Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

@ Пламен Тенев

Пламене,освен как да го нарека : преданието,че Владислав е останал жив,има и още едно.То е за Хуниади.Преданието разказва,че е от кралски род,но е незаконен син на някойси/не се казва кой/ крал и БЪЛГАРКА.Кралят оставил на любимата си пръстена си и поръчал,когато детето порасне,да отиде и да намери баща си.Историята на момчето се разчула и когато Варненчик дошъл с кръстоносците,всички българи искали да служат под воеводството на Янко Маджарина,както го наричали.При това правело странно впечатление,че единствен Хуниади не се нуждаел от водач в българската земя - вървял уверено през нея,като че добре я познавал.Романтично...
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

.... няколко години по-късно пада Константинопол , с което се установява трайното "присъствие" на отоманците на Балканския полуостров . "Онези" държави частично си отдъхват , че инвазията няма да се разшири по- на запад от австрийските граници , Ватикана крои нови планове , а населението на Балканите е харизано . Такива неща като васали и автономия обаче за българите са непознати . А и никой не го е еня за това . Така че трудно ще се намерят летописи за вековете на безвремие. ... "хуманно отпуснатите " общини за които се говори в тази тема са през един мнооого по-късен етап . ... а за въпросния важат народните поговорки : " Преклонена глава сабя не я сече" и " Не би мирно седяло - не би чудо видяло" .... страшно е било ! Тогава е пречупен българина .
      ... от друга страна султанската власт си знае работата. От военна гледна точка крилатата фраза " камък върху камък от крепостите да не остане" е изпълнена . И то е ясно защо . Съпротивата (до колкото е останала ) е сломена с отрязани глави и удавена в кръв .
      .. имаше един въпрос в предните постове : "Що не са ни изклали всичките?" - ами могли са . Обаче : пак както както се каза : обози с аскерите няма . Стратегия на Империята е от завоюваните земи да се цица каквото може . В противен случай везирите трябва да запретнат ръкави и да сеят жито . Е няма как да стане . ...
      Е , дали сме били роби в буквалния смисъл ? Въпрос на интерпретация на самия термин . Стана въпрос за данъците . Убаво , ама НА КОЙ сме плащали данъци ?На нашия цар ? На чужда държава ! И при това никой не ни пита , ами ако не плащаш - на дръвника ! Е те това е разликата .

ПС И недейте да намесвате в темата нито възродителния процес , нито Турция след Кемал Мустафа . Тук не става въпрос и затова дали сме превъзмогнали възпитанието от 7-те години . С други думи дали сме великодушни филантропи в духа на европейските ценности , или сме готови да превъзмогнем несгодите от противопоставянето на политическите системи от времето на Студената война е друг въпрос . Впрочем защо и как Болшевиките проведоха Възродителния процес е интересна тема , най-малко поради свенливото и избягване през последните 20 години.
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 11-02-10, 20:45.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
        .... няколко години по-късно пада Константинопол , с което се установява трайното "присъствие" на отоманците на Балканския полуостров . "Онези" държави частично си отдъхват , че инвазията няма да се разшири по- на запад от австрийските граници , Ватикана крои нови планове , а населението на Балканите е харизано . Такива неща като васали и автономия обаче за българите са непознати . А и никой не го е еня за това . Така че трудно ще се намерят летописи за вековете на безвремие. ... "хуманно отпуснатите " общини за които се говори в тази тема са през един мнооого по-късен етап . ... а за въпросния важат народните поговорки : " Преклонена глава сабя не я сече" и " Не би мирно седяло - не би чудо видяло" .... страшно е било ! Тогава е пречупен българина .
        ... от друга страна султанската власт си знае работата. От военна гледна точка крилатата фраза " камък върху камък от крепостите да не остане" е изпълнена . И то е ясно защо . Съпротивата (до колкото е останала ) е сломена с отрязани глави и удавена в кръв .
        .. имаше един въпрос в предните постове : "Що не са ни изклали всичките?" - ами могли са . Обаче : пак както както се каза : обози с аскерите няма . Стратегия на Империята е от завоюваните земи да се цица каквото може . В противен случай везирите трябва да запретнат ръкави и да сеят жито . Е няма как да стане . ...
        Е , дали сме били роби в буквалния смисъл ? Въпрос на интерпретация на самия термин . Стана въпрос за данъците . Убаво , ама НА КОЙ сме плащали данъци ?На нашия цар ? На чужда държава ! И при това никой не ни пита , ами ако не плащаш - на дръвника ! Е те това е разликата .

