Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: За БАН, и има ли такова животно

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    ... Ха сега си направи аналогията с учените в БАН. При тях принципа на действие е абсолютно същия. Те спокойно могат да си заработят нещо на частно. Някой впрочем го правят - не е като да стоят гладни. Но честно казано им прави огромна чест, че все пак при тези условия са останали да се борят за науката. Чест им прави и на младите учени, които започват като младши научни сътрудници на 280 лева заплата и им се налага успоредно с научната дейност да се изкривяват да работят по разни call-центрове. А ти вместо да им отдадеш чест - ти си взел, че им се подиграваш.

А може би наистина сме глупаци, че се борим за благото на именно такива хора като теб... Нищо лично - не те познавам, но съдя по думите ти и неразбирането ти на основни неща за обществото, в което живееш.

Ох, направо щях да се просълзя от умиление! Само дето наблюденията ми се разминават с тия патетични приказки за страдалците на научния фронт.
    Още навремето имах възможност лично да се убедя какво вмирисано блато са някои ВУЗ-овски среди. Всеки от по-старшите преподаватели който си беше припикал някаква територия, усърдно мачкаше всичко по-младо и кадърно, което може да застраши позицията му. Една голяма част от преподавателите на лекциите си четяха дословно от учебниците, на упражненията пак искаха да се преписва от същите тези учебници, на(пре)писани преди -найсет години.
    И т.н., и т.п.

Най-добрият ми приятел и в момента работи в един от застрашените със закриване институти на БАН и в сравнение с това, което той казва за обстановката там и необходимите мерки, министър Дянков е направо кротко гълъбче ...
    Със сигурност в БАН има хора, които искат и (което е по-важно) могат да правят наука. С не по-малка сигурност обаче е пълно със страшно много ненужен баласт - хора, които нямат нито способности, нито амбиции да направят нещо и са се оставили на течението, доволни да имат някаква, макар и мизерна, но горе-долу сигурна държавна заплатица. И дори когато им навират в ръцете възможност да си заработят по някой лев отгоре, те предпочитат да си чоплят носа и, примерно, да използват служебния Интернет за да чатят по Скайп-а или да пълнят форумите с постинги-мрънканици как никой не ги разбира, и как държавата им е длъжна ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      БАН няма паничка и не мрънка за нищо. Ти мрънкаш БАН да те научи на нещо.
      А като нямаш фактури, според некои мнения значи и не храниш БАН. Къде се обаждаш и от какво страдаш, бе душа?
      БАН не мрънка, неееее! Направо реват като гладно новородено. Но не е това проблемът. Народът ще плати данъци, от тях ще се дадат пари за наука. Какво ще получи народа или държавата срещу тези пари?
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Аз обаче имам друг отговор - не го правя защото наистина искам да се занимавам с педагогика и искам тук в България все пак да останат училища и университети, а не да готвим емигрантчета!
        Вие пак готвите емигрантчета. Може като седите мазохистично и алтруистично по ВУЗ-овете да готвите по-качествени емигрантчета, обаче все тая, защото един на хиляда ще тръгне по вашите стъпки и дори да е качествен, какво става с останалите 999 ? Вън от или вътре в България, те не поемат в научното направление и пак се явяват "емигранти", образно казано.
        Отделно приемът по ВУЗ-овете е свръхзавишен и крайно неотговарящ на реалните кадрови нужди, тъй като върховната идея е да се събират студентски такси. Но споко - както отбелязахме, нищо от многото остава да се гърчи в направлението, така че работата се намества. Типично по български - една кривост се "изправя" с друга кривост...

Неблагоприятната, хм, икономическа обстановка (въобще в страната) изгонва не, ами изблъсква всички сходни кадри от жанра в чужбина. Това неминуемо води до занижаване на нивото вътре, което не може да се компенсира от малкото мазохисти. Умствено-кадърният потенциал на България (конкретно за науката говоря) вече е по-силно представен вън, отколкото вътре. Парадоксален резултат, срам за всяка държава и пряко следствие от управленчески мераци за затриване на един от най-ценните й ресурси. Докато тази политика не се промени, винаги ще има основание да се плюе по някой БАН или МАН, защото ръцете им са вързани, а продуктивността - клоняща към никаква. Уви, вината някак не е тяхна, или поне не просто тяхна...

