Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поговорете ми малко на тема английски език.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поговорете ми малко на тема английски език.

Първоначално публикуван от kolio33 Преглед на мнение
    ... П.П. ....... тука завря от Модератори и Супер Модератори .......
    А бе, това морските що толкова се впечатлявате от звездички на пагона ?
    Какво общо има с дискусията на кой с какъв цвят му е никът ?!? Не забелязах досега някой да е използвал това като аргумент и единственият, който се напъва в тази насока си ти. Странно, макар и нерядко срещано тук, поведение.

Та, какво казваш? Щом не си минал по каналния ред на обучение и нямаш надлежно издаден кетап за еди-какво си ниво на даден език, не се брои? Ами хубаво, това си е твое мнение.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Не, всъщност човекът каза, че вековните традиции в обучението няма как "хей тъй изведнъж" да се окажат не само по-лоши, а както вие (вече образованите) твърдите - безсмислени, спрямо пръкнала се в последното десетилетие мода за самообучение с компютър и телевизор, базираща се на очевидно неадекватни, неефективни и практически незадоволителни стихийно-емпирични изследвания. И аргументите му не само, че са вярни, а са очевадни за всички хора с минимални познания по педагогика и имали елементарно присъствие в педагогическата действителност. Естествено, че последното не важи за ония Бай Ганьовци, които се бият в гърдите и скачат в басейна.

Коментар

Какво нахалство - да научи човек език без да се съобразява с дървени философи, по начин неодобрен от официалните многовековни инстанции, че и да го споделя...
        Копане за такива, копанеее
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Бритиш консил, които трябва по презумпция да са стожер на традициите/че и наистина англичани на всичко отгоре/, обучават именно вкарвайки те в непривична среда!: -красиви жени с голи рамене, врящо от чужда реч, минерална вода с мехурчета и преподаватели-до един поклонници на Уго Чавес. Говори се само на чужд език и никой не те преследва за грешките, с времето сам се поправяш. После с часове мислиш на английски. Докато не те стресне нещо.
          Изобщо англоговорящите хора са толерантни към подобните - лични наблюдения. Първо, никой всъшност не говори правилен английски по света, най-малко самите англичани. Второ самия английски струва ми се еволюира по пътя си към световна хегемония. И трето пък езика ми оживя , след филмите със субтитри и разговори по чужди места, където просто няма кой да те разбере , ако говориш на български. Това, че в началото човек си помага с ръце и жестове от езика на глухонемите е дори хубаво. Така винаги те запомнят и дори може да ти направят диsкаунт другия път. Пък да не говорим , колко радостно се смеят, само щом Ви зърнат отдалеч.

Коментар

Признавам си без бой- не го владея английския. Е или поне владея различен английски от този, който учат в българските училища. От няма и накъде, от години сънувам на език различен от майчиния български. Ако се наложи да обясня нещо свързано с работата ми, по лесен ми е английския. Виждал съм не един пьт хора с лъскави дипломи да не могат една бира да си поръчат...
            Граматика се учи в училище. Да го говориш се учи на фронта /обстановка най- близка до бойната.../
            Тук на остров Каталина има едно заведение, само български студенти работят. Някаква програма от университет. В началото на лятото им е зор. В края- пердашат със сто в минута. Ако има такава програма, направо го пращай. Парите за билета ще си ги изкара. Събереш ли бумагите с практиката после те питат "ти от някой южен щат ли си?" Ако само знаят от какъв щат съм...
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Какво нахалство - да научи човек език без да се съобразява с дървени философи, по начин неодобрен от официалните многовековни инстанции, че и да го споделя...
              Копане за такива, копанеее
              В общи линии - да. Необразования простак, който освен всичко друго не желае да се образова, наистина има нужда само и единствено от копане. А не както сега - мениджърска позиция и свобода за изливане на смехотворни умозаключения в общественото пространство.

Но защо ли трябва въобще това да се обяснява на тези хора? Те имат друга аксиоматична база, а именно:

- Я се преебах... Хей ся ке ви преебем и вас!

