Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо интересно от света на физиката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нещо интересно от света на физиката

Ами сигурно съм оплел Красноярск-26 със Челябинск-65
    в главата ми понякога е пълен миш-маш
    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

На скоро гледах един документален филм по една руската телевизия където версията беше че основната причина освен куцата конструкция на реактора е главния инжинер (който бил конструктор на малки реактори за подводници) провел експеримент с процедури не описани от производителя на реактора и естествено реактора гръмнал.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Че то версията с експеримента, който излязъл от контрол си е основната и официална отпреди двадесет години. Новият момент е може би посочването на персонално отговорен.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          На скоро гледах един документален филм по една руската телевизия където версията беше че основната причина освен куцата конструкция на реактора е главния инжинер (който бил конструктор на малки реактори за подводници) провел експеримент с процедури не описани от производителя на реактора и естествено реактора гръмнал.
          В области като ядрената енергетика, "дуракоустойчивостта" е задължителна.

"Куцото" в реакторите РБМК е, че за разлика от ВВЕР или КАНДУ реакторите, РБМК не е бил достатъчно "професороустойчив".

Коментар

Не съм запознат с автоматиката на атомните реактори но навремето имах поглед върху руската авиационна техника там повечето ограничения на машината пилота трябва да ги знае и да се съобразява с тях или най много има система която те предупреждава докато при западните машини електрониката не позволява да прескочиш някоя рискова граница .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              ...докато при западните машини електрониката не позволява да прескочиш някоя рискова граница...
              И понякога точно заради това ти пречи да предприемеш нещо в нестандартна и застрашаваща живота ситуация, когато, макар и да портошиш машината, има някакъв шанс да оцелееш.

Намери ми американец, с най-новия им самолет, навид да влезе в прак близък бой с руснак с най-новия им самолет. Ще черпя!
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                В области като ядрената енергетика, "дуракоустойчивостта" е задължителна.
                Да-а. Сега си представи, колко малко са знаели тогава всички за процесите в тези реактори при гранични условия. "Дуракоустойчиви" реактори има (примерно ВВЕР), но това им свойство е постигнато повече с късмет, отколкото със строг научен подход. Много от моделите на процесите вътре са съставени в процеса на работа. И с няколко побелели за по 5 минути коси (познавам носителя на една от тях).

В тази област експериментите се правят трудно, а само с теория много бавно се върви напред. А на някои места - хич не се и минава, трябва си опит. Авариите са цената, която човечеството плаща за овладяване на силите на природата. Още откакто първият маймуночовек си е изтървал острия камък на пръстите на краката. Кой знае, може и да е загинал от кръвозагуба, а може и цялото му племе от загуба на племенния магьосник...

П.с. Какво си мислите? Че в Козлодуй не са изтървали понякога реакторите? Чист бонус е, че сами си гаснат, преди да се стопят.

П.с.2 Сега пък, в Китай съчиниха някакви реактори с хелиево охлаждане и забавяне. Лично президентът им сряза тръбата, за да покаже какво става когато реакторът изпусне всичкия си охладител в залата. Нищо. Даже газът е много слабо радиоактивен. Ама това, след натрупани десетки години опит в експлоатация на такива съоръжения по целия свят. И след някои неуспешни експерименти.

П.с.3 Да, в Китай. Там са си ги измислили. Английското название възникна след рязането на историческата тръба.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Намери ми американец, с най-новия им самолет, навид да влезе в прак близък бой с руснак с най-новия им самолет. Ще черпя!
                  И обратното ще ти е трудно. И добре, че е така. Иначе отдавна да са решили кой е по- и най-.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    И обратното ще ти е трудно. И добре, че е така. Иначе отдавна да са решили кой е по- и най-.
                    О, напротив! Иди и ги питай.

Това го знам от добър първоизточник - бивш такъв, и още поддържащ контакти с тоя-оня, макар и рядко.

Не ме разбирай погрешно - не съм "фил" и "фоб" на тоя или оня. Просто концепцията за водене на война на единия и другия е коренно различна. От там и техниката. От там и подготовката. Не по-лоша или по-добра, а просто различна. Предпоставките за това са много, и няма смисъл да ги обсъждаме въобще.

...пък и избягахме от същността на темата...

