Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поговорете ми малко на тема английски език.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Поговорете ми малко на тема английски език.

Бай Иван има опита да прекопава нивата си с вола. И така цял живот е жънал добри резултати. Някой се опитал да каже на бай Иван, че трактора върши по-добра работа и то доказано дори отпреди той да се роди. Бай Иван обаче не желае да слуша. И няма да желае да слуша - неговият личен опит е вездесъщ мерител за успех във всички сфери на живота, а научните познания са нещо напълно неразбираемо за него...

Очевидно бай Иван е мнозинство и тук...

Коментар

Въпросът е в това, че здравия вол върши повече работа от счупения трактор А хубавия трактор не е изгоден за прекалено малки ниви. Практически най-често сметката се връзва, ако просто наемеш тракторист да свърши работата, а да си прекопаеш дворчето и вол не ти трябва, а само една мотика
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Филип, никой не отрича учебниците и класическото обучение. Без такава основа не става работата. Но езикът оживява чрез контакт на чужд терен , а най-много думи съм научил и най-лесно наистина е от пряка реч и субовете отдолу. Плюс , че наистина почваш да мислиш на тоя език, без майтап. Да не говорим за някои идиоми, дето са само живия английски..

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
          В общи линии - да. Необразования простак, който освен всичко друго не желае да се образова, наистина има нужда само и единствено от копане. А не както сега - мениджърска позиция и свобода за изливане на смехотворни умозаключения в общественото пространство. ...
          Да, всъщност именно те са проблем. Защото вместо години наред да гледат Джеймс Бонд отново и отново, за да могат да научат как да изговарят "Иванов, Иван Иванов" с английски акцент, те можеха да вложат това време в полезни дейности, а езика да го проговорят бързо, лесно и качествено по която и да е от традиционните системи известни и употребявани в цял свят. Ама на тях не им се учило, предпочитали да им е забавно и да гледат филмчета. И сега дават съвети на други хора колко е гот да не се учи. И как може да се пропилее огромно количество време в "полезна забава"...
          Момче, ти май хич не знаеш кога да се спреш! То бива, то може, ама ти се оливаш отвсякъде. Кой си ти, та си позволяваш да раздаваш квалификации като "необразован простак" и да даваш акъл кой как е трябвало да си организира живота ?!?

Изкарал криво-ляво някакъв езиков курс за да може да се оправя на първо ниво на поддръжка на клиенти (за където обикновено е предостатъчен един минимален набор от фрази) и вече ръси премъдрости за езиковото обучение все едно е филолог-корифей.

Някакво новоизлюпено асистентче, дето от месеци по цял ден си запълва "работното" време като седи на държавния интернет и рИве по форумите как трябвало държавата да му гарантира социалния комфорт и светлото бъдеще на научен работник, се напъва да обижда и да се подиграва на хора, които кой по-добре, кой по-зле, но са създали нещо в живота си, без да разчитат някой да им го поднесе на тепсия на държавната ясла.

Срам не срам, ама Дянков като че взе да ми става малко по-симпатичен ...
          Последно редактирано от Goblin; 07-10-10, 20:12.
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
            Филип, никой не отрича учебниците и класическото обучение. Без такава основа не става работата.
            Аз именно за това писах през цялото време.

Коментар

Ще се опитам да направя обобщение по темата. Конвенционалните методи за изучаване на език са доказано ефективни в една или друга степен. Имат обаче два проблема. Технологично време за обучение, което на база сериозни проучвания е предвидено в езиковите гимназии, филологиите, Американския университет и други подобни места. Също както това време е предвидено за обучението на инженер да речем и то не зависи от скоростта, с която може да назубри нещата, а това колко трябва, за да се изгради определен начин на мислене. Ако можеше с по-малко, нямаше да си дават толкова зор... Естествено има хора, които успяват да станат доктори по физика за 2-3 години индивидуална програма, че след това отнасят и по някоя нобелова награда, но те са изключения. Кратките курсове помагат, но са силно компромисен вариант, ако се е учил на добро ниво в училище, дори леко излишни. Вторият проблем е степента на познание, която дават. Няма система, която да изучава езика, като жив език. Всеки учебник е моментна снимка на езика, понякога дори леко изостанала. При това посветена на академичния вариант, който обикновено е далеч от разговорния. Може да служи за шаблонни и строго служебни разговори, както и да питаш къде е тоалетната, но не и за много повече. Най-добрият вариант да се реши втория проблем, както и да се доразвият знанията, ако не е изпълнен първия, е да се отиде в чуждата страна. Това обаче не винаги е възможно, за това следващия е филмите и книгите. При пълна липса на знания, не може да се започне без субтитри или дублирана книга на български, просто няма да се разбира нищо. При добро ниво на знания, може и без субтитри, за трениране на вече наученото. При добро ниво обаче, отново са полезни и филмите със субтитри, така успяваш да разбереш новите фрази, които не знаеш, т.е. започваш да съживяваш сухия си език. Или с други думи, като помощен вариант в началото и в двата случая - със слаби или с добри познания, допълнителния текст на български помага. Бягането от него е за по-високо ниво на развитие на знанията.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Аз съм учил в езикова гимназия и смея да твъдя, че зная английски на прилично ниво. Но не бих отрекъл вероятността някой да се научи и без ходене на курсове. Различните хора по различен начин възприемат и учат. Между другото, поради спецификата на работата ми мисля, че отдавна английския, който ползвам е така наречeния "юръпиън инглиш", и съм почти сигурен, че ще имам проблеми, ако се явя на тест, базиран на "официалния" английски.
                Последно редактирано от NovemberCharlie; 06-10-10, 15:09. Причина: правоговор:-)
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Малко да развеселим темата. 24 английски жаргона/акцента или както искате ги наречете. Гледайте със звук:
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

