Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скритата и забравена история на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Скритата и забравена история на България

Добре е да сме запознати с историята. На мен са ми интересни дори и не дотам доказаните хипотези за произхода ни. Това може да обогати културата ни, да повиши родовото ни самочувствие...
    Но поуки за настоящето от там, не знам до колко могат да се вадят. Светът много се е променил, хората станаха прекалено много...
    Самият факт, че най-развитата държава(по брутен вътрешен продукт)САЩ е с по-кратка история от родовете на по-голямата част от пишещите тук...
    То вЕрно, че съвсем скоро това първенство може да поеме една от най-древните...
    Де да знам.

Коментар

малко off :
      има ли, и кой е индийския "Херодот" ?
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
        Добре е да сме запознати с историята. На мен са ми интересни дори и не дотам доказаните хипотези за произхода ни. Това може да обогати културата ни, да повиши родовото ни самочувствие...
        Но поуки за настоящето от там, не знам до колко могат да се вадят. Светът много се е променил, хората станаха прекалено много...
        Самият факт, че най-развитата държава(по брутен вътрешен продукт)САЩ е с по-кратка история от родовете на по-голямата част от пишещите тук...
        То вЕрно, че съвсем скоро това първенство може да поеме една от най-древните...
        Де да знам.
        САЩ е изкуствено създадена държава-експеримент и ако не ние - то децата ни ще са свидетели на голямото "пускане на кепенците"...

Коментар

Първоначално публикуван от symphony Преглед на мнение
          Няма да е зле да поканите и Йоло Денев в диспута, по тези теми той е във стихията си и със сигурност е по-малко научен шарлатанин от Н. Овчаров например.
          Опс! Това горе не го казах аз ...
          Да сравняваме Б. Димитров с Н.Овч. е гротескно. Ето Ви една загадка - единия няма историческо и въобще хуманитарно образование, а е строителен инженер и версията за Професурата му е забулена в тайна. Кой от двамата притежава тези характеристики? Мога и още мноооого подсказки да дам по въпроса...
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
            САЩ е изкуствено създадена държава-експеримент и ако не ние - то децата ни ще са свидетели на голямото "пускане на кепенците"...
            Не повече от ЕС...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
              Опс! Това горе не го казах аз ...
              Да сравняваме Б. Димитров с Н.Овч. е гротескно. Ето Ви една загадка - единия няма историческо и въобще хуманитарно образование, а е строителен инженер и версията за Професурата му е забулена в тайна. Кой от двамата притежава тези характеристики? Мога и още мноооого подсказки да дам по въпроса...
              CAESAR, не ми се спори...!!!! Щом за теб е такъв - така да бъде! И Божидар Димитров не е специализирал "Първо българско царство" нито "Тракология", не е стъпвал на разкопки от студентските си години, но това не му пречи да се изказва "компетентно" по всички въпроси! И не е само той... Ако наистина се познавате, питай го за "седмолъчицата" от Плиска и каква е писмеността върху нея и какво е значението и! Щом си бил в Иран и си обикалял техните музеи, значи знаеш че руническото писмо върху нея, не е персийско! Наблюдавай му реакцията и чуй какво ще ти каже! Едно е сигурно! За аукционите знае много повече, нищо, че и от нумизматика не разбира (мисля, че поне в това се убеди вече)... И ако искаш съвсем да го видиш в нова светлина, можеш да го питаш, как ще коментира и находки класифицирани като "келтски" открити в Добруджа и около Перник...?!! И аз мога да ти дам много подсказки - до една свързани с конкретни открития, за които издигнатия на пиедестал от теб Божидар Димитров - хал хабер си няма, камоли да има смислено обяснение...!!! Приключих с Професора... Ако искаш да се убедиш в познанията му, винаги можеш да ми изпратиш линк към негово изказване или студия! Коментара ми ще бъде винаги изчерпателен и точен...!!!

Поздрави
              Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-02-11, 00:43.

Коментар

Далече съм от мисълта да вдигам на пиедестал Б. Димитров. Нито който и да е било. Направих просто едно обективно сравнение. И въобще няма да го питам за това, за което говориш не за друго, а защото с него си имаме много по-приятни теми за обсъждане, а пък и поставената тема по принцип не ме интересува и вълнува. Интересува ме и ме вълнува, обаче, нещата да се правят както трябва, по технология, и по тази причина съм много чувствителен към манипулативния подход в каквото и да е било, когато директно или индиректно го адресират към мен. По тази причина съм изключително подозрителен към всеки един "байрактар", както в случая. Преди време бях подозрителен и към изявите на Н.Овч. и много скоро получих доказателства за това. Той щеше да си остане за мене тема за забавление в разговорите и нищо повече, докато не разбрах с какъв замах унищожава някои паметници на културата, като Татул, например. Както и още много неща, които не са публичното пространство, но добре известни на тези, на които трябва да ги знаят. Затова аз не го уважавам като специалист, какъвто междувпрочем и не е. Просто една медийна личност и толкоз.
                Нямаше да се включа в тази тема въобще, ако поднасянето и тълкуването на тези беше поне малко от малко неманипулативно. Не по тема, а по същност и начин на представяне.
                Толкоз.
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Просто много неща никога няма да бъдат забравени и простени, а ние никога няма да бъдем едни от тях...
                  Категорично не съм съгласен колега. Те (които и да са те) не възприемат нещата по този начин. И с твоята теза се обричаме на самоизолация, която никой не иска и даже не разбира...

