Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Кольо - теория на фолка, кръчмарската и чалгарска музика

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • За Кольо - теория на фолка, кръчмарската и чалгарска музика

    В темата за Македония има развили се коментари под едно от мненията с предложение да се създаде подобна тема. Ако го открия, ще копирам дискусията.
    Първо малко теория. Напълно емпирична и популярна, щото съм далеч от претенциЙ да бъда "музиковед":

    1. Фолклорна музика - всички знаем какво е това. Много е различна при различните народи. "Led Zeppelin" катеторично се самоопределят като "фолк-група" и който познава творчеството им, знае защо най-вероятно са прави, въпреки, че са станали популярни с други жанрове. "Country & Western" и разните предшестващо-съпътстващи ги хил-били и т.п. също са "народна музика". "Регето" произхождало от карибски фолк, разните "zouk", "calypso" и т.н. Многообразие невероятно.

    2. "Чалга" - идва от "чалгѝя" = набор музикални инструменти, т.е. същото, което претенциозните ценители наричат "оркестър". Оркестър = съвкупността от инструментите Самите музиканти в оркестъра се наричат оркестранти.

    3. Хранене под звуците на музика - било е задължителна екстра, за всеки, който е можел да си го позволи в Древна Гърция, Римската империя и в Ориента. В Западна Европа остава привилегия само на крале и висши феодали, постепенно остава само за време на пирове, банкети, балове и на практика изчезва. В момента в западен ресторант (ако не е "имигрантски", де) няма да чуеш жива музика. В кабаретата не се сервира храна, само напитки и евентуално малки мезенца към тях.

    4. В смисъла на последната точка по-горе, наличието на оркестър в ресторант / кръчма / "кафана" / "таверна" е културно наследство, оцеляло в Европа само на Балканите. Азия и Африка не ги включваме в сметката.

    Мисля, че "трапезната" музика и съпътстващите я понякога представления и танци, не бива да се поставят под общ знаменател "чалга" и да се презират априори.
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

  • #2
    А това, на което ние казваме чалга, всъщност е кючек, което също е народна музика - циганска.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Това дето му казваме Чалга в съседните страни е Манеле или Турбо-фолк.

      Но Чалгата въпреки че има елементи на Кючек (не само) е съвкупност от Български, Цигански, Турски, Арабски, Гръцки, Сръбски и т.н. елементи

    • davc
      davc коментира
      Редактиране на коментар
      Кючек се изпълнява от български, цигански, турски, арабски, гръцки, сръбски и т. н. изпълнители, но си е кючек.
      В съседните ни страни му казват всякак, както ние тука чалга и изобщо ползваме всякакви евфемизми, за да не бъде в прав текст, че най-популярната музика е циганска и наследство от османската култура!

    • Ясен
      Ясен коментира
      Редактиране на коментар
      Кючек в оригиналния си език е просто танц. Независимо от жанра.

  • #3
    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    А това, на което ние казваме чалга, всъщност е кючек, което също е народна музика - циганска.
    Като по-евтини музиканти, циганите са се намърдали в "трапезната музика" на Балканите, а и по света в шоу-бизнеса по принцип. Примери - Джанго Райнхардт, Чарли Чаплин и т.н.
    Има и друго - бедните хора в Европа са се борели да оцеляват чрез обработка на земя и отглеждане на добитък, нямали са време да се занимават с музика. Оттам и (невярната в днешно време) поговорка "Цигулар къща не храни". Циганите не са имали собствена земя или добитък. Както знаем са крадяли (и бързо препродавали или разфасовали) добитък. Маааалко по-почтените (или страхливи) от тях се препитавали "в развлекателната индустрия" - гадачки-баячки, карнавали и музика.
    "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

    Коментар


    • #4
      И още малко в детайли.

      Фолклорна музика а.к.а. традиционна народна музика в България НЕ е равно на поп-фолк въпреки, че поп-фолк поне през 90те взаимства и произлиза в родината от народното творчество на Балканските съседни нам държави.

