Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от cross4funbg Преглед на мнение
    И може би съвсем случайно са кръщавали планини, градове и държави на своето име Българи( което не го знаели) от Памир до Апенините много преди Симеон или Самуил?
    Да, но пък ние си го научихме през 20-ти век от нашите историци.
    Особено за Апенините.
    ОФБ ДБ X22SE
    Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
      ...... От тогава тая територия се нарича българия(щото латински говорящото население на Северна България, наричало хуните така).......

Айдеее , теорията на Търтьо за общия корен на румънците с нас отидЕ на кино !

Абе знаех си аз , че власите са си шпрехали на латински още от хунско време , ама ....
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        Пак вопиющо невежество лъха от тая тема. Това че славяните (и в частност руснаците) са унтерменши не е измислица на Хитлер. На един американец е. Цитирал съм го
        Е и, какво променя това. Тя и историята с арийските раси не е Хитлериска. Английска е и то 100 г. по рано. но пак нищо не се променя. Той се е ползвал максимално за целите си.
        ОФБ ДБ X22SE

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Айдеее , теорията на Търтьо за общия корен на румънците с нас отидЕ на кино !

Абе знаех си аз , че власите са си шпрехали на латински още от хунско време , ама ....
          Не знам за теорията на Търтьо и общия корен с власите ама е известно кога власите са се заселили там и откъде са тръгнали. Документирано е, че "власите" масово еднократно са се преселили от охридско по тимок в днешно влашко и не само там. Това станало по време на "византийското присъствие" и не е в резултат на някаква целенасочена държавна политика. Не е ясно защо, не е ясно какви са точно тези власи и какъв език са говорели. Най вероятно е латински диалект но .. . И през двете български държави територията между Дунав и Карпатите се е водела за българска провинция но това е било доста условно. Аварите твърдяли, че е тяхна, после печенегите, маджарите, после куманите но никой реално не е управлявал властта си там. Всъщност мястото е било доста проветриво. Трудно се живеело там въпреки добрите условия за земеделие, щото на всеки 50-60г. от 5 до 11 -ти век от там минава поредната азиатска гладна вълна, устремена към Европа. (на една карта от времето на кръстоносните походи там стои надписът - пацтинак, от славянското пущинак написано на латиница). По време на втората българска държава княжествата там били практически независими, макар, че църквите били подчинени на българския патриарх. В тях богслужението е било на черковно-славянски (както се наричаше и у нас допреди 50 г.). Официалния писмен език е бил българският (но не прабългърски, защото такъв няма) славянски. Поне до 18-ти век болярите си пишели писмата на български (но не прабългърски). Влад Цепеш е всъщност Владимир Цепеш. Всъщност последния е доста проспериращ владетел, щом успял да пренесе войните си с турците на юг от Дунав и да превземе Червен. Няколко века след последния български цар влашките князе продължавали да твърдят, че са васали на българския цар. Изглежда им е било удобно.
          ОФБ ДБ X22SE

Коментар

Първоначално публикуван от g_n_l Преглед на мнение
            Оногондури,
            Кутригури,
            трубадури,
            Пропусна хайландурите. Един хубавец по едно време доказваше, че едно прабългарско племе - хайландури достигнало чак до Шотладия и дало началото на шотландските бойци. А името им преживяло вековете и днес се наричат хайландъри.
            Последно редактирано от bogilloff; 04-08-14, 00:33.
            ОФБ ДБ X22SE

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Славянската доктрина ще си остане вредна за България независимо дали има някакъв елемент на научна основа или не.
              Аз не говоря за ползи или вреди, нито за доктрини а за произход . Доктрините може да си ги избираш (според ползата) но произхода си - не. Дори и всички от утре в един глас да крещим, че сме германци, едва ли ще сме станали германци.
              В началото на 90-те когато всички крояхме планове за "оправянето на България", аз имах следното предложение - да намерим един по-голям остров (празен) на къде на ширината на Мадагаскар, добре е на няма змии и комари и да има банани и портокали (може и домати). Преместваме се всите българе там, ще ядем банани, ще правим ракия от портокали и салатка от домати. А в България докарваме японци (и без туй през 30-те години прабългарите официално имали японски произход) и България ша са упрай.
              ОФБ ДБ X22SE

Коментар

България ок, че е топоним,
                как обясняваш населени места с тоя топоним налични днес в Италия, Полша,Румъния мисля и в Латвия, а в днешна Румъния и Русия - богато.
                Забележи, че на наша територия нямаме село/град точно с името България.
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

Коментар

"На Вселенския събор в 681 г., състоял се след разгрома на византийската армия в Онгъла и подписването на мирния договор, архиепископът, критикувайки императора, му крещи: „Предупреждавах ли ви миналата година да не започваме война с България!“"
                  BMW X6

Коментар

Я да ви питам, така като забихте в топонимите - знаете ли как е Италия на полски и защо?
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

1. Корените не са в резултат на желание, а факт(със съответните проценти). И не знам какво толкова необяснимо има.
                      2. Що се отнася до спекулацията "слав" <-> "роб", тя набира сили при Хитлер, който даже обявява славяните за тора на арийската раса. Нормално. Трябвало му някакво основание на човека за бъдещата война. Какво му сторил този "тор" знаем. За съжаление измряли твърде много бели хора.
                      А иначе думата за "роб" се появява някъде около 6 в. пр.н.е в древногръцкия и се е произнасяла "склавос". По това време германци и славяни все още не са се разделили на отделни клонове в Северна Европа и гърците не били чували нито за едните нито за другите. Очевидно произходът и не свързан с думата "славяни", такива още нямало. Просле думата преминала в латинския и от там в западноевропейските романски езици, като с времето "к" изчезнало. А и в немските.
                      Например германците са използвали и използват тази дума "с(к)лавос" за роб, но тяхното наименование за "славяни" е "венди". Все пак разграничавали "славяни" от "роби", за разлика от тебе.

