Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За какво служи сънят?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За какво служи сънят?

Половината ни живот минава в сън!
    Четох, че Леонардо си създал режим на всеки 4 часа да спи дълбоко по 15 минути и така спечелил почти два пъти повече време от нас!

Най-сериозното предположение, за което съм чел е че през деня се натрупва невероятно количество оперативна информация в мозъка и чрез съня се отсява до единствено необходимото за запомняне.

В същото време има хора, които от десетки години не могат да заспят и са си живи и здрави!

Сън не ми дава тоя въпрос?!

П.С. Изпреварвам шегите за това какво се прави през ноща, за осъмването пред компютъра и т.н., все едно сме се посмели и да оставим колегите със сериозни мнения да ни разкажат нещо интересно! Стига да имат желание!

От: За какво служи сънят?

Доколкото съм чел или попадал на различна информация по въпроса сънят минавапрез няколко фази, и по спомени фазата на съня през която почиваме и обработваме цялотоинформация е най - кратка.
    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
    0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
      Доколкото съм чел или попадал на различна информация по въпроса сънят минавапрез няколко фази, и по спомени фазата на съня през която почиваме и обработваме цялотоинформация е най - кратка.
      Основна характеристика на съня е изключването на всички рецептори! Явно това е важно за мозъка...
      Това е и единственият начин да ни махнат апендисита ...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        ...Най-сериозното предположение, за което съм чел е че през деня се натрупва невероятно количество оперативна информация в мозъка и чрез съня се отсява до единствено необходимото за запомняне.

В същото време има хора, които от десетки години не могат да заспят и са си живи и здрави!..:
        Нямам отговор, а и да съм мислил по въпроса - не съм се задълбочавал много. Сънят е особена потребност - тя не е измислена, следователно никой няма да измисли как да я "надцака". При Леонардо може да се е получавало няколко седмици, когато не му е стигало времето за нещо.

А за тези които изобщо не спят и са "живи и здрави" - хиляди извинения. Какво значи "здрави" и кой е водил убедителна статистика колко време са били живи? И откъде знаем за "изобщо-не-спящите"? Даже много рядко срещани хора-изключения все пак ги има. В казармата бях с един с дясно сърце. Виждал съм албинос. Но за хора, които не спят; нямат потни жлези (и не ги хваща ток); виждат с пръстите си; от 20 години не ядат, а карат на фотосинтеза; самозапалват се; левитират и т.н. само съм чел - тук-там...

Едни хора, наистина, минават трайно с много малко сън, други трябва да дремнат по два-три пъти в денонощие. Това е ясно. Изобщо без сън - хиляди извинения.
        Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от дядо Ники
          А за тези които изобщо не спят и са "живи и здрави" - хиляди извинения. Какво значи "здрави" и кой е водил убедителна статистика колко време са били живи? И откъде знаем за "изобщо-не-спящите"?.
          .........
          Едни хора, наистина, минават трайно с много малко сън, други трябва да дремнат по два-три пъти в денонощие. Това е ясно. Изобщо без сън - хиляди извинения.
          Наскоро гледах по телевизията репортаж за един китаец който не е спал от не знам колоко си годинино не знам как това се отразява на психическото и физическото състояние на човека
          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
          0878 79 20 61 Борис

Коментар

Според мен сънят "служи" от една страна за почивка, от друга - за обработка на информация и усещания и от трета - за да ни подготвя по един естествен и плавен начин за смъртта.

Коментар

Eeee.....

Ти почна като Шишо Бакшишо..

Сомнамбулизма в тази връзка е интересна загадка! Някакво частично включване на мозъка..

Коментар

Мисля си, че да се пита за какво е нужен съня е почти все едно да се питаме за какво да гасим двигателя на джипката въобще?! Да се възстановяваме, да почиваме, да се овлажняват очите, да не се тъпче стомаха, да се отпуска напрежението от натиска върху прешлените на гръбнака, кръвта да циркулира по-равномерно в тялото а не повече в краката, и т.н. и т.н. и т.н.