както и:

- На мене к`во ми е бе?

и не на последно място:

- Университет? Бе яяяя... Он като мен... до седми клас и айдееее... и ето пак съм си добре!

Наистина е вярно - за такива трябва само цензура и здраво копане!
              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 06-10-10, 09:12.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                Не, всъщност човекът каза, че вековните традиции в обучението няма как "хей тъй изведнъж" да се окажат не само по-лоши, а както вие (вече образованите) твърдите - безсмислени...
                А кой твърди такова нещо? Кой, освен теб, отрича с разпенени устни каквото и да било?

Цялото това подскачане прилича повече на избиване на неуспешен даскалски комплекс, провал в обучението на младите родни таланти и разочарование от родната образователна система, отколкото на защитаване на някаква теза. Не чувствам някой тук да отрича учителската професия или да проповядва затваряне на училищата.

И кой се е преебал? Хората, научили по 1, 2, 3 езика по някакъв (какъвто и да е) начин и споделящи това тук? Ама не било по твоя начин... И, кво ше прайм ся?
                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                  И кой се е преебал? Хората, научили по 1, 2, 3 езика по някакъв (какъвто и да е) начин и споделящи това тук? Ама не било по твоя начин... И, кво ше прайм ся?
                  Да, всъщност именно те са проблем. Защото вместо години наред да гледат Джеймс Бонд отново и отново, за да могат да научат как да изговарят "Иванов, Иван Иванов" с английски акцент, те можеха да вложат това време в полезни дейности, а езика да го проговорят бързо, лесно и качествено по която и да е от традиционните системи известни и употребявани в цял свят. Ама на тях не им се учило, предпочитали да им е забавно и да гледат филмчета. И сега дават съвети на други хора колко е гот да не се учи. И как може да се пропилее огромно количество време в "полезна забава"...

И те са проблем не защото са си пропиляли своето време гледайки американски екшъни (това си е техен проблем), а именно защото се опитват да дават съвети на други хора как тяхното било правилното и доброто. Самоизтъкват се като пример за подражание и дават съвети как човекът да си закопае детето да стане като тях - человек говорить по обезьяны-English. Тези необосновани и тъпи съвети за прецакване на чуждо дете вече го броя за педагогическо престъпление!

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  Научих английски гледайки филми СЪС субтитри. Особено полезно е ако филмите са любими и гледани много пъти.

След това идва най-полезното - гледане на филм със субтитри на същия език на който е филма (има ги на всяко двд по принцип). Тогава започваш да връзваш правопис с изговор.
                  Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                  Това с филмите си е така. Аз така се научих на руски и английски. Нямам претенции да съм грамотен по тях, но ги разбирам както разбирам български. Със субтитри!
                  Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                  Предавания и филми се гледат за удоволствие и така неусетно след 2-3-4 години се усещаш, че по някакъв мистичен начин си натрупал знания.
                  Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                  "Когнитивен дисонанс", Боже Господи...
                  С коя математика ги броите тия дразнители не знам, но не е с работещата в тази Вселена.
                  ...

...да се почне яко гледане на филми в оригинал СЪС БЪЛГАРСКИ субтитри, после С АНГЛИЙСКИ такива и накрая БЕЗ такива. Успоредно - някакво книжле, за по-бавно, но напоително научаване. По-горе хората изтъкнаха ползите от адаптираните продукции - това важи както за филмите, така и за книгите. Възползвайте се с пълна сила и от двете.
                  Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                  И аз като Гоблин съм Учил езика от филми, компютри и въобще както дойде, НИКОГА от Уроците в училищее, пък камо ли "Зубрене на думи"
                  Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  За кое? След 6 години ходене на уроци, така и не научих езика. Години пио-късно, научих го като почнах да работя с компютър, като дойде интернет и като пуснаха Дискавъри без субтитри. В момента чета и пиша все едно чета български, мога без зор да гледам филм без субтитри, без дори да се замислям за нуждата от такива. Единствено ми е трудно говоренето, понеже говоря веднъж-дваж годишно. Сестра ми го знаеше почти перфектно, а сега - в пъти по-зле от мен.
                  Научил съм го до степента, която ми трябва, например за да мога да се разбера по телефона с клиент на чуждестранна банка, чужденец, и да му обяснявам кое-що по програминя продукт, който продаваме. А от дискавъри и от филми се учи перфектно разговорен английски, което също е много ценно, когато няма откъде другаде да го научиш.
                  ...
                  Не го говоря добре, но много, ама много пъти ми се е налагало да общувам в реално време с писане с англоговорящи, и никога не е имало дори зачатъци на проблем и неразбиране.

