Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо интересно от света на физиката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нещо интересно от света на физиката

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    ...снопа електрони...
    Не бяха ли неутрони?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Протони са.
      "Land Rover не губи масло, той маркира територия."

Искам България чиста!!!

Коментар

Много се извинявам за електроните... Те са всъщност в проекта за следващият ускорител... Точно четях за него и са ми останали в главата...
        VPetrov.photography

Коментар

Електронни ускорители бол. Всеки има в къщи поне по един, е ако не е минал само на течни кристали или плазма. Един от най-големите електронни ускорители е света се намира тук: sls.psi.ch
          Достигат към 90% от скоростта на светлината. Има и няколко протонни, но за различни от ЦЕРН цели.

Коментар

Да, вярно си е... и кинескопите и електронните лампи местят електрони от едно място на друго... Този за който имах в предвид се споменава тук: http://lenta.ru/articles/2008/09/10/doomsday/index.htm

и щял да е по-голям от сегашният No1 на CERN...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              ...
              А отзад със сигурност седят и бизнес интереси. В наше време по принцип трудно се дават пари за такива неща, което е жалко.

А какви точно интереси, едва ли ще разберем. Ама, енергийни примерно, е добра догадка.
              ...
              LHC и физиката около него е безкрайно далеч от енергетиката. Поне доколкото знаем в момента. Е, като изключим, че няколко електроцентрали ще поработят само за него за известен период от време.

В толкова преден край на науката, където изобщо не се знае какво има, да се говори за бизнес-интереси е рано. Там е любопитството, желанието за изява и други чисто човешки стремежи. Ама струвало милиарди - и за по-безсмислени неща се дават купища пари.

Една корекция за разказа на Стефан: LHC ще разглежда енергийния спектър около 10000GeV.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                LHC и физиката около него е безкрайно далеч от енергетиката. Поне доколкото знаем в момента. Е, като изключим, че няколко електроцентрали ще поработят само за него за известен период от време.

В толкова преден край на науката, където изобщо не се знае какво има, да се говори за бизнес-интереси е рано. Там е любопитството, желанието за изява и други чисто човешки стремежи. Ама струвало милиарди - и за по-безсмислени неща се дават купища пари.

Една корекция за разказа на Стефан: LHC ще разглежда енергийния спектър около 10000GeV.
                И да, и не. В момента (поне това, което съм учил - 2 семестъра) има неща, дето се знае че ги има, ама не се знае защо. Тия опити се опитват и такива нещица да обяснят. А като знаеш защо става едно явление, знаеш и какво да търсиш, за да го използваш както ти е удобно.

Но наистина, това са изследвания за години напред (може би десетки години дори, че и повече).
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Абе от тия неща не разбирам грам.Ама ускорител на частици за 8 милярда (мисля че бяха евро)не се прави само от любопитство.Двама филипинци се опитват да осъдят европейската некаква си там научна нещо си ,да не правят опити че могат да затрият земята.Мене това ме интересува.Ще направят ли черна дупка,която да погълне земята ,или това са само глупости.Аз искам ,земята да си е такава каквато я познавам.Не ми трябват черни дупки и ускорители на частици под две държави.
                  Айде просветлете ме малко ,мене простият човек.
                  Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Не се притеснявай дали ще направят черна дупка. Няма да разбереш, дори и да направят.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Не се притеснявай дали ще направят черна дупка. Няма да разбереш, дори и да направят.
                      то това е ясно ама искам да знам ,ако има вероятност да направят ,да си поживея като за последно
                      Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
                        то това е ясно ама искам да знам ,ако има вероятност да направят ,да си поживея като за последно

Има един лаф за тая работа: "Живей всеки ден, все едно че ти е последния". Тогава няма да те притесняват тия работи.

...ама е трудно...

Коментар

Асиметричният отговор на руската наука - Големият гудронен колайдер:

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение

Добре че Стефан още не се е върнал. Щеше да бъдеш заврян някъде си...

Коментар

Върнал се е Стефан, но майтапът си го бива.

Иначе, значима част от LHC, а също и от финансирането му, са руски. Та, поне засега, няма какво да "отговарят".

(пък вие кажете, за какво служи показаната в майтапа машина и от какво са взети мостовете)

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение

Виждам че руския опит е бил успешен.
                                Даже част от черната дупка е протекла по корпуса на съоръжението.
                                Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X