Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За какво служи сънят?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За какво служи сънят?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Няма как да прескочим сянката си!
    Добре, че никой не го е казал на първите едноклетъчни. Или на маймуняка, който не можел да хапе.

И разбира се, че можем да анализираме себе си. Куп науки само с това се занимават, даже си имат събирателно название.

Коментар

Кажи ми кой и по какъв начин е поставил точната цифра от 4 %?

Другата версия, която съм чувал е че нормален човек може да научи наизуст Большая Советская Енциклопедия - 30 тома...

Коментар

Числото е категорична спекулация - нито математическата теория на невронните мрежи, нито познанията ни за нервната система не са напреднали дотам, за да оценим обективния капацитет на човешкия мозък.

30 тома - нормален човек (говорим за средните 50% по умствени възможности) в рамките на образованието си обикновено научава подобен обем информация. Въпрос на цел е да изгризеш енциклопедията. Ето ти и по-корави примери:
        http://www.pi-world-ranking-list.com/rules/index.html

Коментар

Виждаш ли връзка между съня или да кажем халюцинацията и съвременното виртуално пространство?

Коментар

Твърде косвена. Халюцинацията (и всичките и доброкачествени форми, включително сънищата) са страничен ефект от способността за абстракция. Съвременното виртуално пространство, както и историческите му форми (литература, театър, слово, музика, писменост и други) съществуват пак благодарение на абстракцията.

Коментар

А за операции без упойка с помоща на хипноза?

Как и защо се губи съзнание? И какво представлява точно този феномен?

При нокдаун принципа е ясен - при страничен удар в челюстта, черепа се завърта, но мозъка остава на място, защото е "конзолно окачен" върху гръбначния мозък. Съответно се удря отвътре в черепа и моментално се изключва! Остава само на режим "стенд бай" - сърце, дишане, елементарни контролни функции..

Защо?
              Последно редактирано от Volk; 18-01-11, 21:33.

Коментар

Е?
                Сведенията са противоречиви, но засега не знам причина да е невъзможно.

Коментар

Лек релакс, потвърждаваш хипотезата..
                  Черният дроб звъни по телефона на мозъка - " Ей, стига си градил тия килии, че не смогвам да разграждам!"

Коментар

Сънят е всичко това, но и много повече. Какво ще кажете за случаите, при които се сънува нещо, което след това се сбъдва в реалността? При моята майка се случваше. И до сега си спомням...Бях малка и татко беше в командировка, та аз спях при нея на спалнята. Една нощ, около 3 часа, тя се събуди изплашена, седна в леглото и каза:"татко умря". Дядо не беше болен и изобщо не беше чак толкова стар. Докато се разсънвах и се обяснявахме, телефонът звънна и ни съобщиха същото. Почти по същия начин тя сънуваше (макар и рядко) и други важни събития, касаещи най-близките й хора. Не съм прочела някъде да има научно обяснение за това. По същия начин усети и собствената си смърт, но аз не й повярвах...

Коментар

Аз не казах,че са потвърдени цифрите,всичко е теоретично непотвърдени ок,а тогава влиянието на лунните фази на съня какво е ? Защо има хора,които не могат да спят на пълнолуние ?
                      Opel Frontera B 2.2 DTI,Пасат Б5 4motion
                      feikot@abv.bg
                      Обратно дороги - НЕТ !

Коментар

Първоначално публикуван от feikot Преглед на мнение
                        Аз не казах,че са потвърдени цифрите,всичко е теоретично непотвърдени ок,а тогава влиянието на лунните фази на съня какво е ? Защо има хора,които не могат да спят на пълнолуние ?
                        Щото спят на открито и нямат палатка с външни ролетни щори и ги наричат върколаци
                        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                          Сънят е всичко това, но и много повече. Какво ще кажете за случаите, при които се сънува нещо, което след това се сбъдва в реалността? При моята майка се случваше. И до сега си спомням...Бях малка и татко беше в командировка, та аз спях при нея на спалнята. Една нощ, около 3 часа, тя се събуди изплашена, седна в леглото и каза:"татко умря". Дядо не беше болен и изобщо не беше чак толкова стар. Докато се разсънвах и се обяснявахме, телефонът звънна и ни съобщиха същото. Почти по същия начин тя сънуваше (макар и рядко) и други важни събития, касаещи най-близките й хора. Не съм прочела някъде да има научно обяснение за това. По същия начин усети и собствената си смърт, но аз не й повярвах...
                          Има хипотези за поле около Земята с което може да се комуникира.
                          И да се знае нещо , то няма да бъде публикувано скоро. Под знае имам предвид точно доказано.

Това със предсказването на смъртта има още едно обяснение, че насън мозъка "проглежда" за неща които не им обръщаме внимание.

Причината за съня сам по себе си , вероятно е с цел пестене на енергия и "прозвъняване и поправка на инсталацията"

Интересна ми е връзката стрес->интензивност на съня, ако някой знае литература да подскаже

със сигурност има хора които управляват съня си , и съзнават че сънуват ! с което отпада въпроса за реалността Но не пречи да сме бройлерите в нечия Цивилизация2011 От което пък бройлерите с цел ПАРИ стават съвсем жалки
                          Последно редактирано от DBRS; 19-01-11, 11:50.
                          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Тези хипотези съм ги чела, но и те, както и много други, са просто теоретизиране. Всъщност нищо не се знае със сигурност. "Управлението" на съня и съзнанието, че сънуваш са две различни неща и заедно, и поотделно нямат общо с отпадането на въпроса за реалността. Пример - аз често съзнавам, че сънувам, но това не значи че мога да управлявам съня си, нито пък променя нещо по отношение на това, което сънувам. Мисля, че на всеки му се е случвало, особено ако сънува кошмар, да се събуди волево, но това също не е управление на съня. Управление е, да можеш сам да насочваш действията в съня си, да променяш съзнателно обстоятелствата в него. Що се отнася до това, че може би всички сме бройлери, ами - да, може. Може и да живеем в "Матрицата". Остава ни обаче избора синьо или розово хапче!))

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                              .. Управление е, да можеш сам да насочваш действията в съня си, да променяш съзнателно обстоятелствата в него. ..)))
                              Точно за това говоря. Сам в съня си правиш нова действителност и т.н.

Освен хапчетата, имаме и още един избор, дали да живеем достойно.

Но съня и мозъка, са си от нещата на границата на познанието ни.
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                                Точно за това говоря. Сам в съня си правиш нова действителност и т.н.
                                И си напълно убеден в нея!

Както и сега сме убедени, че не спим, защото имаме някаква информация от вчера, онзи ден и т.н., че нещо се случвало поетапно в живота ни..
                                Има едно интересно отклонение при някои хора - не разпознават лица! Всичко си му е О.К. но не може да познае жена си /добро оправдание/, децата си и дори себе си в огледалото! Мисля, че просто става някакво триене в повече от подсънателната им памет...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X