Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За какво служи сънят?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За какво служи сънят?

Някои спят а други не знаят че спят. Ще ви разкажа интересна случка с мой приятел в казармата /1983г/ Дежурния отива да го буди за караул нашия става и подгонва дежурния с нож в ръка. Гони го до плаца където оня избега; нашия постоя няколко секунди като вдървен изпусна ножа и отиде и си легна се едно нищо не е било. На другия ден го дръпнах настрана и му разказах какво е правил. Каза че нищо не помни; но ако не искам и мен да гони с ножа като го събуждам да му бутна запалена цигара в устата. Ставаше на секундата и повече не ми е правил проблеми до края на службата.
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
      Като спомена колегата за говорене на чужди езици на сън, се сещам, че и на мен ми се случва и като се събудя, много се ядосвам, че не го мога и в будно състояние. В тази връзка - някой да има лични впечатления /не от вестниците и интернет/ за заучаването на чужди езици на сън?
      Не знам. Насън жена ми ме ругае на испански. Ама тя и будна го може. Интересно, че никога не говори насън другите езици, които знае - включително български.

Коментар

Поне 20 пъти годишно участвам в радиолюбителски състезания с продължителност 24 или 48 часа.Няма проблем да се спи,но всеки час сън си е чиста загуба.Затова се позаинтересувах как да издържа 48 часа без сън в състояние на работоспособност,за да съм конкурентен.Ето статията,която ми отвори очите , за съжаление на английски и със специфичната контест терминология :
        http://www.contesting.com/articles/37
        Многократно проверено от мен е ,че за 48 часа, най-добре ми понася бърз 3 до 4 и половина часов сън.
        Загубата в резултата е поносимо малка , но организма ми понася доста по-леко натоварването.
        Много важно е продължителността на съня да е кратна на 90мин.,тъй като през 90мин. се редуват фазите на лекия
        сън.Тези сметки предполагат да се добави и времето за заспиване,което поради адреналина не е лесна работа.
        Събуждането във фаза на лек сън е безпроблемно ,дори и след само 3 часа сън , след 36 часа работа.
        Случвало се е да ме събудят във фазата на дълбокия сън - ужасна работа ( пълна дезориентация и тотално объркване ).Симптомите са описани подробно в статията.
        Нуждата от сън е строго индивидуално качество. Аз мога да карам със 5-6 часа сън на денонощие в продължение
        на месеци, за жената 12 часа сън е препоръчителен а 9 часа - задължителен. Ако я накарам да изкара едно дори
        24 часово състезание с мен , то тя би предпочела да се гръмне , просто си е сънливка .
        На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Може да се учат езици на сън по методиката на нейния откривател проф.Георги Лозанов - за съжаление методиката е разпространена почти в цял свят без...неговата родина и ето ви една стадия за сугестопедията

