Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скритата и забравена история на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Скритата и забравена история на България

Първо ще класирам трите най-разпространени версии според тяхната вероятност, а после ще обясня защо..

1. Градът е превзет с щурм.
    2. Предателство.
    3. Капитулация.

Царевец е била една от най мощните крепости за времето си в Европа! Особеностите на ландшафта съчетани с внушителната фортификация на хълма (както и съседните), несъмнено са превръщали града в много трудна стратегическа цел! В официалната и най-разпространена версия се твърди, че жителите на старопрестолнината са останали изненадани от появата на османската армия под стените им! Всеки, който е ходил в Търново, знае релефа на района и според мен, просто е нямало как Царевец да бъде изненадан, още повече, че говорим за столица, а не за някоя погранична твърдина! Имало е аванпостове на всички подстъпи и достатъчно бързи коне и добри ездачи столицата да разбере за приближаването на турците още при пресичането им на балкана! Според мен е имало достатъчно време поне големците да се евакуират безопасно от града, но последвалите събития говорят по-скоро за това, че те са избрали да приемат боя - следователно, чувствали са се достатъчно подготвени да издържат до пристигането на очакваните подкрепления от север. Градът е разполагал с достатъчно големи складове за зърно, резервоари за вода, няколко кладенеца, както и най-голямата оръжейница по нашите земи и със сигурност е можел да устои на неколкократно по-дълга обсада така, че версията за капитулация заради зарази и болести, при наличието на достатъчно прясна вода е малко вероятна! Много често при обсадата на добре укрепени градове в средновековието, обсаждащата войска първа е привършвала провизиите! Опосквали са каквото е имало (или не е могло да бъде прибрано преди това) в околността и след това са идвали глада и болестите (от труповете на тези които са паднали в обсега на лъковете и арбалетите)! Единствения по-ограничен ресурс в Царевец са били воините, стрелите и копията! Ако боевете са били интензивни, през тези три месеца, е много вероятно дългообхватните оръжия на защитниците да са привършили! Много вероятно е имало и огромен брой ранени и убити и в един момент защитниците и оръжията да са били недостатъчни за отблъскването на поредния щурм, което според мен и се е случило! Като се има предвид какво се е случило с града след превземането му - това е най-вероятния сценарий! За справка - Константинопол се е държал два месеца, с отбрана от приблизително 7 500 слабо мотивирани войни от различни етноси и държави! Въпреки многобройните жертви на турците, голяма част от града може да се види и днес! От Царевец, а и околните хълмове с много малки изключения не е останал камък върху камък, следователно нещо много е разярило турците! Не е логично катализатора на гнева им да е било предателство, или още по-малко капитулация, по-скоро лютия отпор на защитниците на града! Склонен съм да приема, че оцелелите първенци наистина са избити на място - в една от църквите, а останалите са били заточени! Няма логика да се бяга и укрива в Арбанаси, който нито е бил укрепен, нито достатъчно далече, за да се разчита на нещо! По-скоро жителите на Арбанаси са се скрили в твърдината на столицата...!!! Единственото слабо звено в логиката ми е Патриарх Евтимий (и на официалната версия)..!!! Наистина не мога да дам обяснение за това, че не са му взели главата и са го оставили да се оттегли в Бачковския манастир...?!!!!

Поздрави
    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-02-11, 22:48.

Коментар

На какъв % е възстановен Царевец днес и кога всъщност е разрушена стената му?

Защото именно пощадяването на Евтимий и запазване на огромна част от българското население навяват мисли за шериата и обикновена капитулация...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
        На какъв % е възстановен Царевец днес и кога всъщност е разрушена стената му?
        За възстановяването на Царевец - то се вижда с просто око! Общо взето - всичко което се подава от земята нагоре е строено по случай честването на 1300 г. България! Градът първоначално е бил опожарен и са съборени дворцовия комплекс и църквите, ! За стените нямам информация! Най-вероятно са използвани за строителен материал в последствие, каквато е била съдбата на повечето крепости по нашите земи! Интересно е, защо турците са унищожили толкова мощно фортификационно съоръжение, вместо да го използват..?!!! Обикалял съм доста на Балканите, както и в Егейска Турция, остров Родос и т.н. Никъде не се наблюдава такова тотално заличаване както по нашите земи, напротив..!! Стоят си непокътнати цели градове още от времето на Рим и Антична Гърция... Определено може да се твърди, че към нас е имало особено отношение!

