Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Аз не съм получил достоверни отговори на въпросите, които зададах по-горе. Те нямат за цел да се заяждам, а просто ми беше интересно дали някой знае повече факти по темата.
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      Хъм... Да не би Спартак да е имал няколко паспорта, с които да се придвижва свободно из Римската империя? Или постоянно е излизал свободно извън рамките й и се е връщал обратно, за да организира бунта? Да не би да са го залавяли и пускали поради липса на доказателства? Какво образование е придобил по време на живота си като роб (боя с меч не се брои)?

...
      Ха ! Тодоре , тако описано от теб , от всичко личи че Спартак е живял при социализма !
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
        Аз не съм получил достоверни отговори на въпросите, които зададах по-горе. Те нямат за цел да се заяждам, а просто ми беше интересно дали някой знае повече факти по темата.
        След като писах за Мандрица, прочетох това http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%...B8%D1%86%D0%B0 за албанците в България от онова време. Малко се разминава с това, което съм чувал но... то е неизбежно. Изкарах известно време в това село и от разказите на хората там смятам, че албанците са били християни, преди да ги нагази османската империя. Факти не знам, само преразкази

Коментар

Тъйййй. Понеже Ясен определи темата като "дневна" , вече притъмня и тук вече влизат вампирите . Аз бързам да дам едно мнение преди да се преместиме в механата и да удавиме мъката във вино :
          Съжалявам , ама май много хора са бягали от час по история . По-младите не са и задължени да влизат де , а пък по-старите като мен май са забравили някои факти :
          1. "Присъствието" в България се смята трайно от 1396 г. Малко повече от век , преди Колумб да открие Америка . През този век как да се сравняваме с афроамериканци ?! Че то още не е имало такива !
          2. Османската империя е присъствала по нашите земи в продължение на 500 години . Вече тук ми донесоха вода от 10 кладенеца за следното :
          - българите са били поданици на Османската империя , а нашите борци за национално освобождение - по съвременните понятия са били чиста проба терористи.
          - на наказание са подлежали единствено българите , които са нарушавали Закона - данъци , повинности и т.н. , а иначе са имали права като всички поданници на падишаха .
          До тук добре . Сега обаче ще спомена няколко имена за 1 минута , които ми идват безразборно на акъла : Хендел , Бах , Бетовен , Моцарт , Галилео Галилей , Рене Декарт , Енрико Ферми , Едисон , Да Винчи ... да не продължавам ... това са все хора живели през вековете , когато ни е сме били поданици на Падишаха .
          Е , уважаеми съфорумници , щом българите през тези векове не са били потискани , а равноправни люде , айде посочете ми 10 имена на български учени - математици , физици .. или пък инженери , строители , ... или пък композитори или художници ?!
          Посочете ми и 10 имена на турски такива !
          Не случайно в един от постовете си констатирах , че от всички империи , Османската е най-вредната . А щом ние не сме могли да се развиваме като самостоятелна държава , най-точния термин според меk е ТУРСКИ ДЕСПОТИЗЪМ ......
          Ето и една справка в речника за чужди думи : "Деспотизъм - Жестоко самовластно управление , потисничество."
          "Деспотичен - Който е присъщ на деспот и на неговото самовластно управление ;тираничен"
          Последно редактирано от Vlado_Ts; 17-02-10, 18:57.
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            Т...ТУРСКИ ДЕСПОТИЗЪМ ......
            Ето и една справка в речника за чужди думи : "Деспотизъм - Жестоко самовластно управление , потисничество."
            "Деспотичен - Който е присъщ на деспот и на неговото самовластно управление ;тираничен"
            Бива, добре казано.
            Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
            Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

.....
              Добре, това е за миналото
              За бъдещето е по-важно защо се е случило
              Иначе ще продължим да си търсим причини и други виновни

Коментар

Съжалявам , ама май много хора са бягали от час по история .
                Сам не знаеш колко си прав

Сега обаче ще спомена няколко имена за 1 минута , които ми идват безразборно на акъла : Хендел , Бах , Бетовен , Моцарт , Галилео Галилей , Рене Декарт , Енрико Ферми , Едисон , Да Винчи ... да не продължавам ... това са все хора живели през вековете , когато ни е сме били поданици на Падишаха .
                Е , уважаеми съфорумници , щом българите през тези векове не са били потискани , а равноправни люде , айде посочете ми 10 имена на български учени - математици , физици .. или пък инженери , строители , ... или пък композитори или художници ?!
                Също толкова безразборно, без претенции за изчерпателност - Майстор Колю Фичето, Паисий Хилендарски, Захари Зограф, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Тома Вишанов... не ги докарах до десет, ама ти твоите си ги събирал от цяла Европа (че и от Щатите си закачил) ....

Че сме били второ качество поданници (нещо като днешните "римляни") - това е ясно. Ама що трябва зорлем да се изкарваме безправни добитъци, че чак и да се гордеем с това - не ми е много ясно.

