Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
    Думата и името "България" не се среща в наши документи чак до Симеон. Няма я написана на нито една наша колона, в нито един наш ръкопис. Един студент я издраска на един камък в Плиска по време на разкопки, но използва букви, които по него време не са се използвари и никой не приема насериозно тази фалшификация. В гръцки източници от това време тази дума се среща, в латински също. Очевидно през този период нашите предци не са знаели тази дума(Щото ако я знаеха, и като се има предвид колоко са "велики" - щеше да изобилства). Българското население е научило, че го наричат така най-вероятно след Самуил, когато гръцките бирници се появили да събират новите данъци за императора.

И може би съвсем случайно са кръщавали планини, градове и държави на своето име Българи( което не го знаели) от Памир до Апенините много преди Симеон или Самуил?
    Life is good... on a dirt bike!

Коментар

Славянската доктрина ще си остане вредна за България независимо дали има някакъв елемент на научна основа или не.

Коментар

Дори да приемем, че името България започва да се среща от Симеон - откъде го е измислил той или кой му го е предложил и що за "налудна" идея го е осенила да си нарече царството така ?
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Ще можеш ли да ни обясниш и произхода на спекулацията Vulgaris <->Βούλγαρος <-> Вулгарен, прост <-> Българин ?

Тежките времена бяха 1991 - 93 г. със стипендия (не от фондация "Людмила" , а от "Закуската на Митеран", писал съм го, да си чел).
          Та, казваш Божидар Димитров облъчил целия китайски народ, че и двете КореЙ със социнтернационализъм ? А странната мания на няколко различни (и както показва историята - явно неподходящи за целта) места по света някакви нямащи връзка помежду си народи да си кръщават държавата Балкария-Булгария-България, защо пропусТна да обЕсниш (питахме по-горе) ?
          Е, не мога да прочета всичко. Не съм казал, че точно (и само) Божидар Димитров е "облъчвал". Много обичате да изваждате от текста само онова, което ви е удобно. Просто той е ярък пример(сега да не ти се стори, че съм казал, че е ходил в КНДР).
          "Облъчването" беше взаимно. Всеки слагаше в гърнето, какво му е необходимо за националнта доктрина, забъркваха гювеча и се получаваше социалистически интернационализъм. Москва се опитваше да диктува. Китай се опъваше, по късно съвсем отряза връзката но в един период имаше единодействие. Аз съм чел в една христоматия по история в началото на 70-те за произхода на китайците от синантропа(т.е. ние приехме техния синантроп, а те приеха, че сме прабългари). Преди 2-3 г. от Дскавъри разбрах, че още я карат със същия "произход".
          Нашите "прабългари" се оказаха много удобни за "интернационализма". - България ярък пример за социалистически интернационализъм. Още преди 1300 г. славяни и прабългари се съюзили и основали държава, която на здравата си интернационална основа просъществувала 1300 г. и днес (имам предвид преди 40 г.) България е ярък пример за интернационализъм в действие. (Ей, само с туй изречение съм можел да изкарам 6 на изпита по история на бкп, ако ми се беше паднал въпроса за социалистическия интернационализъм). Това беше и нашата тогавашна историческа доктрина, основана на "интернационализма".
          Що се отнася до клопката, в която се опитваш да ме вкараш - "вулгарен, проз", да там е ключа за бараката но не по начина, по който ми предлагаш да го тълкувам. Да, пристигайки от север и славяни и германци са на много по-ниско стъпало на развитието си в сравнение със средиземноморските народи. Това няма нужда да се признава, то е повече от ясно и не виждам нищо антипатриотично да приема, че местните са наричали пришълците прости. Впрочем гърците и досега ни имат за "дървени глави". Всяка държава, като се започне от Персия насам преминава през "просташкия си период", всеки народ преживява варварски период преди да навлезе във възхода и апогея си, е може би като се изключат митичните прабългари, за които ние вече 50 г. се одумваме, че са си били висококултурни, образовани и цивилизовани още от самата си поява от нищото.
          Що се отнася до думата и името България, баш патриотите винаги пропускат да факта че тази дума и това име не се употребява през първите 150 - 200 г в наши документи. Макар и рядко така сме споменавани в гръцки и латински източници. Най често сме наричани скити, сармати, рицарите на Балдуин ни наричат власи и тнт.

Е, каква връзка да търсим между нас и други народи, които се наричат българи, след като самите ние не сме се наричали така.

