Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: За БАН, и има ли такова животно

Айде пак.
    А бе красавец, кой те е свалил от дървото и те е завел в пещерата? Кой те е измъкнал от там, и ти е построил къща? Кой те е мъкнал през всичките хилядолетия, извадил те е от нужника на средновековието, закачил те е в Космоса, на бившето място на Боговете, и те е пуснал пред тоя телевизор, за да можеш да ръсиш от него врели - некипели?
    Данъците? Или знанието?
    Няма лошо човек да има самочувствието на меценат. Но е още по-хубаво да различава къде е горе, и къде долу.
    А който не умее сам и пряко да използва научните резултати, той е човек с проблеми, не прозрял истината за заговора на учените да му задигат бакшиша.
    Наистина съм изумен. В бегъл разговор, който си слушал невнимателно да се кажат такива неща е разбираемо. След толкова страници аргументи - вече е войнстващо невежество. Или откровено мракобесие. Реално не разбирам тезата ви.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Не ни забърквай!

Ние сме обикновенни хора, живота ни не зависи от откриването на свръхнова /освен гама излъчванията с период 62 млн.години/...

Вие пък сте отвратени от практическото прилагане на науката /за разлика от вашите колеги, които разработват прахове за пране/...

Живеем в различни светове и единственно ни свързват финикийските знаци! В смисъл - ние даваме, вие взимате...

А и какъв е проблема свръхновата да е открита от други учени?
      Че няма да са с българска фамилия.. А примерно ще завършва вече на "офф"?

Нали допреди малко бяхте много емигрантски настроени?

Има и такива понятия като "национален снобизъм", които отварят огромни възможности за манипулиране на обществото!

Има и вариант да бягате от практическото приложение, защото може да лъсне страшна истина, относно компетентността, която сами си оценявате...
      Айде не се увличай и ти.

Прогноза за времето гледаш, нали?

Коментар

Определено незнам!
        Стефан отговаря в пост 316.
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Айде не се увличай и ти.

Прогноза за времето гледаш, нали?

Ямно не съм разбрал!

С две ръце съм за наука с практическо приложение!

Ше се радвам и да изстреляме спътник за времето или примерно за позициониране..

Но уви, това са просташки дейности за нашите глобални учени..

Но ще спра да пиша, за да не разлайвам кучетата и да не разбърквам блатото, че ще замирише на сероводород!

Късмет БАН!

Определено ще ви е нужен !

Коментар

С две ръце съм за наука с практическо приложение!
            Не бъркай ситуацията с боя. От определено ниво нагоре няма практическа без фундаментална наука. Досега, който се е опитал да ги раздели, се е провалял. И има защо.

Изобщо съществуването на структура, подобна на БАН е неразделна част от суверенитета, както много пъти съм споменавал. Ама имала нужда БАН от реформи - добро утро. И селското стопанство има, както и цялата дръжава. Сигурно е, че е по-лесно да се реформира, отколкото да се прави наново. И както всички добре знаем, за всяка реформа трябват пари. И желание. И не ставало само с ядене.

п.с.
            А конкретно в селското стопанство реформите непременно трябва съдържат отказ от субсидии, за да потръгнат нещата. И това го знае всеки, включително тези, които си вадят хляба с уреждане на субсидии и не знаят агнето от коя страна хапе.

Коментар

Селското стопанство не беше ли и то на субсидии? Спомням си разни теми, в които се говори за това кога щели да идват парите, кога дошли и т.н... Базирайки се на твоята логика, бих могъл да задам същия въпрос - След като не може да си изкара само парите, защо трябва да го издържаме от нашите данъци? Все едно не може да ядем храна, която не е произведена в България . Недей да отговаряш. Въпросът е риторичен. Знам отговора, същият горе-долу е и този за науката...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Това па що за виц е?
                Откъде ще вземеш приложна наука без фундаментална?
                А скоро ще имаш и прогнози за земетресенията, понеже преди двайсетина години беше изстрелян друг безполезен български прибор, който да зяпа какво се изпарява от атмосферата и какво прави в околоземното пространство, когато Слънцето си променя дишането. Чиста, безполезна наука.
                Журито за определяне на главните направления в науката от списъка на данъчните ли ще е? Страхувам се че тогава ще си още по-недоволен, понеже Лукойл и Батков няма да включат в програмата нови лекарства, или фуражи за пустинен климат.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                  Селското стопанство не беше ли и то на субсидии? Спомням си разни теми, в които се говори за това кога щели да идват парите, кога дошли и т.н... Базирайки се на твоята логика, бих могъл да задам същия въпрос - След като не може да си изкара само парите, защо трябва да го издържаме от нашите данъци? Все едно не може да ядем храна, която не е произведена в България . Недей да отговаряш. Въпросът е риторичен. Знам отговора, същият горе-долу е и този за науката...
                  Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  Това па що за виц е?
                  Откъде ще вземеш приложна наука без фундаментална?
                  А скоро ще имаш и прогнози за земетресенията, понеже преди двайсетина години беше изстрелян друг безполезен български прибор, който да зяпа какво се изпарява от атмосферата и какво прави в околоземното пространство, когато Слънцето си променя дишането. Чиста, безполезна наука.
                  Журито за определяне на главните направления в науката от списъка на данъчните ли ще е? Страхувам се че тогава ще си още по-недоволен, понеже Лукойл и Батков няма да включат в програмата нови лекарства, или фуражи за пустинен климат.
                  вижте се бе, плагиати

Коментар

Свий се малко бе, нервак! Що пишеш по-бързо от нас?