Коментар

Темата ми напомня една история, която може и да съм разказал вече...

По-миналото лято, с Борис (Трамп) се размотавахме из останките на древна Троя. Освен нас и малкото чужденци, постоянно пристигаха и тръгваха автобуси с турски деца, съдейки по регистрационните номера, от цялата страна, на възраст 12-16 години. Екскурзоводите старателно им обясняваха, че Троя е древен турски град, в последствие превзет от гърците...
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Аз не разбирам какъв е проблемът - човека има теза и я защитава с някакви (все тая дали са достоверни, едностранчиви или не) аргументи, като се опитва да отключи дискусия на тема различна от тази, за личните си качества, и дали Божидар Димитров е тъп.
                      Колкото и да е било тъпо и невероятно за времето си, земята взела, че станала кръгла от едни векове на сетне и въпреки, че тогавашните "умове" са се подигравали на манипулативната и еретична идея, тя (земята) взела, че се завъртяла и се въртяла все така, чак до миналия век.
                      Да, на мен ми прилича на една история, дето шопа казал: "Абе не знам как е, ама не е така." Ако мислите, че не е така, дайте аргументи, а недейте да хулите по "псевдо историците шарлатани", просто щото в училище сме учили друго.
                      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                      0888 315 794
                      LZ1UPI
                      A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                        Темата ми напомня една история, която може и да съм разказал вече...

По-миналото лято, с Борис (Трамп) се размотавахме из останките на древна Троя. Освен нас и малкото чужденци, постоянно пристигаха и тръгваха автобуси с турски деца, съдейки по регистрационните номера, от цялата страна, на възраст 12-16 години. Екскурзоводите старателно им обясняваха, че Троя е древен турски град, в последствие превзет от гърците...
                        Не става ясно - ти искаш ли и при нас да е така?

Съвсен наскоро в прителски разговор един арменец ми обясни как българите са произлезли от арменския народ(той наистина го вярваше). И това било записано в тяхната история.Надявам се знаете, че арменците са: измислили буквите, пирамидите и още много други неща.

Не познавам лично нито Овчаров,нито Димитров,но...може ли това да е изказване на историк:
                        В интервюто маститият историк става...смешен, обявявайки:
                        Б. Д.: Ако нещата се разглеждаха от историческа гледна точка, културна столица на Европа би трябвало да бъде град Созопол. По една проста причина – той е най-старият български град, по това въобще няма спор, освен това този град има традицията да организира големи културни фестивали. Знаете, че там се прави вече от над 20 г. фестивалът „Аполония”, при което в рамките на 10 дни се прави преглед на най-доброто във всички видове изкуство и т. н., и т. н.

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                          ...на мен ми прилича на една история, дето шопа казал: "Абе не знам как е, ама не е така." Ако мислите, че не е така, дайте аргументи, а недейте да хулите по "псевдо историците шарлатани", просто щото в училище сме учили друго.
                          Е, хубаво де...

Имам въпрос към следния параграф:
                          ...сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”:
                          "Освен 49 на сто тракийска, във вените на българите течала по 15 процента славянска и елинска кръв, 11 на сто от гените ни идвали от античните македонци и 8 процента - от финикийците, твърди изследването."
                          Интересува ме, как взеха кръв за изследване от:
                          - древен славянин
                          - древен елин
                          - античен македонец
                          - финикиец

Коментар

Именно - такива въпроси са на място и ако има коректен отговор, и двамата с теб ще сме обогатени. Аз лично не знам, но ми е много интересн. Даже ще допълня въпроса - какво значи ДНК профил на някаква раса/нация? По какви точно белези и части от ДНК-то се определя това? Ако някой знае, нека сподели.
                            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                            0888 315 794
                            LZ1UPI
                            A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                              Не става ясно - ти искаш ли и при нас да е така?
                              ...
                              Какво искам и какво е, са две коренно различни неща.

A какво мисля по въпроса, съм писал тук.
                              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Не са взели кръв от древните, най-често е някакъв генетичен материал, ако има такъв. Изследванията се правят на база на наличието само у мъжете на един генетичен маркер (не помня името ) , който се предава от баща на син без изменения.
                                Всичко все пак се свежда до вероятности. написаните по-горе проценти не означават, че аз например съм носител на всички тези расови и народностни белези в %, а че в България 49% от населението носи блега на Траките, 15% са наследници на славяни и т.н.
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X