Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление с атомна централа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отопление с атомна централа

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Само да добавя - топлината на изхода на климатика не е използваема като читав енергоизточник, заради проклетият втори закон на термодинамиката. Много е ниска температурата, КПД и 5% няма да се докара.
    ...
    Ако теоретично е възможно да направим топлинен двигател с КПД над ~40% значи стана вечен двигател? Ако си поставим за цел "климатикът" може да духа и с 500 градуса при яко сгъстяване? И после колко е КПД -то на една парна турбина да развъртим генератора на тока за климатика? Нещо ми куца тука.
    п.с. Може ел. частта да я махнем - топлинният двигател да върти компресора. Ако докараме малко над 33% КПД на топл. двигател и физиката отиде по дяволите?
    Последно редактирано от Rabin; 26-10-09, 17:18.

Коментар

Айде и това при вицовете, може ли?
      6 броя от тия вицове се движат по улиците в Москва, 9 са вече в щата Ню-Йорк. За България не знам - всеки може да се разрови и да си докопа чертежите. В момента сглобяват честотния модулатор на моя виц. Не искам да мисля кой ще се смее после,но си струва да се опита. И в двата случая ще е смешно.
      диф сеуянин със самоует - www.rif4x4.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        Ако теоретично е възможно да направим топлинен двигател с КПД над ~40% значи стана вечен двигател? Ако си поставим за цел "климатикът" може да духа и с 500 градуса при яко сгъстяване? И после колко е КПД -то на една парна турбина да развъртим генератора на тока за климатика? Нещо ми куца тука.
        Май темата стана за разделяне...
        Турбината си е с доста над 40% КПД, ако помня правилно. Което не и пречи да не става на вечен двигател.
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
          Май темата стана за разделяне...
          Турбината си е с доста над 40% КПД, ако помня правилно. Което не и пречи да не става на вечен двигател.
          Защо? Къде греша? Моето обяснение е, че мерим с различни аршини.
          Последно редактирано от Rabin; 26-10-09, 17:31.

Коментар

Първоначално публикуван от ArSey Преглед на мнение
            ... И в двата случая ще е смешно.
            Смешно е отсега. Давай, сглобявай...

---

темата не знам как ще я разделим. По-скоро да пратим Рабин да чете за топлинни машини в Уикито (добре са обяснени, във всеки случай по-добре от тук) и да спрем да говорим глупости.

Коментар

п.с. Може ел. частта да я махнем - топлинният двигател да върти компресора. Ако докараме малко над 33% КПД на топл. двигател и физиката отиде по дяволите?
              Теоретично топлинен двигател с КПД 40% се получава, когато изходната му температура ( в келвини) е с 40% по-ниска от входната. Има такива климатици, но те не са с ефективност 3. Защото и климатиците са топлинни двигатели.

Коментар

Не им разбирам, и на мен ми звучи абсурдно. Обаче преди години бяха отворили сайт със документиран работещ студен синтез. КПД над 2. Няколко опитни постановки на любители от различни държави, снимки и т.н. В домашни условия. Ама нещо радиация излъчвало, та ме достраша да експериментирам и аз. В innoplaza.net имаше научна статия на Kонарев с доказано преминаване от желязо в мед и документирано КПД над 1.
                Тия работи ги оставям на учените глави, ама тия климатици дето раздават по 3 киловата при консумиран 1 може ли някой да ми ги обясни? Питал съм много народ, това дето били изсмуквали температурата отвън нещо не ме устройва като отговор. Енергия = напрежение по ток. Температура няма в уравнението, че и чак с коефициент 3 да се намесва. Ако тройния енергиен поток на изхода се преобразува в напрежение и се захрани климатика, нещо като безгоривен генератор се получава.
                Виж какво съм ти подчертал!Предполагам, че ти си го писал!?
                Енергията не е равна на произведението от напрежението и консумирания ток.
                Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                  Виж какво съм ти подчертал!Предполагам, че ти си го писал!?
                  Енергията не е равна на произведението от напрежението и консумирания ток.
                  Грешката е несъзнателна и моя, извинявай! Имах предвид ел. мощност = ток по напрежение. Вярно се изкриви темата. Като цяло идеята на последните ми постове е да не мислим сковано и с предразсъдъци. Цитирах хора, занимаващи се с наука със сериозни разработки по въпроса. Дано не е фалшификация.
                  Та, очевидно много неща не знаем за Вселената, в която живеем. По-скоро знаем много малко за нея. Съсипваме планетата си с тия пушилници, и това в рамките на човешки живот. Скоро не се очертава да има къде да отидем. Или намираме начин да живеем по-чисто, или съсипваме нещо, градено милиарди години + нас самите! Не се знае от кое храстче ще излезе заекът, нека не отричаме по default нещата, които не се вписват в представите ни.
                  Последно редактирано от Rabin; 27-10-09, 10:51.

