Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
    Интересно ми е какви аргументи има автора на темата точно по този въпрос. Имат ли равни права всички български деца или не?
    В момента да. Има два вида училища - държавни безплатни и частни платени. Те обслужват различни пазарни ниши и не са в пряка конкуренция.

При приемане на закона във вида, в който го изказаха по телевизията НЕ, няма да са с равни права.

При приемане на закона адекватно - да, отново ще са с равни права.

Аз също съм ЗА пряка конкуренция между държавните и частните училища. Само, че да не се дефинира "свирен мач" предварително. Нека конкуренцията се дефинира без да има предварителен победител - бъдещ нов монополист. Защото ако от един монопол (държавен) отидем в друг (частен) - операцията е напълно безсмислена.

Коментар

Конкуренцията между училищата си е техен проблем.
      И честно казано - много повече ме интересува дали има единии критерии за оценка на ДЪРЖАВНИТЕ училища, отколкото дали те са на еднакво поставени с частните НА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПАЗАР.
      Освен таксите - има и други начини за финансиране на образованието - има донорски програми, има неправителствени организации, има родителски настоятелства, има общински съвети - ако има предприемчиви учители и директори разпознали в образованието своето призвание - пари ще се намерят.

Проблема със субсидията е за правата на децата и достъпа им до образование, и това е политическия аргумент, с който може да се прокара, както добро и справедливо решение за преразпредение на данъчни приходи, така също и субективно облагодетелстващо решение.
      Обаче докато не се види проектозакон - не може нищо да се каже - и спора по принцип е безсмислен...

Това което е ясно е, че очевидно в момента идеята е по-скоро неприемлива, отколкото приемлива ... и няма да се реализира на този етап нито по добър нито по лош начин ...

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        В момента да. Има два вида училища - държавни безплатни и частни платени. Те обслужват различни пазарни ниши и не са в пряка конкуренция.

При приемане на закона във вида, в който го изказаха по телевизията НЕ, няма да са с равни права.

При приемане на закона адекватно - да, отново ще са с равни права.

Аз също съм ЗА пряка конкуренция между държавните и частните училища. Само, че да не се дефинира "свирен мач" предварително. Нека конкуренцията се дефинира без да има предварителен победител - бъдещ нов монополист. Защото ако от един монопол (държавен) отидем в друг (частен) - операцията е напълно безсмислена.
        Напротив !
        В момента децата в България не са с равни права по отношение на държавната субсидия за образование ! Държавата субсидира децата в държавните училища, но не субсидира децата в частните училища. Факт ! А всички родители, и на едните, и на другите са данъкоплатци по презумпция.

Коментар

... Горе се изказаха доводи свързани с данъци и наем на помещения - те също могат да се покрият от субсидията, т.е. държавните училища като по-привилигировани ще получават малко по-малка субсидия. Въпросът е нещата много точно да се уравновесят;
          Така пък ще е съвсем зле. Държавните училища ще бъдат много ощетени. Бюджета е един, ако на някое часто училище му се поеме наема в центъра и т.н., то за държавните няма да остане нищо...
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
            Напротив !
            В момента децата в България не са с равни права по отношение на държавната субсидия за образование ! Държавата субсидира децата в държавните училища, но не субсидира децата в частните училища. Факт ! А всички родители, и на едните, и на другите са данъкоплатци по презумпция.
            Държавата не е спряла никой от това да си прати детето в държавно училище. Свободни места има за всички. Това, че някой не си ползва правото не значи, че той го няма!

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Така пък ще е съвсем зле. Държавните училища ще бъдат много ощетени. Бюджета е един, ако на някое часто училище му се поеме наема в центъра и т.н., то за държавните няма да остане нищо...
              "Въпросът е нещата много точно да се уравновесят"

Коментар

Направо се чудя, докога ще оплакваме(те), нероден Петко?

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                  Конкуренцията между училищата си е техен проблем.
                  И на хората тогава да си е техен проблем конкуренцията, а? Отиваш да свършиш работа в общината, но брат Галев спечелил поръчката под носа ти за тройна на твоята цена. И се жалваш, но... конкуренция братче, какво да правиш? Никой не ти е виновен, че не си брат Галев, нали? Всичко си е честно и в реда на нещата - така е решила държавата, така е дала...

