Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо интересно от света на физиката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нещо интересно от света на физиката

E, недей така, сега... Въпросът "какво става" винаги е първи и на науката й стига да е само описателна дори, че да му отговори. Въпросът "как става" е друго ниво на познание, защото търси да изясни механизма на случващото се. Това е баш науката. Въпросът "защо става" го разглеждай в този контекст. Все едно синоним на "как", но с една идея по-разтеглен - за да включи и първопричините на ставащото, движещите сили, които го предизвикват. Тоест, не търси толкова философия и метафизика в "защо"-то, колкото сухо и строго доизясняване на "как"-то.
    Това в отговор на поста на Tougi.
    За гравитацията - нещата май все повече клонят на там да се окаже, че няма частица за тая работа.
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Разбира се. "Как" обикновено се вижда. Дали с просто око е друг въпрос, но се вижда. Разумът изобщо е възникнал, когато за пръв път е бил зададен въпроса "защо". Още нютоновата механика не може без философската част на въпроса. Трите принципа на Нютон са написани в съвсем същия им вид от Лайбниц достатъчно време преди него. Но Лайбниц е имал пред вид някаква си божествена хармония при формулирането им, а не физически ограничения, и макар и наглед същата, теорията му е глух клон от еволюцията. Така че още тия старинни приближения не могат да бъдат разбрани само на емпиричното си ниво, и трябва да се разглеждат заедно и неразделно от теоретичната си съставка. Толкова повече това важи за теорията на относителността, и следствията и, които се уточняват в момента, по пътя към единна теория на полето.

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
        ...За гравитацията - нещата май все повече клонят на там да се окаже, че няма частица за тая работа.
        Да де, ама само клонят. А да се открие самият механизъм на гравитацията ще е огромна стъпка. Друг е въпроса в каква посока.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Един сигурен начин за убиване на хлебарка:
          Хващаш хлебарката, гъделичкаш я докато започне да се кикоти. Значи си е отворила устата. Бързо и сипваш отрова, тя я гълта в бъркотията и умира. Хем пестиш отрова. Бързо и сигурно?
          ............
          Ха, че ако я хвана аз ще я смачкам?
          Отговор: И така може!
          Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Ами, гледам хората подозират военните в мераци да използват церновския ускорител за оръжие. Та им давам пример как би изглеждало военно приложение на подобно съоръжение. Макар че идеята за чупене на орехи с Държавния печат е осмяна отдавна.

Коментар

Аз пък съм сигурен, базирайки се на историята до сега, че под някои научни титли в ЦЕРН задължително има и военни звания!
              И не съм казвал, че някой иска да гърми с колайдера, а с резултатите му, Стефане

Коментар

Този експеримент ми напомня игра на деца с Кибрит, ама с Голям Кибрит
                На младини бях чел книжка (почти съм сигурен че беше на Стругацки) в която ставаше въпрос за отдалечена планета, на която се правят подобни експерименти, в следствие на което тя "пламва" от двата полюса и бавничко изгаря, а хората не могат да избягат защото имат само един кораб и няма време до идването на другите....
                Само дето сега е на Земята и ние Няма къде да отлетим

Всъщност без да съм специалист съм почти напълно спокоен за този експеримент. дори изгледах едно филмче на BBC "The Big Bang Machine" 2008 - стряскащо е какви хора се занимават с това.

П.С. Като Изтрещя не минава лесно 4 часа търсене на мрежата - намерих Книгата се казва "ДАЛЕКАЯ РАДУГА" http://rusf.ru/abs/books/dr00.htm
                Последно редактирано от alex_markov; 15-09-08, 20:25.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Аз пък съм сигурен, базирайки се на историята до сега, че под някои научни титли в ЦЕРН задължително има и военни звания!
                  И не съм казвал, че някой иска да гърми с колайдера, а с резултатите му, Стефане
                  И да има, е напразно. Международен проект, половината свят участва в него, 3/4 от света получава всички сурови резултати, всеки гледа другарчето в ръцете... И да се намери нещо, което да е интересно на шапките, няма да мога да го монополизират постфактум. Напълно подкрепям Стефан.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                    П.С. Като Изтрещя не минава лесно 4 часа търсене на мрежата - намерих Книгата се казва "ДАЛЕКАЯ РАДУГА" http://rusf.ru/abs/books/dr00.htm
                    Веднага се сетих за нея. Те имат и други подобни: Жук в муравейнике, Волны гасят ветер...

Като сме почнали със Стругацки по темата:

За миллиард лет до конца света
                    - какво става ако започнеш да задаваш правилни въпроси

Коментар

...стряскащо е какви хора се занимават с това...
                      В добрия, или в лощия смисъл?
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                        Веднага се сетих за нея. Те имат и други подобни: Жук в муравейнике, Волны гасят ветер...

Ето ви ги на български: Аркадий и Борис.
                        Точно по темата са писали. Особено "Пикник край пътя" - любимият ми техен роман. По него направиха филм - "Сталкер", най-шантавият фантастичен руски филм, който съм гледал.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          В добрия, или в лощия смисъл?
                          Просто го гледай

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение

Стругацки, Кир Буличов и естествено Аизък Азимов, са казали почти всичко за всичко - при това правилно

Коментар

Просто го гледай
                            Аз преди да прочета темата взех, че закачих другия по темата - Lost Horizons..но ще гледам и "твоя" Сигурно има и още филми по темата. Гледам са от тая година.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Ето ви ги на български: Аркадий и Борис.
                              Точно по темата са писали. Особено "Пикник край пътя" - любимият ми техен роман. По него направиха филм - "Сталкер", най-шантавият фантастичен руски филм, който съм гледал.
                              "Сталкер" е класика.Филма не съм гледал,но съм чел книгата.
                              Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                              -----------------------------------------------
                              Питието определя съзнанието....
                              -----------------------------------------------
                              0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
                                Аз преди да прочета темата взех, че закачих другия по темата - Lost Horizons..но ще гледам и "твоя" Сигурно има и още филми по темата. Гледам са от тая година.
                                Определено не е Моя Просто на него попаднах

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X