Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ?

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
    Когато въдворяваш с аскер, то с него не е вървял обоз. Кетъринга за войската е нямало. Всичко е лягало на плещите на местните. Аскера е редовната войска, а имало е и наемници и там е ставало хептен аслъ сикиш уйдурма.
    Туко що описа всички войски, от всички страни и вери, от онова време...

По-горе се спомена за десятъка... Да, много романтично звучи, че тогава налога е бил 10%, а после е станал примерно 14 или повече. Обаче се пропуска, че данък печалба е върху печалбата, а десятъка е върху цялата продукция... По принцип си е жесток данък. Сметнете, ако се работи в границите на нормалното с да кажем 20% печалба, то дори 50% данък върху нея, пак се пада леко под 10% от цялото, за 14 и т.н. няма и какво да говорим каква нищожна част са. Е, да. За работещите на 200% печалба си е бил по-добре...
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      Туко що описа всички войски, от всички страни и вери, от онова време...

По-горе се спомена за десятъка... Да, много романтично звучи, че тогава налога е бил 10%, а после е станал примерно 14 или повече. Обаче се пропуска, че данък печалба е върху печалбата, а десятъка е върху цялата продукция... По принцип си е жесток данък....
      А ДДС-то не е ли 2 десятъка сега?
      А също не е ли върху цялата продукция?
      А тогава дали са имали фискални устройства? Кой бирник е ходил по гори и поляни да брои добитъка?
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Я да преговориш "Под игото", ако не друго. Ама не само заглавието.
        От "Под игото":

РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ

" ......- Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?
        - От турско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно.
        Мичо чорбаджи извика:
        - Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.
        - Което си е речено от бога, то ще стане - продума поп Ставри.
        Простодушието загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.
        Събка извика звънливо:
        - От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия! ..... "

Коментар

Данъчната система на Османската империя е доста сложна и не знам дали ще имате търпение и желание да научите,макар и най-грубо,какво представлява.Във всеки случай,подчиненото население/рая / е страдало много от нея.Трябва да се има предвид,че обикновените бедни мюсюлмани също са били драни яко - не са плащали само две или три задължения на раята/например данък върху свинете,девшурме и някои други/.Също така в Османската империя в един момент се появява отдавна съществуващото вече в Европа откупуване на данъците.А от това по-лошо за населението няма.
          И данъкът съвсем не е бил така популярният в литературата "десятък".Той е само основният - "харадж".Единствено отказът от плащането на "харадж" се е считало за отказ от сюзеренитет - т.е. бунт и неподчинение пряко на султана.Със съответните последствия.
          Отделно има юшур,испенч,девшурме и още доста...
          Дълга и скучна история.
          Нека напомним,че робите не са плащали данъци.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

• Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            А ДДС-то не е ли 2 десятъка сега?
            А също не е ли върху цялата продукция?
            ДДС - Данък добавена стойност... Като извадиш от това, което си внесъл, това, което са ти възстановили, дали се получава десетък? Е, за крайния потребител всичко се отразява пълното в цената, но то при всички данъци е така. При десятъка на всеки етап се резват 10%, независимо имало ли е добавена стойност и колко е тя и нищо не се възстановява... Теоретично при повече прехвърляния може да достигне стотици проценти за крайния потребител. На практика наистина е нямало чак толкова развито счетоводство и на много етапи се е скътавал, също и ратаите трудно ще ги хванеш да платят процент от надницата си, та за това и са се прибирали по-големи данъци, от където може да се хване по-лесно оборота.