ПС И недейте да намесвате в темата нито възродителния процес , нито Турция след Кемал Мустафа . Тук не става въпрос и затова дали сме превъзмогнали възпитанието от 7-те години . С други думи дали сме великодушни филантропи в духа на европейските ценности , или сме готови да превъзмогнем несгодите от противопоставянето на политическите системи от времето на Студената война е друг въпрос . Впрочем защо и как Болшевиките проведоха Възродителния процес е интересна тема , най-малко поради свенливото и избягване през последните 20 години.
        Това е....
        На още накого да не му е ясно какво е било?
        Тогавава и комунисти не е имало да манипулират ХОДА на историята.

Не е било присъствие...........само

И най-трагичното е, че процеса не е завършен -той продължава. Отвътре и от вън.
        Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
        0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
          И какво точно е провокативното във въпроса ?

...
          Ами това с 10-те разлики, заприлича ми на ония комиксчета със сбърканите картинки и ... само да намерим разликите. Разбираш ли (незнам как да се обърна към теб), не е толкова плоско. А и не искам да водя заядливи спорове.
          Притеснявам се да споделя за "възродителния" процес, но не бе възродителен, не бе и покръстване, не бе и преименуване.
          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
            Ами това с 10-те разлики, заприлича ми на ония комиксчета със сбърканите картинки и ... само да намерим разликите. Разбираш ли (незнам как да се обърна към теб), не е толкова плоско. А и не искам да водя заядливи спорове.
            Притеснявам се да споделя за "възродителния" процес, но не бе възродителен, не бе и покръстване, не бе и преименуване.

Беше опит да се върне България на българите, но неуспешен.
            Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
            0894328706

Коментар

Никола ми викай. Приятно ми е.
              Идеята ми беше - хумористичното в "10те разлики" настрана - не виждам провокация.

За останалото - мисля че почти всички присъстващи споделяме мнението че "Османско ПРИСЪСТВИЕ" е меко казано неправилен термин за ситуацията. Остава спора за дефиниране на "Робство" и разликата с "Владичество". В който термин "владичество" не виждам нищо положително, и не го виждам като опит за омаловажаване на нещата. Владичеството си е шибана работа.

Просто - отновно, както споделих по-горе - ежедневно срещам потомци на истински роби, и паралел просто не може да се направи, или ако може - изключително тънък. Това е.
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

За данъците викаш...
                Аз не знам какво щеше да стане по Симеоново време с главата на Ханко от село Осеня,ако същият беше отказал да плаща данъци на българския цар.Щото ако пък му се размине,примерът е заразителен и царят ще трябва дето викаш,сам да сади репички,ако иска по-така салатка.

За клането...
                То и това не е баш така.Османците не са клали когото срещнат.Било е доста по-целенасочено,ако съдим по съдбата на народите,победени преди нас.Първо за крепостите - прав си.Никой не е луд да оставя празни укрепления,щом няма да ги ползва.За да се напълнят утре с бунтовници ли ? За кланетата - първо са избити всички боляри,т.е. евентуалните обединителни фигури с някакви военни заложби и опит - цялата аристокрация.Второ - свещениците.Те ще пречат в налагането на "правата" вяра,хората им имат доверие и като нищо от духовни могат да се превърнат в светски водачи./Патриарх Евтимий - да се свети името му/.Всичко що е писмено и грамотно.И така нататък - не непременно в този ред.Така народът става наистина стадо ,сплашен е и лесен за управление.
                Ние просто сме исторически МаркоТотевци.Походът на Владислав е щял да успее - чиста случайност е,че еничарите успяват да го убият. Много малко са битките, в които има убит крал Иначе съдбата на България щеше да е друга.
                Разгромът на османците под Виена.Като казвам разгром,имам предвид точно това.Започва преследване,изритват ги от Сърбия и точно стигат до България - и идва есента.А рицарите в кал са слаби.Ами ако бяха на нашата граница през май ?
                Изобщо късметлии сме отвсякъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  Никола ми викай. Приятно ми е.
                  Идеята ми беше - хумористичното в "10те разлики" настрана - не виждам провокация.