Коментар

...Та, очевидно много неща не знаем за Вселената, в която живеем...
                    Абе някои хора термодинамиката я знаем доста добре. Тя не е нещо, с което можеш да се заблудиш. Тя просто е едно по-сложно 2+2=4. А както гласи стария виц:

Урок по аритметика в еврейско училище:
                    - Моше, моля те, 2 + 2 може да е 4 и половина, 5, 5 и половина, даже 6. Резултатите от 7 нагоре са отсреща, в арменското училище.

Коментар

Абе някои хора термодинамиката я знаем доста добре. Тя не е нещо, с което можеш да се заблудиш. Тя просто е едно по-сложно 2+2=4. А както гласи стария виц:

Урок по аритметика в еврейско училище:
                      - Моше, моля те, 2 + 2 може да е 4 и половина, 5, 5 и половина, даже 6. Резултатите от 7 нагоре са отсреща, в арменското училище.
                      За термодинамиката се запънах, защото никой не успя да ми обясни КПД-то над 100% , както и очаквах. За останалото - нека не хвърляме потенциално добри идеи в темата за вицовете.

Коментар

За термодинамиката се запънах, защото никой не успя да ми обясни КПД-то над 100% , както и очаквах. За останалото - хека не хвърляме потенциално добри идеи в темата за вицовете.
                        Не успя, защото нямаш желание. Цялото обяснение е на около 2 страници в произволен учебник, но ще се опитам аз още веднъж:

И така, имаме обикновения процес на топлообмен. От по-топло тяло топлината отива към по-студено. Това става винаги, между всякакви тела, по всякакви механизми и максимум можем да влияем на скоростта, с която това се случва.

Имаме и елементарната ситуация, в която извършваме работа и получаваме само топлина. И работата, и топлината са едни и същи джаули. Така работят триенето, обикновените ел. нагреватели и други неща. Лошото е, че от топлина не можем да получим същата работа. Можем по-малко, ето как.

Съществуват куп разнообразни машини, наречени топлинни машини. Даже и нещо да не е направено нарочно за топлинна машина, правилата работят. Съществуват идеални топлинни машини, с които се пише теорията и реални топлинни машини, които рабтят по-зле от идеалните. Топлинната машина очаква около себе си две хранилища за топлина (топло и студено) и начин, с който да върши работа или върху нея да вършат работа.

Как можем да получим от топлината работа:
                        използваме топлинна машина, за да местим топлина от по-топлото хранилище към по-студеното. При това, идеалната топлинна машина ще извърши работа, която е пропорционална на пренесеното количество топлина и също така пропорционална на съотношението на температурите на топлото и студеното. Освен това, разликата между взетата от топлото топлина и отдадената в студеното ще е точно свършената работа. Ако между топлото и студеното разликата в температурата е малка, ще пренасяме много топлина за свършването на малко работа. Ако студеното е точно в абсолютната нула, в него нямаше да отдаваме никаква топлина и топлината от топлото напълно ще се превръща в работа. Само че абсолютната нула е недостижима и това се доказва от същата теория. По този начин работят примерно парните машини и заради горните съотношения инженерите се стараят да ползват възможно по-гореща пара, за да получат повече работа от единица топлина. Същото е и с ДВГ, макар че при тях топлото хранилище е малко виртуално. Идеалният дизелов двигател (с температура в края на горенето около 1200 градуса) по тези сметки трябва да върши работа с около 80% от топлината, а 20% да отдава в студеното. Е, да, ама реалният дизел работи с "КПД" около 35%, защото не е идеален.