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
            Също така в Османската империя в един момент се появява отдавна съществуващото вече в Европа откупуване на данъците.А от това по-лошо за населението няма.
            Често се забравя и фактът, че купилите правото да събират данък, не рядко са били български чорбаджии...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              По-горе се спомена за десятъка... Да, много романтично звучи, че тогава налога е бил 10%, а после е станал примерно 14 или повече. Обаче се пропуска, че данък печалба е върху печалбата, а десятъка е върху цялата продукция...
              Каква печалба, каква продукция... Писах за 80-те години (социализЪма) - 14 на сто от заплатата... и нямаше как да скриеш дохода - колкото пише на фиша, толкова ти дава Държавата
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Вазов ...
                айде няма да го коментирам какъв писател е
                Но как може ползвате литература като исторически извор?
                Еле такава дето е ясно, че е тенденциозно написана

И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Хм , от прочетеното до тук стигам до извода , че по време на "турското присъствие" си е било голям кеф да се живее по нашите геотрафски ширини .... романтика !
                  За чорбаджиите - със сигурност . За останалите .... ше ги питаме като се изправим пред Всевишния . Като му дойде времето . Аз понеже съм любопитен , ще имам и няколко въпросчета към Патриарх Евтимий. Все ме гложди един въпрос например : дали предателството на някои боляри от онези години ( за да си спасят кожата ) не е пък последвано от жестоки кланета на част от крепостните им ( те същевременно - и войници) . ... Не знам ....
                  Знам само следното : Допреди 1396 год . българската държава е живяла в т.нар. "Разцвет на феодализма". Дори сме били толкова напред с материала , че сме изпреварили западните народи с "Ренесанса" с доста години . Както вече се спомена от В58 обаче , ние 500 години държава не сме имали ! Следователно : българския народ ( умишлено не споменавам "нация" - за този термин който не знае - да чете ! ) е пропуснал Великите географски открития , развитието в науката и културата, индустриалната революция ( или по-точно индустриалния бум) и ред други значими събития в човешкото общество , които дядо Дарвин е нарекал еволюция.
                  Като следствие от спрялото развитие : Когато сме получили свободата си от Русия ( каквото и да означава това ) и сме почнали наново да градим държава , ние образно казано сме представлявали абориген с базука. От тогава насам , включително и сегашното ни дередже е резултат от тези векове на безвремие. Затова имаме алчни и покварени политици ,затова сме неспособни да си извоюваме правата , затова не сме кадърни и да се самоуправляваме и кретаме на опашката .... .... заради прекъсната еволюция.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Владо,не мога да те разбера ! Защо трябва да се отива в крайности ? Къде точно прочете какъв кеф и каква романтика е било в ония времена ?Тук спорът е за това дали сме били роби или не.Аз споменах по-горе,че българите в цялата си история никога не са били роби - на никого.Ако някой желае - нека ме обори,ще се радвам да науча нещо ново.Големи и грамотни хора сме - трябва ли да обясняваме елементарни категории като що е то робовладелска,феодална и пр. държава ?Не смятам,че нивото е толкова ниско.

Коментар

500 години под владичеството на тея арнаути дали не сме били роби ? И какво разбираш под роб? Смисъла на думата се изменя през вековете.
                      Да ти налагат чужда вяра, данъци, кръвоприлития, не можеш да носиш оръжие, като видиш турчин да сваляш шапка и прочие, това какво е ? Аз му викам роб от по-съвременен строй.Не трябва задължително да работиш в плантация, че да си титолуван така.Роби сега си имат някои с манипулативните си мераци.
                      Едит: Някой ми изтри пост абсолютно по правилата.Как да работим напред след като няма двупосочна комуникация Аз мога да търпя критика...и с ранг и без.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                        На дърти години се разходих до "кървавото кладенче"...

Убеден съм, че малко хора тук знаят за какво става въпрос...

Това което ме впечатли е че там са направили една подпорна стена, някъде в началото на 20 век, за да се получи една разкошна поляна, на която да се правят народни събори..

Народа си уважава открай време нашите герои!

Историята затова е любима на всички слабаци, защото не може да се промени!

А бъдещето може!

