Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо интересно от света на физиката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нещо интересно от света на физиката

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
    Определено не е Моя Просто на него попаднах
    Гледал си втората част. Аз отивам га гледам първата.

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
      "Сталкер" е класика.Филма не съм гледал,но съм чел книгата.
      "Книгата" е по-скоро разказ (или новела, примерно) и се казва "Пикник край пътя", а "Сталкер" се казва филма на Тарковски от 1979 г. (само уточнявам заглавията). Филмът:
      http://zamunda.net/details.php?id=30424&hit=1
      http://en.wikipedia.org/wiki/Stalker_(film)
      Действително има и разказ "Сталкер" от Стругацки ("Машина желаний", в оригинал), който е базиран на ранна версия на сценария на въпросния филм, който пък е базиран на "Пикник край пътя", и ходи разбери от къв зор са го писАли тва първото в изречението ))

Също да отбележа, че филмът не е много-много по разказа, освен като основна фонова концепция (сталкерите, Зоната и мистичното около тях и Изпълнителя на желания). Дори е доста по-различен и не че си няма своите заслуги, но просто е друга бира.

По едно време се пуснаха слухове за нов филм, дето уж щял да бъде баш по историята, чак името на Джон Траволта се спрягаше, ама дотам си и остана.

Отделно от (евентуалното) холивудско заинтересоване по историята, има западни изпълнители, писали песни, че и цели албуми, вдъхновени от една от най-добрите (според мен) научно-фантастични работи, писани някога.

Миналата година украинците от GSC (създателите на небезизвестната серия игри "Cossacks") направиха един от най-добрите 3D shooter-и, който се казва "S.Т.А.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl". Съвсем скоро се очаква и продължението му. Вероятно много от вас намират играенето на РС-игрички за дебилна загуба на време. Може и да сте прави, обаче си гледайте работата Играта има не една международна награда, а най-ценната такава (пак според мен) е наградата й за "игра с най-добра атмосфера". Действително, усещането за пълен сдух, атмосферата на загнило и старо, на страх и смърт, които навяват от Зоната, е ТОЛКОВА реалистично представена (сенки, вятър, звуци и цветове), че аз лично се РАЗТРЕПЕРВАХ на моменти. Създателите на играта по лично мое мнение са ненормални хора от сюрреалистичен роман на ужасите, които просто са нарисували своите светове и сега е време да бъдат освидетелствани и заключени в лудницата.
      Намесването на Чернобил в историята е лек и ненатрапчив кич, а за реалистичното предаване на топографията на терена, АЕЦ-а, Припят и всичко около тях (от най-малкото хълмче, та чак до отделните сгради и архитектурни елементи) може да си прочетете в нета, на който му е интересно, щото тая тема е за книгата, егати ))

Феноменалното представяне на тази творба, независимо като в какъв "продукт", свидетелства за нейното качество. Интересът и вдъхновението, които "Пикник край пътя" е дал на всички тези "експлоататори" на темата, говорят сами за нивото на разказа. А то чупи всички тавани...
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

79 страници е... не точно разказ, но ограниченията бяха по брой думи, така че няма да издребняваме
        S.T.A.L.K.E.R и аз съм я разцъквал, но ме беше срам да си призная Особено добре разтривах изгнилата Нива...
        Ще чакаме C.E.R.N

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Ще чакаме C.E.R.N
          Ха ха, тва беше добро попадение ))
          За СТАЛКЕР-а: цъкал си на някой от безбройните т.нар. MOD-ове, щото в оригинала не можеш да бръмчиш с таратайките, за ужас на всех оффроудъри...
          Повече няма да бозам темата. "Пикник"-а е страхотна творба. Точка.
          Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Между другото, Чернобил е много добър пример за излязъл от контрол (поне отчасти физичен) експеримент.

Като цяло, световната общественост знае, че взривът е станал, защото реакторът е бил опасен и "му е било писано да гръмне". Също така цялата световна общественост знае, че ВВЕР и РБМК е едно и също (или е все тая) та затвориха и нашите реактори.

Малко хора, предимно специалисти, знаят истинската причина за катастрофата: търсене на отговор на въпроса "колко време може да работи турбината при изключен реактор". Да, ама за провеждане на експеримента са изключили всички защити на реактора. За да не влияят на експеримента. Щото той си е бил безопасен априори, или поне всички участници в експеримента са вярвали в това.

