Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Кольо - теория на фолка, кръчмарската и чалгарска музика

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Stbd коментира
    Днес, 14:28
    Неравноделните тактове не ни ли отделят от ориенталските ритми?
    Имаше някаква тема тука - беше даден пример с ИНДИЙСКАТА музика - яко неравноделни тактове.
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Липсата на чалгѝя кара бедните западняци и разни там северняци да развиват "творческа самодейност" и да се самозабавляват сами създавайки си трапезната музика. Класиката е английските дами и господа, нареждащи се след изисканата префърцунена вечеря до клавесина / пианото, където си пеят разни песнички - представено е в много филми за Викторианската епоха например. Някъде по същото време изкласява и руският романс - типична "чалга" ако приемем, че чалга = "застольная музыка". Някой от компанията сяда зад пианото (да, имали са по домовете, досущ като по ТЗВ време у нас) или ако е нямало пиано - грабва "семиструнная"-та "гитара" и почва да разчувства събутилниците (по-важно от "сътрапезниците", нали?).
      Класиката е "Очи чёрные", има толкова варианти, кой от кой по-хубави, че не знам какво да пусна. Стиховете са украински, музиката... циганска с оспорван първи записал я - сочат се от Флориан Херман до Синдо Гарай (бял, т.е. не негър кубинец, вероятно от испанско-цигански произход).
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Мани жива музика у кръчма, тия немците и до сега си имат нещо като кафенета, където НИКАКВА музика не пускат, включително и най-обикновенно радио нЕма. Некога ме заведе една позната в такова в Берлин, много ми се видя странно - малко като военна столова, ама си пият кафе, четат си вестника... Но не е и баш като за читалня в библиотека, щото иначе си говорят.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

• Krelion
        Krelion коментира
        Редактиране на коментар
        Баси тъпите немци...

И стигайки до Куба, да не забравяме най-ярките представѝтели на кубинската чалга Защо чалга? Ами защото текстовете са си мръсни с откровен сексуален подтекст, абе направо текст.:

El cariño que te tengo
      No te lo puedo negar
      Se me sale la babita
      Yo no lo puedo evitar

Cuando Juanica y Chan Chan
      En el mar cernían arena
      Como sacudía el jibe
      A Chan Chan le daba pena

Първият запис е от 1984 г. покрай култовия филм на Вим Вендерс, но песента, по признание на самия Компай Сегундо, е стар "традишънъл". Ся, разправят целомъдрени бабки, че "el jibe" било сито за пресяване на пясък, а не както прибързано и необмислено го били превели във филма на Вендерс... Че млада двойка ходела на плажа да събира и пресява пясък за да си построят бяла спретната къщурка, а не дечурлига (знаем как латиносите от малки си налитат, нали ) да си играят голи в пясъка. Ама как се връзва това с целия текст? Ибо в свободен превод звучи горе-долу така:

Любовта ми към теб
      Не мога да отрека
      Че ми текат лигите по теб
      Не мога да го избегна

Когато Хуаника и Чан Чан
      Край морето ровеха в пясъка
      Когато тя си разтърсваше... ъ-ъ-ъ ситото (казват) за пясък
      На Чан Чан му ставаше... ъ-ъ-ъ (неудобно бе, му ставало на момчето)

Коментар

• ЕМО
        ЕМО коментира
        Редактиране на коментар
        Еее тва е ебати великото парче! Само, че то върви с готина, леко подпийнала мацка...

Две култови балкански "чалги" Като гледах първата си помислих: "Егати публиката!" Мечта на всеки рокер... После попаднах на втората.

Коментар

Чалга, та чалга...поп фолка е естрада. Иначе балканците сме топли...и за рокаджиите публиката ни е мечта.

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
          Чалга, та чалга...поп фолка е естрада. Иначе балканците сме топли...и за рокаджиите публиката ни е мечта.
          Аз го казах няколко пъти - не познавам фен на чалгата, който да не куфее и на хеви метъл. Ти познаваш ли?

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Кольо не фен на чалгата, доколкото ми стана ясно. Имам предвид чалгар -> металист, не обратното. Не всички металисти са фенове на чалгата. Но всички фенове на чалгата са фенове и на метъла.

• сто
            сто коментира
            Редактиране на коментар
            КъФ Кольо, покри се

• artefekt
            artefekt коментира
            Редактиране на коментар
            Познавам и такива...например пернишката ми бригада...без един...той е фен на Iron Maiden.

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Класиката е английските дами и господа, нареждащи се след изисканата префърцунена вечеря до клавесина / пианото, където си пеят разни песнички - представено е в много филми за Викторианската епоха например..
          Хм, не звучи точно така..