Горното естествено е казано с ирония. Щом има намесени държавни пари, то не може конкуренцията да "си е техен проблем". Щом държавата дава пари, то конкуренцията става проблем на цялото общество, а не на едно или друго училище. В интерес на обществото е да има както добри държавни, така и добри частни училища.

И най-вече - държавата веднъж за винаги трябва да спре да дава пари "на бройка ученик". Тя трябва да дава пари за постигнати резултати адаптирани към социалната група, която се обучава в дадения регион. Това естествено е съвсем друга тема.

Коментар

[.

И най-вече - държавата веднъж за винаги трябва да спре да дава пари "на бройка ученик". Тя трябва да дава пари за постигнати резултати адаптирани към социалната група, която се обучава в дадения регион. Това естествено е съвсем друга тема.[/QUOTE]

Вярно, че е друга тема, ама кой ли ще ги "адаптира" резултатите по региони.
                    За Родопите е ясно. А за другите?
                    Каква е социалната група в София или София-област?
                    Или по квартали?
                    Или по блокове?
                    Или по това дали сме мургави или не.
                    Отивате в крайности, според мен.

Коментар

• До: Субсидия за частни училища - дискусия за и против

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Вярно, че е друга тема, ама кой ли ще ги "адаптира" резултатите по региони.
                      За Родопите е ясно. А за другите?
                      Каква е социалната група в София или София-област?
                      Или по квартали?
                      Или по блокове?
                      Или по това дали сме мургави или не.
                      Отивате в крайности, според мен.
                      Този, който има акъл и е избран за това. Класифициране на категории училища по текущи резултати ще даде и база за очаквани резултати в бъдеще. Прескачаш от по-ниска в по-висока категория - печелиш бонус. Падаш от по-висока в по-ниска - губиш. Децата ти печелят олимпиада - позлатен си. Децата ти не ходят на училище - няма смисъл от теб... И така нататък и така нататък и така нататък...

Трудно е... Ама в този живот хубавите неща не стават лесно. А на нас ни е най-лесно да не ни е трудно...

Коментар

Този, който има акъл и е избран за това. Класифициране на категории училища по текущи резултати ще даде и база за очаквани резултати в бъдеще. Прескачаш от по-ниска в по-висока категория - печелиш бонус. Падаш от по-висока в по-ниска - губиш. Децата ти печелят олимпиада - позлатен си. Децата ти не ходят на училище - няма смисъл от теб... И така нататък и така нататък и така нататък...

Трудно е... Ама в този живот хубавите неща не стават лесно. А на нас ни е най-лесно да не ни е трудно...
                        Ще си замълча, че не искам да ме къпят.

Коментар

Децата ти печелят олимпиада - позлатен си. Децата ти не ходят на училище - няма смисъл от теб... И така нататък и така нататък и така нататък...
                          Първото хубаво, но второто... Слаби резултати, намалява субсидията, накрая те затварят... Опа... това обаче се оказва, че е единственото училище в радиус от 30 километра... Какво правим? Ако го затворим, нарушаваме конституционното право за образование. Ако му намалим драстично субсидиите спрямо другите, обричаме целия район на упадък...
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

И на хората тогава да си е техен проблем конкуренцията, а?
                            Тя си е тяхна работа - факт. И не е новост за никой пълнолетен...
                            За казуса с тройно надписаната цена си има прокуратура и сметна палата, а какво правят те по въпроса е друга работа ...
                            Ако искаш да имаш право на свободна конкуренция с братя Галеви - свободен си да пуснеш жалба срещу тях, нали?... С име, адрес, ЕГН и т.н. ... Не очаквай друг да ти реши проблема.

Щом има намесени държавни пари, то не може конкуренцията да "си е техен проблем". Щом държавата дава пари, то конкуренцията става проблем на цялото общество, а не на едно или друго училище. В интерес на обществото е да има както добри държавни, така и добри частни училища.
                            Е те тука е точката по която има разминаване на езика.
                            Идеята на това НЕРЕАЛИЗИРАНО НАМЕРЕНИЕ, не беше да урежда конкуренцията между училищата, а да даде равни права на децата.
                            Не бъркай правата на децата с глада на учителите...