      Чалга, в България НЕ е равно на поп-фолк. Аз примерно чалга не слушам, както и други мои приятели, но, поп-фолк обожавам и на маса няма друга музика, която да ми подейства така както хубав класически поп-фолк. За нагледност, Глория, Цеца Величкович, Софи Маринова, Слави и тяхното творчество преди 2000та е почти на 100% поп-фолк. За мен разделител е и текста на музиката.

      Аз народна музика също не мога да слушам, мноооооого рядко нещо да ме изкефи, както и чалгата, но виж Глория и Цеца мога да слушам с часове нон стоп и да им се радвам.

      Впрочем това сега, което се котира масово по радиа и телевизии и по заведенията, това с латино-американското звучене и "кукичките" си е чиста чалга, дива пошла, безсмилена чалга, ама нали има баси и кукички*, продава се, слуша се и масово се затъпява на нея, моите две стинки по темата

      *Т.н. кукички са музикални елементи, които когато се впишат в коя да е песен/парче/видео се харесват на голяма част от публиката, това са определени тонове, повтарящи се звуци, които привличат и в повечето случаи бързо се "набиват в главата". Масово "хитовете на новото време" са пълни с кукички и без тях са просто една оркестрална диария, според мен.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • #5
        rosen_offroad коментира
        Днес, 11:45
        Това дето му казваме Чалга в съседните страни е Манеле или Турбо-фолк.

        Но Чалгата въпреки че има елементи на Кючек (не само) е съвкупност от Български, Цигански, Турски, Арабски, Гръцки, Сръбски и т.н. елементи
        Силата на фолка е бързо осъзната на времето от "другарите". В традиционно не особено религиозни страни като България, народната музика (тук можем да сложим и т.нар. "стара градска песен") е с по-мощен потенциал на въздействие от Църквата. Затова бързо се търсят заместители: "естрадна" и "народна музика" . Последната мощно стерилизирана най-вече откъм текстове, но и откъм танцувален потенциал - в смисъл, че не можеш да станеш подпийнал от масата и да се хванеш на хорото, без да настъпиш или ритнеш по кокалчетата 5-6 моми, ако не си посещавал надлежно занятията по народни танци в местното читалище.
        Сложни ритми, стъпки, липса на "близки до душата" текстове по "вечните теми" - любов, тъга, християнски празници - това характеризира българската "народна музика" по Таатово време, така, че почти всеки сменяше радиостанцията, колчем се завъртеше по радиото народна песен.
        "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

        Коментар


        • #6
          Музиката по кръчмите е всъщност ислямско културно наследство. Ислямът по принцип забранява музиката. Но както с пиенето на алкохол, джендърството ("мъжете, носещи коприна") и откровената педерастия, на всички е било ясно, че тия пороци ще продължават да съществуват, поради което са приели тактиката да ги ограничават на места, където няма да са видими за баш правоверните. Освен това, още от времето на Мохамед ислямът е конструиран с идеята, че ще се властва и над неверници..т.е. за тях също е трябвало да се мисли, защото те пък си имат свои традиции и пороци и изобщо не е добре завоюваните и завоевателите да си обменят пороци. Което, разбира се, не се е случило.
          Поколения мюсюлмани по нашите земи са се друсали в ритъма на дивия кючек, като едновременно са се учели да варят ракия, а пък от тях към нас повсеместно се е разпространили конопът ("гръсти") и макът.
          Циганите и техните изкуства винаги са имали особен статут, от самото им заселване на Балканите. От тяхната автентична култура, още преди векове не е останало почти нищо.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

          Коментар


          • Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Не е ислямско. По-старо е. Ислямът го преследва, както и католицизмът на Запад, затова оцелява по "вертепи" където (уж) почтени люде не ходят. На Запад - кабаретата (но там кухнята изчезва от асортимента), на Балканите - по кръчмите.

        • #7
          За да не си пишем само, нека да пуснем нещо. Това например според изпълнителката (многократно натъртвано) не било чалга, нито поп-фолк, а българска народна песен. Точка. Факт е, че масово народът ѝ се кефи, а ако има тумба българи, празнуващи нещо някъде (обикновено Нова Година в чужбина) местният ди-джей я пуска ведната след химна ни (на мястото на "Дунавското хоро" от ТЗВ-време). А ако се заслушаш в "ударната секция" - според мен си е див ориенталски чалга-ритъм... Песента си е хубава, но... Вие какво мислите?