...
                  Не искам да пиша за сърцевината на този въпрос. Това нали не ми се отнема личното право да не се съгласявам или изказвам мнение по повод нечий пост.

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ
                    ...Като преминали Дунав, завземайки всички крепости и подпомагани от българското население, войските минали покрай Търново и се насочили към Варна....
                    Край Горна Оряховица е имало една крепост- Раховец, през която както се говори се е измъкнал Шишман, бягайки от турците обсадили Търново. Та тази крепост е била запазена от турците и ползвана като стражева крепост до похода на Владислав. Именно неговите войски я разрушават. Така изчезва и подземният тунел от естествени и изкуствено прокопани пещери и галерии, който се явява аварийния изход на царското семейство при окупация на столицата Търново. За него се говори, че там е била тарапаната на българските царе. Последните следи от този тунел изчезват при голямото земетресение през 1913 г.

П.П. Дължината на този тунел се предполага, че е била по продължение на почти целия Дервент - около 10 км.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                      ...ако бяхме католическа държава /не че искам това,аз съм православен,кръстен/ първо : тая история с турското владичество нямаше да продължи и 100 години
                      Нека споменем бегло, че точно католическата църква и мощното и влияние върху делата в цяла Европа имат деен принос в разширяването на османската империя насам.

(това е един от многото удобни аргументи, когато майка ми намеква, че трябва да се покръстя - по възможност, католически, като нея )

Коментар

За данъците викаш...
                        Аз не знам какво щеше да стане по Симеоново време с главата на Ханко от село Осеня,ако същият беше отказал да плаща данъци на българския цар.Щото ако пък му се размине,примерът е заразителен и царят ще трябва дето викаш,сам да сади репички,ако иска по-така салатка.

За клането...
                        То и това не е баш така.Османците не са клали когото срещнат.Било е доста по-целенасочено,ако съдим по съдбата на народите,победени преди нас.Първо за крепостите - прав си.Никой не е луд да оставя празни укрепления,щом няма да ги ползва.За да се напълнят утре с бунтовници ли ? За кланетата - първо са избити всички боляри,т.е. евентуалните обединителни фигури с някакви военни заложби и опит - цялата аристокрация.Второ - свещениците.Те ще пречат в налагането на "правата" вяра,хората им имат доверие и като нищо от духовни могат да се превърнат в светски водачи./Патриарх Евтимий - да се свети името му/.Всичко що е писмено и грамотно.И така нататък - не непременно в този ред.Така народът става наистина стадо ,сплашен е и лесен за управление.
                        Ние просто сме исторически МаркоТотевци.Походът на Владислав е щял да успее - чиста случайност е,че еничарите успяват да го убият. Много малко са битките, в които има убит крал Иначе съдбата на България щеше да е друга.
                        Разгромът на османците под Виена.Като казвам разгром,имам предвид точно това.Започва преследване,изритват ги от Сърбия и точно стигат до България - и идва есента.А рицарите в кал са слаби.Ами ако бяха на нашата граница през май ?
                        Изобщо късметлии сме отвсякъде.
                        Хала , виждам че си навътре в нещата . Отбягвам да споря , щото за мен историята е само хоби . Само дето за разликата от съвременните средношколци , които считат за престижно да пушат по храсталаците вместо поне да седят на топло в класните стаи , аз като любопитно момче съм си седял на чина и съм слушал другарката .
                        Та това което помня : Естествено , че клането е целенасочено ! Обезглавен е елита на държавата на всякакво ниво ! Затова сега никой ( за съжаление ) у нас не може да твърди , че във вените му тече синя кръв .
                        Сринати са с основите всички твърдини . Затова сега с приятелчетата чертаеме маршрути и смучем координати от GPS-а и от години посещаваме с джипките останките от българските крепости ...
                        Друг е въпроса , че ( понеже съм пообиколил Европа) винаги ме е боляло сърцето като ми показват гордо техните замъци . Боли ме че тук ги няма тези , строени от цар Симеон Велики и Иван Асен Втори .
                        Друго : предпочитам като Ханко да си плащам данъци , ама на цар Симеон ( е не кобурга , този е плъх , а на цар Симеон Велики) , отколкото на султан Мурат примерно ( сори за емоцията ) . Защото при първия България е била в разцвета си , а по времето на втория сме били просто племе - и то презряно в неговите очи.
                        Друго : Нима не си наясно , че и да е успял похода на Владислав , това не би променило хода на историята ?. Войната е била изгубена доста преди това от византийските василевси , но това е друга тема.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