И най-вече - държавата веднъж за винаги трябва да спре да дава пари "на бройка ученик".
                            Защо бе джанъм - държавните училища като нямат ученици - не могат ли да положат усилие да привлекат такива. Аз помня как в едно друго време началните учители идваха на крака в домовете на децата от предучилищна възраст за да ги врънкат да се запишат тук или там...
                            В това какво лошо има - или им е под достойнството да правят мили очи на родителите на тия сополанковци дето ще им тровят нервите...
                            Ами пък като нямат необходимия брой ученици - да си съкратят персонала - да не би да са защитени от това, което става в други сектори? Вече сме държава без местожителство и с право да се купува МПС без ред - няма нужда от учители в един град, търсиш място, където има нужда от такива. Ама ти искаш в София щот тук си свикнал, и да живееш в Лозенец, пък и да имаш дълга лятна отпуска. Е, добре дошли на планетата земя...

Сърбина е казал: Ако сакаш с ним да радиш, не мора сама да га йеб..ш, мора и мало да му лижеш газот.
                            Важи за всички области от човешкото битие, включително и за държавните училища.

Частните от друга страна - имат обратния проблем - от твърде много угодисване на спонсорите - качеството на образованието там понякога пада - и това всички ние го разбираме.
                            И какво да направим - да осъдим добре възпитаните децата в частните училища да станат заложници на 1-2 мутри, които имат желание да си плащат, за да може разхайтеният им калпазанин да не бъде изключен. В крайна сметка парите са си пари - нали, а всяко училище има нужда от тях - независимо дали е държавно или частно ?

Тя трябва да дава пари за постигнати резултати адаптирани към социалната група, която се обучава в дадения регион. Това естествено е съвсем друга тема.
                            Това приятелю не можеш да го измериш, а според мен пари трябва да се дават срещу измерим резултат.

И повярвай ми - ДЪРЖАВАТА не е някой. Това сме всички ние, етажната собственост на тези 110 000 кв.км.
                            Домсъвета на тази етажна собственост трябва да се съобразява с волеизявлението на живущите и да събира пари за ремонт, не защото съседа от третия етаж може да ремонтира и сега му трябват пари, а защото има нещо счупено. Чистачката не чисти -сменяме я. Поискали повече пари за асансьор - поверяваме другите оферти как са - да навсякъде има повишение, доволни ли сме от работата им - да - ОК тогава - да даваме парите.

Аз скоро ще имам ученик. Ужасен съм от това което ми предстои като избор. Не знам дали ти имаш деца и още по-малко пък знам как разбла, че в държавните училища има места колкото искаш. В тия дето аз съм ги харесал няма и не съм ги избирал по близост.
                            Ако, получавайки държавна субсидия, в частното училище могат да станат малко по-независими от спонсорството на родителите на хаймани, които изобщо не са за училище - аз приветствам идеята да им се дава субсидия.
                            И още повече поддържам започнатото от Даниел Вълчев, защото бройката ученици е единствения критерий, по които можеш да отличиш доброто от калпавото училище...

Коментар

Този, който има акъл и е избран за това.
                              И кой според тебе е тоя бе и на него да му е..а май...та!
                              И кой го избра? И той как ти доказа, че има акъл, повече от другите.
                              И откъде на къде той ще ми харчи парите по начин, който не ми харесва. Що си не харчи свойте...

Между другото - болшинството българи са избрали ГЕРБ за добро или лошо. ГЕРБ си е избрал Министър на Образованието и неговата квалификация е била оценена и одобрена от избрания от народа парламент. Министъра дава предложение да се субсидират частните училища и да се запази принципа субсидия на брой ученици. Вие протестирате срущу решението на
                              Този, който има акъл и е избран за това.
                              Не ви ли омръзна да си противоречите? Извън този форум - има ли и други случаи да се карате със себе си ?

Коментар

Нарушаването на конкурентната среда между училищата ще навреди пряко на правата на децата. Това е. Вие не го разбирате - това ще бъде ваш проблем. За съжаление най-вероятно и мой. Въпреки, че с всеки изминал ден все по-малко ми се живее в тази държава при такъв... хайде да не казвам, че ще има обидени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X