Коментар

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Това е с ритъм на футболно-хулиганска песен и с тук таме краднати кукички от Ирландския фолк. Освен това Англия е голяма и са били доста племена с различни езици, както и сега с различни акценти и с различни фолк носии, обичаи и музика. Като обиколил доста имения и замъци не мисля, че в голяма част от тях и по картините се вижда музиката да е била постоянна част от живота и битието на заможните. Музиката според мен е била като отделно "блюдо" в менюто на богатите не като задължителен аксесоар от всеки банкет, както при нас на Балканите.

• Ясен
            Ясен коментира
            Редактиране на коментар
            Футболно-хулиганските песни масово са крадени от операта.

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Хм, не звучи точно така..
          ...
          Това е съвременен траш-метъл, озаглавен от самата група "фолк-метъл". Потвърждение на моя теориЙ, че чалгарите са и метълисти.

Коментар

Единствената чалга, която мога да слушам!

Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Това е диджейски ремикс. Яко синтезатори, електроника. Добра комерсиализация, де.
              Ама друго си е да го чуеш "дюс" само на вокал или в акомпанимент на една само гайда под свода небесен родопски а до теб цвърчи чевермето... Э-э-э-эххх!

Ще се изненадате, ако разберете, че и в Ирландия има българска чалга/фолк - https://www.youtube.com/watch?v=5DyQmdmnsiI

Коментар

Първоначално публикуван от Владо М Преглед на мнение
              Ще се изненадате, ако разберете, че и в Ирландия има българска чалга/фолк - https://www.youtube.com/watch?v=5DyQmdmnsiI
              Fir Bolg
              Владо, ти уби рибата. Как съм пропуснАл тоз патрЕотичен коз - ми те И ирландците били Bolg-ари, бре? И те! Ами, разбира се! За баварците знаехме, за Bvlgari и там в Италия, за всички, за ирландците винаги съм подозирал - нали са келти като траките, наши ора? Айде шотландците с гайдите (и без полите обаче ) отдавна сме ги припознали, сега и Ирландия... Пу дагойба, жалко че членуват в ЕС преди нас иначе такъв пръД, пЪрдон прът щехме и на тях да им ударим в колелата, че напраО да им обърнем каруцата, гиди родоотстъпниците ниедни! И къв тоА Свети Патрик, те за св. Иван Рилски не са ли чувАли?!

Коментар

• Владо М
                Владо М коментира
                Редактиране на коментар
                Фър болгите не са келтско, а арийско племе и идват познай от къде ? Легендата не съм я измислил аз.

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Е, откъде? От Задунайская?

• Владо М
                Владо М коментира
                Редактиране на коментар
                Балканите...

Наздраве, Кольо!

,

Коментар

Естрада( в това число поп фолк) не харесвам...няма живот в тази музика.
                Етно, чалга или там както го наричат и смесване на всякакви стилове...обичам.
                Ето ви две неща:

Интересното при Estas Tonne е тона ла на китарата му, настроен е на 432 hz...

Коментар

• ЕМО
                  ЕМО коментира
                  Редактиране на коментар
                  Тая кака като я гледам как буа по сандъка(мноо е добра) се сещам за мангасарите от татарлимаала-свиреха на тенджера с опънат отгоре найлон...

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                Потвърждение на моя теориЙ, че чалгарите са и метълисти. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
                Абсолютно важи и в обратна посока.

Аз по принцип слушам и харесвам музика нещо от тоя род:

Което не пречи винаги да ми настръхват космите и на гъза от това:

​​​​​​... или да слушам как тъщата си припява това:

​​​​​​... или дори да щракам с палчета на това:

Апропо, сравнително нова тенденция е да се популяризира/комерсуализира местна народна/чалга музика, като се смеси с популярен жанр, например хеви метъл.

Да речем Япония:

​​​​​​... или примерно Монголия, с характерното гърлено пеене (тая група в момента е тотален хит в САЩ) :

​​​​​​
                А българската фолклорна музика е на три морета и пет континента (ако някой не познава японските симпатяги от Pyramidos) :

​​​​​​​
                ​​​​​​​
                Последно редактирано от windwarrior; 18-11-20, 22:54.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

• davc
                  davc коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е тия монголците, ми зеха акъла. Съвсем явно отпреди арнаутин съм бил "кривокрак монголоид" (както пишеше за нас в руските учебници за България)...

ПП
                  И влъцИ, а-абе сичко е ясно.
                  Последно редактирано от davc; 23-11-20, 22:11.

• windwarrior
                  windwarrior коментира
                  Редактиране на коментар
                  s_s1 - за кои питаш, за жапонците/Пирамидос или за монголците

• s_s1
                  s_s1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Към windwarrior: Брала мома къпини на жапонците.
                  А Ху са ми любими, но не виждам връзка с чалгата.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X