Името всъщност е топоним (неофициален) но ще стане много дълго да го пиша.
          Последно редактирано от bogilloff; 03-08-14, 21:51.
          ОФБ ДБ X22SE
          Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

За четвърти път питам: откъде е името България ? Защо е лепнато на тази държава ?
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Дори да приемем, че името България започва да се среща от Симеон - откъде го е измислил той или кой му го е предложил и що за "налудна" идея го е осенила да си нарече царството така ?
              Питай Симеон, що питаш мене. Пропускаш момента, че е византийски възпитаник. Което не означава, че не е родолюбец. Всъщност май и при Борис се среща тази дума и име. Но Симеон го използва, вероятно като наложило се вече в съседните държави. Впрочем Симеон си "изковал" титлата "цар" след като му отказали кесарството. Руските царе носят тази титла (като дума) благодарение на Симеон.

И няма какво да приемаме, то си е така. Въпреки тоновете измишльотини на българската история през 20-ти век (тогава е най продуктивния период). Никой не може да докаже, че сме се самонаричали "българи". Е, изключвам Божидар Димитровския начин на доказване - "тъй ще да сме се наричали, щото няма как по друг начин да е".
              Последно редактирано от bogilloff; 03-08-14, 22:08.
              ОФБ ДБ X22SE

Коментар

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
                И няма какво да приемаме, то си е така.
                Много силни думи, за историческо твърдение.

А как сме се наричали преди Борис и Симеон?

Коментар

За четвърти път питам: откъде е името България ? Защо е лепнато на тази държава ?
                  Казах ти вече - топоним е. Ако започна да пише за това - ще отиде цяла нощ(а и не мога да цитирам в момента източници, имена, хронисти, при което ще прилича на приказка). Темата наистина е сериозна.
                  Накратко.
                  При появата на хуните - византийските хронисти ги наричат хуни, а латинските - вулгарос, булгарос и тнт. Впрочем използвани са и други имена(впрочем имената въобще в хрониките са голям проблем). За едно и също събитие, свързано с хуните отразено от латински и византийски хронист се получава двойственост. Латинския източник казва - българите устроиха засада на едикогоси и ... а византийския хронист - хуните устроиха засада на едикогоси и ..... . За западните историци въпросът е ясен - става дума за хуните. Тука обаче, нашите историци не пропуснаха да докажат(поне за пред нас), че прабългарите, заедно с хуните са направили едно алайче из европа още през 4-век, после са се стаили неизвестно къде за 200-300 г. и през 7-ми век росни, пресни пак на "пътя за Европа".
                  Когато данданията с хуните приключва - те решават да се върнат обратно в Азия. Но пътят натам е затворен от прииждащата втора азиатска вълна - аварите(които впрочем били техни стари врагове). Принудили се да помолят византийския иператор да ги пусне да се заселят на негова територия. И той им разрешил да преминат Дунава и да се заселят между Никопол и Силистра. От тогава тая територия се нарича българия(щото латински говорящото население на Северна България, наричало хуните така). Административната подялба продължавала да си бъде Малка Скития, Голяма Скития и тнт. (впрочем провинциите често сменяли местата си и новата територия носела старото име, но това е дуга тема), неофициалното име на тая територия е българия - заради хуните.
                  Последно редактирано от bogilloff; 03-08-14, 22:56.
                  ОФБ ДБ X22SE

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Много силни думи, за историческо твърдение.

А как сме се наричали преди Борис и Симеон?
                    Силни но верни. Няма български документ (имам предвид от онези времена) от който да става ясно, че се самонаричаме "българи".
                    Туй е големия проблем на баш патриотите прабългаристи. Те старателно го заобикалят.

Както и никъде не се говори за ханове. Освен насилственого грешно разчитане на двете колони, на които всъщност пише княз (канас - така са го изписвали гърците и по други документи). Именника на българските ханове всъщност е именника на българските князе (поне тъй пише на него). А как и защо ние трябва да го четем като "ханове" ....... . Никой от днешните историци не може да даде смислен отговор.

Туй са двете основополагащи манипулации в българската история (имам предвид днешната). Ако зачекнем темата - отиде цяла нощ.
                    Последно редактирано от bogilloff; 03-08-14, 22:28.
                    ОФБ ДБ X22SE

Коментар

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Добре. Какви сме били преди Борис и Симеон?

Коментар

Славянската доктрина ще си остане вредна за България независимо дали има някакъв елемент на научна основа или не.
                        Eй, ще стане човек от теб
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Добре. Какви сме били преди Борис и Симеон?
                          Оногондури,
                          Кутригури,
                          трубадури,

Коментар

Първоначално публикуван от g_n_l Преглед на мнение
                            Оногондури,
                            Кутригури,
                            трубадури,
                            Звучни имена на славянски племена...

Коментар

Пак вопиющо невежество лъха от тая тема. Това че славяните (и в частност руснаците) са унтерменши не е измислица на Хитлер. На един американец е. Цитирал съм го
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Eй, ще стане човек от теб
                                Няма.

Я това го знам от преди да знам че славянската концепция е недомислена исторически.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X