Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо интересно от света на физиката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нещо интересно от света на физиката

Попаднах на този линк, откъдето разбирам че предстои интересно събитие - пускането в действие на най-големия ускорител на частици, и то съвсем скоро - на 10 септември. Някои му възлагат големи надежди за открития в областта на физиката изобщо, други изказват опасения от черни дупки и непознати опасности в тази неизследвана област...
    Сещам се за поне един физик тук, който може да внесе още яснота по въпроса...

До: Нещо интересно от света на физиката

Никак не съм физик, но дочух доста противоречиви неща за този проект. Според някои е твърде опасен и непредсказуем. Други твърдят, че това е преломната стъпка в наземната наука. Няма да е зле да се изкаже някой запознат, но опасявам се в Бг нямаме много инфо от 1-ва ръка. Ще разпитам 1 приятел, който се занимава с подобни неща от години и е французин, може да внесе малко светлина по въпроса, но все пак щом цялото струва толкоз много пари, надали опираме само до наука, все пак не се дават пари за наука в непечаливши области, та сигурно има нещо скрито покрито

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Попаднах на този линк, откъдето разбирам че предстои интересно събитие - пускането в действие на най-големия ускорител на частици, и то съвсем скоро - на 10 септември. Някои му възлагат големи надежди за открития в областта на физиката изобщо, други изказват опасения от черни дупки и непознати опасности в тази неизследвана област...
      Сещам се за поне един физик тук, който може да внесе още яснота по въпроса...

Според общоприетото мнение, докато този ускорител се строеше, фундаменталната наука е толкова напреднала, че всичко, което опитно е възможно да се установи там - вече е теоретически установено до практическа сигурност. Т. е. ЦЕРН е остарял по време на строежа си. За всякакви опитни постановки от по-високо ниво - на земята няма енергиен ресурс, а и планетата май се явява малка за разгръщането им.
      Аз не съм физик и това съм го чел, без да ми е много ясно в детайли.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

))))))
        Като става дума за физика, е по-добре да се чете примерно Стивън Хокинг, а не "Жената днес". Току виж ЦЕРН се окаже не чак толкова глупава история.
        Има една "Кратка история на времето" от въпросния автор. Това разбира се не е Капица, и превода е пет за четири, но е достатъчно разбираемо. Писано е именно като научно-популярна книжка.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          ))))))
          Като става дума за физика, е по-добре да се чете примерно Стивън Хокинг,...
          Има една "Кратка история на времето" от въпросния автор. Това разбира се не е Капица, и превода е пет за четири, но е достатъчно разбираемо. Писано е именно като научно-популярна книжка.
          Tова е книгата, за който не я е чел. Мен ме интересуваше по-скоро какво очакват срещу инвестираните явно огромни средства в този проект. Освен проверката на разни математически модели и теории...

Коментар

А, дреболии. Да се приближат до разбирането как е направена Вселената. В частност - дали ще тръгне да се свива, или ще се разширява вечно. И какво ще стане след това. Между другото, да не оставят съвсем никакво място за съществуването на Бог, каквото и да е това.
            Като ширпотреба, може да се намерят нови слоеве в строежа на материята - частици, по - елементарни от сега смятаните за най-елементарни кварки и електрони. Което е малко вероятно. Както и да се хване единичен гравитон.
            Между другото, Планковата енергия е единица с 19 нули ГеВ, а не стоте, които може би ще развие този ускорител. Така че на самодейните пророци ще им е трудно да осъдят когото и да било за производството на джобна черна дупка.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              Според общоприетото мнение, докато този ускорител се строеше, фундаменталната наука е толкова напреднала, че всичко, което опитно е възможно да се установи там - вече е теоретически установено до практическа сигурност. Т. е. ЦЕРН е остарял по време на строежа си. За всякакви опитни постановки от по-високо ниво - на земята няма енергиен ресурс, а и планетата май се явява малка за разгръщането им.
              Аз не съм физик и това съм го чел, без да ми е много ясно в детайли.
              Не мисля, че е точно така. Да, теоретичната физика се развива с бързи темпове, но развитието и лежи именно върху подобни експерименти. Не знам достатъчно за този ускорител, но знам, че следва изпитаната стратегия от няколко десетилетия насам - на порядък по-голям и мощен от предния... Вероярно ще доведе до много нови знания в областта на елементарните частици, дали ще е крайъгълен камък във физиката само времето ще покаже.
              П.С. Иначе си прав - земята им идва малка вече на мераклийте да правят челни удари между частици с близки до светлинната скорост
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Бе, тя Земята беше малка и за голям телескоп. Пък му скроиха капата. Като поглеждаш два пъти в годината към едно и също място, го правиш всъщност от двете крайни точки на диаметъра на орбитата. Все едно телескопът е с толкова голямо огледало. Или поне за някакви специални цели е така. Така и гледаха отначало далечните квазари. После се научиха да коригират вълновите фронтове и на обикновените гигантски телескопи.
                Те теоретиците си смятат. Докато има какво. Сума неща обаче трябва да се премерят. Като заряда на електрона например. Ние го мерим и знаем колко е. Но не ни е известна нито една причина, поради която ТРЯБВА да е толкова. Иначе казано - няма теоретична база, нито известен закон от който да се изведе именно такъв заряд, произтичащ от някое още по-фундаментално свойство на Вселената.
                В толкова дебелата физика всичко е много сложно. Нютоновата физика е привична за всички. Това е прилична стройна теория, описва например движението на направо две топчета, които се удрят. Ако има трето топче вече се вижда в чудо. За големи ансамбли частици вече няма чисти аналитични решения. Има вероятностни разпределения, и семейства криви, по които могат да се движат процесите. Добави в тая история непренебрежими квантови ефекти, и няма къде да избягаш от принципите за неопределеност. Знаеш или едно, или друго. Като започнеш да мериш каквото и да е, акта на измерването променя обекта. И колко и какво си му изменил с това мерене, знаеш също в най-добрия случай статистически. Знаеш че процесът е променен, но не еднозначно, а пак по семейство възможни бъдещи поведения. Става безсмислено да се говори даже за теория, говори се за сценарии. Семейство възможни теории. Теоретиците могат да отхвърлят част от тях като слабовероятни или забранени от някой общ принцип, но само ако знаят колко е. Нещото. Колко тежи фотона, колко е заряда на електрона, колко се криви времето, и главно в какъв мащаб. Няма друг начин, освен да се премери новото неизвестно нещо.
                Хората отдавна умеят да управляват енергии от порядъка на няколко електронволта. Това е огънят и химията. Когато са се научили да управляват десетки - стотици, са се сблъскали с тока и лазерите. За рентгените и атомните бомби трябват милиони. Това е средата на миналия век. Десетината ГеВ-а ни дадоха кварките и разбирането какво има в звездите, даже в много големите. Пък тая година значи ще започнем да разглеждаме какво има нататък, около 100 ГеВ. Сега предполагаме какво там не може да има. Трябва да го видим, иначе няма да знаем какво пък има.

