Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление с атомна централа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отопление с атомна централа

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
    Никакъв майтап това си е опростено обяснение на фотосинтеза
    Историята хич не е смешна. Това което Ямболския тракторист предлага, е в основата на газовата дифузия за изотопно разделяне. Метод по който се обогатява около 50% от урана за енергийни цели.

Коментар

Първоначално публикуван от yossarian Преглед на мнение
      Историята хич не е смешна. Това което Ямболския тракторист предлага, е в основата на газовата дифузия за изотопно разделяне. Метод по който се обогатява около 50% от урана за енергийни цели.
      Как се обогатяват останалите 50%? С центрофуги ли?
      Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнение
        Как се обогатяват останалите 50%? С центрофуги ли?
        главно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          главно.
          И останалите 50% със "статична" газова центрофуга

Коментар

Забравих да предупредя:

Ако някой си е направил портативна инсталация за добив на водород, идва проблемът със съхранението му. В стоманена бутилка при налягане 180 бара изтича за няколко дни. Атомната решетка на стоманата е твърде рехава за ситните водородни атоми. Все едно вода в кошница.

Има някакви съдове със специално полимерно покритие, май.

Ниското тегло и малък коефициент на триене на водорода се използват в големите електрогенератори.(ТЕЦ, АЕЦ) Известно е, че ЕДС зависи от разстоянието между телата, индуциращи ток. В случая луфтът между статора и ротора трябва да е минимален. Ако се запълни с въздух, нараства силно механичното съпротивление и пада КПД. Пространството се запълва с водород от щуцер в най-високата част на системата. В най-долната част през малък отвор се запалва "факелче". Щом то гори, значи системата е запълнена.

Към всяка ТЕЦ има водородна инсталация.

Подобни станции имат заводите за акумулатори.(Пазарджик,Монтана, Търговище...) Забравил съм за какво им е водородът там.

Горните ми твърдения съдържат сложни технически приложения. Нека по-компетентните ме поправят.

Коментар

Наскоро гледах филм за горивата на бъдещето.
              Инженерите на Волво вече имали работеща инсталация за добив на водород с размерите на химическа тоалетна.Било по-практично водорода да се произвежда на място във водородните станции,от колкото да се кара от майната си.
              Водородните клетки също били готови.
              Живеем в интересни времена и те ще стават все по-интересни.
              BMW X6

Коментар

цетирам новината колеги .

Бъдещето на енергетиката могат да се окажат мини и дори домашни ядрени реактори.
                Американски учени обещават до пет години атомни мини електроцентрали, които ще осигуряват енергия за 20 000 домове, съобщи британският вестник “Гардиън“, цитиран от TechNews.
                Разработката е дело на екип специалисти от националната лаборатория Лос Аламос, която е част от центъра за ядрени изследвания за нуждите на отбраната на САЩ. Американското правителство издаде лиценз за производство на мини реакторите на компанията Hyperion, която вече изпълнява първите поръчки. Масовото производство на ядрените електроцентрали ще започне след 5 години.
                Hyperion планира да построи три завода, които ще произведат четири хиляди мини централи в периода от 2013 до 2023 година. Технологията е абсолютно безопасна, твърдят от Hyperion. Мини реакторите с диаметър няколко метра ще се доставят запечатани и ще бъдат инсталирани в бетонни кожуси под земята. Реакторите нямат подвижни части и не съдържат радиоактивни материали от оръжеен клас, уверяват от разработчика. Над 100 организации вече са направили поръчки към Hyperion за доставка на мини реактори, разкрива изпълнителният директор на компанията Джон Дил. Повечето от тях са компании от нефтодобивната промишленост и електроенергетиката.
                Hyperion се надява да привлече клиенти и от развиващите се държави. Целта на компанията е да може да осигури енергия във всяка точка на земята при цена от “10 цента на ват“ според “Гардиън“. Един мини реактор ще струва 25 милиона долара. Според Hyperion, общности от по 10 000 домове ще могат да си позволят реактора, като всяко семейство заплати “по 250 долара“, твърди публикацията, но аритметиката показва, че сумата трябва да е 2 500 долара. Над подобен проект работи и японската Toshiba. Нейният реактор е способен да захрани с енергия един дом в продължение на 40 години.

Коментар

Няколко отоплителни централи на Ковачки обявиха, че ще се разплащат за природен гоз с производство и продажба на НЕК на електричество.
                  Как са се сетили? А до сега не е ли произвеждан ток? Ако да, то не е ли продаван?
                  Ако го разправя някой гурналист - нека. Но се афишира "откритието" от отговорни хора...

Коментар

Когенерация. Ама това не стига да покрие цената на газа.

Коментар

Тая идея с реактор за отопление на Меден Рудник не бях я чувал. АЕЦ край Бургас е не лоша идея, която със сигурност е била обсъждана. Там има всички условия.
                      В Козлодуй до спиране на 3ти и 4ти блок си бяха на ядрено парно и топла вода. Мисля дори, че е било безплатно в началото топлото или на символични цени. Той така и така трябвма да се охлажда някак тоя реактор.
                      Водата и парата за отопление са 3-4ти и 5ти цикъл даже докато стигнат до потребителят. Иначе отива в едни полета с топли фонтанчета. Много е красиво! Зимата може да си ходиш по чехли, а ако набучиш фазомери в земята вечер ще ги видиш как светят.
                      Мощността на реактора обаче 1000 MW/h - показва произведената елктроенергия, а не топлинна. Парата е вторичен продукт.
                      Аз лично така бих решил проблема с топлото в София. Може би сте чували, че в столицата ни има експериментален ядрен реактор към БАН мисля.
                      Та вземам топлофикация. Пускам реактора. Цената на половина и чак през лятото им казвам откъде им е дошло топлото.
                      -Харесе ли ви бе?
                      -Хареса ни!
                      -По евтино ли е?
                      -По евтино
                      -Искате ли пак на зима?
                      -Искамееее!
                      -А за Белене Ууу! Дююю! - опасно е

Това е в кръга на шегата разбира се.