Коментар

При Хомо Сапиенс около 80% от анатомията и физиологията(структура и функция)се базира на хипотези.Съня има най малко 2 фази-кратък(дълбок),около 10-15 минути през които не само не си почиваме ами има ускоряване на редица жизнени функции-сърдечно-съдова,дихателна,нервна дейности.Тогава се наблюдават движенията на очни ябълки.По-време на тази фаза се предполага,че става сортиране на натрупаната информация посредством различните видове перцепция(Анализатори-зрителен 70%,слухов,вкусов,мирисов и др.) и изграждане на асоциативните вериги в мозъка(неврофизиология),краткотрайна и дълготрайна памет.Другия вид сън е дълготрайния(повърхностен)-около 1,5 и 2 часа(оттам идва разликата,че някой спи бързо,друг бавно).Целта на този сън е да подготви мозъка за нов кратък сън.Тогава ние дремем,събуждаме се от най-малък шум или движение.Направен е интересен експеримент в СССР преди години на две контролни групи:едната е лишавана от дълъг сън ,другата от кратък.По-спомен при групата лишена от кратък сън се наложило прекратяване на опита след седмица поради опасност от необратими последици за здравето на доброволците(а може и да не са били доброволци).Оттам идва и израза-"Да си взема дрямката".Другата група имала също интересен резултат-експеримента можел да продължава безкрайно.Доколкото знам КГБ е измъквала признания с този метод.Ако има някой брамин в Индия ,който не спи и дреме цял ден под някое дърво,то той не му и трябва-каква информация му е влязла във въшливата глава.За една нощ всеки може да сметне колко цикъла имаме-3-4.Другото интересно е че това е в пряка връзка с биоритмите при човека и по-специално с денонощния циркаден ритъм.Има повторяемост на циклите и през деня.Затова на всички се е случвало да задреме за 10 минути по обед и да се събуди освежен....просто е изчаткал едно кратко сънче.Има и индивидуални различия при хората-на един му се приспива(първи кратък сън) в 22.00,друг в 22,14,трети като е бил женен 30 год му се спи по всяко време.Също така някои хора във връзка с работата си успяват да обърнат нощите на дни ,други не и започват да вдигат кръвно(лично професионално наблюдение).Все пак еволюционно сме дневни животни.Лечебната наркоза е съвсем друга опера и общо със съня е само затворените очи.Но това е друга тема.Извинете логореята ми и затова отивам да тресна няколко кратки сънчета и нещо друго.......
                  Последно редактирано от mihov_1969; 16-01-11, 00:57.
                  МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

От известно време,... от както и нощни смени давам през два дена. И въобще прибирам се по-късничко... никакъв шанс да се наспя. Най-малко по 10 часа! Да не кажа, че изкарвам и по 14ч. И се чувствам адски зле. В същото време, не мога да отлепя след 8 часов сън или по-малко. Да си призная спрял съм всякакви физически "дисциплини", което наистина още повече ме "разваля".
                    Възможно ли е, този дълъг сън на практика ... да те прави още по-сънлив.
                    Лекарство? Лягам в 23:00 и се въртя 2 часа... няма заспиване!

Коментар

Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
                      От известно време,... от както и нощни смени давам през два дена. И въобще прибирам се по-късничко... никакъв шанс да се наспя. Най-малко по 10 часа! Да не кажа, че изкарвам и по 14ч. И се чувствам адски зле. В същото време, не мога да отлепя след 8 часов сън или по-малко. Да си призная спрял съм всякакви физически "дисциплини", което наистина още повече ме "разваля".
                      Възможно ли е, този дълъг сън на практика ... да те прави още по-сънлив.
                      Лекарство? Лягам в 23:00 и се въртя 2 часа... няма заспиване!
                      Спри нощния труд ,защото ще направиш хипертонична болест,ако вече я нямаш или излез в дълга отпуска.
                      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

През нощта как да е, може и да не спя - нощна птица съм и такъв съм си бил цял живот. Обаче след обяд не се ли поопъна за 2-3 часа - хич не се чувствам добре. А и пусто шофьорско, за да се наспя ми трябват не повече от 4-5 часа. Като си легна в 00,00 да речем, вече към 05,00 се ококорвам като кукумявка и няма заспиване . И не само аз, изобщо всички шофьори сме така. Баща ми беше военен, и той същото - има-няма работа, в 5 часа сутринта е на крак. А пък имам един братовчед, викам му ''братчед, ти май е трябвало котка да се родиш, не човек'', дай му само да спи и туй-то.
                        Виж, никакви режими и простотий не спазвам, спи ли ми се - лягам, нито гледам колко е часа, нито квото и да било. Щом отвътре ти идва значи душата ти го иска. И с други работи е така, нещо като го искам - правя го.
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Чисти темпоралните ни файлове...

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                            Чисти темпоралните ни файлове...
                            Аха! Обаче още не го знаем щото на сутринта сме забравили каквото е забравено и няма как да се сетим че сме го знаели....:-)
                            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

За НЕспане, НЕзнам, но обратното винаги ме е учудвало.
                              Преди много години един приятел можеше да спи повече от 24-часа без да мръдне даже и за тоалетна.
                              Многократно сме го проверявали да не е умрял.
                              Изпадаше в някаква летаргия, иначе всичко си му е ОК, ядене, пиене, тънката част.

В другата крайност, друг познат пък след 15-18г. работа само нощна смяна, вече въобще не може да заспи през ноща.
                              Режима му е обърнат и за него нощ е от 07,30ч. до около 14,00ч. през деня.
                              За съжаление обаче му остана почти само пиенето.

Цялата работа със съня за мен си е мътна и кървава.
                              Човек може волево да направи физически геройства,
                              лицеви опори, вдигане от лежанка, километри бягане, но не може да контролира съня си.
                              Не може да заспи насила /без химия/, не може да спи пет пъти по пет минути и да се е наспал.
                              За кратко може би да, но за по-дълго не вярвам.

Темата ще е интересна, особено ако се появи някой Знаещ.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X