В дните, когато най-сетне наяве излязоха страхотните проблеми и най-сетне сякаш пролича някаква тревога на обществото за бъдещето на българското образование
          с огромно вълнение и удоволствие ви представям сагата на единственото голямо българско дело в световната педагогика, признато навсякъде - методът за интензивно обучение
          СУГЕСТОПЕДИЯ
          на проф. д-р Георги Лозанов.
          Създаден през 60-те години на 20 век, получил широко признание както в България, така и в Съветския съюз, и в САЩ, и в Оксфорд, и в Сорбоната, днес методът шества по света с десетки школи и курсове за преподаване на най-различни знания. Единствено у нас него го ... няма.
          Методът е прилаган успешно в България през 60-те и 70 години, когато комисия на ЮНЕСКО констатира изумителните резултати от обучението с методите на Сугестопедията и препоръчва нейното незабавно разпространение по целия свят.
          Което и става.
          Днес сугестопедични центрове, школи и обучени преподаватели работят по всички краища на планетата.
          Освен в България...
          От двадесет години методът е осъден на забрава в родината си... Новото поколение учители почти не са чували за този единствен български принос в световната педагогическа мисъл и практика. Една лекция за него слушат младите филолози в СУ.
          Разбира се, има и добра новина - Сливен приема с възторг и топлина гениалния и земен професор Георги Лозанов. На негова лекция в регионалната библиотека през месец януари 2008 година хора от всички поколения се изправиха на крака, за да му благодарят за това, което е създал. По време на Националната Конференция Образователни Технологии 2008 през октомври 2008 в ИПФ към ТУ в Сливен, бивши и сегашни декани спонтанно споделиха с аудиторията своята благодарност за незабравимите сугестопедични курсове. Представители на местните власти са готови да съдействат за възраждането на сугестопедията.
          Типичното за всеки, който чуе за метода е просветленото изражение и възклицание „О, искам още много да знам за това!”
          Но почти няма откъде...
          Днес проф. Георги Лозанов, 82 годишен, бащата на метода СУГЕСТОПЕДИЯ, желае горещо да го възвърне и остави на българските хора. По света работят десетки центрове под негово методическо ръководство. Самият той е дълбоко уважаван и приет навсякъде по света, където охотно работят негови възпитаници. В република Австрия, където живее от 15 години, през 70-те години започва обучението на първокласници в Педагогическата академия на Виена по покана на президента на страната. Австрийските му колеги са силно впечатлени от резултатите, постигнати чрез сугестопедията: децата се научават да четат без учене, а математиката им се представя чрез вълшебни детски опери за математика, композирани от изключително талантливата сътрудничка на д-р Лозанов, д-р Евелина Гатева. В резултат на този начин на обучение първокласниците взимат материала за първи и втори клас за една година без домашна работа, стават по-спокойни и агресивните тенденции в характера им се смекчават.
          Неговата воля обаче е да види СУГЕСТОПЕДИЯТА възродена у нас.
          Хората, които искат България с нова духовност и култура, център на най-съвременни духовни практики, методи за усъвършенстване на човешката самоличност и знания, могат да си представят какво може да даде този уникален, доказан през годините метод за развитието на страната.
          Едно завидно и достойно бъдеще...
          Да си го пожелаем и да действаме!
          Моля, дайте още идеи!
          Ако искаме да свършим нещо хубаво - трябва ние да си го направим! Няма кой друг!
          Анна Ананиева, учител
          Ванина Бодурова – учител-треньор по Сугестопедия

Коментар

Още една статия за методиката на проф.Лозанов, ако има колеги от Сливен да разпитат в ПМГ Добри Чинтулов дали се прилага

"Българските училища възпитават бъдещи фашисти", каза днес психологът проф. Георги Лозанов. Според него основна причина за това е фактът, че в училищата се преподава "с терор и под заплахата от излагане пред родителите".

Единственият начин това да се промени според Лозанов е да бъдат въведени методите на разработената от него алтернативна система за обучение, базирана на сугестопедията. Според него методът позволява да се научи от 3 до 5 пъти повече материал, отколкото при стандартно обучение.

Сугестопедията е метод за ускорено обучение посредством музика и дишане. Тя дава особено положителни резултати в областта на чуждите езици, давайки възможност да бъдат усвоени средно между 80 и 300 думи дневно. След преминаване на едномесечен курс даденият човек говори чуждия език на ниво напреднал. Техниката действа в три последователни стъпки: 1.Интро музика, заедно с дълбоко дишане за релаксиране и постигане на оптимално състояние за възприемане на информация; 2. "Активна музика", при която информацията, която следва да се научи, бива подавана на всеки 4-6 секунди; 3."Пасивна музика" при която човекът чува новата информация прочетена бавно на фона на барокова музика, което подпомага въвеждането на информацията в дълготрайната памет.
            До момента у нас международната фондация на проф. Лозанов LITA (Lozanov International Trainer Association) е обучила около 30 души, които могат да преподават по метода на сугестопедията.

Налагането на методиката ще става по обществена линия. До момента професор Лозанов е изпратил няколко писма до министъра на образованието Даниел Вълчев, в които настоява методът да бъде въведен в българските училища.

От учебната 2008–2009 г. Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен ще прилага пилотно метода сугестопедия при обучението на чужди езици. Впоследствие той ще бъде използван и в останалите дисциплини, съобщи директорът на училището Бисерка Василева.

Първите чуждоезикови курсове, които ще бъдат проведени в природо-математическата гимназия, ще бъдат по английски език. Впоследствие ще бъдат организирани курсове и по испански език, в които ще могат да вземат участие както възрастни, така и деца, обясни Ванина Бодурова, член на управителния съвет на Центъра за развитие на човешкия потенциал.

По думите й методът на сугестопедията може да разреши за кратък период от време проблема, който съществува между родители, учители и ученици.

Приложен правилно, методът на сугестопедията дава гарантиран резултат, обясни педагогът Златка Думева. По думите й основен положителен момент в методиката е фактът, че не се налага на децата да се дават домашни работи, тъй като целият материал се усвоява още в класните стаи. Това води до тяхното успокоение и положително настроение.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
              Тичането май е най-сложното движение, откъм управление на тялото ни.
              Тц. Капуейрата...