Поздрави

Коментар

Защото именно пощадяването на Евтимий и запазване на огромна част от българското население навяват мисли за шериата и обикновена капитулация...
          Както казах, за Патриарх Ефтимий, нямам обяснение..?!! Като се замисля, може би турците - смятайки да се установят по земите ни, не са искали да го превръщат в мъченик и легенда, която в последствие да генерира недоволство и вълнения сред българите! Според мен версията за капитулация е най-абсурдната! На какво можеш да разчиташ, ако преди това си се бил като лъв и си избил огромен брой от враговете си...?!! На какво можеш да разчиташ, ако вече знаеш каква е била съдбата на отцепилите се Боляри - феодали в южна България...?!! Няма абсолютно никаква логика..?!! Тогава не е имало "червен кръст" или "червен полумесец" - имало е червени от кръв остриета...!!! А това за мислите които се набиват (не навяват) в главите на хората, ами... Затова е и тази тема...!!! Хората трябва да започнат да мислят като начало..

Поздрави

Коментар

Почти през цялото си царуване Иван Шишман е бил васал на османците. Няколко пъти през това време се е връткал срещу тях и всеки път е имало наказателна акция срущу него. След падане на колене и молби Иван Шишман е запазвал и живота си и васалния си статут. Факт е, че Шишман запазва васалния си статут още 2 години след падането на Търново, само че се е помещавал в Никопол.
            Османците много стриктно са спазвали принципите си при завоеванията на вражеските градове. Когато един град е падал с бой - те са разрушавари изцяло укрепителните съоръжения и крепостните стени, мъжкото население принципно е минавало под ножа, а на войската са позволявали да граби и безчинства на воля мисля 2 седмици. Когато градът се е предавал, дори и след бой, крепостните стени не са разрушавани и жителите са пощадявани. Разликата между случаите когато капитулацията е ставала след бой и без такъв е имала отношение към % местно население, което е изселвано.

В случая с Търново - крепостните стени са запазени (разрушени са впоследствие с цел добив на строителен материал), водача на отбраната пощаден, както и огромна част от населението, като част от него е изселена, а българският владетел заради който е била наказателната акция е продължил да си плаща васалния данък 2 години след това... На мен ми прилича на капитулация. (трудно ми е да посоча източници - няколко различни са, но съм ги чел преди време).

Един интересен момент е падането на Видин - според автора на една от статиите в сборника История на Османската Империя (публ. 1999 изд. Рива), който е французин (Робер Мантран) - Видин е паднал под атаката на кръстоносците на Сигизмунд и е бил отбраняван от Срацимир - български васал на турците. След падането на Видин - следващият град по пътя на кръстоносците бил Рахова (Оряхово), чието население е било жестоко изклано. Накрая османците, заедно със сърбите таковали рицарите при Никопол като заради големия брой пленени французи - Френското Кралство и Портата за първи път установили дипломатически отношения...

Много интересен поглед върху нещата, както и към това кой ни е пазил...още повече, че е писано от французин все пак...

Коментар

...и още малко оттук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...81%D0%B5%D0%BD

Защо ли едно време не учехме за това по история. Може би заради този пасаж:
              Според византийската хроника на Псевдо-Сфранцис, в битката при Чамурлий (дн. с. Калково, Софийско) през 1413 г. на страната на султан Мехмед I срещу Муса Челеби се сражават войските на „владетелите на Сърбия и България и на василевса“ /под „василевс“ се има предвид византийския император Мануил II Палеолог/;
              Интересно ми е как съвременните прогресивно мислещи историци биха оценили османското нашествие и впоследствие установяването на османска империя в нашите земи - като положително или като отрицателно явление? Казвам това без идеята да пропагандирам протурски или антибългарски настроения.
              Казват, че истината освобождава - дали? Ако искате да поанализираме проблема безпристрастно и обективно...
              Последно редактирано от vlageo; 24-02-11, 10:45.