За системите - има сигурно хиляди системи на учене, и на всеки може би пасва разлино някоя от тях. Не ги отричам. Просто при мен не проработи тая, по която тогава се учеше. Вярно е че започнах и още в първи-втори клас, което също влиза в уравнвнието.

Няма да тръгна да пиша романи или стихотворения. Аз и български не знам чак така.

...или накратко - всеки има своя начин да постига нещата. Не бива да отричаме начина на другите, само защото не го разбираме или не ни харесва, или ние самите не можем да се научим от него.
                  Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
                  Бритиш консил, които трябва по презумпция да са стожер на традициите/че и наистина англичани на всичко отгоре/, обучават именно вкарвайки те в непривична среда!: -красиви жени с голи рамене, врящо от чужда реч, минерална вода с мехурчета и преподаватели-до един поклонници на Уго Чавес. Говори се само на чужд език и никой не те преследва за грешките, с времето сам се поправяш. После с часове мислиш на английски. Докато не те стресне нещо.
                  Изобщо англоговорящите хора са толерантни към подобните - лични наблюдения. Първо, никой всъшност не говори правилен английски по света, най-малко самите англичани. Второ самия английски струва ми се еволюира по пътя си към световна хегемония. И трето пък езика ми оживя , след филмите със субтитри и разговори по чужди места, където просто няма кой да те разбере , ако говориш на български. Това, че в началото човек си помага с ръце и жестове от езика на глухонемите е дори хубаво. Така винаги те запомнят и дори може да ти направят диsкаунт другия път. Пък да не говорим , колко радостно се смеят, само щом Ви зърнат отдалеч.

Мисля, че примерите са достатъчни. А човекът в първия пост си беше поставил цел - ДЕТЕТО ДА НАУЧИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. "Научи" е особено желание, което изисква едновременно ефективност и перфекционизъм. От тук насетне който и да е човек имал вземане-даване с проблематиката на педагогиката ще ви каже, че горните коментари започват от методически абсурд и дори прерастват в безумие!
                  Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 06-10-10, 09:55.

Коментар

Не, всъщност човекът каза, че вековните традиции в обучението няма как "хей тъй изведнъж" да се окажат не само по-лоши, а както вие (вече образованите) твърдите - безсмислени
                    Ако обичаш не слагай чужди думи в моята уста. Никой никъде в тая тема не е твърдял че са безсмислени. Единственото ми твърдение е че са различно смислени за всеки индивид. И докато тъпунгерите в образователната ни система не разберат тоя простичък факт, нищо добро не ни чака. Резултата към момента е повече от видим. Минал съм през "системата с вековни традиции", та съм видял това-онова. То проблема и е и точно в това. Традициите са толкова вековни, че чак са мухлясали, в едно с кабинетите и старците, седящи по бюрата в тях.

, спрямо пръкнала се в последното десетилетие мода за самообучение с компютър и телевизор, базираща се на очевидно неадекватни, неефективни и практически незадоволителни стихийно-емпирични изследвания.
                    А къде са твоите аргументи за това твърдение? Ама конкретно?

И аргументите му не само, че са вярни, а са очевадни за всички хора с минимални познания по педагогика и имали елементарно присъствие в педагогическата действителност. Естествено, че последното не важи за ония Бай Ганьовци, които се бият в гърдите и скачат в басейна.
                    Аз не съм педагог, и нямам познания в това - признавам си, пък и никога не съм имал стремежи да имам. Специалиста по всичко в тая тема също не съм.