А да не забравяме че покрай всичкото хубаво сме изпуснали и някои не чак толкова хубави събития вихрили се из цивилизованана Европа, горе долу по същото време. Като деянията на тази светла личност например...
                Последно редактирано от windwarrior; 17-02-10, 19:16.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Не мислех да се включвам в тази тема, но не мога да изтърпя.
                  Моля някой да обясни как така, след като народът ни не е бил в толкова тежко положение, че и даже с мерак си е давал децата за еничари-се стига до Паисий, Раковски, Панайот Хитов Хаджи Димитър, Караджата Ботев, Левски, Бенковски, Панайот Волов, Захари Стоянов и т.н. От много хубав живот ли са породени въстанията и бунтовете на Българите спрямо империята?
                  А сравнението между сегашните и тогавашните данъци не е коректно, защото днес плащаме данъци на нашата си държава. Добра, лоша-каквато такава, но наша! А тогава са плащали данъка на чуждата държава, мисля никой няма да оспори, че никой българин тогава не е приемал османската империя като "своята държава"

И накрая-Когато България е била завладяна от турците поне са се водили битки, и за запазването на Българското царство са мрели Български воиници. Сега сме на път да се дадем сами обратно, без битки, даже с усмивки.
                  Отивам за вазелин...
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Че народа не е пляскал с ръце от щастие е ясно. Доколкото аз схващам темата спора е дали сме били роби или не.

Апропо, по времето когато сме завладени от Отоманската империя, България като такава.... няма. Има си три съвсем отделни държави - Видинско царство, Търновско царство и Добруджанско деспотство. Като горните държави нерядко се поступват по между си, често с помоща и на турски наемни дружини. Може и да звучи парадоксално, но ако не ни бяха завлядяли Турците, сега можеше да има и няколко Българии. Щото тогавашните големци са били доста заети да се ритат взаимно по кокалчетата. До степен, че да се признаят за васали на султана и Иван Шишман да ожени сестра си за Мурад Първи.

Коментар

Били сме разделени на три-вярно, но тогава много от днешните водещи европейски държави са били също разпокъсани, което не им пречи на по-късен етап да се обединят и да вървят напред в развитието си. Нещо което и ние сме щели да направим може би, ако не сме попаднали под турска власт. А по това време сме били немаловажен фактор в европейската политика. Уверен съм, че днес щяхме да сме много по-развита държава, а и общество, ако тези 500 години сме се развивали самостоятелно.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ами всички изброени с изключение може би на Захари Стоянов са по днешните стандарти "средна класа" или над нея.По голяма част от народа през онези години наистина се замогва благодарение на работливостта си и възможността за търговия на огромен пазар какъвто е Османската империя.Според вас къщите в Копривщица дали е възможно да бъдат построени от гладни въшливи "роби".Истина е също така обаче,че ако не си някой тежък чорбаджия-първа дружка с валията и каймакамина,може по всяко едно време някой по-ербап османлия да те пребие,изнасили или убие-често дори без причина.А за такива неща не трябва да се ровим чак толкова назад-трябва да си спомним "мутренските" години само и ще видим,че май разлика няма.Е тогава защо не си изтипосаме и "мутренско робство" имаме всички основания за това,че даже и народа беше наистина гладен тогава. Е да ако се бяхме освободили 200 години по-рано щеше да е супер,тогава не само щяхме да сме на равно с другита ами и бая по-напред от тях.Както обаче знаем от живота-всеки с късмета си.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                          Сам не знаеш колко си прав

Също толкова безразборно, без претенции за изчерпателност - Майстор Колю Фичето, Паисий Хилендарски, Захари Зограф, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Тома Вишанов... не ги докарах до десет, ама ти твоите си ги събирал от цяла Европа (че и от Щатите си закачил) ....

...
                          Моите уважения към споменатите българи . Но аз успях да цитирам горните без да се замислям . Ти питай един средно интелигентен европеец (избягвам американците) дали ще изброи имената на споменатите от теб българи . И не защото не познават историята . Става въпрос за значимост на събития и личности и ти много добре разбираш за какво иде реч . Не извъртай нещата.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                            Добре, това е за миналото
                            За бъдещето е по-важно защо се е случило
                            Иначе ще продължим да си търсим причини и други виновни
                            Защо се е случило е доста обширна тема. Няма как да го вмъкнем тук . Лично мое мнение обаче е , че сме могли да спрем османлиите . Заедно с Византия . В историята има документи по въпроса. Лично мое мнение също е , че ако ги бяхме спрели , сега щяхме да сме една от белите държави в Европа . И категорично нямаше да има ни септемврийско въстание , ни тоталитарен социализъм.

Коментар

Моите уважения към споменатите българи . Но аз успях да цитирам горните без да се замислям . Ти питай един средно интелигентен европеец (избягвам американците) дали ще изброи имената на споменатите от теб българи . И не защото не познават историята . Става въпрос за значимост на събития и личности и ти много добре разбираш за какво иде реч . Не извъртай нещата.
                              Не ги извъртам, аз също тези големи българи ги изброих по спомени от школната скамейка от преди 20 години. А колко още съм пропуснал.... Ако ще говорим за български учен, художник, инжинер и пр. от световна величина, т.е. от ранга на изброените от тебе , то май ние такъв нямаме и преди, и по време, че и след османското владичесто. Или поне аз не се сещам. Един Пенчо Славейков, но и той умира на път за церемонията на Нобелите...

Edit: Сетих се и за Джон Атанасов... с известни уговорки. Май с това се изчерпваме ?
                              Последно редактирано от windwarrior; 17-02-10, 19:58.

Коментар

Малко офтопик, ама колко имена на арабски учени знаете? А арабите дето са се занимавали с математика, медицина и астрономия доста преди в Европа да се сетят за тия работи. А колко китайски учени знаете? Дето са имали ракети, докато са се Европа са се замярали със стрели и брадви?
                                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X