Лично според мен ядрената енергетика е доброт близко бъдеще. Всяка идея обаче има своето време.
                      Най-големият, свободен, безплатен, чист и безкраен източник на енергия е това върху което стъпваме. Земята. Големият двигател. Докато ядрото е топло и земята се върти и нас ще ни има. Освен ако сами не си навредим.
                      В ядрото се върти огромна маса разтопен метал създаваща земното магнитно поле. Това е ротора. Ние само трябва да си намерим статора и генераторът ни е готв.

Коментар

В нета го има на много места, вероятно вече е пускано и тук...
                        p.s. Втората част на статията от линка и на мен ми звучи леко тъпо. Истината е някъде там
                        За водата конкретно:

http://pencil.hit.bg/free_energy.html
                        ...
                        Когато водата бива бомбандирана със собствената си резонантна честота, използвайки система разработена от Стен Майер (САЩ) и отново, наскоро, от Ксоген Пауър Инк, тя се разпада на газовете водород и кислород с помоща на много малко електрическа енергия. Също, използването на различни електролити (добавки, които правят водата по-добър проводник на електричество) променя ефективността на процесса многократно. Знае се също, че дадени определени геометрични структури и повърхностти работят по-добре от други. Приложена за задвижване на двигатели (като твоята кола) при цена, единствено за използваната вода.
                        Още по-удивителен е факта, че през 1957г. специална метална сплав е била патентована от Фрийдман (САЩ), която спонтанно разлага водата на водород и кислород без нужда от външен електрически източник и без да предизвиква химически промени в самият метал. Това означва на практика, че тази специална смес може да произвежда водород от вода, безплатно, завинаги...
                        Последно редактирано от Rabin; 26-10-09, 10:18.

Коментар

Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
                          ....
                          В Козлодуй до спиране на 3ти и 4ти блок си бяха на ядрено парно и топла вода. Мисля дори, че е било безплатно в началото топлото или на символични цени. Той така и така трябвма да се охлажда някак тоя реактор.
                          Водата и парата за отопление са 3-4ти и 5ти цикъл даже докато стигнат до потребителят. Иначе отива в едни полета с топли фонтанчета. Много е красиво! Зимата може да си ходиш по чехли, а ако набучиш фазомери в земята вечер ще ги видиш как светят.
                          Ха ! Че сега в Козлодуй нима не се топлят от 5-ти и 6-ти блок ?! Ако е така ще е наистина жалко - това е топлина , която иначе се разсейва в атмосферата ( включително и от "Брызгалните басейни" , за които говориш)
                          А навремето цената на парното вярно беше символична там , но то и в София беше същата - и то без ядрен реактор ... но "такива бяха времената" ....
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Да Бризегални басейни се наричаха - вярно!
                            Скоро обаче попаднах на статия, че се търси външен изпълнител за ТЕЦ Козлодуй след спирането на 3ти и 4ти блок. Може би 5 и 6ти не са били технологично обвързани с отоплението.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              В нета го има на много места, вероятно вече е пускано и тук...
                              p.s. Втората част на статията от линка и на мен ми звучи леко тъпо. Истината е някъде там
                              За водата конкретно:

http://pencil.hit.bg/free_energy.html
                              ...
                              Когато водата бива бомбандирана със собствената си резонантна честота, използвайки система разработена от Стен Майер (САЩ) и отново, наскоро, от Ксоген Пауър Инк, тя се разпада на газовете водород и кислород с помоща на много малко електрическа енергия. Също, използването на различни електролити (добавки, които правят водата по-добър проводник на електричество) променя ефективността на процесса многократно. Знае се също, че дадени определени геометрични структури и повърхностти работят по-добре от други. Приложена за задвижване на двигатели (като твоята кола) при цена, единствено за използваната вода.
                              Още по-удивителен е факта, че през 1957г. специална метална сплав е била патентована от Фрийдман (САЩ), която спонтанно разлага водата на водород и кислород без нужда от външен електрически източник и без да предизвиква химически промени в самият метал. Това означва на практика, че тази специална смес може да произвежда водород от вода, безплатно, завинаги...
                              Темата за вицовете е тук:
                              http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=5506

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Темата за вицовете е тук:
                                http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=5506
                                Не им разбирам, и на мен ми звучи абсурдно. Обаче преди години бяха отворили сайт със документиран работещ студен синтез. КПД над 2. Няколко опитни постановки на любители от различни държави, снимки и т.н. В домашни условия. Ама нещо радиация излъчвало, та ме достраша да експериментирам и аз. В innoplaza.net имаше научна статия на Kонарев с доказано преминаване от желязо в мед и документирано КПД над 1.
                                Тия работи ги оставям на учените глави, ама тия климатици дето раздават по 3 киловата при консумиран 1 може ли някой да ми ги обясни? Питал съм много народ, това дето били изсмуквали температурата отвън нещо не ме устройва като отговор. Енергия = напрежение по ток. Температура няма в уравнението, че и чак с коефициент 3 да се намесва. Ако тройния енергиен поток на изхода се преобразува в напрежение и се захрани климатика, нещо като безгоривен генератор се получава.
                                Последно редактирано от Rabin; 26-10-09, 13:33.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X