Малко статистика - в периода 2007-2008 (дано не бъркам годините), броят на зачислените докторанти в БАН е намалял 2 (два) пъти. За една година. Хората просто не искат да се изгърчват за кел файда. Изборът, разбира се, си е техен, обаче смятайте с тия темпове на бягане кога ще се затрие всичкото - таман утре.
        Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Защото мили мой се занимават именно с наука, а не с бизнес.

Ще ти обясня - аз като преподавател в университет работя за под средна работна заплата - 400 лева чисти. Наднормените ми часове ги плащат по смехотворните 2.8лв/час.

Ако започна да се занимавам с даването на частни уроци по математика (а мога и се справям добре - пробвано е), то ще взимам по точно 20 лева на час - даже с удоволствие ще си плащам данъците. За същото натоварване като това в университета ще изкарам до три пъти по-висока заплата.

Защо не го правя ли? Ти сигурно ще кажеш, че съм прост и тъп и най-вероятно не мога. Тези умните - тарикатите ("обикновени инженери") си праскат частните урочета, а в учебните заведения са останали глупците (аз). Аз обаче имам друг отговор - не го правя защото наистина искам да се занимавам с педагогика и искам тук в България все пак да останат училища и университети, а не да готвим емигрантчета! Искам образованието на децата ми и на внуците ми, на твоите деца и на твоите внуци да е евтино и достъпно. Школи са се зародили още в древна Гърция, а формално класно-урочната система е дефинирана през 17 век от Ян Комерски - използва се навсякъде и до днес. Ако добрите преподаватели абдикират от нея, то ние дефакто сме върнали образователната си система в 16 век. Затова ще се борим до край - защото ни пука!

Ха сега си направи аналогията с учените в БАН. При тях принципа на действие е абсолютно същия. Те спокойно могат да си заработят нещо на частно. Някой впрочем го правят - не е като да стоят гладни. Но честно казано им прави огромна чест, че все пак при тези условия са останали да се борят за науката. Чест им прави и на младите учени, които започват като младши научни сътрудници на 280 лева заплата и им се налага успоредно с научната дейност да се изкривяват да работят по разни call-центрове. А ти вместо да им отдадеш чест - ти си взел, че им се подиграваш.

А може би наистина сме глупаци, че се борим за благото на именно такива хора като теб... Нищо лично - не те познавам, но съдя по думите ти и неразбирането ти на основни неща за обществото, в което живееш.
          Имате искрените ми уважения, ако това, което пишете е вярно! Аз изпитвам респект към моите университетски преподаватели, защото направиха от мен професионалист. За съжаление най-читавите от тях починаха. Също така съм на ясно, че моето образование е дошло от данъци, а не от бизнес на университета. Но тук не говорим за университет, а за БАН. Университетите произвеждат продукт и ако този продукт си намери работа, почва да генерира добавена стойност, да плаща данъци и да носи благо. Какво "произвежда" БАН?Ще кажета - наука. каква е добавената стойност, която тази наука носи? Колко допълнителен брутен вътрешен продукт е произвела тази наука? Какво носи нейното съществуване в този й вид?
          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Заключвам темата! По няколко съображения:

1. Всички тези и антитези, вече бяха разгледани и в момента се повтарят, поради системно писане, без преди това да е четено...
            2. На хора които не правят разлика, между Наука и Приложна Наука, е съвършено безсмислено да се обяснява в какво точно се състои тя както и причинно следствената връзка между двете... Тези неща се учат... до време... После само се се спори от едната или другата страна...
            3. Хората които са наясно с това, че е по-добре гладни, но Учени, отколкото обратното, правят каквото е нужно..., опонентите им също...
            4. Факт е, че с "управление" на Науката, поради общественото и политическо устройство навсякъде по света, се занимават предимно специалисти по "животновъдство"... (нищо лошо не казвам за тези хора...) Така е устроен света, такива хора управляват и ще управляват, такива ще са и резултатите... след време...

На всеки който го интересува тази дискусия препоръчвам сериозен прочит на темата от началото и... Интересна е!
            VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
            X