А и най-малкото не е коректно да се сравнява атомен реактор със самолет примерно, или някаква друга техника. В единия случай най-много да отиде живота напилота+известен брой други, ако падне където ня трябва, а в другия жиовотите в най-добрия случай са стотици, а последствията с десетки години напред.

Всъщност сега ми идва на ум: Колко ли е опасна една зле проектирана или зле построена или зле поддържана язовирна стена например, в подножието на която има 100 хиляден град? Вярно че като вкараш булдозерите после (не дай-боже да се случи, ама и такива инциденти има достатъчно), разчистваш и пак може да се живее, и последиците са пряко видими, ама опасността си е реална.

Мисля че главната причина за тоя страх от всичко ядрено идва точно от там че с просто око не можеш да видиш какво става. Ама това важи и за един куп други случаи, най-често химични съединения, от които последствията съвсем не са по-малки. А и такива зулуми историята помни.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

След Чернобил направиха пултовете на реакторите противоидиотски. След първата съществена грешка, въведена от човек, врещи в залата. След втората обявява тревога по централата, с третата пулта изобщо спира да приема команди и започва аварийната програма за гасене на реактора.
                      Не съм чувал операторите да бъркат.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Да-а. Сега си представи, колко малко са знаели тогава всички за процесите в тези реактори при гранични условия. "Дуракоустойчиви" реактори има (примерно ВВЕР), но това им свойство е постигнато повече с късмет, отколкото със строг научен подход. Много от моделите на процесите вътре са съставени в процеса на работа. И с няколко побелели за по 5 минути коси (познавам носителя на една от тях).

В тази област експериментите се правят трудно, а само с теория много бавно се върви напред. А на някои места - хич не се и минава, трябва си опит. Авариите са цената, която човечеството плаща за овладяване на силите на природата. Още откакто първият маймуночовек си е изтървал острия камък на пръстите на краката. Кой знае, може и да е загинал от кръвозагуба, а може и цялото му племе от загуба на племенния магьосник...
                        Конкретно в Чернобил не е така. За 4 часа екипът е успял да наруши всички точки на инструкциите за безопасна работа на реактора. Една от главните причини е липсата на система за регистриране на проблеми в работата на реакторите по целия СССР (след Чернобил направиха такава позволяваща и анонимно докладване за собствени грешки без последствия) и запознаване на всички оператори с възникнали проблеми. Друга е обещаната Ленинска премия за провеждане на експеримента за работа на турбината в авариен режим.

Тридесет и трета е прословутото руско "авось пронесет". Пак препоръчвам на всички: прочетете "Чернобыльская тетрадь":

Може ли в цялата централа да има само два гайгерови брояча - един до 1000 микрорентгена (0.001 Ro!) в секунда а другият до 1000 рентгена? На всичко отгоре, този до 1000 рентгена не е работел:
                        Попытался определить радиационную обстановку у себя в помещении и в коридоре за дверью. Имелся только радиометр ДРГЗ на тысячу микрорентген в секунду. Показал зашкал. Был у меня еще один прибор со шкалой на 1000 рентген, но при включении он, как назло, сгорел. Другого не было. Тогда я прошел на блочный щит управления и доложил Акимову ситуацию. Везде зашкал на 1000 микрорентген в секунду. Стало быть, около 4 рентген в час.
                        А в действителност там е имало над 20 000 ренгена в час...

Не може да се биеш половин час с острия камък по пръстите на крака и да не си направиш съответните изводи.
                        Последно редактирано от Tougi; 24-09-08, 22:50. Причина: добавяне на цитат

Коментар

Не е много по темата, но ми хареса:

http://irc.techno-link.com/news.php?extend.23

Никога не съм се замислял за мащабите на това което е трябвало да се изостави.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Не е много по темата, но ми хареса:

http://irc.techno-link.com/news.php?extend.23

Никога не съм се замислял за мащабите на това което е трябвало да се изостави.
                            Тия не могат да си намерят jawa-та и с фенерче, ама забранили десния клавиш в страницата:
                            Единствената информация за авторката, която открихме до момента (освен казаното от нея в текста) е името и - Елена (aka kid of speed).
                            Казва се Елена Филатова

Коментар

Името на жената е Елена Филатова.Има доста нейни филми във Vbox7.

Коментар

Мдаммм...
                                Това с хеликоптера не го бях гледал. Гадничко.
                                Край на спама

http://www.youtube.com/watch?v=8s40uKLCjcU
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X