Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поговорете ми малко на тема английски език.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поговорете ми малко на тема английски език.

Японците ползват и двете системи. Фонетичната (Кана) - за по-прости неща, за чуждици, в ежедневието. "Смисловата" (Канджи) - за по-сериозни неща.

До колкото знам служителите често имат различни набори визитни картички за различни случаи. В единия вид - името им е написано на Канджи, за един вид случаи. В другия - с Кана - за друг вид случаи. Луда работа.

Тук можеш да си поиграеш с фонетичната.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Всъщност, защо английският, а не френският е станал световен език?

Явно е било въпрос на повече заета сухоземна площ...

Иначе Гугъл, можеше да е на монголски!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        Защото е нормален език, учещ се нормално (да не кажа - лесен за учене), създаден от нормални хора

Френският не може да се похвали с нито един от горните критерии. Колкото и да е интересен веднъж научен.

Коментар

Явно е било въпрос на повече заета сухоземна площ...

Иначе Гугъл, можеше да е на монголски!

Всъщност, френският език е бил световен, по времето, когато Франция е била световната "супер сила", после станала Англия, пък сега са САЩ.
          Повечето сухоземна площ не е причина за утвърждаване на даден език като универсален, а и двете (голяма площ и световен език) са следствия на един и същ фактор...
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Интересно, кой език ще обявят за официален в ЕС, защото въпросът е само на време?

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Приеми че човекът който НЕ си е дал за цел да научи език - няма да го научи както и да му го наливаш (единствено изключение: чуждестранен затвор и френския чуждестранен легион).
              Приеми, че ако управляващите мислеха като теб, то нямаше въобще да има образование и образователна система. Децата се учат догматично. Вековна и добре утъпкана традиция. Целта на догматичното обучение е създаване на стремеж към научно познание. В случая става дума за непълнолетен ученик, следователно такъв стремеж не се очаква. Нищо алтернативно не е успяло да се докаже. Е, може би Гоблин е изключение.

За случаите в които ИМА желание да се учи език - филм СЪС субтитри помага много повече от филм БЕЗ, в началната фаза на изучаването, че и след това.
              А времето, което ще се изгуби ако се започне да се учи от филми със субтитри кой го плаща? Ти, държавата, бащата на детето?

Единственото ефективно обучението по чужди езици винаги започва със зубрене на думи. Писмено и устно. Чак след като се натрупа определена база - тогава започват и алтернативните занимателни методи. Аз обичам сугестологията на Лозанов например.

В този смисъл, с вече натрупан речников потенциал - субтитрите са просто излишни. А без - филмите попринцип са неефективни.

Обобщение за все още неразбралите - ученето от филми е неефективен метод за усвояване на базата на езика. Те са ефективен метод за изглаждане на езика.

В личен план да се похваля..

Сина отдавна превзе Бритиш Кансъл и Гьоте итститут, а няма 15! Но винаги в стаята му намирам едни листчета, от едната страна пише нещо на латиница, от другата - на кирилица.. Купища!
              Чудесен и много ефективен метод за запомняне на думи. Адмирирам го.

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Навремето учителката ми по английски препоръчваше да се вземе една книга на английски, която е преведена добре и на български и да се четат едновременно и двете, т.е. еквивалента на гледането със субтитри. Филмът има и действие, което подчертава още по-добре контекста, така че може би поне в това отношение е по-добър от книгите.
              За съжаление не е така. Справка - учебниците по психология, които разглеждат ефективността на усвояване на знания от при един, два, три, ..., n "дразнителя" за когнитивен дисонанс. И хората са взели, че са обобщили, че при повече от два допълнителните се "изключват". Естествено можеш да се досетиш, че се изключва от най-неразбираемият надолу.

Ето и защо не е така - при книгите имаш два "дразнителя" (два текста). При филмите със субтитри са три - действие, звук и текст. Най-неразбираем е звукът, следователно именно той ще остане най-слабо усвоен. А реално той е целта - удряме на калъч. Освен това обучението е за принципиално различни неща - при филмите се усвоява разговорна реч, а при книгите писмена.

П.С. Последното не важи за деца като Гоблин, които още от малки са били устремени към науката и прогреса на човечеството.
              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 04-10-10, 20:17.

Коментар

Окончателно се убеждавам че Оня Горе си знае работата. Ще запаля свещ че си се махнал от образователната система и че вече единственото нещо което ще тровиш със смешките си е нечий частен бизнес, а не акъла на чуждите деца.
                Последно редактирано от Goblin; 04-10-10, 22:04.

Коментар

Окончателно се убеждавам че Оня Горе си знае работата. Ще запаля свещ че си се махнал от образователната система и че вече единственото нещо което вече ще тровиш със смешките си е нечий частен бизнес, а не акъла на чуждите деца.
                  Убедително се изказваш защитавайки своята теза - по шопския метод. Тича ти на маниера.

Коментар

Whatever, пич
                    Пиша ти служебна победа преди да си отворил няколко нови самоподдържащи се теми от общочовешко значение.

Коментар

Жалко... обичам да разговарям с компетентни хора...

Коментар

Еййй! Няма да мирясате.
                        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение

А времето, което ще се изгуби ако се започне да се учи от филми със субтитри кой го плаща? Ти, държавата, бащата на детето?
                          Не ставаше дума да се учи с филми в училище.

Предавания и филми се гледат за удоволствие и така неусетно след 2-3-4 години се усещаш, че по някакъв мистичен начин си натрупал знания.

Коментар

Пиша ти служебна победа преди да си отворил няколко нови самоподдържащи се теми от общочовешко значение.