Сега малко по темата, ако нямаш против. Горе някой беше споменал студентски и ученически програми. Нека отиде по такава програма в англоговоряща страна, и ти гарантирам че ще научи за едно лято разговорен английски по-добре и от теб, и от мен, и също ще може да "седне в call центъра", за което ти си учил 3 години, за да го постигнеш, пък аз съм учил 6 години, и нищо не ми е влязло в главата тъпа.

...а ако ще си доволен, ето, признавам си публично: НЕ ЗНАМ АНГЛИЙСКИ! САМО СИ МИСЛЯ ЧЕ ЗНАМ! Живей си живота спокойно, според вековните традиции. Само не ми давай съвети според какви традиции да живея моя. Тоя избор си зависи само от мен.

ПП:
                    Мисля, че примерите са достатъчни. А човекът в първия пост си беше поставил цел - ДЕТЕТО ДА НАУЧИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. "Научи" е особено желание, което изисква едновременно ефективност и перфекционизъм. От тук насетне който и да е човек имал вземане-даване с проблематиката на педагогиката ще ви каже, че горните коментари започват от методически абсурд и дори прерастват в безумие!
                    Е, детето ще научи разговорен английски най бързо на студентска или ученическа бригада. Това го твърдя най-отговорно.

А после, ако има амбиции, ще може да научи и граматиката и произношението, което впрочем, ако нямаш ген за това, може и никога да не научиш, въпреки "ефективността и пефекционизма", които си вложил.
                    Последно редактирано от sparkybg; 06-10-10, 10:09.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg
                      Е, детето ще научи разговорен английски най бързо на студентска или ученическа бригада. Това го твърдя най-отговорно.
                      Тук поне не мога да споря - това е напълно вярно. Естествено горното е вярно само ако детето има адекватна предварителна подготовка. Направи проучване сред циганите ни върнати от Франция и провери колко от тях знаят поне 50 думи на фрески. Толкова за бригадата без подготовка...

Първоначално публикуван от sparkybg
                      А после, ако има амбиции, ще може да научи и граматиката и произношението, което впрочем, ако нямаш ген за това, може и никога да не научиш, въпреки "ефективността и пефекционизма", които си вложил.
                      ... което показва, че за съжаление отново не си прав... А половината истина е най-лоша.

Коментар

Мисля, че по темата беше казано почти всичко съществено. Никой обаче не отговори на питането за сертификатите.
                        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Извинявай NovemberCharlie, но ще продължа предишния си коментар за последен път и повече няма да говоря за педагогическите напъни на "успешно самообучените":

Ученикът отишъл на бригада в САЩ се различава от върнатите насилствено от Франция български цигани именно с това, че той предварително знае! В противен случай той ще научи от английския език само три думи: под, препарат и кенеф! И ще ги знае!

Сега по въпроса на NovemberCharlie - сертификатите имат по-голям смисъл в социалистическа система и по-малък в капиталистическа. Причините са чисто икономически. В този смисъл тук и сега сертификатите и дипломите не трябва да са никаква самоцел.

Коментар

Тук поне не мога да споря - това е напълно вярно. Естествено горното е вярно само ако детето има адекватна предварителна подготовка. Направи проучване сред циганите ни върнати от Франция и провери колко от тях знаят поне 50 думи на фрески. Толкова за бригадата без подготовка...
                            Че какво да научат циганите, като в 99% от времето си стоят в катуна и ровят по кофите, което правят и тук? То толкова им и трябва, реално. Единственото ми твърдение е че един език се учи наистина добре, когато активно го ползваш. Никога няма да научиш добре разговорен език, ако не го говориш, и никога няма да научиш един език граматически правилно, ако активно не четеш и пишеш на него. На мен разговорния ми е труден, не да го разбирам, а да го говоря. И докато не започна по някаква причина да го говоря често, а не 2 пъти годишно, няма и да се науча.