Коментар

Здравей колега Марто, радвам се за ентусиазма ти и за това, че обичаш историята. Аз също я обичам, дори 7 години ми беше професия. Радвам се, че работиш и с турски архиви- българската история е в архивите на Стамбул, Москва и Ватикана. Моето уважение за всичко което правиш. Сега за Н. Овчаров.
                Първо, питаш ме за Б. Димитрова ама аз дори не съм споменавал името му никъде тук затова ще го пропусна за сега.
                Второ, щом Н. Овчаров ти е приятел би трябвало да знаеш как ме у ник-а в научните среди- "лъжливото овчарче". Достатъчно красноречиво и без коментар.
                Трето, да видим някой от откритията му. Уникална БРОНЗОВА фибула- всеки начинаещ иманяр ще ти се усмихне и ще каже, че такива уникати излизат навсякъде от Португалия до Иран. И освен че е уникална се оказа, че химиците се чудели как и е била направена украсата. А тя е възможно най-простата.
                Друга уникална находка- БРОНЗОВ пръстен, обикновен бронзов пръстен, обявен за владетелски, царски и т.н от Н. Овчаров. Всеки начинаещ иманяр ще ти каже, че владетелские пръстени не са БРОЗОВИ, а златни и че имат белези на рода и на самия владетел. Продължаваме играта. Прочутата древна азбука, също открита и разчетена от Н. Овчаров /смях в залата/. Добре че малко по-късно един сериозен учен /Казимир Попконстантинов/ доказа, че това са имената на двама скучаещи овчари, изсекли си ги в камъка. Ама карай, лаф моабет да става и кинти да падат. Пък и нали тате /Овчаров старши/ разпределя парите в археологията.
                Мога да напиша още доста за този "учен" но няма смисъл да хабя мастило. Йоло Денев поне никой не го взема на сериозно и не му дават ресурси, трибуна и експозиции.
                В този форум преди време един колега написа че археологията е измислена наука. Не, тя не е измислена, сериозна наука е със свои методи и дала много за познанието на света ни. Но хора като Н. Овчаров и Б. Димитров я правят да изглежда измислена.
                Колега Марто, желая ти да станеш сериозен учен, а не да пишеш глупости като въпросните учени. Честно ти казвам предпочитам да слушам Митьо Пищова отколкото такива учени.

Коментар

vlageo, Какво толкова превратно намираш във посоченият пасаж? Та различни български владетели, за различни периоди, а някои и през цялото си активно време са съюзници, или васали на османците от стотина години преди това... Много от тях са воювали за сюзерените си многократно, включително срещу християнски владетели, включително и срещу други български. В конкретният случай поне става въпрос за васално съюзничество с един турски претендент срещу друг.
                  По онова време османците не са изглеждали с нищо по различни от всички останали.
                  Какво имам предвид:
                  Много отдавна е било отминало времето, когато на Балканския полуостров се съществували само две държави - България и Византия, съответно и двете са си воювали. За разнообразие, периодически са се привличали като съюзници, ту арабите (сарацини), ту някой степен народ. Като едни същи, в различни случаи са бивали съюзници и на двете страни. Постепенно се появяват и други държавни образувания, а и в останалата Европа държавите са все повече. Конфигурациите на съюзите стават все по-сложни, като са не по-малко динамични. Тук започват да се мяркат шведи, руси и др. Покрай кръстоносните походи, във войните на балканския полуостров вече участват всички възможни държави без Китай... В цялата тази шарения, съюзи са се създавали и рушали; конфигурации от съюзници и противници са се редели по всевъзможни начини; васалитети и сюзеренитети са се сменяли преобръщали.
                  Турците са били просто един нов играч на тази (без преувеличение) космополитна батална сцена. Не са били изключение със нищо - нито с религия; нито с култура - никакво ново различие не са представлявали във този Вавилон."Старите" играчи са ги възприели като просто поредните. И започнали обичайните политически, военни, а и икономически "пируети и менуети". С течение на времето се получило това, което ние днес възприемаме по съвсем различен начин, от перспектива на времето - "новаците" малко-по-малко установили монолитна хегемония върху тази, а и още друга огромна територия...

Тематиката, която предлагаш да поразчовъркаме, ме вълнува изключително. Само че, не мисля, че е възможно да се получи "безпристрастно и обективно" разговарянето по нея!
                  Последно редактирано от davc; 24-02-11, 13:11.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    vlageo, Какво толкова превратно намираш във посоченият пасаж?

