутираната тема ще си остане такава още дъъъъъъълго време. Държавата няма пари, това е! Ако приемат субсидирането на частните училища, таксата ще бъде намалена с дадената сума от държавата, тези 1300лв. за година. Тогава много повече деца и родители ще имат право на избор. Съответно за хората е добре да имат избор, но за бюрократичната система - твърдо не.

Коментар

Държавата очевидно има пари - харчат се целево.

За училищата се получава друго - примерно, ако аз мога да ремонтирам тоалетната за 10 000 лв. и дам оферта ще ми откажат. Ще направят конкурс. На конкурса ще бъдат поканени за участие определени фирми. Най-добрата цена ще бъде 50 000 лв. От тук има два варианта - първи вариант е да намерят тези 50 000, да платят на фирмата 20 000, останалите да се разпределят по хората, от които зависи решението. Втория вариант е да кажат, че няма толкова много пари за ремонта и тоалетната да остане неремонтирана. При този вариант идва ред на училищното настоятелство. То събира по 100 лв. от всяко семейство на учениците и срещу 10 000 лв. ремонтира тоалетната. Общината е спестила парите, а нуждата от ремонт е отпаднала.

И така до следващата нужда...

Би трябвало на всички да е станало ясно вече, че отпускане на пари от държавата безкористно НЕ СЕ СЛУЧВА! Скептично съм настроен и към финансирането на частните училища. Ще им отпуснат едни пари, те ще получат половината и пак останалото ще си го платим ние. Не, мерси!
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                  СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Колеги стига сте говорили ,че няма пари.
                    Пари в държават има, но те се дават само по списък. Не сте ли чували за програмата "Лоялни към Партията".

Коментар

Ами да си направим една партия тогава, като знаем как става. Има ли от вас хора със здрави нерви и да умеят да приказват, пък нищо да не казват? Аз съм нова, не ви познавам много добре, но ми харесва начина, по-който се дискутират наболели проблеми, и ще ви подкрепя! Пък после искам едно конкурсче да ми отпуснете, става ли?

Коментар

Преди 10 ноември Партията беше БКП сега е ГЕРБ.Няма нужда да я правиш.

Коментар

• Този влак сме го изтървали, колега. Когато родих, държавата нямаше пари да ми плати еднократната помощ за здравородено дете. Сега тези 1300 лева отново не мога да ги ползвам.Редовен данъкоплатец съм и подлежа на данъчни проверки почти всеки месец. Да сме живи и здрави и да пием по една студена ....

Най-правилно е всяко училище, независимо дали частно или държавно да предоставя определен от държавата пакет образователни услуги и срещу това да получава съответна субсидия от държавата примерно чрез ваучери. Извън това училищата трябва да имат право да предоставят допълнителни услуги - извънкласни мероприятия, курсове, индивидуална работа с ученици, занималня, храна и т.н. срещу съответно заплащане.
                          Последно редактирано от Goblin; 15-07-10, 18:38.

Коментар

Мъра - преподавал съм по един срок и в държавно и в що годе "елитно" частно училище. Положението не само за нивото, но и начина на обучение в частното за мен беше потресаващо. Единствената цел на директорите беше "родителите и децата да са доволни". Сещай се при какви условия децата са напълно доволни. Жокер - най-вече като не учат въобще. На всички останали напъни за вършене на работа се гледаше с лошо око. А когато децата се оплачат, че "учат някакви сухарски глупости" (все едно математиката някога е била фолк забавление?) - провежда се разговор, в който биваш убеден, че трябва учебната ти програма да е "по-разнообразна и по-близка до духа и културата на тийнейджърите". И подобни

В държавното доста западнало квартално училище просто на никой не му пукаше за някои конкретни учебно-образователни проблеми. Хората бяха вдигнали ръце и бяха оставили нещата на саморегулация.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                              Мъра - преподавал съм по един срок и в държавно и в що годе "елитно" частно училище. Положението не само за нивото, но и начина на обучение в частното за мен беше потресаващо. Единствената цел на директорите беше "родителите и децата да са доволни". Сещай се при какви условия децата са напълно доволни. Жокер - най-вече като не учат въобще. На всички останали напъни за вършене на работа се гледаше с лошо око. А когато децата се оплачат, че "учат някакви сухарски глупости" (все едно математиката някога е била фолк забавление?) - провежда се разговор, в който биваш убеден, че трябва учебната ти програма да е "по-разнообразна и по-близка до духа и културата на тийнейджърите". И подобни

В държавното доста западнало квартално училище просто на никой не му пукаше за някои конкретни учебно-образователни проблеми. Хората бяха вдигнали ръце и бяха оставили нещата на саморегулация.
                              Бях се зарекъл, да не пиша в теми с Ваше участие, ама пусто...
                              Виж къде в класациите е хамериканския колеж и колко струва обучението там. Без субсидии. И повече от логично е субсидията да е за ученика, а не за училището, каквото и да е то.

Коментар

Подкрепям те, напълно. Резултатите говорят сами.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X