В общи линии - да. Необразования простак, който освен всичко друго не желае да се образова, наистина има нужда само и единствено от копане. А не както сега - мениджърска позиция и свобода за изливане на смехотворни умозаключения в общественото пространство.

Но защо ли трябва въобще това да се обяснява на тези хора? Те имат друга аксиоматична база, а именно:

- Я се преебах... Хей ся ке ви преебем и вас!

както и:

- На мене к`во ми е бе?

и не на последно място:

- Университет? Бе яяяя... Он като мен... до седми клас и айдееее... и ето пак съм си добре!

Наистина е вярно - за такива трябва само цензура и здраво копане!
                    Груба грешка пич. Ако случайно виждаш пейзаж под краката си - считай че е понеже си минал ръба и е останал някъде зад теб. Очаквай среща с гравитацията.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

philipp
                      ... "теория за когнитивния дисонанс" на Леон Фестингер ...
                      Осмиването беше продукт на твоето изказване, а не на нечия теория. А "Леон" го знаем много добре, естествено - чудесен филм с Жан Рено. И е съвсем по темата - да го гледаш със субтитри и да слушаш английски с френски акцент, това е ултимативното обучение.

Тодор (Zaarin)
                      Две от бившите ми приятелки бяха изкарали до последно ниво Бритиш кансъл. С отлични резултати на тестовете. Едната след това започна да се занимава с превод на книги от английски на български, като допълнителна работа. И с двете съм ходил в чужбина. ...
                      NovemberCharlie
                      ... Между другото, поради спецификата на работата ми мисля, че отдавна английския, който ползвам е така наречeния "юръпиън инглиш", и съм почти сигурен, че ще имам проблеми, ако се явя на тест, базиран на "официалния" английски. ...
                      Тези две мнения са двете страни на една и съща монета. Поради естеството си, изискващо стабилност във времето, всяка образователна система е малко "дървена", колкото и да я възхваляват някои нейни върли почитатели. Разбира се, това не я прави излишна...

Навремето, когато се сблъсквах с т.нар. кандидат-студентски изпити, едно нещо ми направи силно впечатление по отношение на езиковите такива...
                      При точните науки този проблем го нямаше - там казваш каквото знаеш и, както и да го сториш, отсрещната страна ще те разбере. Въпросът е в логика и знание, не толкова в представянето му по точно един възможен начин.

Уви, ситуацията с респективния езиков сектор беше доста озадачаваща, да не казвам диаметрално противоположна. Там важният показател явно беше написването на нещо по точно определен начин, с точно определени изрази и т.н. Разбираемо, който беше ходил на курсове при съответните преподаватели, знаеше нужните пинизи. Да не си помислите, че това са същите преподаватели дето после проверяват изпитите? Нееее... Как ви мина през ума?

Та, съвсем логично, аз реших че явно съм някакъв пълен идиот, след като си мислех, че съм писал нещо, пък то не ставало. За щастие, явяването ми на този сорт изпити далеч не беше основния ми прицел и само ги ползвах като "тренировка на сухо" преди дебелата работа (по късмет, датите за нея бяха разпределени за по-късно, та това ми отвори въпросната възможност).

Всичко точно, обаче на тия изпити освен че се събират много кандидат-студенти, също така се събират и разни препатили бивши и настоящи такива, или роднини, родители и прочие хора, които я лично, я покрай челядта си, бяха навътре в нещата и си споделяха интересни историйки, пък аз съм добър слушател...
                      Представете си учудването ми да науча, че хора, които са карали училище и някакъв колеж/университет в чужбина (примерно САЩ), решават да се върнат и (не знам защо) да се явят на изпит по английски за приемане в СУ. Някои може би и само за ташак са го правили, де да знам... Учудването ми нарасна, когато установих, че някои от тях имат легалното право да преподават английски в САЩ (!!), например след завършване на филология там. Учудването ми тотално счупи тавана, когато се оказа, че половината са двойкаджии в очите на СУ (останалите вързали тройките, да речем). Имаше примери и за хора от други държави/езици, но както и да е.