          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

          Коментар


          • Паджеровод
            Паджеровод коментира
            Редактиране на коментар
            Има и една друга : "Сине, синее..." , на която моето кавър продължение беше: "... син да посинееш..."

          • Stbd
            Stbd коментира
            Редактиране на коментар
            Неравноделните тактове не ни ли отделят от ориенталските ритми?
            Всъщност нашата народна музика не е ли с по-тихички ударни иснтрументи, далеч не-доминиращи?
            https://www.youtube.com/watch?v=qoks...uqqMIpmKHDfWyA

          • santaclash
            santaclash коментира
            Редактиране на коментар
            По принцип няма българско хоро за духов оркестър. Поне не преди Дико Илиев, който започва да прави едни миксове между народни хора и военни маршове. Появята на медната духова секция всъщност преднчертава пътя към чалгата. А медни духови инструменти започват да се правят в едни доооста късни години. Да не говорим пък за акордеона.

        • #8
          ЕМО коментира
          Днес, 12:17
          Тая песен ми действа като творчеството на Чилентано-все едно ми ремонтират зъб без упойка...
          Челентано си е "народен певец" отвсякъде. Сега се сещам, че в Сицилия бях в една кръчма, в която имаше трима байчовци с акордеон, цигулка и китара - точно "чалгѝя" по балкански стандарт. Даже им дадох 10 евро (явно много, щото ми пилиха поне 40 мин. на ухото). Ама и Сицилия е особен случай, водят я с предимно арабска култура...
          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

          Коментар


          • #9
            Паджеровод коментира
            Днес, 13:22
            Има и една друга : "Сине, синее..." , на която моето кавър продължение беше: "... син да посинееш..."
            Тази ли:


            Имам подозренията, че не е българска. Ама не знам как да издиря оригинала (не съм "познавач" )

            Това, прочее, гледали ли сте го:

            Чия е тази песен?
            "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

            Коментар


            • #10


              И специално за Кольо една от любимите ми народни песни в приказно изпълнение на ансамбъл Тракия

              Последно редактирано от сто; 17-11-20, 12:52.

              Коментар


              • #11
                Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                ...
                И кавър:

                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • artefekt
                  artefekt коментира
                  Редактиране на коментар
                  Малко като Иръбшаните и Тодор Колев....не я чуват тази музика

              • #12
                Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

                Това, прочее, гледали ли сте го:

                Чия е тази песен?
                Това е по-прясно:

                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • сто
                  сто коментира
                  Редактиране на коментар
                  Първия филм го гледах с интерес преди време.

              • #13
                Това (подобно, де) съм го пускал дооооста отдавна във форумЪт, вече не си спомням къде. Става дума за цял жанр - "булгар" в еврейската клецмер-музика.
                Прочее, клецмерът е идеална "трапезна музика". Сега се сещам, че в Израел (дали пък заради разните български, турски и гръцки туристи) са развили яко "ханъм-гьобеците" (a.k.a. belly-dance) с приятно разголени девойки под такъв акомпанимент.

                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • сто
                  сто коментира
                  Редактиране на коментар
                  Трепач! Благодаря!

              • #14
                Хайде и от мен поздрав:

                Коментар


                • #15
                  Като стана дума за евреи и чалга на едно място, няма как да не отделим специално внимание и на това:

                  1. Мириам Авигел, 1955 г., Израел:



                  2. Oливера Катарина, "also previously known as" Оливера Вуча, а още по-преди като Оливера Шакич (всяка прилика със Шако Циганина от концлагера в Белене ще да е случайна )
                  1966 г.



                  3. Некъв "оригинал" според качилия клипа, на английски от 1975 г.:



                  4. Българската пошлост, особено нашумяла с някаква оргия, дето я триха-триха из интернета, но не можаха да я изтрият, ще я спестя
                  "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                  Коментар


                  • s_s1
                    s_s1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Шушана бива. Не съм я чувал преди версията на Наско Ментата, но и вретро варианта ми харесва.

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X