Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Турско властване над нашите земи? Става ли като терминология?
    Властване или по-благозвучното владичество, както се спомена още в началото на темата, май биха били най-удачни.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      За "присъствие", че е неподходяща дума, май всички сме на едно мнение. Въпросът е, че без роби, няма как да има и робство и поробители. Та пак питам - ако имаше възможност, би ли се изправил очи в очи с прадядо си и да го наречеш роб в лицето?
      Без коментар !!!!!
      Задоволявам се , че не приемате " присъствие '' -злодействата по времето на " ТУРСКОТО РОБСТВО "

Коментар

За "присъствие", че е неподходяща дума, май всички сме на едно мнение. Въпросът е, че без роби, няма как да има и робство и поробители. Та пак питам - ако имаше възможност, би ли се изправил очи в очи с прадядо си и да го наречеш роб в лицето?
        В хода на дискусията, която следя подробно или поне се старя, у мен възникнаха следните въпроси:

Защо в думата робство се влага смисъла на робството в Америка и Древния Рим /не се сещам имаше ли в темата и други примери за робство/? Ами ако така са си представали робството?
        Дали нашите предци са разполагали с информацията, в какво се изразявало робството в Америка?
        Ами ако са се чувствали роби, тъй като вероятно не са могли да правят сравнения с робите в Америка? Или пък заради кланетата, които са ставали?

Как ли са се чувствали нашите предци преди Освобождението?
        И защо празнуваме Освобождение?
        От какво и кого сме се освободили?

В този ред на мисли въпросите могат да се увеличат. Но кой ще дава отговорите?

Коментар

Има речник. Погледни какво значи "роб" в съвременния български език.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Има речник. Погледни какво значи "роб" в съвременния български език.
            В съвременния език. Но въпросът е какво ли е означавало тази дума преди 150 години, 200 години, 500 години и т.н., нали?

Коментар

Думата робство на мен лично ми действа потискащо. Пък и период от 500 години е твърде дълъг, за да се класифицира еднозначно.
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
                В съвременния език. Но въпросът е какво ли е означавало тази дума преди 150 години, 200 години, 500 години и т.н., нали?
                Не не.
                Днес какво означава и ползването й в съчетанието "турско робство" дали е основателно. Мисля, че това се питаме тук.
                Да установим преди 500 години какво е означавала няма как и няма защо.
                2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от bate Emo 61 Преглед на мнение
                  Без коментар !!!!!
                  Задоволявам се , че не приемате " присъствие '' -злодействата по времето на " ТУРСКОТО РОБСТВО "
                  Аз обаче още не съм получил задоволителен отговор. Би ли се обърнал към прадядо си с обръщението "робе"? Задавам конкретен въпрос, очаквам конкретен отговор, а не разтягане на локуми.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                    Не не.
                    Днес какво означава и ползването й в съчетанието "турско робство" дали е основателно. Мисля, че това се питаме тук.
                    Тога не да видим кога за пръв път в исторически източници се споменава словосъчетанието турско робство. Едва ли се появява след 1945-та год.?

Със сигурност в "История Славянобългарска" Паисий Хилендарски използва думите робство и поробили.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                      Не не.
                      Означавала е абсолютно същото, което и сега. В Цариград е имало пазар за роби. Там са били продавани поданици на Османската империя (включително българи), които не са плащали данъци и т.н., военопленници от европейски, азиатски и африкански държави, както и негри докарвани от робските кервани от Африка. Всичко това са класически роби, като в Америка и Римската империя. Значението на думата е било повече от ясно.

Колкото до поетите, нека не забравяме, че те си служат основно с метафори и думите не трябва да се приемат напълно буквално. Хората със сигурност са се чуствали подтиснати, кой завоюван народ не е? Подтиснат - роб, чудесна метафора. Да се превърне обаче в действително положение има още много.

Коментар

Тога не да видим кога за пръв път в исторически източници се споменава словосъчетанието турско робство. Едва ли се появява след 1945-та год.?

Със сигурност в "История Славянобългарска" Паисий Хилендарски използва думите робство и поробили.
                        Колега аз не съм чел оригинала. Не знам как го е написал. Вероятно дедите ни преди 300 години са се чувствали роби. Но при сегашната терминология и поглед назад по-правилното е "турско владичество". За "присъствие" и дума не може да става. Те не са били туристи или на гости с визи
                        Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                        Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

• Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                          Колкото до поетите, нека не забравяме, че те си служат основно с метафори и думите не трябва да се приемат напълно буквално. Хората със сигурност са се чуствали подтиснати, кой завоюван народ не е? Подтиснат - роб, чудесна метафора. Да се превърне обаче в действително положение има още много.
                          Аз се старя да прилагам аргументи, макар и литературни. Очаквам някой друг да посочи и други исторически източници от онова време.

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                          Колега аз не съм чел оригинала. Не знам как го е написал. Вероятно дедите ни преди 300 години са се чувствали роби. Но при сегашната терминология и поглед назад по-правилното е "турско владичество". За "присъствие" и дума не може да става. Те не са били туристи или на гости с визи
                          Ами да се ползва думата от заглавието на романа на Иван Вазов - "Под игото".

Иго - дали не е по-приложима дума?
                          Последно редактирано от Тихомир; 17-02-10, 12:26.

Коментар

Аз се старя да прилагам аргументи, макар и литературни. Очаквам някой друг да посочи и други исторически източници от онова време.
                            Там е работата, че няколко човека извадихме една камара аргументи - за данъци, за собственост, за свободно придвижване, за издигане в обществото, за образование, за религия. Плюс такива за съществуването на истински роби, лишени от висичко това, с които може да се направи сравнение. Все сухи факти. Исторически. Докато поезията, дори написана като проза, както и самата проза впрочем, не са аргументи. Както казах, там се използват метафори, за да се подчертае дадено настроение или чуство. Напрактика обаче не може да става и дума за срвнение между примерно Васил Левски и роб-евнух пазещ харема.

Коментар

Добре, де. Има ли тук поне десет човека, които да заявят в прав текст, че биха нарекли прадядо си в очите роб? Или само ще си разтягаме локуми...
                              Последно редактирано от Goblin; 17-02-10, 16:52.

Коментар

Напрактика обаче не може да става и дума за срвнение между примерно Васил Левски и роб-евнух пазещ харема.
                                В продължение на Вашите доводи, би могло обаче да се направи сравнение между Васил Левски и Спартак от времето на Римската империя.

Всъщност защо е необходимо да пренебрегваме написаното от нашите автори от онова време? Така са го видяли, така са го почувствали, така са го написали и така са ни го завещали. Точка. Ние си имаме нашето време и все още бремето на ония 500 години. Който иска да пише за сега. И да го остави на поколенията след нас.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X