Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление с атомна централа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отопление с атомна централа

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Ще прощаваш, но тази книга също е доста хумористична. Вярно, тънък хумор, но осигурява енергия само на автора си.
    Размислих доста преди да напиша това... и дали е нужна нова полемика. Все пак искам да питам по какво разпозна, че книгата е хумор? Като човек с обща култура много над средната ти не би написал такова твърдение без основание. Не се заяждам, просто бих искал да знам доводите ти. На първата страница някой даде линк за реактор в мазето, влизащ в масово производство oт известна японска фирма, безопасен. На предишната страница дадох линк на доста продуктивен професор, като гледам признат в научните среди. Интересно ми е какво кара хората да отричат тези неща. София зад околовръстното като се погледне - смогът е плътен като буреносен облак ако не е имало вятър скоро. Докога единственото "разумно" поведение ще е горене на всевъзможни боклуци?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      ...Докога единственото "разумно" поведение ще е горене на всевъзможни боклуци?
      Maлко встрани от физиката - докато петролът продължава да носи зверски печалби. Още по-встрани от физиката - докато продължаваме да си създаваме глезотийки, без реално да се замисляме за цената. Но нататък навлизаме в едни много философски дебри, а в момента ми се спи и въобще не ми се задълбочава
      Освен това след малко ще превърна 40 литра бензин във вредни емисии и като че ли е глупаво да се заяждам по въпроса
      Лек ден на всички!
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
        Да Бризегални басейни се наричаха - вярно!
        Скоро обаче попаднах на статия, че се търси външен изпълнител за ТЕЦ Козлодуй след спирането на 3ти и 4ти блок. Може би 5 и 6ти не са били технологично обвързани с отоплението.

Всеки си е изкривил простичката руска дума брызгать - пръскам, разпръсквам, както си иска.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
          Освен това след малко ще превърна 40 литра бензин във вредни емисии и като че ли е глупаво да се заяждам по въпроса
          Лек ден на всички!
          Горя си ги и аз литрите без никакви угризения. Единствената причина да мина на друг вид енергоизточник ще е финансова. Всеки, който твърди друго има сложни причини, които, ако ги проследи, пак ще стигне до парите.
          Сега, знам... наследство... бла, бла... поколения... обаче мръсните петролни горива всъщност са си чиста слъчева енергия, акумулирана през хилядолетията. Проблемът е в нашата лакомия.
          Няма мръсна енергия, има мръсни мераци

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Всеки си е изкривил простичката руска дума брызгать - пръскам, разпръсквам, както си иска.
            Веднага мога да ти кажа за произхода на термина "брызгални басейни" : Докато ги строяхме в Козлодуй си им викахме "разпръскващи". Обаче те се изграждаха по съветски проекти с авторски контрол на другарите от Госгортехнадзор. Те обикновено говореха руско-български , а ние : българо-руски ... познатата каша. Като краен резултат се разбирахме на езика на техническото чертане ( добре че беше общ ! ) И понеже братушките по традиция са затруднени с използването на българското ъ ( те затова вместо България казаваха "Балхария" ) , та накрая практически от "брызгальные" се получи бръйзгални .... Това обаче не пречеше на града да се отоплява от Първа атомна ...
            Сега времената бат`Симо са други ....и аз кат теб на снимката - аватар съм скръстил ръце и им се дивя И току копи- пейстна някой пост .... ама това да му е кусура ...

ПС. В последния пост на Паджеровода има много смисъл .
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Да, повечето термини в тази област са дошли от руски. Руска литература, руски преподаватели или такива учили в Русия. Затова се смята за по-правилно ЯЕЦ, а не АЕЦ. Също дошло от руските учебници.

Коментар

Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
                Да, повечето термини в тази област са дошли от руски. Руска литература, руски преподаватели или такива учили в Русия. Затова се смята за по-правилно ЯЕЦ, а не АЕЦ. Също дошло от руските учебници.
                Хм, то дори и точно така не е . Повечето чуждици влизат от снобизъм. Навремето в МЕИ-то имах един доцент-преподавател по металорежещи машини , който беше карал някакви курсове в СССР за 3 месеца. Двайсет години по-късно продължаваше да замята на руски .
                Познавах и една джаз-певица , която за няколко години беше емигрантка в ГФР , дори се прекръсти на ....Тодорофф. Като се прибра у дома , няколко години си имаше германски акцент , после акцента изчезна , че и старите песни от НРБ си запя на нов глас
                ... и двамата са ми смешни.
                А иначе и аз мразя термина заварка например. Някакво преиначаване на руското сварка. На български е звучното заваряване.
                Ама стига съм разнасял плява в темата , че някой от модераторите ще реши че това е спам.
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Всъщност май си прав. Аз имах преподавател в Русенски Университет - проф. Иван Палов, който ,въпреки че е учил в Съюза моного държеше ако има българска дума да се ползва тя и често ни правеше забележка. Така също и за граматиката. Неговите учебници наистина бяха написани грамотно. Може да не ни е научил на ел. схемите за електродъгова пещ, но поне е направил доста хора грамотни.
                  ХВАЛА НА
                  ТАКВИЗИ ГРАЖДАНИ !

спамя, но исках да отговоря Край

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X