Чернобыльская тетрадь

Аз не вярвам, че най-новото бижу на ЦЕРН ще бъде последно за човечеството. Но кой може да каже, дали следващото няма да е?

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
              ...
              Приятелю, приликите между РБМК и ВВЕР е толкова, колкото между FEROZA-та ми и твоя TOUAREG.

Недей така, че се изложихме като кифладжии.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Приятелю, приликите между РБМК и ВВЕР е толкова, колкото между FEROZA-та ми и твоя TOUAREG.

Недей така, че се изложихме като кифладжии.
                Така де, нали и аз това казвам - на обществеността и е "все тая" - джипка някаква.

А ВВЕР аз не само съм виждал, ами съм и пипал

Коментар

Той това и казва. Пък дебилите обичат да им е просто, и под разстрел няма да се заинтересуват от истината. Така си и вървят глупавите легенди.
                  "Пикник край пътя" не е сам по себе си. Разглеждайте го като първата част от общата идея за Прогресорите и Странниците, и правото на една цивилизация да се намесва в живота на друга. Това вече е цялото творчество на Стругацки. С няколко изключения.
                  А нарушаването на всестранно описаните принципи, води до това, което виждаме днес в новините. Бездарното разнасяне на демокрация с бомбардировачи, обърква и живота на народите, и историята.
                  Фантастиката е единствения инструмент, който имаме за изследване на бъдещето. За да бъде полезна, начело на човечеството трябва да стоят обаче мислещи хора. Докато с важните работи се занимават неграмотни, тарикати, маниаци, ние ще живеем в Зоната. Или коя да е друга кошмарна антиутопия.

Коментар

Чернобил май се водеше пожар, а не верижна реакция, за разлика от
                    например няколкото в Челябинск (15 март 1953 г., Челябинск-65, Комбинат №817 (ПО «Маяк») и др.: http://www.gr-obor.narod.ru/p659.htm )
                    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Бях чувал и за нещо в едно хранилище до Красноярск, някъде около "девятката" ако това говори някому нещо, но не можах да намеря нищо

Първото за Прогресорите и Странниците май се смята "Обитаемият остров" . Пикникът е близък, но май не е точно за това, мене лично той по ме кефи. Някак по домашен е ...

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                        например няколкото в Челябинск (15 март 1953 г., Челябинск-65, Комбинат №817 (ПО «Маяк») и др.: http://www.gr-obor.narod.ru/p659.htm )
                        Можеш ли да дадеш някакъв лин на Български език?Че руският ми е много сложен,а ми стана много интересно.
                        Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Не, мога на ингилизки. http://archive.greenpeace.org/comms/...nob/rep02.html
                          и да превеждам. Ама на бира, че ме мързи.
                          Пък и това е от гуугъл

Коментар

Не, мога на ингилизки. http://archive.greenpeace.org/comms/...nob/rep02.html
                            и да превеждам. Ама на бира, че ме мързи.
                            Пък и това е от гуугъл
                            Аз се позачетох в укипедия малко,и ми стана много интересно.Гледал съм филми за Чернобил,ама за тия аварии дето има в горният линк,почти нищо не съм чувал.Ама чак да седнеш да превеждаш,не е нужно.Ще се справиме някак
                            Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                              Така де, нали и аз това казвам - на обществеността и е "все тая" - джипка някаква.

А ВВЕР аз не само съм виждал, ами съм и пипал
                              О, съжалявам! Сега като го прочетох пак, ми се изясни.

Вече ми е рефлекс - като чуя някой да говори откровени глупости за неща, от които и понятие си няма, ставам лош, и люто попържам.

Явно случая е точно обратния, за което се извинявам.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Пожарът в Чернобил е от специфичната за РБМК структура - много графит.

Бях чувал и за нещо в едно хранилище до Красноярск, някъде около "девятката" ако това говори някому нещо, но не можах да намеря нищо
                                До колкото знам, в Железногорск никога не е имало значима авария.

Най-изчерпателен за ядрените аварии в СССР е докладът на групата Беллона от преди пет-шест години. Не можах да го намеря на сайта, ама там има прекалено много неща: http://www.bellona.ru/sitemap

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X