Коментар

Аз пък, преди да си легна си планирам какво да сънувам. Ако забравя, сънувам караконджоли.

Коментар

Първоначално публикуван от feikot Преглед на мнение
                  Експеримента ми беше такъв,че всяка сутрин веднага като се събудя,си записвах какво съм сънувал,с дата и т.н. )
                  Не беше нужно да си записвам вчера, когато по време на съня "видях" основния проблем за деня и той се материализира по-късно. Нищо апокалиптично, съвсем тривиално житейско притеснение...
                  Нещата, които сънуваме, и по-късно се реализират наяве, обикновенно засядат някъде в съзнанието и се сещаме, че нещо подобно ни е човъркало, ама сме го игнорирали като досадна мисъл... "Досадна" не е точната думичка, по скоро някаква "аларма", подобна на... Evenv Viewer->System в компютрите ни - тя си стои там, ама не ни дава "зор"... Та така... Нещата понякога са ужасяващо конкретни и "разказват" за необратими случки с много сериозни последствия в бъдеще... И знаете ли кое ми е на мене "проблема": да мога да различавам тази скрита, недразнещя "аларма", която ни дава някой сън, а не да се сетя със закъснение за нея... Ако го можех до сега цяла камара нерви и притеснения бих си спестил, и щях да имам 90% по-малко бели коси... Вярвам им, колкото и да е странно...
                  Мисля, че подобни сънища се изчистват като конкретика с годините, когато житейския опит се натрупа, а и интуицията заработва по-точно...
                  Публикувайте отговор

Коментар

Сънят понякога е бягство от действителността. Забелязала съм, че като ме хване зимната депресия мога да спя по 12-14 часа без да помръдна. Даже нямам търпение да си легна, да заспя и всички тежки мисли да изчезнат. А най-добре ще е да заспя през ноември и да се събудя през март
                    Пролетта и лятото е обратното. Достатъчни са ми 4-5 часа сън. Слънцето ме зарежда с енергия и сън не ме хваща.
                    Най-много се дразня, че не помня сънищата си и не мога да ползвам информацията, която ми подсказват. А ми се иска да можех...

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      Аз пък, преди да си легна си планирам какво да сънувам. Ако забравя, сънувам караконджоли.
                      Шефе, изби рибата!) А уроци как това става, даваш ли?

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                        Най-много се дразня, че не помня сънищата си и не мога да ползвам информацията, която ми подсказват. А ми се иска да можех...
                        И аз се издразних веднъж много яко, че докато се разсъня, забравих три от шестте числа за тотализатора, които сънувах...
                        Публикувайте отговор

Коментар

Шефе, изби рибата!) А уроци как това става, даваш ли?
                          Предполагам, само на млади девойки с хубави нощници. Такъв е той, Симеон.

Коментар

Тцъ. Не позна. Няма да ме върне)) Нищо, че не съм млада девойка и облеклото ми се състои предимно от дънки, ама той си ме знае. Такъв е той, Симеон.
                            P.S. Симеоне, рицарю, защити ме!)
                            Бъзикът е добре, за разведряване, но все пак наистина е интересно доколко човек може да "програмира" това, което сънува.

Коментар

Тцъ. Не позна. Няма да ме върне)) Нищо, че не съм млада девойка и облеклото ми се състои предимно от дънки, ама той си ме знае. Такъв е той, Симеон.
                              P.S. Симеоне, рицарю, защити ме!)
                              Бъзикът е добре, за разведряване, но все пак наистина е интересно доколко човек може да "програмира" това, което сънува.
                              В сънищата си можеш да програмираш всичко, за което се сетиш. Така или иначе всички го правим, просто не всички знаем кое действие какъв резултат дава после.

п.п. В това, което казах за Симеон, съм твърдо убеден - написал го е той самият. Това, което изобщо не знам, е какво за него е млада девойка и какво - хубава нощница.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Това, което изобщо не знам, е какво за него е млада девойка и какво - хубава нощница.
                                Е, сега, не го обиждай - той все пак е естет.)
                                "Програмирането" в случая е интересно, само доколкото върши работа в практически план - а именно: да знаеш при какви входни команди, какви изходни резултати ще получиш. Подсъзнателното програмиране е друга бира и не ми е интересно. Оставям го на фройдистите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X