РАЯ
                          Рая̀ (на османски турски: رعايا, на турски: râya) е термин, с който по времето на Османската империя, се нарича определена прослойка от населението, която има нисък социален статус и е подлагана на високо данъчно облагане, в противовес с по-престижните социални групи като аскерите и мюсюлманското население на империята. Терминът „рая“ се употребявал най-вече за християнското население на Османската империя, и в по-малка степен за евреите, като по този начин и двете прослойки са подлагани преди всичко на дискриминация по религиозни и икономически признак, и в по-малка степен по етнически или езиков.

Директно го копирах от нета.

Коментар

Виж,Владо, аз това не го разглеждам като спор.За мен лично е споделяне на гледни точки.Защото в спора трябва да се роди някаква истина.А от такъв спор коя точно истина ще се роди ?
                            Естествено,че съм имал предвид Симеон Велики.И изобщо в нашата история има един цар Симеон,аз друг не познавам.
                            Това за Владислав е интересно.Ти защо смяташ,че една разгромна загуба на българска земя,задължително придружена с пленяването или смъртта на султана не би променила съдбата на България ?

Има една интересна занимавка - казва се алтернативна история.Примерно Хитлер печели ВСВ,Наполеон побеждава при Ватерлоо и други такива.Та битката при Варна също може да бъде разгледана в подобна светлина.

И още нещо.Знаеш ли,че има една интересна теория,свързана с алтернативната история.Да си представим за момент,че османците не съществуват.Византия е в заника си като империя в края на 14 век,но би могла да победи всяко от трите царства поотделно.България е държава само де юре,де факто няма такава.Има три феодални владения,които уж формално са под общ скиптър.Смяташ ли,че 500 години по-късно щеше да има български народ,към който принадлежим сега ние ?Аз мисля,че не.Срацимир със сигурност щеше да си загуби дела в полза на сърбите или на Влашко.Предвид личните качества на Шишман - най-вероятно в полза на Византия.Просто България би изчезнала от картата на Европа завинаги.Както казва по-горе Злой - българите щяха да са само историческо понятие,бележка под линия.А не е станало така,нали ?
                            Има над какво да се замислиш.

@Пламен Тенев

От всичката рая в Османската империя само един етнос не е плащал девшурме - кръвен данък.Това са юдеите.Т.е еничар евреин няма.Още не съм намерил обяснение на този факт и продължавам да търся.

Коментар

150 поста! Забелязвате ли разликата в мненията на младите и на другите - дъртите де.
                              Винаги е било робство. Някой каза за Иван Вазов. Да де. Българско училище, ама романът е Под игото не е При присъствието.
                              Та за старите е иго, за синовете е присъствие, за внуците ще бъде братята!
                              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

От всичката рая в Османската империя само един етнос не е плащал девшурме - кръвен данък.Това са юдеите.Т.е еничар евреин няма.
                                Това май не е абсолютно вярно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X