Бих могъл да ти разкажа за произхода на думата "венди" но какво ли те интересува, ти да не си славянин я.
                      Врочем ще напиша все пак нещо, може на някой друг да му е интересно.
                      Първоначално римляните наричали хората на север от Рейн и Дунав "близнаци" откъдето произлиза днешното "германци". Всички им изглеждали еднакво руси, еднакво синеоки, облечени в едни и същи кожи, живеещи в едни и същи землянки ...... . С времето започнали да забелязват и различия, например в "галските войни" Цезар записал, че германския му преводач имал големи проблеми при превеждането с едно от племената, на вид германско. С опитите за усвояване на териториите на север, научавали все повече за хората там но името "близнаци" продължавало да е валидно. От времето на тиберий е останала една бележка (в някакъв по голям "исторически труд" ), че "германците" по Дунав били по жестоки от "германците" по Рейн.
                      Още по късно римски "историци", които никога не били излизали от Рим, започнали да раздават имена на племената на север(въпреки, че римските колонисти там отдавна знаели местните имена на племената). Използвали имената от римския пантеон. Виждал съм карта с нанесени имена на "народите" на север от сорта на "марсии", "меркурии", "венети" и още много други. Венетите бяха разположени северно от Дунава. Още по-късно станало ясно, че "венетите" не са "германци". Думата обаче преминала в съвременните езици и се използва и до днес в Германия (венди) за славяни. Хитлер направил всичко възможно да я заличи и да я подмени с "роб" но не успял изцяло.
                      Винаги се намират такива като тебе дето краткото внушение "славянин" значи "роб" им звучи добре, не им трябва повече. Още Паисий се е възмутил от такива. Но за теб е разбираемо. Доколкото може да се съди от снимката ти (ако е твоя) къдравата коса и гърбавия нос не сочат европейски (т.е. славянски) произход. Но пък други (наистина е трудно да се съди от малката снимка), като лицев ъгъл, черепен индекс, телесни пропорции и "леки кости" (последното наистина много необосновано предположение, но вероятно плуваш с лекота) сочат "славянски" произход. Ако все пак не ти харесва тази "славянска" характеристика, приеми, че тези белези се дължат на готите. Все пак не всички готи са потеглили на запад. Въщност е едно и също.
                      За тези дето ще ме репликират, че "славянски народи, нации и белези" няма - използвал съм думата "славянски" за по кратко.
                      ПП Патриотизмът е хубаво нещо, но когато се основава на измишльотини, изсмуквания от пръстите и избиване на индивидуални комплекси се превръща в палячовщина.
                      Всичките ти "анализи" са верни толкова колкото този на снимката ми. Забележи няма да коментирам проява на какъв вкус и възпитание е факта, че ти нямаш такава и любовта ти към личните квалификации. А какво ли да кажа за "идеята" ти, че може да не е моя...това като че ли обяснява всичко.
                      За сведение нито ми е къдрава косата, нито ми е гърбав носа и като за капак плувам много лошо.
                      Всичко друго в съчинението ти не ми се коментира нито сега, нито за в бъдеще. Единствено за чест на Паисий съм длъжен да отбележа, че по нищо не личи да е правил такива неща.
                      А и с послеписа ти съм напълно съгласен. Независимо с какъв произход човек се припознава, пиндустански, български, македонски или пък славянски...

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                        Дори да приемем, че името България започва да се среща от Симеон - откъде го е измислил той или кой му го е предложил и що за "налудна" идея го е осенила да си нарече царството така ?

...." Едно от главните доказателства за това, че ние Българите сме техни преки наследници е един стар документ от IV-ти век наречен “анонимен римски хронограф”, който се съхранява във библиотеката на Ватикана. През 354-та година там е записано “ ZIEZI EX QUO VULGARES “"

Коментар

Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
                          ...." Едно от главните доказателства за това, че ние Българите сме техни преки наследници е един стар документ от IV-ти век наречен “анонимен римски хронограф”, който се съхранява във библиотеката на Ватикана. През 354-та година там е записано “ ZIEZI EX QUO VULGARES “"
                          Като изключим срамното за нас значение и предполагаем произход на думата "вулгарен", редно е да се сочи източник, когато се цитира нещо.
                          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Пропусна хайландурите. Един хубавец по едно време доказваше, че едно прабългарско племе - хайландури достигнало чак до Шотладия и дало началото на шотландските бойци. А името им преживяло вековете и днес се наричат хайландъри.
                            По скоро нещо от Кимерийците, шегата на страна!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                              Като изключим срамното за нас значение и предполагаем произход на думата "вулгарен", редно е да се сочи източник, когато се цитира нещо.
                              ....разни:
                              sites.google.com
                              http://www.jstor.org/stable/310309
                              http://members.ozemail.com.au/~igmaier/milunits.pdf
                              http://www.bulgari-istoria-2010.com/..._retschnik.pdf
                              http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Laeti
                              http://www.alanica.ru/
                              www.ydara.com
                              www.buditeli.info
                              Последно редактирано от smng0303; 04-08-14, 14:00. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
                                ....разни:
                                А възможно ли е авторът на тази неоцелял ръкопис (това във Ватикана е препис от 18 век) да е бил "Зиези, дето е от простаците" ? (или "от простолюдието", скромен е бил човекът)...
                                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X