...Тематиката, която предлагаш да поразчовъркаме, ме вълнува изключително. Само че, не мисля, че е възможно да се получи "безпристрастно и обективно" разговарянето по нея!
                    За мен лично - нищо от въпросния пасаж не е превратно и възприемам появата на османските турци тук по същия начин, по-който го описваш. Обаче факта, че сме имали пълноправен български феодал до 1420 г е малко известна на общата публика...
                    И все още в официалната версия се говори за възстание на Константин и Фружин като опит на християните да отхвърлят мюсюлманското подтисничество, а всъщност става за претенциите на един феодален наследник към личните му доходи от земите на баща му и нищо повече...

Пасажа е хвърлена ръкавица към тезата на Марто, че за Търново кръв се е ляла в отпор на опитите на мюсюлманите да подчинят християните (не го е казал така, ама смисъла е подобен...).

По втория въпрос - за разчовъркването - убеден съм, че аз и ти ще имаме доста сходни мнения...
                    Ясно е че дискусията няма да е безпристрастна за всички...

Коментар

Както може би знаете, а може би не, цялата документация на "великата порта" по въпросите с "поробването" на нашите територии, не се намира в Истанбул, а си е тук в България, тъй че не нужно да се ходи някъде, за да се проучват детайлите.
                      Почти със сигурност не знаете обаче, че целия архив на Търнов град и на патриарх Евтимий, се намира зазидан в "сляпа стая" в румънски манастир. На мен лично ми е доста по-интересно да разбера какво пише там, но ... защо страната ни не се е добрала до това историческо наследство ... отговорът е в архивите на тогавашното външно разузнаване (така де, може би 1 000 000 $?)...
                      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                      0888 315 794
                      LZ1UPI
                      A1 (Rh+)

Коментар

За мен лично - нищо от въпросния пасаж не е превратно и възприемам появата на османските турци тук по същия начин, по-който го описваш. Обаче факта, че сме имали пълноправен български феодал до 1420 г е малко известна на общата публика...
                        И все още в официалната версия се говори за възстание на Константин и Фружин като опит на християните да отхвърлят мюсюлманското подтисничество, а всъщност става за претенциите на един феодален наследник към личните му доходи от земите на баща му и нищо повече...
                        А-а, не бях разбрал нюанса в изказването ти!
                        Става въпрос за тенденциозност на историографията - каква изненада... През цялото време за съществуването на Втората българска държава, след първите Асеневци, България си е типична класическа феодална държава. Търновският владетел, макар и да носи титлата цар, си е реално крал - т. е. "Пръв сред равни". В течение на целият четиринайсти век, тя е разкъсвана от междуособици и всъщност целостта и единността и под юрисдикцията на търновския владетел е само една крехка абстракция. За да поддържа представата за единно държавно формирование, историографията изключително набляга на Търново като столица и съответно тамошния феодал като самодържец. Така и падането на този град се явява "коректната" дата за край на цялата българска държава.
                        Константин и Фружин, без да навлизаме в подробности, имат претенции към османците, докато въпросният Константин Асен си е съвсем лоялен техен васал без прекъсване - така че те се явяват много по-удобни, да бъдат представяни като някакви дейци за национално освобождение, нежели той! Затова и не сме го учили като такъв.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Константин и Фружин, без да навлизаме в подробности, имат претенции към османците, докато въпросният Константин Асен си е съвсем лоялен техен васал без прекъсване - така че те се явяват много по-удобни, да бъдат представяни като някакви дейци за национално освобождение, нежели той! Затова и не сме го учили като такъв.
                          Константин от "Константин и Фружин" и въпросния Константин Асен са едно и също лице между другото...братовчеди са...

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                            Както може би знаете, а може би не, цялата документация на "великата порта" по въпросите с "поробването" на нашите територии, не се намира в Истанбул, а си е тук в България, тъй че не нужно да се ходи някъде, за да се проучват детайлите.
                            Почти със сигурност не знаете обаче, че целия архив на Търнов град и на патриарх Евтимий, се намира зазидан в "сляпа стая" в румънски манастир. На мен лично ми е доста по-интересно да разбера какво пише там, но ... защо страната ни не се е добрала до това историческо наследство ... отговорът е в архивите на тогавашното външно разузнаване (така де, може би 1 000 000 $?)...
                            Да, знаем за този вагон с турски документи, предназначен за скрап и случайно спасен. Даже сме виждали туй онуй. Ама ми се струва, че само с това не става. Както и да е.

Коментар

Вярно, пропуск. Но това не променя горният принцип - България не е удобно да се разглежда като независима след падането на "единната столица".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X