Коментар

Темата за това дали е опасно е дискутирана тук:
                  http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=29909
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

От това излиза че има отлагане на старта. Явно има някакви проблемчета.

А отзад със сигурност седят и бизнес интереси. В наше време по принцип трудно се дават пари за такива неща, което е жалко.

А какви точно интереси, едва ли ще разберем. Ама, енергийни примерно, е добра догадка.

А иначе всеки експеримент крие рискове. Това е област, в която по една или друга причина, сме, кажи-речи, почти напълно неуки. За много неща се знае че стават, че даже ги и използваме, ама защо стават ни е "тъмна индия".

Не знам, но на мен тия бръщолевения за черни дупки и тем-подобни, ми се струват меко казано смехотворни. Говорим за огромни енергии и маси, които много "човечета", дори и не могат да си представят (слагам и себе си в тая категория). Да се говори че в момента сме в състояние да набавим и управляваме такива сили, е, как да кажа, неграмотно най-малкото.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Изчетох и двете теми във Форума и според мен всеки който е писал е прав.

За утре, 10 Септември, е насрочен "първи сблъсък" в 27 километровия тунел под Франция и Швейцария. Опита - създаване на условия, близки до условията след "Големият Взрив" за части от микросекундата. Ще опитат да уловят субатомни частици, като гледат да ги забавят при минус 273 градуса по Целзий / при минимално молекулярно движение/. И ще търсят нови частици, нови измерения, "тъмна енергия" и "тъмна материя".
                      Дали ще стане тъмно не знам, ама Събота отивам за риба, да видя дали опитите ще се отразят на кълването.

Има и рап обяснение на експеримента. Със субтитри на английски
                      http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM
                      Последно редактирано от Деян Стоев; 09-09-08, 11:30. Причина: добавка
                      "Land Rover не губи масло, той маркира територия."

Искам България чиста!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Didost Преглед на мнение

Има и рап обяснение на експеримента. Със субтитри на английски
                        http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM
                        Ха! По принцип рапът ни връща доста назад в еволюцията... С това съм съгласен! Но чак пък до големия взрив?!? Винаги съм мислел, че за това служи чалгата! Майтап!!!

Ако от утре започнат да откриват нещо ново, това са си цели нови хоризонти, но ще са толкова далече, че едва ли ще усетим нещо на практика...

Коментар

А пуснали са го.
                          Аз не вярвам в чудеса!
                          Разчитам на тях!

Коментар

Снощи по новините пуснаха "учЕн" - философ, да коментира ядрена физика. ГЛУПОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ!!!

А учЕните, дето се опасяват да не се унищожи земята, явно за чували за атонма и ядрена физика само по новините.

Ама аз се чудя, колко безгранично прост трябва да си, за да се опнеш по телевизията да коментираш неща, от които си нямаш и най-малко понятие.

Сега по темата: Датата на сблъсъка още не е обявена. Сигурно няма и да я обявят. Днес пускат съоръжението на 1/3 мощност. Явно тестове ще трябват първо.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Скоро "сблъсък" не чакайте... Днес единствено се тества дали снопа електрони се държи стабилно в траектория и то в едната посока... По нататък ще бъде повторено същото в другата посока... и Евентуално след като всичко бъде настроено и тествано ще се направи първият "сблъсък"... Най-рано около нова година... А за първите резултати евентуално поне след шест месеца... но според мен ще минат поне две три години докато се появи нещо реално...
                              VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X