Как работят термопомпите:
                        наобратно. Вършим работа върху топлинната машина, тя обръща горните зависимости и мести топлина от студеното към топлото, като отдава в топлото всичко, което е взела от студеното + свършената работа. Заради горните пропорционалности, ако между топлото и студеното разликата е малка, с малко работа ще перместим много топлина. Ако разликата е голяма, обратно - с много работа, малко топлина. Ей така работят климатиците - с някаква работа, преместват топлина от студеното към топлото. Те не са хубави топлинни машини, далеч са от идеалните. За обичайната стайна температура и навън с 30 градуса по-ниско, идеалната топлинна машина щеше да работи с ефективност около 10. Климатикът е реална топлинна машина и работи с ефективност около 3. С 1 киловатчас електричество получаваме 3.5-4 киловатчаса топлина в стаята, а не 10-11.

Ако свържеш топлинна помпа с парна машина, реално ще пренасяш доста повече топлина, отколкото работа свършваш, но на финала парната машина ще свърши по-малко работа. Защото не са идеални топлинни машини, а реални.

---
                        Термодинамиката е чисто математически апарат. Тя се доказва като такъв и не зависи от някое свойство на мирозданието, което ние не знаем. Ето защо, тя е особено полезна за осмисляне на явления, които човек не познава. Единственото нещо, което би объркало нещата в нея ще е, ако топлообменът някога, някъде тръгне да пренася топлина от студено към топло. Което пък, освен че практически не става, си има и обяснение защо не може да стане. Обяснението е извън термодинамиката, но стига съм писал.

Веднъж като разбереш това, да обясняваш, че има топлинна машина по-добра от цикъла на Карно, е като да обясняваш, че 2+2=5. Или че 2+2 е 4 за круши, ябълки, долари, килограми и какво ли не, но за някойси конкретен екзотичен плод от далечна страна, точно и само за него, като събереш 2 и още 2, стават общо 5. Е, нормално е да се подсмихвам на такова твърдение. За наблюдател, който не пуши от същия плод, бройката упорито ще е 4.

Коментар

Благодаря за изчерпателния отговор, наистина!
                          Понеже щяхме да хвърляме темата за водата при вицовете...

"WATER AS A NEW SOURCE OF ENERGY"
                          The second edition. Krasnodar 2000. 146 pages.
                          The new experimental results giving excess energy cannot be explained and therefore the contemporary theoretical physics and chemistry are in a state of crisis.

2+2 нещо го изкараха 7 и нагоре... тия арменци от Краснодар...
                          http://guns.connect.fi/innoplaza/ene...Kanarev/#book3
                          Последно редактирано от Rabin; 27-10-09, 11:38.

Коментар

"WATER AS A NEW SOURCE OF ENERGY"
                            Ще прощаваш, но тази книга също е доста хумористична. Вярно, тънък хумор, но осигурява енергия само на автора си.

Коментар

Ще прощаваш, но тази книга също е доста хумористична. Вярно, тънък хумор, но осигурява енергия само на автора си.
                              Възможно е, нито съм я чел, ако я прочета пак толкова и ще и разбера... тука вече не знам!

Коментар

Само да допълня Ясен. Термините "топло" и "студено" нямат смисъл. Ние ги ползваме, за да покажем нашето усещане. Практически студено е само абсолютната нула. От там нагоре всичко е топло. Това, което е важно за протичането на всички процеси е "разликата в потенциалите". Така тече водата, така тече тока, така духа вятъра, така се обменя и топлината. Тоест не е важно каква е температурата, важното е да има разлика. Климатикът не прави топлина чрез превръщане на ел. енергия. Той само осигурява "разлика в потенциалите".
                                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X