Логичната мисъл, която те осенява в тоя момент, е колко всъщност е непластична измислената система. Така ли се оценява езиково знание, като тест с а), б) и в)? Как е възможно да искаш да прочетеш на листа конкретен идиом, щото той трябвало да се използва?! Или, обобщено в кратце ("кратце" не важи за този пост, ама хич...), изпитите на СУ можеха да бъдат взети не на база знание, а само ако кандидатът се е готвил за именно този конкретен изпит, именно само в СУ, не изобщо и по принцип. Няма "по принцип", има "за СУ" и има "всичко друго", но второто не ти върши работа. Тази потресаваща ригидност на целия замисъл е, меко казано, отвращаваща. И за жалост е твърде точно олицетворение на някои родни образователни привички, които се надявам все още да не са се разпростряли така масово и в сферата на точните науки...

Знаете ли кой е Стивън Сегал? Оставете актьорските му залитания, там не става (дори да учиш английски )...
                      Но, поне допреди няколко години (не знам в последно време), това беше единственият не-азиатец, който имаше легалното право да си отвори школа по АйКиДо на територията на Япония, ако желае. Хората му бяха признали уменията, демек, счупвайки по изключение тежки традиции. Та, почвам да се чудя, дали Стивън Сегал ще бъде тотално скъсан на изпит пред Българската Айкидо Федерация ?...
                      Последно редактирано от Yordan; 06-10-10, 16:35.
                      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Някой спомена, че е учител в езикова гимназия....може ли разбера дисциплината (ако не е тайна)?

Между другото (спам), в момента гледам д-р Хаус ...... след месец съм готов, заповядайте без пари за хора от форума

П.П. Последното не е шега!!
                        Последно редактирано от Goblin; 06-10-10, 17:51.
                        --------------------------------------------------
                        [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
                        [/FONT]

Коментар

Засега просто ще ти редактирам мнението. При следващото споменаване на думата "Модератор" от теб в тази тема ще изобретя нарушение "Кокетничене с чуждото търпение". Обещавам.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            Засега просто ще ти редактирам мнението. При следващото споменаване на думата "Модератор" от теб в тази тема ще изобретя нарушение "Кокетничене с чуждото търпение". Обещавам.
                            Яяя пък сега и какви думи да не използвам?? Да не би да съм ти син, да ти живея в къщата, че да си позволяваш да ми кажеш кои думи да ползвам и кои не??
                            Може само "да" да използвам след всеки твой височайши пост а?
                            Правите ми забележка, че правя квалификации ..... Гоблин ти кого квалифицира като "дървен философ" провери и се извини моля.

Не ме интересува кой раздава "(думата която забрани да използвам)" права, явно трябва да си смени критерия.

П.П. Не може след като нещо не ти изнася/понася да триеш наред!! НЕ СЪМ НАРУШИЛ ПРАВИЛАТА НА ТОЗИ ФОРУМ ПО НИКАКЪВ НАЧИН!!
                            --------------------------------------------------
                            [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
                            [/FONT]

Коментар

Първоначално публикуван от kolio33 Преглед на мнение
                              П.П. Не може след като нещо не ти изнася/понася да триеш наред!! НЕ СЪМ НАРУШИЛ ПРАВИЛАТА НА ТОЗИ ФОРУМ ПО НИКАКЪВ НАЧИН!!
                              И точно за това нямаш бан, въпреки че злословенето и лъжите по чужд адрес да са много по ръба. Този който ги наруши има такъв, заради конкретни изрази, а не заради тезата си, както твърдиш. Започни с обидни квалификации в тема, в която не е писал нито един модератор или дори пишейки в подкрепа на такъв и пак ще имаш бан. Не раздавай такива и няма да ти се случи, каквито и тези да защитаваш.

И за протокола нарушението не е дадено от Гоблин или който и да е друг пишещ по темата, а от модератор без нито едно мнение по нея, тъй като обикновено се спазва неписаното правило, да не взимаме подобни решения по теми, по които сме страна в спора.
                              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 06-10-10, 18:19.

Коментар

Тодоре, защо се хабиш ?

kolio33, аз не съм ти син и не ти живея в къщата, пък нещо ми се върти че набързо ме определи какво знам, какво съм научил и какъв боб ям

При положение че сам поставяш рамката на дискусията на това ниво - не се сърди като се наложи да караш по тази рамка.

Щом можеш ти да поставяш въпроса под "Защото така" - аз мога да ти го поставя под "От самото начало на темата систематично намесваш модераторския статут на опонентите си в спора, разчитайки по този начин че ще проявят повечко сдържаност. Като се сложи настрана факта че е обидно (понеже предполага че опонентите ти ще използват модераторския си статут като аргумент в спора) - най-малкото е наивно, предвид колко е прозрачно.

Но понеже по този начин ТИ злоупотребяваш с НЕмодераторския си статут и го ползваш като аргумент в спора и извинение да ползваш тон който модераторите не биха търпяли ако го ползваше срещу опонент НЕмодератор - може да очакваш по някое време просто те да слязат на твоето ниво и да сбъднат мъченическите ти въжделения. Успоредно - това по-горното Е нарушение на правилата, понеже си е чиста провокация.

Така по-ясно ли е ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X