Филипе (нали може на "ти"?), чета те навсякъде из форума (е, напоследък малко по диагоналната, ама то...), никога не съм казвал нищо, то аз не че съм и инстанция за нещо си, ама честно, брат, понякога е шокиращо... Значи, ти или изпитваш постоянна вътрешна потребност от опониране, мигновено автоматично заемане на "анти"-страната (дори когато тя е отявлено нелогичната); или идваш с любознателна цел от някоя друга планета и извънземната ти шпионска дейност не е много на ниво, нали, щото лесно те разкриват...

"Когнитивен дисонанс", Боже Господи...
                            С коя математика ги броите тия дразнители не знам, но не е с работещата в тази Вселена. Ти по две книги ли четеш едновременно, та да се "дразниш" от два източника? Пък и за сметката са важни и видовете заети сетива, не само едната бройка дразнители. Природата се е бъхтила да ти докара две очи, не за да виждаш двойно, ами в 3D, което си е жив бонус. Респективно и с ушите така.
                            Филмът е комбинация от 2 (словом: два) такива - звук и картина (поне докато не ги измислят и миришещи, но тогава хептен не бих гледал "Resident evil" и подобията му). Субтитрите спадат към втория - разглеждай го като "влизащо все през очите", или "през ушите". Двата дразнителя може да дават обикновена сума като количество информация, но направо е умножение като постигнат ефект, защото мозъкът ги връзва в някаква логика.
                            Подобна "масовост" на информацията за единица време книгите не могат да дадат, по обясними причини. Но пък те могат да дадат по-богат език, по-сложна постройка и т.н. - ефекти, които са рядкост в мнозинството филми, еле пък в динамиката на съвременните такива. Отделно развиването на фантазия и т.н., странични позитивни ефекти. Не случайно всяка езикова школа, наред със сухите текстове, започва ударно и от раз с интерактивните упражнения - слушане, филмчета и т.н.

Тоест, всяко нещо си има своята цел и е безпредметно да се отрича едното или другото. Да де, "богатството на книгите", "низостта на Холивуд" и прочие... Да ви имам доводите.

Изобщо, тая "логика" за добрите стари времена, когато децата четяха, пък сегашните келеши само зяпат в екрана и чоплят семки - заеби. Кривостите на обществото тъй или иначе няма да се изправят от един интернетски форум, та няма какво да се жалваме за младото поколение, ами нека всеки участник да си гледа собствената челяд и да я възпитава стройно в пропагандираните от самия него идеали. Ако ли пък сме толкоз много, силни и умни, то отново - ако това го направим, обществото ще се подобри от самосебе си, зер нали ние ще сме то.

До автора на темата: Лично аз, изхождайки от скромния си опит, препоръчвам (и то силно) застройването на минимална база езиково познание у младия индивид, след което, ако уроците са неизгодни финансово или неудовлетворителни качествено (и прочие искаш да се прекратят), да се почне яко гледане на филми в оригинал СЪС БЪЛГАРСКИ субтитри, после С АНГЛИЙСКИ такива и накрая БЕЗ такива. Успоредно - някакво книжле, за по-бавно, но напоително научаване. По-горе хората изтъкнаха ползите от адаптираните продукции - това важи както за филмите, така и за книгите. Възползвайте се с пълна сила и от двете.
                            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

И аз като Гоблин съм Учил езика от филми, компютри и въобще както дойде, НИКОГА от Уроците в училищее, пък камо ли "Зубрене на думи"
                              Децата Учат езика (майчиният си език) точно по този начин, слушат и се пробват, НИКОГА не обясняваш на бебето - Граматиката първо пък тогава

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                                Не ставаше дума да се учи с филми в училище.

Предавания и филми се гледат за удоволствие и така неусетно след 2-3-4 години се усещаш, че по някакъв мистичен начин си натрупал знания.
                                За целенасочено обучение ли говорим в темата или за хаотично самообучение? Защото това предложение е второто. Щяло да си стане от самосебе си по мистичен начин? Е да, ама при някои не се получава. При повечето хора не се получава. Как ще гарантираш на бащата на детето, че неговото е от "специалните"?

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                                ...
                                Още едно компетентно мнение от спец. Супер - темата започна да се задълбочава.

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                                И аз като Гоблин съм Учил езика от филми, компютри и въобще както дойде, НИКОГА от Уроците в училищее, пък камо ли "Зубрене на думи"
                                Децата Учат езика (майчиният си език) точно по този начин, слушат и се пробват, НИКОГА не обясняваш на бебето - Граматиката първо пък тогава
                                Прочети коментара към T-1000. И пак ще напомня - предложението да се започне да се уче само чрез филми е възможно, но неефективно. В общи линии за 20 часа частни уроци ще похаби една година ежедневно зяпане на телевизор. А не е ли по-добре да се стъпи на някаква база бързо и директно да продължи от нея? Знам, той тъй или иначе гледа филми - това е факт и даденост. Само, че вместо тази година да се мъчи да усвои А и Б от езика е по-добре през същата тази година да усвои говорим език.

И помисли над следния проблем - веднъж научен на един език (майчин) човек мисли и осмисля нещата чрез него. Щом си толкова добър с английския език, то си спомни колко време ти е трябвало, за да започнеш да МИСЛИШ на английски език (а това е основната стъпка, която води до същинското усвояване на говорим език). При бебето не е проблем с майчиния език, защото то ще не ще трябва да започне да мисли нещо. А после този навик как се изкоренява? При вас сигурно е лесно, защото сте "супер" модератори и успели хора. При повечето деца обаче не е така и е нужно целенасочено обучение. Виж след третия чужд език нещата стават различни - там и от комикс можеш да научиш четвърти.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X