Коментар

Селското стопанство е на субсидии, щото франсетата така искат. А БАН трябва да си размърда задника. Щото да ми се фукат с незнам си колко си академици е все едно българската армия да има 100 генералисимуса. И се хващам на бас, че в едни най-прост спътник има повече измервателни уреди, направени от прости инжанери, от колкото БАН е произвела за последните 30 години. Тъй че, за да си позволим лукса да имаме сериозно научно-изследователско звено, то тово звено трябва да доказва непрекъснато ползата от своето съществуване! И последно - като са събрани толкова умни глави на на едно място що не измислят начин да изкарват едни 100-200 милиона годишно? Или са умни само на тапия, колкото да дръпнат държавната субсидийка?
                      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

А ти като имаш фирма и кочан с фактури, що нямаш вила на Бахамите?

Космическите прибори не ги правят прости инженери, а някои от тия академици в младостта си са правили такива прибори.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          А ти като имаш фирма и кочан с фактури, що нямаш вила на Бахамите?
                          Нямам фирма, съответно нямам кочан с фактури. Ама и не мрънкам колко съм важен, та ако може да ми пуснат нещо в паничката.
                          А колкото до академиците то и другарката Чаушеско беше академик. Май по химия.
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

БАН няма паничка и не мрънка за нищо. Ти мрънкаш БАН да те научи на нещо.
                            А като нямаш фактури, според некои мнения значи и не храниш БАН. Къде се обаждаш и от какво страдаш, бе душа?

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                              И последно - като са събрани толкова умни глави на на едно място що не измислят начин да изкарват едни 100-200 милиона годишно? Или са умни само на тапия, колкото да дръпнат държавната субсидийка?
                              Защото мили мой се занимават именно с наука, а не с бизнес.

Ще ти обясня - аз като преподавател в университет работя за под средна работна заплата - 400 лева чисти. Наднормените ми часове ги плащат по смехотворните 2.8лв/час.

Ако започна да се занимавам с даването на частни уроци по математика (а мога и се справям добре - пробвано е), то ще взимам по точно 20 лева на час - даже с удоволствие ще си плащам данъците. За същото натоварване като това в университета ще изкарам до три пъти по-висока заплата.

Защо не го правя ли? Ти сигурно ще кажеш, че съм прост и тъп и най-вероятно не мога. Тези умните - тарикатите ("обикновени инженери") си праскат частните урочета, а в учебните заведения са останали глупците (аз). Аз обаче имам друг отговор - не го правя защото наистина искам да се занимавам с педагогика и искам тук в България все пак да останат училища и университети, а не да готвим емигрантчета! Искам образованието на децата ми и на внуците ми, на твоите деца и на твоите внуци да е евтино и достъпно. Школи са се зародили още в древна Гърция, а формално класно-урочната система е дефинирана през 17 век от Ян Комерски - използва се навсякъде и до днес. Ако добрите преподаватели абдикират от нея, то ние дефакто сме върнали образователната си система в 16 век. Затова ще се борим до край - защото ни пука!

Ха сега си направи аналогията с учените в БАН. При тях принципа на действие е абсолютно същия. Те спокойно могат да си заработят нещо на частно. Някой впрочем го правят - не е като да стоят гладни. Но честно казано им прави огромна чест, че все пак при тези условия са останали да се борят за науката. Чест им прави и на младите учени, които започват като младши научни сътрудници на 280 лева заплата и им се налага успоредно с научната дейност да се изкривяват да работят по разни call-центрове. А ти вместо да им отдадеш чест - ти си взел, че им се подиграваш.

А може би наистина сме глупаци, че се борим за благото на именно такива хора като теб... Нищо лично - не те познавам, но съдя по думите ти и неразбирането ти на основни неща за обществото, в което живееш.
                              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 08-02-10, 04:01. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                                ...- 400 лева чисти. Наднормените ми часове ги плащат по смехотворните 2.8лв/час.....
                                И след като тактично не споменаваш как оцеляваш с 400 лв. (което и според нац. статистика е невъзможно), не ни остава друго освен да се досетим какъв процент от усилията ти наистина са за качествено преподаване и колко за странични дейности, с които да си докараш достатъчно пари, за да оцелееш.

От там нататък да не спорим, защото през 5 г. в университета съм се нагледал достатъчно на преподаватели, не беше тайна и кои от тях какъв частен бизнес имат. Може би единственото хубаво от цялата работа е, че от време на време наемаха някои от студентите си в частните си фирми. Имам и бивша колежка, която записа докторантура и продължи при същите тези преподаватели. Знам и как се изкарва такава докторантура и според мен не си заслужава.

Да, наистина по-добре, че не от мен зависят парите на БАН. Но това всъщност няма и как да се случи, т.к. гледам да си знам гьола.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X