Там вече няма такава инициатива...
                        Късно виждам темата.
                        Кървави кладенчета като това в местността Костина с. Рибарица-Тетевен има на доста други места в България където са плакнали отрязаните глави на по-малко знайни комити от Бенковски.
                        Това е бил характерен стил на т. нар. "присъстващи" турци,за да респектират простолюдието.
                        Имало е и доста по-малко известни зверства-например за Страшното-Карлово и Сопот знаят за какво иде реч и т. н. и т. н.......доста се изговори по темата.И аз мисля,че правилния термин е владичество!
                        Камен Механджиев

Коментар

След като, външен фактор променя установените правилата на живота в една държава/ определена географска местност със съответното население/ налагайки свойте, без възможност местното население да ги променя, то изпада в робство. Самото проявление може да има различни форми, но всичко се свежда до ограничаване степените на свобода, и в най-лошия случай - физическо ликвидиране. А, иначе политическия слугинаж в България може да докаже, че първите проявления на демоктратическо развитие на обществото у нас са започнали вследствие, и най-вече на "османското присъствие". Нали през Възраждането се развиват Училищни и Читалищни настоятелства - като първа форма на самоорганизация. Само, че тяхното зараждане не е за възхвала на "османското присъствие" а за възраждане на българското самосъзнание и за отхвърляне на Османското робство. Политиците ни се надпреварват да се извиняват за възродителния процес от 80-те години, но никой не е казал, че ще стъпи в Турция, след като тя се извини за причинените ни вреди и най-вече за забавещото ни развитие като нация, държава и форми на управление, вследствие нейното "присъствие". Историята е хубава наука но за времената от преди поне 1000 г., иначе е поредната маша в ръцете на политиците за възхвала и оправдание на техните действия, поведения и манипулиране на общественото съзнание в определени насоки.

Коментар

Разбрах. Значи в момента се намираме под европейско робство.

Коментар

Първоначално публикуван от Redo Преглед на мнение
                              500 години под владичеството на тея арнаути дали не сме били роби ? И какво разбираш под роб? Смисъла на думата се изменя през вековете.
                              Да ти налагат чужда вяра, данъци, кръвоприлития, не можеш да носиш оръжие, като видиш турчин да сваляш шапка и прочие, това какво е ? Аз му викам роб от по-съвременен строй.Не трябва задължително да работиш в плантация, че да си титолуван така.Роби сега си имат някои с манипулативните си мераци.
                              Едит: Някой ми изтри пост абсолютно по правилата.Как да работим напред след като няма двупосочна комуникация Аз мога да търпя критика...и с ранг и без.
                              Колега,не сме били под владичеството на никакви арнаути !
                              Арнаутин значи албанец !

Вдигам ръце и се предавам !

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                                И при тоя ЧУДОВИЩЕН ГЕНОЦИД, през цели ПЕТ ВЕКА българите запазват ВЯРАТА СИ, ЕЗИКА СИ, ОБИЧАИ СИ, НАРОДООСЪЗНАНИЕТО СИ....

Я прочети съвременната съветска история и деяния на чичко Сталин, за да научиш що е то ГЕНОЦИД. И с какво се яде, и какви са последиците му.....

Аман от популисти с евтини лозунги...... Поне прочетете нещо от класическата литература. Например "АЙВЪНХОУ" , и вижте къде ще забегнат евреите от "просветената" Европа, и защо?!?.....
                                Какво, какво?? Запазват вярата си, народоосъзнанието си?
                                Имам въпрос - помаците в Родопите доброволно ли станаха мюсюлмани? Или Сталин ги е направил такива? Или .......? Така я пазят тая вяра, че да да ти умре коня от гъдел. Искаш ли да се поразходим около Смолян, Шумен, или Силистренско? Нафтата и бирата от мене. Да се разходим и да преброим църквите и джамиите? Ако искаш може и в Разградско и Кърджалийско да прескочим, да видим по хлебарниците дали пише ХЛЯБ, или ЕКМЕК? А в центъра на София, пред Халите? Там какво чуваш по няколко пъти на ден? МИЛА РОДИНО ли? Аз мога да ти кажа нещо друго, и то със сигурност, имам апартамент на 200 метра от мястото. А новините на турски език по БНТ? За твое инфо да ти кажа - тук, във Франция има 5 000 000 араби и няма новини на арабски, в Германия има 5 000 000 турци и няма новини на турски, а и нямат Турция за съсед. Друже, нито съм идиот, нито съм слепец, нито съм малку дяти да не разбирам какво се случва. Етикета популизъм го залепи на някой друг, само не на мен, моля.
                                Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                                Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X