В крайна сметка, разбира се че трябва да положиш и поне малко усилия, и тия усилия дават най-добри резултати, когато си в средата и когато някоя дума или граматическо правило ти потрябва в реалния живот. Тогава се и помни. Език не може да се запомни по заучени фрази и повторението им по 1000 пъти. Просто не става. Забравя се бързо. Единствената полза от това е че когато ти потрябва, макар и навремето зубрено, все пак може и да си спомниш, или да се сетиш къде да погледнеш.

А за произношението си е не половин, а цялата истина. Просто на някои хоре се отдава, на други - не. А да го научиш разговорно така, че да си неразличим от хората, на които е майчин език, нито една система няма да ти свърши работа докрай. Може да помогне, но нищо повече. И пак много малко хора успяват. Това си е дарба.

Просто когато ползваш един език, след един момент някак неусетно започваш да "го усещаш", че и да мислиш на него. Трябва да се преодолее момента когато слушаш, говориш, четеш или пишеш, да се опитваш да си съставяш изреченията на майчиния си език и после да си ги превеждаш например на английски и обратно. Трябва да се научиш да мислиш на дадения език. Това става с практиката, не с четене на учебници, или поне при мен стана така.

Детето ми брои от 1 до 10 на англиски, само гледайки BabyTV. Никой не го е учил. Преди две седмици сам го изръси, както си играеше. А на възраст от 4 годинки, никоя сила на света не може да го накара да отиде на курс по английски, пък бил той и за деца.

Та тъй. Да сме живи и здрави да имаме контакти с възможно повече народ из целия свят, а не някой да ни казва какво, кога и как да учим. Щом някой има достатъчно акъл в главата си, ще научи всичко, което му трябва, и което иска да научи.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Единственото ми твърдение е че един език се учи наистина добре, когато активно го ползваш. Никога няма да научиш добре разговорен език, ако не го говориш, и никога няма да научиш един език граматически правилно, ако активно не четеш и пишеш на него.
                              А виж това в темата дори няма смисъл да се коментира въобще. Никой няма да се научи да кара колело ако не кара колело. Очевиден факт, който не вярвам да има смисъл да се дискутира. И не вярвам който и да е човек да седне да изучава споменатата от мен (и осмяна от друг "знаещ") "теория за когнитивния дисонанс" на Леон Фестингер ако тя просто няма да му трябва никога и никъде в живота. Така, че естествено е, че щом човекът иска детето му да научи английски език, то детето му има потребност да научи английски език и той следва да бъде използван!

Коментар

Две от бившите ми приятелки бяха изкарали до последно ниво Бритиш кансъл. С отлични резултати на тестовете. Едната след това започна да се занимава с превод на книги от английски на български, като допълнителна работа. И с двете съм ходил в чужбина. И при двете се е налагало аз да водя повечето разговори, че дори и да им превеждам понякога. Пък английски съм учил само в училище и то по старите системи, където 2/3 от времето имахме свободни часове поради липса на учител. Останалото е от алтернативни източници. Е, вярно че при прекалено официална документация винаги давам написания от мен текст за редакция, но пък правя същото и с текстовете на български, въпреки че се имам за доста грамотен човек.

Но не казвам, че не става и с конвенционалните методи. Друга приятелка е завършила първо Американския колеж в София, а след това завърши и Американския университет в Благоевград, плюс 3 месеца специализация в щатите. Владее го перфектно и писмено и говоримо. Но там ученето е бая повече... В момента се занимава с превод на филми и предавания, но и тя предпочита да гледа с български субтитри не превежданите от нея. Казва, че редовно се случва да успее да научи някой нов израз така, за който иначе би трябвало да се рови половин час с гугъл, ако й се наложи. Все пак английският е жив език, за разлика от латинския например, наложително е да се развива.

Колкото до темата за и против субтитри, просто няколко човека споделяме опита си и резултатите от него. Един казва, че е по-добре без, а много други - със. От тук нататък можем да оставим хората да си направят изводи.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X